Sayın arkadaşlar askerlik hizmetimi yerine getirirken ÖSYM ataması ile bir kamu kurumuna 4/b sözleşmeli personel olarak yerleştirildim. Askerliğimi yaptığım birlikten askerliğimin bitiş tarihini bildiren bir üst yazı alarak (Kurum personel alımında askerliği yapmış veya tecilli veya muaf olmak şartı arıyordu oysa ben askerdim) diğer istenilen belgelerle birlikte kuruma başvurdum. Askeri birliğin bana verdiği belge de maddi hata yapıldığını ve teskere tarihimin yanlış yazıldığını kuruma şahsen müracaat ettiğimde oradaki yetkili kâğıdı incelerken fark ettik ama sorun olmayacağını düşündüler ve başvurumu kabul ederek sözleşme imzalatıldı. Ancak ne oldu ise bundan sonra oldu kurum işe başlatmak için bana tebligatı beklediğimden erken yaptı ve ben 15 günlük süre içerisinde görevime başlayamadım bir 10 gün gecikmeli gittim. Askerlik geçerli mazeret olarak kabul edilmedi ve Kurumun genel müdürlüğü Atandığım bölge müdürlüğünün işe başlatılma konulu yazısına gerekli süre içerisinde işe başlamadığım için olumsuz bir yazı gönderdi. Netice de idarenin bu kararı sonucu göreve başlayamadım. Genel müdürlük ve bölge müdürlüğünde personel işlerine bakan yetkili müdürler idare mahkemesine dava açmam ve yürütmeyi durdurma kararı almam konusunda salık verdi. Hatta genel müdürlük yetkilileri beni kanunen işe alamadıklarını, idare mahkemesine dava açmam durumunda davayı hızlandırmak için çaba harcayacaklarını, kazanmam halinde karara itiraz etmeyerek derhal işe başlatacaklarını belirten bir konuşma yaptı. Şimdi değerli forum üyeleri bu minval üzere sizlere bir kaç sorum olacak yanıtlarsanız çok mutlu olacağım.

1- Ben Gaziantep’te ikamet ediyorum atandığım kurum Şanlıurfa bölge müdürlüğü genel müdürlük de takdir edersiniz Ankara da davayı Gaziantep bölge idare mahkemesine açabilir miyim veya nereye açmalıyım ?( Yetkililer Gaziantep’te açabileceğimi belirttiler ama kafamda soru işareti oluştu)

2-Dava açmam durumunda davayı kazanma olasılığım nedir? Dava takribi ne kadar süre de sonuçlanır? İdarenin bu kararı sonucu uğradığım maddi zararın nasıl ve ne şekilde telafisini isteyebilirim? ( Yine kurum yetkilileri davayı kolaylaştıracaklarını 1,5 ay içerisinde sonuca ulaşılabileceğini belirttiler)

3- Bu davayı ne kadar süre içerisinde açmalıyım? ( Yürütmesinin durdurulmasını istediğim gerekçeli yazı 02.02.2010 tarihinde yazıldı)

4- Maddi durumum iyi değil. Askerden yeni geldim ve üniversiteden mezun olduktan hemen sonra askere gitmiştim. Bu davanın bana ne kadar maddi külfeti olur?

İki değişik avukat arkadaşımla konuyu görüştüm ancak sorularıma net cevaplar alamadığım gibi çelişkili cevaplar da aldım. Deneyimli hukukçu arkadaşlarım cevap verirlerse gerçekten çok sevinirim. İdarenin bu kararı sonucu gerçekten mağdur duruma düştük.

Not: Forumda benzer konuları okuyarak sorularıma cevap almaya çalıştım ama hepsine net yanıtlar alamadım