+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 18 ileti bulundu.
    Nerede
    yurtdisi
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir?

6 yildir evliyim,yurtdisinda yasiyorum ama Türkiye'den nikahliyiz. Evliligim sadece kagit uzerinde bir evlilik,esim olan insanla aramizda cinsel iliski falan yasanmadi. Aynı evde yasamak disindada ortak yasadigimiz hicbirsey yok sayilir. Bunca zamandir bu evliligi devam ettirme nedenlerimde gerek ailemi dusunmem,gerekse esimin benden ayrilmak istememesidir. Ama bu saatten sonra artik kimsenin hatri icin, olmayan bir evliligi surdurmekte istemiyorum. Fakat esim beni birakmama konusunda israrli,yani ayrilmak istemiyor. Ben kendim dava acsam bosanma isi ne kadar surer? Birde aramizda birsey gecmedigine dair doktordan bekaret raporu alsam bu bosanma islemini olumlu yonde etkiler mi? Kendime yeni bir hayat kurmak ve yeniden saglikli bir evlilik yapmak istiyorum. 6 yilim zaten bosu bosuna gecti,umarim sirf o istemiyor diyede yillarca bosanma islemleri icin ugrasmak zorunda kalmam.

Cevaplariniz ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

Hukuki NET Güncel Haber

Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir? konulu yargıtay kararı ara
    Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir? konulu hukuk haber
    Konu yasmijn tarafından (15-11-2009 Saat 17:02:47 ) de değiştirilmiştir.

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    ankara
    İletiler
    3.294
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir?

Alıntı yasmijn rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    6 yildir evliyim,yurtdisinda yasiyorum ama Türkiye'den nikahliyiz. Evliligim sadece kagit uzerinde bir evlilik,esim olan insanla aramizda cinsel iliski falan yasanmadi. Aynı evde yasamak disindada ortak yasadigimiz hicbirsey yok sayilir. Bunca zamandir bu evliligi devam ettirme nedenlerimde gerek ailemi dusunmem,gerekse esimin benden ayrilmak istememesidir. Ama bu saatten sonra artik kimsenin hatri icin, olmayan bir evliligi surdurmekte istemiyorum. Fakat esim beni birakmama konusunda israrli,yani ayrilmak istemiyor. Ben kendim dava acsam bosanma isi ne kadar surer? Birde aramizda birsey gecmedigine dair doktordan bekaret raporu alsam bu bosanma islemini olumlu yonde etkiler mi? Kendime yeni bir hayat kurmak ve yeniden saglikli bir evlilik yapmak istiyorum. 6 yilim zaten bosu bosuna gecti,umarim sirf o istemiyor diyede yillarca bosanma islemleri icin ugrasmak zorunda kalmam.

Cevaplariniz ve yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.

Boşanma Sebepleri

Yargıtay Kararları Işığında Boşanma Sebepleri

Dedikodu çıkarmak

Eşine iftira etmek

Eşiyle alay etmek

Eşini aşağılamak

Aile sırlarını açıklamak

Eşe hakaret etmek

Eşi ailesi ile görüştürmemek

Eşin ailesine hakaret etmek

Başkasını sevdiğini söylemek

Eşini sevmediğini söylemek

Aşırı kıskançlık göstermek

Bağımsız konut sağlamamak

Evlilik birliği görevlerini yerine getirmemek

Cimri olmak

Üvey çocuklara kötü davranmak

Aşırı borçlanıp eve haciz gelmesi

Kumar oynamak

Çalışıp eş ve çocuklarına bakmamak

Evi sık sık terk etmek

Eşi evden kovmak

Eşi dövmek

Eşin hastalığı ile ilgilenmemek

Tedaviden kaçınmak

Cinsel ilişki kuramamak

Eşini satacağını söylemek

Zorla ters ilişki kurmak

Dövmek için eşin üzerine yürümek

Çocukları aşırı şekilde dövmek

Eşin akrabalarını dövmek

Karşılıklı dövmek

Eşin dövülmesine seyirci kalmak

Eşe eşya fırlatmak

Eşi ısırmak

Eşi itmek

Eşi bir yere kilitlemek

Eşi tehdit etmek

Eşi yaralamak

Ev eşyasına zarar vermek

Sürekli, alkol almak

Tedavi yerine üfürükçüye götürmek

Tarikat toplantılarına katılmak

Eve habersiz karşı cinsten birini almak

Başkası ile yaşamak

Güven sarsıcı davranışta bulunmak

Telefon mesajı ile hakaret

İntihara kalkışmak

Haklı sebep olmaksızın yıkanmaktan kaçınmak

Kadının rızası dışında meydana gelen ırzına geçilmesi

Eşlerden birinin diğerinin cebinden para alması

Fuhuş yapmaya zorlamak

Ağız kokusu konusunda tedaviden kaçınılması veya tedavi edilememesi boşanma sebebidir.

