İyi akşamlar Kolay Gelsin
Yapılan bir suça karşı dava açma süresi ne kadardır yani işlenen bir suç için kaç yıl sonra dava açma hakkı zamanaşımına uğrar
2001 yılında yapılan bir vergi kaçakçılık suçu için hapis cezası istemiyle dava açılabilinir mi?
Saygılar
İyi akşamlar Kolay Gelsin
Yapılan bir suça karşı dava açma süresi ne kadardır yani işlenen bir suç için kaç yıl sonra dava açma hakkı zamanaşımına uğrar
2001 yılında yapılan bir vergi kaçakçılık suçu için hapis cezası istemiyle dava açılabilinir mi?
Saygılar
cevap yok heralde
Teşekkürler
İyi akşamlar Kolay Gelsin
Yapılan bir suça karşı dava açma süresi ne kadardır yani işlenen bir suç için kaç yıl sonra dava açma hakkı zamanaşımına uğrar
2001 yılında yapılan bir vergi kaçakçılık suçu için hapis cezası istemiyle dava açılabilinir mi?
Saygılar
cevap yok heralde
Teşekkürler
Cevap için teşekkürler fakat bu imkansız gözüküyor yani
2001 haziran ayında işlenen vergi kaçakçılık suçunu tespit etmiş olan maliye bu vergi kaçakçılık suçu için 2002 yılından itibaren dava açtıramayacak mı yani 6 ay geçince artık işlenen suçtan yargılanamaz mı?
Soruyu heralde yanlış anladınız
örnek olması için bir makale denm alıntı gönderiyorum fakat makale 2005 yılı olduğu için güncel olmadığı düşüncesi ile güncel rakamları sormak istedim
Teşekkürler
DEFTER VE BELGELERİN GİZLENMESİ HALİNDE HAPİS CEZASI
Yazar:VefaHATİPOĞLU (*)Stj. İdari Yargı Hâkimi
Yaklaşım Dergisi / Haziran 2005 / Sayı: 150
VI- HAPİS CEZALARINDA ZAMANAŞIMI
Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde düzenlenen kaçakçılık suçlarının cezaları için zamanaşımı sürelerinin ne olacağı bu kanununda düzenlenmemiştir. Bu konuda Türk Ceza Kanunu’ndaki zamanaşımı hükümlerine bakmak gerekir.
Suçun işlendiği zamandan veya cezanın kesinleşmesinden itibaren belli sürelerin geçmesine, ceza hukukunda dava ve ceza yetkisini ortadan kaldırıcı bir etki tanınmıştır. Bu şekilde dava zamanaşımı ve ceza zamanaşımı olmak üzere iki tür zamanaşımından söz edilir.
A- DAVA ZAMANAŞIMI 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 66/1-e maddesi beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda dava zamanaşımının sekiz yıl olduğunu hüküm altına almıştır. Bu itibarla defter saklama suçunu işleyen kişiye öngörülen 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası için 8 yıl içinde dava açılmazsa bu sürenin sonunda kişi hakkında dava açılması ve dolayısıyla cezaya hükmedilmesi mümkün değildir.
B- CEZA ZAMANAŞIMI
Yeni Türk Ceza Kanunu’nun “Ceza Zamanaşımı” başlıklı 68/1-a madde hükmüne göre beş yıla kadar hapis ve adli para cezalarında 10 yıl süreyle ceza infaz edilememiş ise bu süreden sonra cezanın infazı mümkün değildir. Dolayısıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülen defter gizleme suçu ceza hükmünün kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle infaz edilemezse ceza infaz edilemeyecektir.
Konu Kızıldereli tarafından (11-02-2010 Saat 09:18:09 ) de değiştirilmiştir.
Siz daha önce konu hakkında soruşturma başlatılması için şikayette bulundunuz mu? Bu koşullardan birisi olan şikayet, Yeni Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin ilk fıkrası, “soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz” hükmünü taşımaktadır.
Belirtelim ki, 5237 sayılı TCK’nun 73/1. maddesinin soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi suçlarda şikayet bulunmadıkça soruşturma dahi yapılamayacağını kabul etmiş olmasının sonucu olarak, bir suç şüphesinin varlığını öğrenen yetkili merciler, şikayet koşulu gerçekleşmedikçe bu suçla ilgili hiçbir işlem yapamayacaktır. Zira CMK’nun 2. maddesindeki tanıma göre, suç şüphesinin öğrenilmesiyle soruşturma başlamış olacaktır. TCK’nun 73/1. maddesi de şikayete tabi suçlarda şikayet koşulu gerçekleşmedikçe soruşturma yapılmasını yasakladığından şikayet koşulu gerçekleşinceye kadar yetkili merciler o suçla ilgili delilleri toplama ya da en azından muhafaza altına alma niteliğinde işlemler dahi yapamayacaklardır
Şikayete bağlı suçlarda evet 6 aydır ama şikayete bağlı olmayan suçlarda kesin bir süre söylenebileceğini sanmıyorum. MEsela cinayet işlendi ceset 1 yıl sonra bulundu, savcı "eh 6 ay geçmiş artık dava açmaya gerek yok" mu diyecek? Elbette olay soruşturulur, kişi ceza da alır.
İyi akşamlar Kolay Gelsin
Yapılan bir suça karşı dava açma süresi ne kadardır yani işlenen bir suç için kaç yıl sonra dava açma hakkı zamanaşımına uğrar
2001 yılında yapılan bir vergi kaçakçılık suçu için hapis cezası istemiyle dava açılabilinir mi?
Saygılar
cevap yok heralde
Teşekkürler
1-) Vergi Kaçakçılığı suçlarında dava zamanaşımı 5 yıldır. (Tck 102)
2-) Vergi kaçakçılığı herkesin şikayet/ bildirimde bulunabileceği bir suç değildir. Bkz. TBB Dergisi, Mustafa Albayrak makalesi "“Yaptıkları inceleme sırasında 359 ve 360.
maddelerde yazılı kaçakçılık veya iştirak suçlarını tespit eden maliye müfettiş-
leri, hesap uzmanları ile bunların muavinleri ve gelirler kontrolörleri ile stajyer
gelirler kontrolörleri tarafından doğrudan doğruya ve vergi incelemesine
yetkili olan diğer memurlar tarafından ilgili vergi dairesinin bağlı bulunduğu
vergi dairesi başkanlığının veya defterdarlığın mütalaasıyla, keyfiyetin yetkili
Cumhuriyet savcılığına bildirilmesi mecburidir.
Yukarıda belirtilen kaçakçılık suçunun işlendiğine sair suretlerle ıttıla
hasıl eden Cumhuriyet savcılığı hemen ilgili vergi dairesini haberdar ederek
inceleme yapılmasını talep eder.
Amme davasının açılması, inceleme neticesinin Cumhuriyet Savcılığına
bildirilmesine talik olunur.” Görüldüğü gibi kamu davasının açılması için
madde de sayılanların dışındaki yetkili kişiler (diğer memurlar) vergi
dairesi veya defterdarlığın mütalaası olmadan tespit ettikleri suçları
Cumhuriyet savcılığına bildirmeleri halinde kamu davası açılamıyor. "
3-) Vergi kaçakçılığını en fazla Vergi Dairelerine ihbar ederek, onların araştırma yapmasını sağlayabilirsiniz.
amcam ölümünden önce babama noterde yapılan bir sözleşmeyle daire satmış. aslında tam anlamıyla satış değil çünkü amcam babama olan borcuna karşılık...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku