+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 14 ileti bulundu.

Konu: Kooperatife dava hangi mahkemede açılır

Kooperatife dava hangi mahkemede açılır Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    Nerede
    İzmir
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Kooperatife dava hangi mahkemede açılır

2006 yılında konut yapı kooperatifi tarafından yapılan imalatları beğenmedim ve eksiklikleri kendilerine şifai olarak bildirdim. Aynı ay içinde yapmış olduğum EFT bir şekilde geri iade edilmiş.Bir yıl sonra aylık %10 yıllık %185.31 faiz işletilerek tarafımdan istendi.Bankayla görüştüğümde gönderdiğim EFT nin 1 gün sonra iade edildiğini öğrendim.İmalat hata ve noksanlarını yazılı olarak kendilerine bildirdiğim halde herhangi bir düzeltme yapılmamış hatta kontrolsüzlük nedeniyle hatalı imalat miktarı artmıştır. Avukat aracığıyla tarafıma ihtarname gönderilmiş elimde mevcut belgeleri Avukata göndermem neticesinde herhangi bir hukuki işleme başlanmamıştır.Kooperatif yönetimi hukuk sistemini baypas ederek yönetim kurulu kararı alarak beni ihraç etme girişiminde bulunmuştur.3 avukatla görüşerek vekilim olmasını istediğim halde başta durumu inceleyip kazanacağımı söylemelerine rağmen sonra telefonlarıma çıkmamaktadırlar. Ben izmirde kooperatif Antalya Finikede bulunmaktadır.
    1. Davayı hangi mahkemeye açmalıyım
    2. Kooperatifin yıllık %185.31 oranında faiz işletmesi yasalmıdır.
    3. Hatalı ve eksik imalatların tamamlanması için ne yapmalıyım.
    4. 2001 krizinide atlatmış bir kooperatif olması nedeniyle ve bankalardan hiçbir faiz işletilmemesinin altında yolsuzluk olabileceği kanısındayım.Banka hesaplarının denetlenmesi için nereye müracaat etmeliyim.

Saygılar sunuyorum.

Hukuki NET Güncel Haber

Kooperatife dava hangi mahkemede açılır konulu yargıtay kararı ara
    Kooperatife dava hangi mahkemede açılır konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    İstanbul
    İletiler
    12.252
    Dilekçeler Sözleşmeler
    3
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Kooperatife dava hangi mahkemede açılır

1-Kooperatifin bulunduğu yer Asliye Ticaret veya Asliye Hukuk mahkemelerinde dava açabilirsiniz.
    2-Üyelik sözleşmesine konu ile ilgili bakmak lazım kararlaştırılmış bir faiz oranı yoksa yıllık %185 fahiş bir orandır.
    3-Yargıda dillendirebilirsiniz.
    4-Dava açabilirsiniz hakim müdahelesi talep edebilirsiniz.

Nerede
    İzmir
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Yanıtınız için teşekkürler ediyorum.
    1. Başlarda faiz falan yoktu sonradan 2002-3 lerde genel kurul kararıyla aylık %10 faiz belirlendi. Tefecilerin üzerinde bir faiz kararını genel kurul alabilirmi? Bu faiz oranı kooperatiflerin kurulma amacıyla ne kadar bağdaşır.
    2. Kooperatifte birleşik faiz uygulaması yapıyorlar yani faizinde faizini bindiriyorlar hesaplara. Bildiğim kadarıyla kamu borçlarında faiz sadece ana para üzerine işletilebiliyor koop. birleştirilmiş faiz işletebilirmi...
    3. Hakim müdahelesini hangi mahkemeden istemem gerekli.

Kusura bakmayın hukuk sistemine uzak olduğumuz için herşeyi tek tek sormak zorunda kalıyorum.

Bu konularda da aydınlatırsanız memnun olacağım.
    Konu layemud tarafından (01-12-2009 Saat 15:58:21 ) de değiştirilmiştir.

İletiler
    246
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

YAPI KOOPERATİFLERİNDE, ÖDEMESİNİ ZAMANINDA YAPMAYAN ORTAKLARDAN GECİKME FAİZİ ALINABİLİR Mİ?

