Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir?
6 yildir evliyim,yurtdisinda yasiyorum ama Türkiye'den nikahliyiz. Evliligim sadece kagit uzerinde bir evlilik,esim olan insanla aramizda cinsel iliski falan yasanmadi. Aynı evde yasamak disindada ortak yasadigimiz hicbirsey yok sayilir. Bunca zamandir bu evliligi devam ettirme nedenlerimde gerek ailemi dusunmem,gerekse esimin benden ayrilmak istememesidir. Ama bu saatten sonra artik kimsenin hatri icin, olmayan bir evliligi surdurmekte istemiyorum. Fakat esim beni birakmama konusunda israrli,yani ayrilmak istemiyor. Ben kendim dava acsam bosanma isi ne kadar surer? Birde aramizda birsey gecmedigine dair doktordan bekaret raporu alsam bu bosanma islemini olumlu yonde etkiler mi? Kendime yeni bir hayat kurmak ve yeniden saglikli bir evlilik yapmak istiyorum. 6 yilim zaten bosu bosuna gecti,umarim sirf o istemiyor diyede yillarca bosanma islemleri icin ugrasmak zorunda kalmam.
Cevaplariniz ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
Hukuki NET Güncel Haber
Konu yasmijn tarafından (15-11-2009 Saat 17:02:47 ) de değiştirilmiştir.
Cevap: Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir?
yasmijn rumuzlu üyeden alıntı
6 yildir evliyim,yurtdisinda yasiyorum ama Türkiye'den nikahliyiz. Evliligim sadece kagit uzerinde bir evlilik,esim olan insanla aramizda cinsel iliski falan yasanmadi. Aynı evde yasamak disindada ortak yasadigimiz hicbirsey yok sayilir. Bunca zamandir bu evliligi devam ettirme nedenlerimde gerek ailemi dusunmem,gerekse esimin benden ayrilmak istememesidir. Ama bu saatten sonra artik kimsenin hatri icin, olmayan bir evliligi surdurmekte istemiyorum. Fakat esim beni birakmama konusunda israrli,yani ayrilmak istemiyor. Ben kendim dava acsam bosanma isi ne kadar surer? Birde aramizda birsey gecmedigine dair doktordan bekaret raporu alsam bu bosanma islemini olumlu yonde etkiler mi? Kendime yeni bir hayat kurmak ve yeniden saglikli bir evlilik yapmak istiyorum. 6 yilim zaten bosu bosuna gecti,umarim sirf o istemiyor diyede yillarca bosanma islemleri icin ugrasmak zorunda kalmam.
Cevaplariniz ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
Boşanma Sebepleri
Yargıtay Kararları Işığında Boşanma Sebepleri
Dedikodu çıkarmak
Eşine iftira etmek
Eşiyle alay etmek
Eşini aşağılamak
Aile sırlarını açıklamak
Eşe hakaret etmek
Eşi ailesi ile görüştürmemek
Eşin ailesine hakaret etmek
Başkasını sevdiğini söylemek
Eşini sevmediğini söylemek
Aşırı kıskançlık göstermek
Bağımsız konut sağlamamak
Evlilik birliği görevlerini yerine getirmemek
Cimri olmak
Üvey çocuklara kötü davranmak
Aşırı borçlanıp eve haciz gelmesi
Kumar oynamak
Çalışıp eş ve çocuklarına bakmamak
Evi sık sık terk etmek
Eşi evden kovmak
Eşi dövmek
Eşin hastalığı ile ilgilenmemek
Tedaviden kaçınmak
Cinsel ilişki kuramamak
Eşini satacağını söylemek
Zorla ters ilişki kurmak
Dövmek için eşin üzerine yürümek
Çocukları aşırı şekilde dövmek
Eşin akrabalarını dövmek
Karşılıklı dövmek
Eşin dövülmesine seyirci kalmak
Eşe eşya fırlatmak
Eşi ısırmak
Eşi itmek
Eşi bir yere kilitlemek
Eşi tehdit etmek
Eşi yaralamak
Ev eşyasına zarar vermek
Sürekli, alkol almak
Tedavi yerine üfürükçüye götürmek
Tarikat toplantılarına katılmak
Eve habersiz karşı cinsten birini almak
Başkası ile yaşamak
Güven sarsıcı davranışta bulunmak
Telefon mesajı ile hakaret
İntihara kalkışmak
Haklı sebep olmaksızın yıkanmaktan kaçınmak
Kadının rızası dışında meydana gelen ırzına geçilmesi
Eşlerden birinin diğerinin cebinden para alması
Fuhuş yapmaya zorlamak
Ağız kokusu konusunda tedaviden kaçınılması veya tedavi edilememesi boşanma sebebidir.