Kocasının isteğine aykırı örtünmede ısrar boşanma nedenidir.

Eşinin karşı koymasına karşı yurt dışına çıkmak

Bakire olmamak (eşin daha önce bilgisi yoksa) güven sarsıcı davranıştır.

Başka birine özlem duygusunu dile getirmek

Çift cinsiyetli olmak

Kocanın başka biriyle ters ilişkide bulunması

Eşini gerçek dışı bir konuda suçlamak

Kumar oynamak

Beddua etmek

Karşılıklı hakaretleşme

Altını ıslatmak

Kocanın yüzünü tırmalama

Aleni olarak ölümle tehdit

Çocukları eve kilitlemek ve aç bırakmak

Cinsel uyumun ve doyumun sağlanamaması

Eşini ahlaksızlıkla itham etmek

Cinsel ilişkiden kaçınmak

Uslandırma hakkını aşacak şekilde çocukları dövmek

Eşini sevmediğini açıkça söylemek

Evli bir kişiye yakışmayan tavır ve davranışlar içinde olmak

Hakaret etmek

Sarhoş olarak evin eşyalarını kırmak

Eşin anne ve babasına karşı yardım görevini yerine getirmemesi

Uzun bir süre cinsel ilişki kurulamaması

Eşin tedavisini yaptırmama

Sürekli kavga etmek

İmkan olduğu halde bağımsız ev temin etmemek

Eşini çalıştığı yurtdışına götürmemek

Cumhuriyete karşı faaliyette bulunmak

Kayınpeder veya kayınvalidenin eşine kötü davranmasına engel olmamak

Borcunu ödememeyi alışkanlık haline getirmek.

İntihara kalkışmak

Eş ile yatmama boşanma nedenidir.

Kadının mesleğini icra etmesine mani olmak boşanma nedenidir.

Eşinin rızasıl olmadan falcılık yapmak

Kadının evlilik öncesi cinsel ilişkiye girdiğini söylemesi boşanma nedenidir.

Sürekli içki içmek boşanma nedenidir.

Eşinin rızası dışında tarikat toplantılarına katılmak boşanma nedenidir.

Aşırı şekilde borçlanarak bir çok icra takibine sebep olmak

Güven sarsıcı davranışlara girme ,evine bakmama , eşine ilgisiz kalma , eşini itip kakma , temelden sarsılmadır.

Eşin ve çocukların infak ve iaşesini sağlamamak

Eşin kullanılacak eşya niteliğini kaybetmiş şeyleri toplaması psikolojik rahatsızlıktan ileri geliyorsa boşanma sebebidir.

Evi kendisine bağışlaması için baskı yapmak boşanma nedenidir.

Evlilik birliğinin taraflara yüklediği görevleri yerine getirmeme boşanma nedenidir.

Aşırı derecede kıskançlık boşanma nedenidir.

Eşini başkaları ile ilişki kurduğu yolundaki suçlamak boşanma nedenidir.

Eşinin erkekliğinin olmadığını söyleyerek başkaları yanında küçük düşürmek boşanma sebebidir.

Eşini ameliyat olmuş annesine ziyarete göndermemek boşanma sebebidir.

Tehdit boşanma sebebidir.

Eşini sosyal ortamlardan soyutlama boşanma nedenidir.

Eşini daha önceki evlilğinden olan ergn çocukları ile birlikte oturmaya zorlamak

Eşinin önceki evliliğinden olan çocuklarını istememek ve onlara kötü davranmak

Evi terk edip eşini arayıp sormamak

Evli olan kişinin önceki nişanlısı ile görüşmeye devam etmesi

Üvey çocuklara kötü davranılması

Hasta olan eşine bakmayacağını beyan etmek

Kas hastalığı boşanma sebebi değildir.

