Merhabalar. Forumda yaptığım aramalar sonucunda kendi konuma benzer bir konunun daha açılmış olduğunu gördüm. Fakat durum tam olarak örtüşmediği için tekrar sorma gereği duyarak yeni başlık açıyorum.

İlgili konu:
https://www.hukuki.net/showthread.php...a+kay%FDt+olma

Kız arkadaşımın da aynı şekilde hiçbir nüfus kaydı bulunmamaktadır. Ailesini de yıllar önce trafik kazasında kaybettiği için annenin gerekli belgelerle nüfusa başvurma ihtimali de yok. Şu durumda doğuma dair bir belge de ibraz edemeyeceğimiz için, nüfus herhangi bir işlem yapmayı (daha önce yapalım dedikleri halde) reddediyor.

Sorunumuz da burada başlıyor. Daha önceden reşit olmadan önce imam nikahıyla birisiyle evlendiriliyor, bu evlilikten bir de çocuk dünyaya geliyor. Doğumdan kısa bir süre sonra da eşinin evinden kovularak akrabalarının yanına sığınıyor. Aradan geçen zamanla söz konusu eş kızın tekrar peşine düşüyor, bunca zaman sonra aklı başına gelmiş gibi yeniden ona dönmesini istiyor. Kızın akrabaları da yeniden eski eşine dönmesi için sürekli baskı yapıyor ve tehdit ediyorlar. Sebebi ise söz konusu eşin maddi durumunun oldukça iyi olması ve kızın akrabalarına yardım(!?) etmesi.

Akrabaların bu baskılarından ve tehditlerinden dolayı nişanlım (bu şekilde ondan bahsetmenin daha uygun olacağını düşündüm) benim yaşadığım yerde nüfusa kayıt olup izini kaybettirmek istiyor. Karşılıklı yaptığımız istişarelerden de ileride ve şimdi olabilecek huzursuzluklardan kurtulmanın tek yolu bu gibi görünüyor. Bununla beraber nüfusa kayıtlı olacağı için de resmi olarak nikah yapabilmek de ayrı bir mutluluk.

Sormak istediğim soru ise şu:

Böyle bir durumda konu yasal sürece uzayacak fakat bu süreç ne kadar bir zamanımızı alır?

Gazetelerde ve internet üzerinde yaptığım araştırmalardan kaymakamlık ve valilik makamlarının gerekli gördüğü hallerde kişiyi bu uzunca sürece bırakmadan nüfusa kaydettirme yetkileri var. (Tam olarak böyledir diyemiyorum, hukukçu olarak sizlerin bu konuda bilgisi benden daha fazla doğal olarak, bu yüzden kesin emin olmadığım bir bilgi.) Eğer kaymakamlık veya valilik makamlarına başvurursam nasıl bir dilekçe ile başvurmam gerekiyor?

Bir diğer sorum da eğer bulunduğum yerin köylerinden birisinde bir ailenin nüfusu altına kaydettirerek nüfusa kaydını sağlayabilir miyiz? Bu yöntemle nüfusa kayıt için muhtardan alınacak bir belge (nüfus cüzdanı talep formu isimli bir belge ile ilgili bir şeyler okumuştum ama konuyla alakalı mı yoksa farklı bir şey mi bilemiyorum) ile gidip nüfus müdürlüğünden kaydını yaptırıp kimliğini alabilir miyiz? Ve bu yöntemin hukuka uygunluğu nedir? (Şahsi olarak düşüncem sonucu iyi bir amaç için olduğundan dolayı hukuka uygun olmalı.)

Bu konuda değinmediğim veya farklı bir yöntem önerebilirseniz, görüşlerinize açığım. Şimdiden teşekkür ediyor ve yanıtlarınızı bekliyorum. Saygılarımla.