Cafer Tayyar ÇÖKLÜ
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi

Gecikme faizi alınması, genel kurul gündemine konulmak koşuluyla, kooperatifin olağan veya olağanüstü toplantısında karara bağlanabilir. Kararın alınabilmesi için: Toplantı yeter sayısı, kooperatife kayıtlı ortakların en az ¼ `nün şahsen veya temsilen toplantıda hazır bulunması; karar yeter sayısı ise oylama sırasındaki mevcudun yarıdan fazlasının olumlu yönde oy kullanmasıdır. Başka bir deyişle, genel kurul toplantısında, gecikme faizi kararı alınabilmesi için özel bir toplantı ve karar yeter sayısına gerek yoktur. Tıpkı diğer olağan kararlarda olduğu gibi karar alınır. Gecikme faizi, kararın alındığı genel kurul toplantısı tarihinden itibaren uygulamaya konulur. Gecikme faizi, aylık olarak belirlenmeli ve kesinlikle “fahiş” olmamalıdır. Gecikme faizinin belirli bir oranı (%’si) olmamakla birlikte, yıllık enflasyon oranının, bir aya isabet eden kısmı, aylık gecikme faizi olarak tespit edilebilir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Yıllık enflasyon oranının % 60 olduğunu kabul edersek, bir aylık gecikme faizinin de % 5 civarında belirlenmesi isabetli olur. Zaman zaman kooperatiflerin, gecikme faizini aylık % 30 gibi yüksek oranlarda belirlediklerine tanık oluyoruz. Bu durumda, yıllık faiz % 360 olur ki, bu gecikme faizi oldukça fahiş sayılır. Gecikme faizi oranının aşırı yüksek tespit edilmesi; “ahlaka, özellikle de ticari kişilik haklarına aykırılık arz eder”. Ahlaka aykırı genel kurul kararları “yok hükmünde” olduğundan, uygulanamaz (B.K. m.20).

Ortaklardan tahsil edilecek taksit miktarı ve ödeme koşulları ile gecikme halinde uygulanacak esasları tespit etmek genel kurulun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. (Ana sözleşme m.23). Şu halde, kooperatif ortaklarından taksit ve ara ödeme istemek ve bu ödemenin gecikmesi halinde, uygulanacak gecikme faizi oranını belirlemek sadece “kooperatif genel kuruluna” ait bir yetkidir. Bu görev, başka bir organ veya kişi tarafından kullanılamaz, değiştirilemez. Sadece genel kurul, almış olduğu bu kararı, daha sonraki bir toplantısında değiştirebilir veya tamamen kaldırabilir. Genel kurulca alınmış olan gecikme faizi oranı, enflasyon oranı düştükçe zaman zaman gözden geçirilerek daha aşağı düzeylere çekilmelidir. Böylece, gecikme faizinin fahiş olmasının önüne geçilebilir. Gecikme faizi belirlenirken amaç, ortakların ödemelerini zamanında yapmalarının özendirilmesidir. Tam aksine, kooperatifin “faiz geliri elde etmesi” asıl amaç olmamalıdır. Ayrıca, belirlenen faiz oranıyla, ortakların ödemelerini başka alanlarda değerlendirmeleri önlenmeli ve zamanında ödeme yapanla, yapmayan arsındaki eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.

GECİKME FAİZİNİN İSTENMESİ

Gecikme faizi, kararın alındığı genel kurul toplantısından itibaren ayırım yapılmaksızın geciktirilen tüm ödemelere uygulanmalıdır. Gecikme faizi, aylık olarak tespit edilmelidir. Ödemesini bir ay geciktiren her ortağa istisnasız uygulanmalıdır. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak: Genel kurul toplantısında ödemesini geciktiren ortaklardan aylık %5 gecikme faizi alınması karara bağlandıysa, bir ortak Ekim 2002 taksitini, 31 Ekim tarihine kadar (ay sonuna kadar) ödeyebilir. Eğer, ortak Ekim ayında ödemesi gereken taksitini, müteakip ay olan Kasım 2002 sonuna kadar ödemezse, bu durumda, ortak taksitini bir ay geciktirmiş olacaktır. Geciktirilen Ekim 2002 ayı taksiti için % 5 gecikme faizi uygulanması gerekecektir. Ortak, taksitinin bir kısmını ödemiş, diğer kısmını ödememişse, bu durumda, ödenmeyen kısmına da % 5 gecikme faizi uygulanmalıdır.

Parasal yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen ortaklardan, genel kurulun belirlediği gecikme faizi alınırken, ayrıca yapılacak iki ihtarla ortağın kooperatiften çıkarılması cihetine de gidilebilir. Kooperatifler Kanunu’nun 27.maddesi ve Ana sözleşmenin 14.maddesi uyarınca, genel kurulun belirlediği taksit ve ara ödemeleri bir ay geciktiren ortaklara 1.ihtarname gönderilerek 10 gün içinde geciktirilen taksit ve gecikme faizi kendisinden istenilir. Verilen 10 günlük süre içerisinde ortak, anapara ve gecikme faizini ödemez veya eksik öderse, bu kez ödenen kısmı düşülmek suretiyle, 2.ihtarname gönderilerek, 1 ay içerisinde ödemesini yerine getirmesi istenilir. Ortak yine ödememekte direnirse, yönetim kurulu kararıyla kooperatiften çıkarılır. Gecikme faizinin zamanında ödenmemesi de ortağın çıkarılmasına gerekçe teşkil eder. Çünkü, gecikme faizi tıpkı, normal taksitler gibidir. Dolayısıyla, kooperatif istediği halde, ortak gecikme faizini ödemez ise kooperatiften ihraç edilebilir. Haliyle, genel kurulca tespit edilen gecikme faizi, makul düzeyde olmalı (fahiş olmamalı), herkese eşit olarak uygulanmalı ve ortağa gönderilen ihtarnamelerde kontrol edilebilir şekilde (hangi ayların ödemesine gecikme faizi uygulandığı tablo şeklinde çıkarılmalı) gösterilmelidir. Kooperatiflerde geciken taksitlere, sadece gecikme faizi uygulanabilir, buna karşılık kesinlikle “bileşik faiz” (faize faiz) yürütülemez. Aksi halde, ortak, kendisinden istenilen bileşik faizi ödememekle haklı sayılır. Ayrıca, bileşik faizin istendiği ihtarnamelerle ortak, kooperatiften ihraç edilemez.

SONUÇ

Gecikme faizi; ancak genel kurul kararıyla belirlenir, değiştirilebilir veya kaldırılabilir. Gecikme faizi alınması genel kurul gündemine konulmalı, genel kurulun olağan veya olağanüstü toplantısında görüşülerek karara bağlanmalıdır. Tıpkı diğer genel kurul kararlarında olduğu gibi gecikme faizinin alındığı genel kurul kararı da iptal edilebilir. Hatta, gecikme faizinin fahiş olması halinde, “hükümsüzlüğü” dahi öne sürülebilir. Usulüne uygun olarak alınan gecikme faizi tüm ortaklara eşit olarak uygulanmalıdır. Gecikme faizleri, tıpkı taksit ve ara ödeme niteliğinde olup, zamanında ödenmezse ortağın ihracına neden olabilir. Ortaklığın devri halinde, ödenmeyen gecikme faizi, diğer ödenmeyen borçlar gibi yeni ortaktan istenir. Genel kurulda kararlaştırılmış olan gecikme faizini uygulamayan (almayan) yönetim kurulu üyeleri “görevi ihmal suçunu” işlemiş olur ve haklarında suç duyurusunda bulunulur. Ayrıca, kooperatifin uğradığı gelir kaybından dolayı, bu yönetim kurulu üyelerinin “hukuki sorumlulukları”cihetine gidilmesi de mümkündür.

Nerede
    DENİZLİ
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

merhaba
    koperatif faiz oranları ile ilgili olarak birkac sorum olacak.
    cevaplarsanız cok sevinirim.

