Merhaba,

Durumu kısaca özetleyim. Durumumun çok parlak olmadığını farkındayım. Ancak elimden geleni yapmak istiyorum.

5 senedir evliyiz. Eşim Endonezyalı. Biri 3,5 diğeri 1.5 yaşında çifte vatandaş 2 oğlumuz var. son birkaç senedir ciddi sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlar kesinlikle tek taraflı, ne çocuklara ne eşime bir şiddet uyguladım. Ama kültürel farklılıklar çok ciddi çatışmalara neden oldu.

Son olarak eşim ekim ayında 3 ay kalmak üzere Endonezyaya ailesinin yanına çocuklarla birlikte gitti. İşimden yeni ayrılmıştım ve ileriye dönük olarak ne olacağı belli değildi. Bu nedenle ben Türkiye de kaldım. Kısa sürede iş buldum ve girdim.

Aradan geçen süre içinde eşim çocuklarımı bana göstermemek için çeşitli bahaneler uydurdu, anca hafta da bir birkaç dakika telefonla görüşebildim. Bu nedenle tartışmalarımız oldu. Fakat eşim bu ve benzeri bahanelerle artık Türkiyeye geri dönmeyeceğini söyledi.

Durumu defalarca izah ettim. Bu tutumunun en çok çocuklara zarar vereceğini anlattım. Ne yaptıysam dinletemedim. Dahası mesajlarıma postalarıma yanıt vermiyor. Hiç bir şekilde uzlaşmaya yanaşmıyor. Çocuklarımla görüşmek için telefon ettiğimde bana görüşme adabını anlatıyor vs. Bu tavırları artık çoktan taşmış olan bardağın üstüne bir sürhahi suyu boca etti. Şu saatten itibaren gözümde insan değil sinek kadar değeri kalmadı. Çocukların yaşayabileceği sorunları da dikkate almamasından sonra ben de artık çocuklarımın böyle birinin yanında yetişmesine katlanamayacağım için tüm gemileri yakmaya hazırım.

Sonuç olarak tek isteğim çocuklarıma kavuşmak. Tabiki öncelikle yasal haklarımı kullanmak istiyorum. Eşimin akli dengesi yerinde. Ahlaksız bir hareketine de rastlamadığıma göre şuan için çocukların vesayetini almamın imkansız olduğunu biliyorum.

Boşanma davası açmadan önce yapılabilecek başka kanuni işlemler var mıdır?

şu durumda dava açsam ve kaybetsem. Çocuklarımla ne şartlarda görüşme hakkı kazanabilirim? Bu hakkı kazanırsam senelik olark hakkımı toplu halde kullanma şansım var mı? Bu görüşme süreci için çocuklarımı Türkiyeye getirebilir miyim? Getirme hakkım doğarsa, eşim bu konuda zorluk çıkarırsa ne gibi bir yol izleme hakkım olur? Çocuklarımı Türkiyeye getirdim diyelim, eşimin de çocukların peşine takılıp gelme şansı var mı? Çocuklarımla geldi diyelim, gitsin otelde kalsın, benim çocuklarımla geçireceğim süreçte bize ne kadar yaklaşmasına izin vardır?

Diğer bir konu boşanma davası. Eşim yurtdışında olacak, ben davayı açtığımda dava ona ne şekilde tebliğ edilir? Bir şekilde adresi bulunamadı diyelim (veya tebliğ posta yoluyla gitti de çok uzun sürdü zaman aşımı gibi bir durum var mıdır?) dava ne şekilde ilerler? Veya tebliğ ulaştı ama eşim burada bir avukat bulup vekalet vermedi/veremedi, gelmeyi zaten reddediyor, davanın durumu ne olur?

Hepsini ötesinde, burada verilen hukuki kararlar o ülkede nasıl uygulanır? Uluslar arası standartları var mıdır bunun? Yoksa burada boşa mı kürek çekerim? Bütün işlemleri orada mı yapmam gerekir?

Çocuklar 7 yaşını aştıktan sonra tekrar vesayet davası açacağım. Bu davayı kazanmak için gereken şartlar/kararı etkileyen kriterler nelerdir?