öncelikle iyi günler
sormak istediğim konunun tam olarak hangi hukuk dalı kategorisine girdiğine emin olmamakla birlikte elimden geldiğince net bir ifadeyle sormak istediklerimi anlatmaya çalışacağım...
bir yakınım inşaat yüksek mühendisi ve bir enerji firmasının şantiyesinde ( hes projesi ) 4*4 bir araçla yoldan çıkarak takla atıyor...ağır yaralı olarak araçtan çıkabiliyor ve hastaneye yetiştiriliyor.4 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra şükürler olsun ki hayata dönüyor ve şu an sağ.yakınımın kalıcı sağlık problemleri olmasına rağmen hayatta olmasına seviniyorum.telaşı atlattıktan sonra hukuki durum için çabalarımız oldu.sizden de yardımlarınızı bekliyorum...
- yakınımın çalıştığı firma, şantiye de kullanılmak üzere 4*4 bir araç tahsis etti...ancak hepimiz biliyoruz ki; fabrika çıkışı 4*4 araçlar arazi de kullanılmak için dizayn edilmemiştir.tamamen asfalt zemin için üretilmiş olup "ancak" özel, arazi kullanımı için adaptasyonlar yapılarak arazide güvenli kullanım için yeterli hale gelen araçlardır.

- fabrika çıkışı alınan 4*4 araçlar asfalt zeminde kullanılacak lastik tiplerine sahiptir.arazi kullanımı; mevsimsel ve yol özellikleri uzman biri tarafından analiz edilerek uygun lastiklerin araca takılması ile mümkün hale gelir.yani; bir showroomdan alınan 4*4 araç mevcut lastikleri ile arazi şartlarında kullanıldığında "kaza riski" her zaman mevcuttur...

- yurtdışında, "arazi şartlarında" kullanılan araçların ( 4*4 ) özel güvenlik ekipmanları bulundurmadan çalışmalarına izin verilmediğini okudum.malesef ülkemizde insan hayatının çok da önemli olmadığını biliyorum ve bu konuda yasal bir zorunluluk olmadığının da farkındayım. firmaların zaman zaman ekipmanlarını "katırlar" üzerinde çıkarmak zorunda kaldığı bazı çalışma alanlarında iş makinalarının düzelttiği yol denilen yerlerde, bu ülkenin yetiştirdiği nadide insanların altına verilen 4*4 bir araçla herşeyin yolunda olduğunu zanneden firma yetkililerinin "iş güvenliği" konusunda ne kadar aciz kalabildiklerinin umarım farkındasınızdır.en basiti; aracın içine minicik maliyelerle konulabilecek bir roll-cage veya roll-bar' ın hayat kurtaracağının farkında olunması gerektiğini düşünüyorum.

nezaket göstererek buraya kadar ki kısmı okumuş olduğunuzu düşünerek teşekkürlerimi bir borç biliyorum...
bu kısa bilgiden sonra izninizle soruma geçiyorum,
bu ülkenin yetiştirdiği nadide mühendisler, çok zorlu koşullarda çok büyük projelerde çalışmaktadırlar.onların yanında, ülkemiz için gurur kaynağı olan bu projelerin onbinlerce çalışanı da,onlara omuz vermektedir.
zorlu arazi koşullarında çalışan bu kişiler kullandıkları araçların arazi şartlarına yeterli uygunlukta olmadığı için direksiyon başında oldukları her an "kaza riski" taşımaktadırlar.
yakınım; güvenlik zaafı bulunan araçla yaşadığı kazanın ardından herhangi bir tazminat talebinde bulunabilir mi ?
başkalarının da benim yakınım ve ailesinin yaşadıklarına benzer sorunlar yaşamaması için, mahkemece alınmış bir karar, içtihat vs. var mıdır ?
zorlu yol koşullarında araç kullanan diğer kişiler için bu güvenlik unsurlarının bulundurulma zorunluluğu nasıl bir yol ile mümkündür ?
"şantiyeye baretsiz girmek" iş kazası hükümlerinde bulunurken, yol bile olmayan yerlerde araç kullanan kişilerin araçlarının devrilmesi, takla atması...vs riski yüksek ve araçta buna yönelik bir güvenlik ekipmanının olmamasına yaklaşımınız nedir ?

ilgi, fikir ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...