2005 yılında 40 üyeli bir kooperatife, kooperatif kurulduktan 6 ay sonra ortak olduk.
    üyelerden 10 kişi arsa sahibi olarak kat karşılıgında kooperatife üye olmuşlar.
    ilk sözleşmeyi imzaladıgımızda dairelerin 118000 tl tamamlanacagını bildirmişlerdi.
    ayrıca ilk peşinat ödemesinde diger üyelere göre gec girdigimiz icin 5000 tl fazladan
    ücret alındı. ilk sorum alınan bu fazladan ücreti kooperatifin alması yasal mı?
    yönetim kurulu 2006 yılında maliyetlerin artmasını sebeb göstererek ana paranın
    118000 den 145000 tl yükseltilesi için genel kurul toplantısı yaptı ve genel kurul
    bu parayı onayladı. yönetim kurulu 2007 ve 2008 yıllarında yine aynı nedenden dolayı
    karar aldırarak 2007 de 180000 tl 2008 yılında 195000 tl olarak tekrar ana parayı
    arttırdı. 2009 temmuz ayında aidatların bitirilmesii kararlastırıldı. 2009 temmuz
    ayında toplam ödedigimiz ana para 5000 tl fazladan ücret ödediğimiz için 200000 tl
    oldu. fiyatların bu kadar artması sizce normal mi ? ayrıca 2005 yılında yıllık
    eflasyonun %7.75 olmasına ragmen aylık %5, (günlük hesaplanmak üzere) yıllık %60
    olarak gecikme faizi genel kurulda onaylandı ve 2005 yılından bu tarihe kadar
    uygulandı. bu uygulanan gecikme faizi borclar kanununun 20. maddesine göre fahiş
    sayılmaz mı ? bu alınan %5 lik karar gecersiz sayılmaz mı ? benim madur olmam
    uygulanan bu %5lik gecikme faizinden kaynaklanıyor. 2007 sonu ve 2008 yıllarında
    ekonomik krizin etkisi ile sürekli ana para ve aylık aidatların artmasından ötürü
    ödemelerimde gecikme yasadım. yönetim kurulu 2005 yılında almıs oldugu %5 lik
    gecikme faizi kararından dolayı 47000 tl olan ana para borcum 1- 1.5 yılda 37000 tl
    gibi büyük bir faiz borcu cıkarttı. 2009 agustos ayında 47000 tllik ana para borcumu
    ödedim. yönetim 37000 tllik faiz borcumdan dolayı tapuyu vermiyor. bu konuyu mahkemeye
    taşırsam borclar kanunun 20. maddesine göre davayı kazanabilirmiyim.

sorunlarımla lgili cevap yazarsanız çok sevinirim.

iyi günler...

İletiler
    246
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Baki Avcı
    Öncelikle şunu belirtmemde fayda var ben hukukçu değilim. Üç kooperatifde yöneticilik yaptım ve bu konuda bilgim dahilinde sorunuza cavap vermeye çalışıyım. Kooperatifler 1163 sayılı kanuna tabi kurulan ve bu kanunla yönetilen kurumlardır. ilk üye olduğunuzda diğer üyelerden farklı fazla para ödemeniz genel kurul kararı ise yasal, değilse yasal değildir. kooperatifler her yıl hazıran ayına kadar olagan genel kurul yaparlar ve bu genel kurulda geçmiş yıla ait bilançolar okunur yöneticiler ve denetçiler ibra olmak için oylanır. yeni dönem içinde tahmini bütçe oluşturulur ve üyerin oyuna sunulur, kabul olunursa bu bütçeye göre aidat oylanır ve kooperatifin bir dönemlik büçcesi belirlenir. bu genel kurulda üye menfatine zıt karar alındığı yönünde kanatiniz varsa mualif şerhi koyarak ,bir ay içerisinde genel kurul kararını veya kararlarının iptalini isteyebilirsiniz. Kooperatif aidatları üyelerin ekonomik durumuna göre belirlenmesi ve ucuz konut temin edilmesi kooperaratiflerin kuruluş amacıdır. sizin ödediğiniz bu rakamlar malesef ucuz konut temininden uzak ve büyük ihtimalle örnekleri çok olan yönetim ,müteahit ve mal sahibi üçlüsünün menfaatları doğrultusunda yürüyen bir kooperatif.
    faiz sorunuza gelince yapılacak ilk gene kurulda faiz belirlenirken faiz oranına itiraz ederek fahiş olduğunu ileri sürün ve genel kurul tutanağına yazdırın, daha sonra bu konuda mahkemeye başvurun. ayrıca tapunuzun verilmesi için kooperatif yönetimine noterden ihtar çekin buna rağmen verilmez ise bu konuyuda mahkemeye taşımanızı tavsiye ederim. tabi bu konuları buraya yazıyorum ama mutlaka bu işlemleri yaparken bir hukukçudan yardım alın çünkü dava açarken verilen dilekçe çok önemli. Hukuk mahkemeleri ceza mahkemeleri gibi değil ,bir kelime hatası dava kaybetmenize neden olur. Ayrıca arsa sahipleri aidat ödüyormu bu konu çok farklı bir detay

Nerede
    İzmir
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı karakas2 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    YAPI KOOPERATİFLERİNDE, ÖDEMESİNİ ZAMANINDA YAPMAYAN ORTAKLARDAN GECİKME FAİZİ ALINABİLİR Mİ?

Cafer Tayyar ÇÖKLÜ
    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi

Gecikme faizi alınması, genel kurul gündemine konulmak koşuluyla, kooperatifin olağan veya olağanüstü toplantısında karara bağlanabilir. Kararın alınabilmesi için: Toplantı yeter sayısı, kooperatife kayıtlı ortakların en az ¼ `nün şahsen veya temsilen toplantıda hazır bulunması; karar yeter sayısı ise oylama sırasındaki mevcudun yarıdan fazlasının olumlu yönde oy kullanmasıdır. Başka bir deyişle, genel kurul toplantısında, gecikme faizi kararı alınabilmesi için özel bir toplantı ve karar yeter sayısına gerek yoktur. Tıpkı diğer olağan kararlarda olduğu gibi karar alınır. Gecikme faizi, kararın alındığı genel kurul toplantısı tarihinden itibaren uygulamaya konulur. Gecikme faizi, aylık olarak belirlenmeli ve kesinlikle “fahiş” olmamalıdır. Gecikme faizinin belirli bir oranı (%’si) olmamakla birlikte, yıllık enflasyon oranının, bir aya isabet eden kısmı, aylık gecikme faizi olarak tespit edilebilir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Yıllık enflasyon oranının % 60 olduğunu kabul edersek, bir aylık gecikme faizinin de % 5 civarında belirlenmesi isabetli olur. Zaman zaman kooperatiflerin, gecikme faizini aylık % 30 gibi yüksek oranlarda belirlediklerine tanık oluyoruz. Bu durumda, yıllık faiz % 360 olur ki, bu gecikme faizi oldukça fahiş sayılır. Gecikme faizi oranının aşırı yüksek tespit edilmesi; “ahlaka, özellikle de ticari kişilik haklarına aykırılık arz eder”. Ahlaka aykırı genel kurul kararları “yok hükmünde” olduğundan, uygulanamaz (B.K. m.20).

Ortaklardan tahsil edilecek taksit miktarı ve ödeme koşulları ile gecikme halinde uygulanacak esasları tespit etmek genel kurulun görev ve yetkileri arasında sayılmıştır. (Ana sözleşme m.23). Şu halde, kooperatif ortaklarından taksit ve ara ödeme istemek ve bu ödemenin gecikmesi halinde, uygulanacak gecikme faizi oranını belirlemek sadece “kooperatif genel kuruluna” ait bir yetkidir. Bu görev, başka bir organ veya kişi tarafından kullanılamaz, değiştirilemez. Sadece genel kurul, almış olduğu bu kararı, daha sonraki bir toplantısında değiştirebilir veya tamamen kaldırabilir. Genel kurulca alınmış olan gecikme faizi oranı, enflasyon oranı düştükçe zaman zaman gözden geçirilerek daha aşağı düzeylere çekilmelidir. Böylece, gecikme faizinin fahiş olmasının önüne geçilebilir. Gecikme faizi belirlenirken amaç, ortakların ödemelerini zamanında yapmalarının özendirilmesidir. Tam aksine, kooperatifin “faiz geliri elde etmesi” asıl amaç olmamalıdır. Ayrıca, belirlenen faiz oranıyla, ortakların ödemelerini başka alanlarda değerlendirmeleri önlenmeli ve zamanında ödeme yapanla, yapmayan arsındaki eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.

GECİKME FAİZİNİN İSTENMESİ

Gecikme faizi, kararın alındığı genel kurul toplantısından itibaren ayırım yapılmaksızın geciktirilen tüm ödemelere uygulanmalıdır. Gecikme faizi, aylık olarak tespit edilmelidir. Ödemesini bir ay geciktiren her ortağa istisnasız uygulanmalıdır. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak: Genel kurul toplantısında ödemesini geciktiren ortaklardan aylık %5 gecikme faizi alınması karara bağlandıysa, bir ortak Ekim 2002 taksitini, 31 Ekim tarihine kadar (ay sonuna kadar) ödeyebilir. Eğer, ortak Ekim ayında ödemesi gereken taksitini, müteakip ay olan Kasım 2002 sonuna kadar ödemezse, bu durumda, ortak taksitini bir ay geciktirmiş olacaktır. Geciktirilen Ekim 2002 ayı taksiti için % 5 gecikme faizi uygulanması gerekecektir. Ortak, taksitinin bir kısmını ödemiş, diğer kısmını ödememişse, bu durumda, ödenmeyen kısmına da % 5 gecikme faizi uygulanmalıdır.

