Hukuksuz Yapılan İşlem (Bu Herkesin Başına Gelebilir)
Değerli Hukuki.Net üyeleri. Benim konum şöyle;
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü' ne bağlı Ceza İnfaz Kurumunda görev yapmaktayım. Ben bulunduğum yer adliyesi Adalet Komisyonuna bağlıyım. Eğitimden dolayı mazerete dayalı tayin talebinde bulundum. Komisyon bana muvafakat vermedi ve talebimin reddedildiğine dair kararı bana tebliğ etti. Normalde prosedür olarak bu dilekçemi olumsuz görüş bildirse bile Genel Müdürlüğe göndermesi gerekirken dilekçemi işleme koymadı. Ben de bunun üzerine İdare Mahkemesine YD içerikli dava açtım. Ayrıca Genel Müdürlüğümüze de dilekçemin işleme konmadığı hususunda bilgi verdim. Bunun üzerine Genel Müdürlük benim dilekçemi Komisyondan istemiş. Komisyonda bunmun üzerine el koyduğu dilekçeyi Genel Müdürlüğü göndermek zorunda kalmış.(Bu dilekçe gönderme işlemi benim Genel Müdürlüğe yazmış olduğum dilekçe üzerine yapılmıştır). Bu olaylardan benim haberim yoktu. Genel Müdürlükten de benim mazeret tayin talebime red kararı geldi. Bu olayları bu karar geldikten sonra araştırınca öğrendim. Ben komisyona devamlı surette dilekçemin gönderilip gönderilmediğini sözlü olarak sormama rağmen bana devamlı sana red verdiler dediler ve başka da bir şey söylemediler. Şimdi sizlerden öğrenmek istediğim şunlardır;
1 - Genel Müdürlüğün vermiş olduğu red kararına göre komisyonun vermiş olduğu red kararı hükümsüz mü kalmıştır?
2 - Eğer bu karar hükümsüz kalmış ise benim İdare Mahkemesine açmış olduğum dava ne derece geçerlidir?
3 - İdare Mahkemesindeki davamın düşeceği muhtemeldir ama burada komisyonun dilekçemin gönderildiğine dair tebligat yapması gerekmezmiydi?
4 - Komisyonun bana tebligat yapmaması sebebiyle yani komisyonun hatası sebebi ile davam düşerse yasal haklarım nelerdir?
5 - Genel Müdürlüğün vermiş olduğu karar komisyonun vermiş olduğu karar ile hukuksal ve idari yönden birbirine bağlı olduğu yani içeriklerinin aynı olması sebebiyle Komisyonun kararına açmış olduğum davayı ek beyan ile Genel Müdürlüğün vermiş olduğu red kararına yönlerdirebilirimiyim? Davam bu karar üzerinden devam edebilir mi?
6 - Zaten maddi zorluklar altındaki biz memurlar kendi hatamızdan kaynaklı olmayan bir nedenden dolayı yeniden dava açmak için ayrıca ücret ödemek zorunda mıyız?
7 - Bunun sorumluluğu Komisyona ait olduğu için dava nasıl şekillenir?
Cevap: Hukuksuz Yapılan İşlem(Bu Herkesin Başına Gelebilir)
Kanımca komisyonun veya genel müdürlüğün verdiği karar ret ise siz buna karşı dava açtınız. Önemli olan idari işlemdir. İdari işlemde komisyon "ben yetkili değildim" dediğinde açıkça hukuka aykırı davrandığını kabul etmiş olacağından, dava taraf husumetine itiraz dahi edeceğini sanmıyorum. Özetle idare mahkemesi işin esasına girer, gerekirse genel müdürlük sıfatıyla ya davaya dahil edilirler, yada kendileri müdahil olurlar. Sonuçta mahkeme yasaya aykırı durum varsa bunu iptal eder. Yine görüşümce ret kararının iptali halinde Genel müdürlük dahi mahkeme kararına uymak zorunda kalır.
Bu endişelerinizin hiç birine yer yoktur.