Cevap: Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir?
dardayim cevabiniz icin tesekkur ederim. esler arasinda cinsel iliski yasanmamasinin bir bosanma nedeni oldugunu ve buna dair bir yargitay kararini okumustum. Aceba -esim istemedigi halde- bosanma isi asagi yukari ne kadar surer onu merak ediyorum,bu konuda bir bilginiz var mi? Birde haklarim nelerdir onu bilmek istiyorum. Mesela esimin evlenmeden once aldigi bir arsa vardi,benimle evlendikten sonra oraya apartman yaptirdi yani daireleri var,bunlar uzerinde bir hakkim varmidir(hicbir maddi katkida bulunmadim bu dairelerin yapiminda)? Zaten ben birsey talep etmeyi dusunmuyorum sadece bilgim olsun istiyorum.
Konu yasmijn tarafından (15-11-2009 Saat 18:30:40 ) de değiştirilmiştir.
Yargıtay geçenlerde evliliğin nisbi butlanla sakat olması sebebiyle iptaline karar verdi.
Cinsiyet ayrımcılığını ön plana çıkaran, kadını aşağılayan bir gerekçeyle kararı basında yer aldı.
Yargıtay'ın dayandığı madde tartışmaya da açık bence. Sübjektif beklentilerin ihlal edilmiş olmasıyla evlilik iptal edilebiliyorsa, her yeni evlenenin karşı taraftan sübjektif beklentileri olduğu sürece tüm evliliklerin nispi butlanla sakat olduğu değerlendirilerek iptallerine karar vermek mümkün olabilecektir. Ancak dediğim gibi, yargıtay cinsiyet ayrımcılığını gerekçesine, CEDAW'a imza atmış bir ülkenin yüksek mahkemesi olarak yansıtmamalıydı, o gerekçeyle o evliliği iptal etmemeliydi.
Gerekçeyi pekçok kişi okumuştur sanırım: kadında evlenmek için bulunması zorunlu unsurun bulunmayışı sebebiyle... yani kadın bakire olmadığı için, bakirelik evlilik için kadında bulunması gereken zorunlu unsur olduğundan iptal edildi evlilik. Başka bir gerekçe, yahut daha farklı bir cümle yapısıyla durum kurtarılabilir, bu kadar tepki çekmeyebilirdi.
Ama bu gerekçeyle herhangi bir kadının da eşi daha önce başka kadınlarla beraber olduysa, kadın bunu duyan birkaç şahit dinleterek evliliğini iptal ettirebilmeli.
Neyse lafı uzatmayayım.
Medeni Kanun:
B. Nisbi butlan
I. Eşlerin dava hakkı
1. Ayırt etme gücünden geçici yoksunluk
MADDE 148.- Evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olan eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.
2. Yanılma
MADDE 149.- Aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir:
1. Evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği halde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa,
2. Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse.
Eşi iktidarsız olan her kadın, yukarıda değindiğim kararı veren yüksek mahkemeden evliliğinin iptali kararını da çıkarabilmelidir. Adalet bunu gerektirir.
Üstelik kişinin zihnindeki tasarlamalarıyla örtüşmeyen sübjektif bir unsur da değildir iktidar sahibi olmak, direkt olarak ortak hayatın devamı süresince bulunması gereken objektif bir unsurdur.
Sayın yasmijn, eşinizden bir talebiniz olmadığına göre bence boşanmayı değil, evliliğin iptalini dava edin. Yargıtayımızın da ne kadar eşitlikçi olduğunu görme şansımız olsun.
Konu Av.İlknur Sezgin Temel tarafından (15-11-2009 Saat 20:08:01 ) de değiştirilmiştir.
yasmijn rumuzlu üyeden alıntı
dardayim cevabiniz icin tesekkur ederim. esler arasinda cinsel iliski yasanmamasinin bir bosanma nedeni oldugunu ve buna dair bir yargitay kararini okumustum. Aceba -esim istemedigi halde- bosanma isi asagi yukari ne kadar surer onu merak ediyorum,bu konuda bir bilginiz var mi? Birde haklarim nelerdir onu bilmek istiyorum. Mesela esimin evlenmeden once aldigi bir arsa vardi,benimle evlendikten sonra oraya apartman yaptirdi yani daireleri var,bunlar uzerinde bir hakkim varmidir(hicbir maddi katkida bulunmadim bu dairelerin yapiminda)? Zaten ben birsey talep etmeyi dusunmuyorum sadece bilgim olsun istiyorum.
Eğer eşiniz boşanmayı kabul etmez ise anlaşmalı bir boşanma olmayacaktır. çekişmeli boşanma davaları da 1 yıl ile 5 yıl arasında değişmekte. Ama kesin bir süre vermek doğru olmaz.
yargıtay kararına değil iyi bir avukata ihtiyacınız var. Haklarınızıa gelince nafaka ve tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Hakim taeplerinizi dava dilekçelerinizin içeriklerine, tanık beyanlarına ve delillere göre değerlendirecektir.
Eşinize ait olan arsa üzerinde bir hakkınız yok gibi görünüyor, ancak evlenmeden önce arsa olarak alınmış bir arsanın tapusu üzerine ev yapıldıktan sonra imar yasası gereği değişmiş olması gerekir. Bu durumda tapu tarihi yeni olacaktır. Siz hakkınız olduğu iddiası ile taepte bulunabilrisiniz. katkınızı (illede maddi olması gerekmez) deliller ve tanık beyanları ile ispat edebilirseniz pay alabilirsiniz.