Parasal yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen ortaklardan, genel kurulun belirlediği gecikme faizi alınırken, ayrıca yapılacak iki ihtarla ortağın kooperatiften çıkarılması cihetine de gidilebilir. Kooperatifler Kanunu’nun 27.maddesi ve Ana sözleşmenin 14.maddesi uyarınca, genel kurulun belirlediği taksit ve ara ödemeleri bir ay geciktiren ortaklara 1.ihtarname gönderilerek 10 gün içinde geciktirilen taksit ve gecikme faizi kendisinden istenilir. Verilen 10 günlük süre içerisinde ortak, anapara ve gecikme faizini ödemez veya eksik öderse, bu kez ödenen kısmı düşülmek suretiyle, 2.ihtarname gönderilerek, 1 ay içerisinde ödemesini yerine getirmesi istenilir. Ortak yine ödememekte direnirse, yönetim kurulu kararıyla kooperatiften çıkarılır. Gecikme faizinin zamanında ödenmemesi de ortağın çıkarılmasına gerekçe teşkil eder. Çünkü, gecikme faizi tıpkı, normal taksitler gibidir. Dolayısıyla, kooperatif istediği halde, ortak gecikme faizini ödemez ise kooperatiften ihraç edilebilir. Haliyle, genel kurulca tespit edilen gecikme faizi, makul düzeyde olmalı (fahiş olmamalı), herkese eşit olarak uygulanmalı ve ortağa gönderilen ihtarnamelerde kontrol edilebilir şekilde (hangi ayların ödemesine gecikme faizi uygulandığı tablo şeklinde çıkarılmalı) gösterilmelidir. Kooperatiflerde geciken taksitlere, sadece gecikme faizi uygulanabilir, buna karşılık kesinlikle “bileşik faiz” (faize faiz) yürütülemez. Aksi halde, ortak, kendisinden istenilen bileşik faizi ödememekle haklı sayılır. Ayrıca, bileşik faizin istendiği ihtarnamelerle ortak, kooperatiften ihraç edilemez.

SONUÇ

Gecikme faizi; ancak genel kurul kararıyla belirlenir, değiştirilebilir veya kaldırılabilir. Gecikme faizi alınması genel kurul gündemine konulmalı, genel kurulun olağan veya olağanüstü toplantısında görüşülerek karara bağlanmalıdır. Tıpkı diğer genel kurul kararlarında olduğu gibi gecikme faizinin alındığı genel kurul kararı da iptal edilebilir. Hatta, gecikme faizinin fahiş olması halinde, “hükümsüzlüğü” dahi öne sürülebilir. Usulüne uygun olarak alınan gecikme faizi tüm ortaklara eşit olarak uygulanmalıdır. Gecikme faizleri, tıpkı taksit ve ara ödeme niteliğinde olup, zamanında ödenmezse ortağın ihracına neden olabilir. Ortaklığın devri halinde, ödenmeyen gecikme faizi, diğer ödenmeyen borçlar gibi yeni ortaktan istenir. Genel kurulda kararlaştırılmış olan gecikme faizini uygulamayan (almayan) yönetim kurulu üyeleri “görevi ihmal suçunu” işlemiş olur ve haklarında suç duyurusunda bulunulur. Ayrıca, kooperatifin uğradığı gelir kaybından dolayı, bu yönetim kurulu üyelerinin “hukuki sorumlulukları”cihetine gidilmesi de mümkündür.

Bu yazıyı koyandan allah razı olsun. O kadar çok işime yarayacakki. Beni kooperatiften atamayacaklarını kendi avukatlarıda genel kurulda bildirildi ancak insanlardaki sürü psikolojisi nedeniyle herkes akıllarınca bir şans daha verdi. oysaki bu yazıda uygulanan faizin yasal olmadığı ve ödeme zorunluluğumu ortadan kaldırdığı bilgisi sanıyorum çok isabetli olacak.

Nerede
    DENİZLİ
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

öncelikle verdiginiz bilgiler için çok tesekkür ederim. yakın zamanda genel kurul toplantısı yok. birincisi ben üye olarak genel kurul toplantısı isteyebiliyormuyum ? ikincisi 2005 yılında alınan faiz kararını şimdi itiraz edebilirmiyim. bu sorularımada cevap yazarsanız çok sevinirim. bu arada arsa sahipleri aidat ödemiyorlar. son yapılan genel kurul toplantısında bahçe düzenlemesi için yönetim üyelerden 210000 tl istedi. arsa sahipleri bu ödemenin dışında bırakıldı.

İletiler
    246
    Dilekçeler Sözleşmeler
    1
    Dosya Yükleme
    0

Üye sayısının 10/1 ile noterden çekeceğiniz ihtarla olağan üstü genel kurul yapılmasını isteyebilirsiniz uyulmaması halinde hakim müdahalesi isteyebilirsiniz. Koparatifler her yıl genel kurul yapmak zorundadır, buda genelde haziran aylarına denk gelmektedir. Arsa sahiplerinin kooperatifle yaptığı sözleşme örneğini isteyin ve oradaki şartlara mevcut durumun uyup uymadığını kontrol edin. Koperatif tarafından haknızda faiz için icra takibi veya ihtar çekildiğinde faize itiraz edebilir veya yapılacak genel kurulda itiraz edebilirsiniz. Ama şuna dikkat edin faiz borcundan dolayı 10 gün süreli ve 1 ay süreli 2 ihtar gelip süre dolduktan sonra 3 ay içinde itrazın olmazsa ihraç olursunuz. Tarafınıza yapılacak ilk ihtarda hemen itiraz edin.

Nerede
    DENİZLİ
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

henüz bize ulaşan bir ihtar yok. ihtar geldiginde noter kanalı ile itiraz etmeyi düsünüyoruz. kooperatif yönetiminin bizi ihraç etmesi durumunda yatırdığımız aidat ve ara ödemeleri geri iade ederler mi ? faizi, ödedigiimz aidatlardan düşebilirler mi ? ayrıca arsa sahipleriyle yapılan sözleşmede sanırım bahce duvarları, yürüyüş yolları ve çimlendirmenin mütehaid tarafından yapılacagı yazıyordu. son toplantıda bahçe düzenlemesi için 210000 tl ödenek istemislerdi. yapılan bahce düzenlemesinde sadece arsa sahipleriyle yapılan sözleşmedeki şartlar yerine getirildi.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kooperatif davalarında yetkili mahkeme

kooperatifi mahkemeye vermek

http:www.hukuki.netshowthread.php64125-Kooperatife-dava-hangi-mahkemede-acilir

adliyede kooperatifle ilgili kime danışılır

zamaninda genelkurul yapmayan yapi koparatifini nereye sikayet ede bilirim

kooperatif mahkemeleri

kooperatifi nereye şikayet edebilirim

kooperatifle ilgili dava nerede gorulur

yapi koop.ortak yonetimi istedigi zaman sikayet edebilir mi

kooperatif alacak tahsili hangi mahkeme

kooparatife itiraz

koop yolsuzluk sikayeti nereye yapilir

konut yapi kooperatiflerinde alacak davasi gorevli mahkeme

genelkurulu zamaninda yapmayan yonetimi nereye sikayetedebilirim

bir kooperatifin belediyeye karşiı açtığı alacak tazminat davası ticaret mahkemesindemi açılmalı

odeme yapmayan koparatif sikayet

kooperatife aidatı yanlış hesapladığı için dilekçe yazmak dava açmak için ne yapmalı

kooperatifi mahkemesi

kooperatif alacağı görevli mahkeme

yapi koop yonetimi direk mahkemeye sikayet edilir mi

https:www.hukuki.netshowthread.php64125-Kooperatife-dava-hangi-mahkemede-acilir

konut yapi kooperatifleri nereye sikayet edilir

kooperatif mahkemelik

kopparatif yonetimi yolsuzluk aparsa

Yapi kiiperatiflerindeki anlasmazliklarda hangi mahkemeye basvurulur

Forum