Sizin için Adalet Komisyonunun verdiği ret yanıtı geçerlidir ve hükümsüz kalmamıştır. Ceza ve Tutukevleri Genel Müdrülüğü'nün ayrıca ve sonradan ret yanıtı vermiş olmasının açtığınız davaya hiç bir olumsuz etkisi olmayacaktır. Bu itibarla komisyona açtığınız davayı genel müdürlüğünüze yönlendirmek gibi bir durum da soz konusu olmayacaktır.
Dava normal prosüdüre göre devam edecektir. Yani genel müdürlüğe bu konuda hiç başvuru yapmamışsınız gibi. Endişelenmeyin ve sonucu bekleyin.
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Sizin için Adalet Komisyonunun verdiği ret yanıtı geçerlidir ve hükümsüz kalmamıştır. Ceza ve Tutukevleri Genel Müdrülüğü'nün ayrıca ve sonradan ret yanıtı vermiş olmasının açtığınız davaya hiç bir olumsuz etkisi olmayacaktır. Bu itibarla komisyona açtığınız davayı genel müdürlüğünüze yönlendirmek gibi bir durum da soz konusu olmayacaktır.
Dava normal prosüdüre göre devam edecektir. Yani genel müdürlüğe bu konuda hiç başvuru yapmamışsınız gibi. Endişelenmeyin ve sonucu bekleyin.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. İş bu haldeyken ayrıca Genel Müdürlüğün kararına da ayrı bir dava açmam gerekir mi?
Komisyon benim dilekçemi kendisi göndermemesine rağmen savunmasında ben dilekçeleri Genel Müdürlüğe gönderdim diyerek işlemi yaptığını beyan edebilir ancak bunu Genel müdülüğün talebine istinaden yaptığını savunmasında belirtmeyebilir bu durumda kendini haklı çıkarmaya çalışabilir İdare Mahkemesi bu konuda Komisyonun savunmasını dikkate alarak dilekçemin Genel Müdürlüğün talebi üzerine gönderildiğinden haberi dah olmayabilir bu sebeple Komisyon lehine bir karar alabilir tabii ki haliyle YD red kararı verir
Ben bunu İdare Mahkemesine nasıl bildirebilirim?
Konu devskel08 tarafından (05-12-2009 Saat 01:23:22 ) de değiştirilmiştir.
Sebep: Yenileme
Tamam ama Genel Müdürlüğün vermiş olduğu karar benim için kesin olan karar. Komisyonun kararı yetkisizce alınmış olduğu ortada. Benim asıl dava konusu yapmak istediğim konu Genel Müdürlğün kararı. Bu kararı Komisyona açmış olduğum dava ile birleştiremez miyim? Benim öğrenmek istediğim konu bu.
Ayrıca genel müdürlük aleyhine dava açmaya ve bunu komisyona açılan dava ile birleştirmeye gerek yoktur. Eğer idare mahkemesi husumet yönünden genel müdürlüğün hasım gösterilmesini uygun görürse bunu resen yapacaktır. Sizin şu aşamada yapacağınız bir şey yok, endişelenmemekten başka
Ayrıca genel müdürlük aleyhine dava açmaya ve bunu komisyona açılan dava ile birleştirmeye gerek yoktur. Eğer idare mahkemesi husumet yönünden genel müdürlüğün hasım gösterilmesini uygun görürse bunu resen yapacaktır. Sizin şu aşamada yapacağınız bir şey yok, endişelenmemekten başka
Ben ve arkadaşlarım size çok teşekkür ediyoruz. Ben tedbir amaçlı olarak İdare Mahkemesine ek beyanda bulundum. Dilekçelerimin benim şikayetim üzerine Genel Müdürlüğe gönderildiğini bu sebeple Genel Müdürlüğün benim hakkımda red kararı aldığını bildirdim. Davamın bu konuda genişletilmesini talep ettim. Şimdi İdare Mahkemesi benim lehime karar alırsa Genel Müdürlük bunu uygulamaya koymayabilir mi? Böyle bir yetkisi olabilir mi? Ya da İdare Mahkemesi YD kararı verdi. Ben de eğitimime devam edebilmek için tayin talep ettiğim yere gittim. Ancak mahkeme ileriki zamanlarda davamı reddetti. Böyle bir durum olabilir mi?
Bugün İdare Mahkemesinden karar verilmiş. Telefonuma mesaj geldi. Red kararı verildiği yazıyordu. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra tebliğ edileceği belirtiliyordu. Siz bana endişelenmememi söylemiştiniz ama endişelerim boşuna çıkmadı. Komisyon yine yaptı yapacağını ve mahkemeyi kandırarak dilekçemi kendi isteği ile Genel Müdürlüğe gönderdiğini söyledi. Dolayısıyla Komisyonun kararı hükümsüz kalması sebebiyle İdare Mahkemesi bana red kararı verdi. Bu sonuçtan benim anladığım bu. Tabi gerekçeli kararı görmeden bir şey söylemek yersiz ama anlaşılan bu. Ayrıca Genel Müdürlük aleyhine dava açmaya gerek olmadığını belirtmiştiniz ama şimdi ben bu durumu Danıştaya taşmaya kalksam en az 2 yıl sürecek. Ya okuldan uzaklaştırılacağım bu sürede ya da bir şekilde kaydım silinecek. Yani ortada bir hak mahrumiyeti olduğu kesin. Ancak ne Komisyon ne de İdare Mahkemesi benim bu hak kaybımı gözetmeksizin bir karar alıyorlar. Ben bu durumu nasıl dava konusu yaparım? Benim bu hak kaybımın ceremesini yine ben mi çekmek zorundayım? Komisyonun yapmış olduğu hukuksuz kanunsuz bir işlem yüzünden ben niye ceza çekmek zorundayım? Hukukumuzda böye şeyler var mı? Ki ben kendim Adalet Bakanlığına bağlı bir kurumda çalışırken böyle hukukla bağdaşmayacak bir karar çıkıyor ben bu adalete nasıl güvenebilirim?
Umarım İdare Mahkemesi sizin davanızı henüz reddetmemiştir ve sadece YD talebinizi reddetmiştir. Eğer YD talebiniz reddedilmişse 7 gün süreniz var ve mutlaka Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulununuz. Yok İdare Mahkemesi YD ile ilgili karar yerine davanızı acilen esastan görüşerek karar vermiş ise maalesef dava sizin için bir nevi bitmiş demektir zira temyizde bulunsanız bile bunun eğitiminize bir katkısı olmaz diye düşünüyorum. Sizin diğer sorularınız için önce tayininizle ilgili Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama Ve Nakil Yönetmeliğine bakmak lazım. Yönetmeliğinizin ilgili maddeleri: “
Mazerete Dayalı Naklen Atamalar
Madde 24 - Bu Yönetmelik kapsamındaki personel; sağlık, eş durumu, öğrenim durumu ve can güvenliği nedenleri ile 22 nci maddedeki şartlar aranmaksızın istekleri üzerine naklen atanabilirler.
(Ek fıkra : 09/05/2006 - 26163 S.R.G Yön/13.mad) Bu şekilde atananlar mazeretlerinin herhangi bir nedenle ortadan kalkması ve talepleri durumunda, süre şartına bakılmaksızın uygun bir kadro ve ihtiyaç bulunması halinde önceki görev yerlerine atanabilirler.
Öğrenim Durumu Nedeniyle Atama
Madde 27 - Çocukları, eşi veya kendisi yüksek öğretim kurumlarında okuyanlar ile bulunduğu yerde çocukları, eşi veya kendisinin öğrenim düzeyine uygun ilk veya orta öğretim kurumu bulunmayanlar, kadro durumunun elverişli olması şartıyla öğretim kurumlarının bulunduğu yere veya yakınına atanabilirler.
Yukarıdaki fıkraya göre atananlar, öğretim kurumları ile ilişkilerinin devam ettiğini her öğretim yılı başında öğretim kurumlarından sağlayacakları belge ile kanıtlamak zorundadırlar. Bunların öğrenimlerini tamamlamaları veya öğretim kurumlarıyla ilişkilerinin kesilmesi halinde önceki görev yerine veya başka bir yere ataması yapılabilir.