Geçmiş olsun..
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Yargıtay geçenlerde evliliğin nisbi butlanla sakat olması sebebiyle iptaline karar verdi.
Cinsiyet ayrımcılığını ön plana çıkaran, kadını aşağılayan bir gerekçeyle kararı basında yer aldı.
Yargıtay'ın dayandığı madde tartışmaya da açık bence. Sübjektif beklentilerin ihlal edilmiş olmasıyla evlilik iptal edilebiliyorsa, her yeni evlenenin karşı taraftan sübjektif beklentileri olduğu sürece tüm evliliklerin nispi butlanla sakat olduğu değerlendirilerek iptallerine karar vermek mümkün olabilecektir. Ancak dediğim gibi, yargıtay cinsiyet ayrımcılığını gerekçesine, CEDAW'a imza atmış bir ülkenin yüksek mahkemesi olarak yansıtmamalıydı, o gerekçeyle o evliliği iptal etmemeliydi.
Gerekçeyi pekçok kişi okumuştur sanırım: kadında evlenmek için bulunması zorunlu unsurun bulunmayışı sebebiyle... yani kadın bakire olmadığı için, bakirelik evlilik için kadında bulunması gereken zorunlu unsur olduğundan iptal edildi evlilik. Başka bir gerekçe, yahut daha farklı bir cümle yapısıyla durum kurtarılabilir, bu kadar tepki çekmeyebilirdi.
Ama bu gerekçeyle herhangi bir kadının da eşi daha önce başka kadınlarla beraber olduysa, kadın bunu duyan birkaç şahit dinleterek evliliğini iptal ettirebilmeli.
Neyse lafı uzatmayayım.
Medeni Kanun:
B. Nisbi butlan
I. Eşlerin dava hakkı
1. Ayırt etme gücünden geçici yoksunluk
MADDE 148.- Evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olan eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.
2. Yanılma
MADDE 149.- Aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir:
1. Evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği halde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa,
2. Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse.
Eşi iktidarsız olan her kadın, yukarıda değindiğim kararı veren yüksek mahkemeden evliliğinin iptali kararını da çıkarabilmelidir. Adalet bunu gerektirir.
Üstelik kişinin zihnindeki tasarlamalarıyla örtüşmeyen sübjektif bir unsur da değildir iktidar sahibi olmak, direkt olarak ortak hayatın devamı süresince bulunması gereken objektif bir unsurdur.
Sayın yasmijn, eşinizden bir talebiniz olmadığına göre bence boşanmayı değil, evliliğin iptalini dava edin. Yargıtayımızın da ne kadar eşitlikçi olduğunu görme şansımız olsun.
Size katılıyorum, eğer evlilik için kadının bekareti şart ise ve bakire olmadığı için evlilik iptal edilebiliyorsa, kadında erkek için aynı nedenle evliliğin iptalini isteyebilir.
Ama şimdi erkeği perişan eden onca karar varken, mahkemeler kadından yana iken bu tuz biber olmazmı sayın hocam..
Sayın Dardayım, bir de şöyle düşünün.
Evlilik, nisbi butlan sebebiyle iptal edilerek yok hükmünde olursa, herhalde kadın için nafakaya hükmedilmez.
Bu da bir düşünce ama.. ya kadının manevi dünyasının alt üst olduğu ve kişilik haklarının zedelendiği, toğlum içindeki itibarının sarsıldığı gerekçeleri göz önüne alındığında tazminat ile, Bulunduğumuz coğrafyanın toplumsal kriterleri gereği boşanmış / dul kadın muamelesi göreceği ve bir daha düzgün bir evlilik yapma ihtimalinin düşük olacağı, erkeklere güveninin kalmayacağı, bu nedenle yaşadığı elem ve acı göz önünde bulundurularak nafaka alması karara bağlanamazmı ?
Ben avukat olsam mahkemeye bu yönde sıkı bir final beyanı verip beklerdim.
Tazminat için haklısınız. Ancak bu evliliğin iptalini isteyen herkes için cinsiyet ayrımı olmaksızın mümkün. Kaldı ki aynı konuyla ilgili boşanma davası da açılsa aynı sebeple tazminata hükmedilecektir.
Nafakanın mümkün olacağını ise düşünmüyorum.
Tazminat için haklısınız. Ancak bu evliliğin iptalini isteyen herkes için cinsiyet ayrımı olmaksızın mümkün. Kaldı ki aynı konuyla ilgili boşanma davası da açılsa aynı sebeple tazminata hükmedilecektir.
Nafakanın mümkün olacağını ise düşünmüyorum.
Bende öyle düşünüyorum ama yinede hakimlerimiz aynı kanaatta olmayabiliyorlar. Yasal dayanak bulmak kolay, emsal davalara bakmak lazım. Ancak her davanın kendine has unsurları var. O nedenle tam bir örtüşme sağlamak zor görünüyor emsal davalarda.
Yine de derdini iyi anlatabilen kazanır bana göre mahkemede.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku