Madem AKP hükümeti yasama yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığı ilkesini benimsemiyor, o zaman bence en doğru modern ve demoktratik toplum, Yargı'nın yasamayı ve yürütmeyi seçmesidir diyebiliriz. (Erkler ayrılığı ilkesini ortaya atan Montesquie ; kemiklerin sızlasın!)

Gerekçelerim:

1- Yasama neden Yargı tarafından seçilmelidir?
Adı üstünde yasa, düzen, hukuk... Yasayı en iyi kim bilir? Yargıçlar, savcılar, avukatlar, akademisyenler özetle hukukçular... Neden yasama organı içinde sınırlı sayıda hukukçu olan bir topluluk yürütsün ki? İşin uzmanı hukukçuların, hergün önüne gelen ihtilaflardan halkın sorunlarını çok iyi irdeleyen yargıçlar varken, hukuk eğitimi almamış insanlar neden yasa ve hatta anayasa yapsın ki?

2- Neden yürütme organını yargı seçmeli? En kolay ve en masrafsız icraat yasa değiştirmektir. Bakın ben ne icraatlar yaptım palavrasının arkasına sığınmak isteyen hükümetler değiştirdikleri yasaları gösterirler. Her hükümet bu nedenle yasaları sıklıkla değiştirir, bunu şov haline getirirler. Oysa bu niyetle yapılan yasaların ve bunun yürütmesinin de topluma faydası yoktur. Toplum hukuku bilmemekte, sık değişiklikler, yürütmenin yönetmelik, tebliğ vs. ek mevzuat ile kaosa soktuğu insan düşüncesinin o ülkeye yararı olmaz. Bu nedenle hükümeti de yargı seçmelidir ki doğru mevzuat yanlış uygulanmasın.

3- En sağlamından demokrasi istiyorsanız, yargıyı da halk seçsin değil mi?

Oldu mu sizce?