Mazerete Dayalı ve Hizmet Gereği Naklen Atamalarda İstenecek Belgeler
Madde 31 - Ataması adalet komisyonlarınca teklif edilen memurların sağlık, eş durumu, öğrenim durumu, can güvenliği ve hizmet gereği sebepleriyle yapılacak naklen atamalarında aşağıdaki belgeler istenir.
c) Öğrenim durumu nedeniyle naklen atamalarda istenecek belgeler;
1- Dilekçe,
2- Bağlı olduğu adalet komisyonunun muvafakat kararı,
3- Öğrenim belgesi ile görev yaptığı yerde kendisinin, eşinin veya çocuklarının öğrenim düzeyine uygun okul bulunmadığına dair belge,
4- Hizmet cetveli,
5- Adli ve idari soruşturma ve cezalar ile sair bilgileri kapsayan sicil özeti,
6- Ceza infaz kurumları ve tutukevleri ile denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlükleri personeli için son beş yıl, diğerleri için son üç yıla ait sicil ve denetim elemanı raporları,
7- Varsa disiplin cezalarına dair karar, iddianame veya kesinleşme şerhini içeren mahkeme kararı örnekleri,
8- Son iki yıl içerisindeki askerlik, aylıksız izin, raporlu ve açıkta geçen süreleri gösteren belge.
Bakanlık Onayına Tabi Olmayan Adalet Komisyonları Kararları
Madde 45 - Adalet komisyonlarınca yargı çevresi içinde unvan veya sınıf değişikliği olmadan yapılan naklen atama ve kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin verilen kararlar Bakanlık onayına tabi olmayıp Bakanlıktaki kayıtlara işlenmek üzere ilgilinin dilekçesi ve hizmet cetveli ile birlikte ilgisine göre Personel Genel Müdürlüğüne veya Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne gönderilir.” deniliyor.
Anlattıklarınız ve Yönetmeliğinizin ilgili hükümleri çerçevesinde Adalet Komisyonu sizin öğrenim durumu mazeretiniz nedeniyle tayin talebinize ret cevabı vermiş ve muvafakat alamamışsınız. Yani tayin talep dilekçeniz Komisyonca işleme konmuş. Bu durumda Adalet Komisyonu sizin reddedilen tayin talebinizi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bildirmek zorunda değildir. Ancak siz Genel Müdürlüğünüze tayin dilekçenizin işleme konmadığı yönünde yeni bir dilekçe vermişsiniz. Genel Müdürlüğünüz de Yönetmelik gereği olarak değil, sizin yeni dilekçenize istinaden tayin dilekçenizi Komisyondan getirterek incelemiş ve size de Komisyonun tayin talebini reddetmesi işlemi doğrudur şeklinde bir ret cevabı göndermiş diye düşünüyorum.
Bu durumda Adalet Komisyonunun ret kararı asıl hükümdür ve hükümsüz kalması söz konusu değildir. Adalet Komisyonu mevzuat gereği değil de Genel Müdürlüğünüzün talebi nedeniyle tayin dilekçenizi gönderdiği için bunu size tebliğ etmek zorunda değildir. Anlattıklarınıza göre siz Genel Müdürlüğünüze sadece bilgi vermişsiniz herhangi bir talepte bulunmamışsınız. Dolayısıyla onların cevabına karşı yeni davaya gerek yoktur. Sizin davanız zaten dava açılması gereken idari işlem için açılmıştır.
Maalesef İdare Mahkemesi kuvvetle muhtemel davanızı idari işlem idarenin taktiridir diye reddeder diye düşünüyorum. Eğer İdari Mahkeme dava dilekçenizdeki hukuki gerekçelerinizi kabul eder ve davacının tayin talebi değerlendirilmeli ve davacı eğitim mazereti nedeniyle naklen atanmalıydı diyerek idari işlemin iptaline karar verirse tayin olarak eğitiminizi tamamlayabilirsiniz diye umuyorum. Maalesef iş temyize kalırsa bunun elbette sizin eğitiminize faydası olmayacak diye düşünüyorum. Bu nedenle eğer davanız idare mahkemesince reddedilirse derdinizi bir şekilde Adalet Komisyonuna anlatmanız ve onlardan muvafakat almanız sizin eğitiminiz için en iyi çözüm olur kanaatindeyim.
Konu Çobanoğlu tarafından (24-12-2009 Saat 11:16:59 ) de değiştirilmiştir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku