Ülkemizdeki bütün camilerde anadilimiz türkçe olmasına rağmen arapça bir şekilde okunan ezanı anlayamadığım ve ezanın Atatürk döneminde türkçe bir şekilde okunmasından dolayı dava açmayı düşünüyorum.
Acaba ezanın arapça bir şekilde okunması herhangi bir kanunla belirtilmiş mi ve yargı'nın sizce bu duruma yaklaşımı nasıl olur ?
Teşekkürler.
Sevgi Serik,
Hukuki NET Güncel Haber
Konu Bahadırhan tarafından (20-02-2010 Saat 16:43:16 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: soru cümlesi sonuna soru işareti eklendi
Ezan bir kere Atatürk döneminde değil,inönü döneminde türkçeleştirilmiş,menderes döneminde aslına çevrilmiş. Bu yanlışınızı düzeltin. Herşey aslıyla güzeldir ,aslına da saygılı olmak gerekir. Tüm dünyada aynı lisanla okunuyor ezan..
Türkçe konusunda hassasanız dava açacağınız bir çok şey var bu ülkede,bye bye dan başlayarak,dükkan isimlerine kadar rahatsız oluncak yığınla şey mevcut..
Sayın Cenker Sanırım o dönemi yaşadınız ki bu kadar emin konuşuyorsunuz ancak aşağıda belirtilen genelgeyi bi zahmet okumanızı rica ederim. Ayrıca ben size yorumunuzuda sormadım, bilmediğiniz konu hakkında lütfen kişisel görüşlerinizi gerçekmiş gibi yansıtmayın.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurulduğu dönemde Arapça orijinalinin yerine, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 18 Temmuz 1932 tarihli bir genelgesi ile ezanın Türkçe okunması 1931 yılının Aralık ayında, Mustafa Kemal’in emriyle dokuz hafız, Dolmabahçe Sarayı’nda ezanın ve hutbenin Türkçeleştirilmesi çalışmalarına başladı. Kuran’ın Türkçe tercümesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde İstanbul’da Yerebatan Camii’nde Hafız Yaşar (Okur) tarafından okundu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rifat Bey tarafından Fatih Camii’nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi’nde de, Ayasofya Camii’nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu. 18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet İşleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi.
Teşekkürler,
Konu Sevgi Serik tarafından (20-02-2010 Saat 17:06:17 ) de değiştirilmiştir.
Sevgi Serik,arapça ezanın okunması ile ilgili yasak sizin yazdığınız tarihte kanunlaşmış değil,arapça ezan okuyanlar o dönemde mahkeme kararıyla serbest bırakılmış yani kanunen arapça ezan Atatürk hayatta iken yasak değil di taki 1941 yılında kanunen yasak hale gelmiştir.
Arapça ezan yasağının kanun kapsamına girmesi 2 haziran 1941 tarihinde çıkarılan 4055 sayılı kanunla gerçekleşmiştir. bu kanunun gerekçesinde “arapça lisanının eski zihniyete, eski ananelere bağlayan tesirlerinden halkı kurtarmak gibi bir gerekçe ileri sürülmüş,kanun çıkarken kanun koyucu halk bu lisanı anlamıyo gibi komik ve saçma bir gerekçede sunmamıştır.
İyi okuyun ve iyi araştırın..tamim ayrı yasa ayrı...
Ayrıca ezanın türkçe okunması da yasak değildir,demokrat parti 16 haziran 1950 de sadece arapça ezan okuma yasağını kaldırmıştır,türkçe ezan okumayı yasaklayan kanun da yoktur,isteyen okur ama 1000 yıldır aslıyla okunan bu kutsal çağrıyı da bu toplumda tahrif ederek okuyanlara da halk muteber etmeyeceğinden 60 yıldır yasak olmamasına rağmen hiç kimse Türkçe,Kürtçe Gibi lisanlarda okuma gereği duymamıştır,...
Ben de ondan yanayım ama maalesef cevap vermek zorunda kaldım,..
Hukuki yönüne gelecek olursak zaten Türkçe ezan yasak değil, 1950 de sadece Arapça yasak kaldırılmış,Türkçe ezan yasaktır diye bir kanun çıkartılmamış,yani hukuken hiç bir sıkıntı yok okumakta, isteyen okuyabilir...
Öncelikle sunu soylemek istiyorum. Türkçe ezan okunmaz diye bir yasak yok. istenirse okunabilir. Ama herhangi bir referandumla veya anketle yüksek bir oranla istenmeyeceği bellidir. Size sunu soylemek istiyorum zamanında dikta ile inönü istedigini yapmıs ama şimdi demokrasi var. Birkaç kişinin istegi ile yönetilmiyoruz. yani menfi düşünceniz kimseye zorlanamaz. Ayrıca o dönemki ezanın türkçesini incelerseniz Allah kelimesi tanrı diye insanların yaratıcısı vasfından cıkarılıp herhangi bir dinin tanrısı ile eş tutulmuş, bütün kelimeler Türkçeye çevirildiği halde felah kelimesinin anlamı kurtuluş olmasından dolayı arapçadan çevrilmeyip o şekilde bırakılmıştır. Bu tür kelime oyunlarıyla insanları dinden sogutmak için büyük çaba sarf edilmiştir. Rabbim ıslah etsin...
Davalık bir durum yok zaten ortada,yasak değil ezanın türkçe okunması isteyene okuyabilir,1950 deki kanun değişikliği arapça yasağının kalkması ile ilgili,Türkçeye bi yasak getirilmemiş....
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku