Yönetmeliğin, GEÇİCİ 1.MADDESİNDE, “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte eğitim kurumlarında asaleten yönetici olarak görev yapanlar bu görevlerine devam ederler. Ancak, farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler bu Yönetmelik hükümlerine tabidir. “

HUKUK GERİYE NASIL İŞLETİLİR?

1-Yönetmelik Yürürlülük tarihinden sonra uygulanmaya başlanması gerekir.
Klavuzda neden"1 Temmuz itibari ile" ifadesi yazmakta? Yılı (1 Temmuz2010 gibi) yazmamaktadır.
Yönetmeliğe göre, bu yıl zorunlu yer değiştirme uygulamasında tercihte bulunanlar ve normal isteğe bağlı yer değiştirmede bulunanlar isteğe bağlı yer bu yönetmeliğin hükümlerine tabi olmazlar mı?

Ayrıca ; "normal isteğe bağlı yer değiştirmede bulunanlar" neden rotasyona tabi olsunlar ki.Ceza mıdır?
Buradan hareketle,yönetmelikte belirtildiği şekilde "Ancak, farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyenler bu yönetmelik hükümlerine tabidir. “ deyince,bunun dışındakiler ,rotasyon uygulamasına farklı kurumlara ya da yönetim kademelerine atanmak isteyinceye kadar veya beş yılını doldurana kadara yönetmeliğin rotasyonla ilgili maddesine tabi olmamalıdırlar.

2-Okul Müdürlüğü 657 sayılı DMK 88.maddesine göre, “İkinci görev verilecek memurlar ve görevler” kısmında Devlet memurlarına esas görevlerinin yanında; d) maddesinde Öğretmenlere; okul ve enstitü müdürlüğü, başyardımcılığı ve yardımcılığı görevleri.
İkinci görev olarak yaptırılabilir. Bu madde kapsamında 1.görevimiz öğretmenliktir.2.Görevimiz ise okul müdürlüğüdür. Okul Müdürlüğü eğitim-öğretim hizmetleri sınıfında bulunmaktadır. Eğer okul müdürünün 5. yılda bir zorunlu yer değiştirilmesi yapılacaksa, tüm öğretmenlerinde zorunlu yer değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, 657 Sayılı DMK’nun 88.maddesine göre 2.görev alan tüm memurlara da uygulanması gerekemez mi? MEB, Genel İdari Hizmetler Sınıfındaki kadroların da yer değiştirilmesi gerekmez mi? Bu kadrolardaki kişiler 657 Sayılı DMK’nun 88.maddesinde göre 2.görev kapsamında görev yapmazken neden 5 yıllık zorunlu yer değiştirilmeye tabi tutulmuyor? Bunları kadroları asildir. Torba kadroları vardır. Okul Müdürünün kadrosu ÖĞRETMENDİR. Kadrosu öğretmen olan tüm eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki çalışanların 5 yıllık zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulması gerekir. 5 Yıllık zorunlu yer değiştirme yapılacaksa her kese yapılsın. Yoksa sadece okul müdürlerine uygulanması hukuki olmaz.
3-Bu yönetmelik çıkarılınca, okul müdürünün 5 yıllık objektif ve hukuki zorunlu yer değiştirme gerekçesinin ne olduğunu bilmek lazımdır. Neden diğer eğitim çalışanları kapsamıyor? Neden 10 yıl değil de 5 yıl olduğu gerekçesi bilinmelidir. Pedagojik nedenini bilmek gerekir.
4-Bilgisayar Kurası ile rotasyon - atama yapılması hukuki midir?
5-İlk olarak sınavı kazananlara atama önceliği verilmesi yanlıştır.Görevde bulunan müdürlere neden atama verilmedi.Onun herhangi bir açık bulunan bir okula atama isteğinde bulunmasının engellenmesi hukuki midir?Aynı zamanda atama isteğinde bulunamazlar mıydı?sınavla atamalar yapıldıktan sonra,boş okul müdürlüğü sayısı çok çok az olacak.İsteğe bağlı atamalara haksızlık,rotasyona kalan okul müdürlerine ise büyük bir haksızlık olacak.