Çalışmayan ve evlilik birliği içinde görevlerini yerine getirmeyen koca kusurludur.

Kocasının tayin edildiği yere gitmeyeceğini beyan eden ve fiili beraberliğe yanaşmayan eşin davranışı boşanma sebebidir.

Ağız ve vücut kokusunun tedavisinden kaçınmak veya tedavi edilemiyorsa boşanma sebebidir.

At yarışı oynamak ve ailenin ekonomik durumunu tehlikeye düşürmek boşanama sebebidir.

Karşılıklı müessir fiil ,evlilik birliğinin temelden sarsılmasına nedendir.

Eşini sadakatsizle suçlayıp bu konunun ispat edilememiş olması boşanma sebebidir.

Eşlerden birinin sara hastası olması tek başına boşanma sebebi değildir.

Nerede
    yurtdisi
    İletiler
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Cevap: Eşler arasında herhangi bir cinsel ilişki yaşanmamasının boşanma sürecine etkisi nedir?

dardayim cevabiniz icin tesekkur ederim. esler arasinda cinsel iliski yasanmamasinin bir bosanma nedeni oldugunu ve buna dair bir yargitay kararini okumustum. Aceba -esim istemedigi halde- bosanma isi asagi yukari ne kadar surer onu merak ediyorum,bu konuda bir bilginiz var mi? Birde haklarim nelerdir onu bilmek istiyorum. Mesela esimin evlenmeden once aldigi bir arsa vardi,benimle evlendikten sonra oraya apartman yaptirdi yani daireleri var,bunlar uzerinde bir hakkim varmidir(hicbir maddi katkida bulunmadim bu dairelerin yapiminda)? Zaten ben birsey talep etmeyi dusunmuyorum sadece bilgim olsun istiyorum.
    Konu yasmijn tarafından (15-11-2009 Saat 18:30:40 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Yargıtay geçenlerde evliliğin nisbi butlanla sakat olması sebebiyle iptaline karar verdi.
    Cinsiyet ayrımcılığını ön plana çıkaran, kadını aşağılayan bir gerekçeyle kararı basında yer aldı.

Yargıtay'ın dayandığı madde tartışmaya da açık bence. Sübjektif beklentilerin ihlal edilmiş olmasıyla evlilik iptal edilebiliyorsa, her yeni evlenenin karşı taraftan sübjektif beklentileri olduğu sürece tüm evliliklerin nispi butlanla sakat olduğu değerlendirilerek iptallerine karar vermek mümkün olabilecektir. Ancak dediğim gibi, yargıtay cinsiyet ayrımcılığını gerekçesine, CEDAW'a imza atmış bir ülkenin yüksek mahkemesi olarak yansıtmamalıydı, o gerekçeyle o evliliği iptal etmemeliydi.
    Gerekçeyi pekçok kişi okumuştur sanırım: kadında evlenmek için bulunması zorunlu unsurun bulunmayışı sebebiyle... yani kadın bakire olmadığı için, bakirelik evlilik için kadında bulunması gereken zorunlu unsur olduğundan iptal edildi evlilik. Başka bir gerekçe, yahut daha farklı bir cümle yapısıyla durum kurtarılabilir, bu kadar tepki çekmeyebilirdi.
    Ama bu gerekçeyle herhangi bir kadının da eşi daha önce başka kadınlarla beraber olduysa, kadın bunu duyan birkaç şahit dinleterek evliliğini iptal ettirebilmeli.

Neyse lafı uzatmayayım.
    Medeni Kanun:
    B. Nisbi butlan
    I. Eşlerin dava hakkı
    1. Ayırt etme gücünden geçici yoksunluk
    MADDE 148.- Evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olan eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.
    2. Yanılma
    MADDE 149.- Aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir:
    1. Evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği halde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa,
    2. Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse.

Eşi iktidarsız olan her kadın, yukarıda değindiğim kararı veren yüksek mahkemeden evliliğinin iptali kararını da çıkarabilmelidir. Adalet bunu gerektirir.

Üstelik kişinin zihnindeki tasarlamalarıyla örtüşmeyen sübjektif bir unsur da değildir iktidar sahibi olmak, direkt olarak ortak hayatın devamı süresince bulunması gereken objektif bir unsurdur.

Sayın yasmijn, eşinizden bir talebiniz olmadığına göre bence boşanmayı değil, evliliğin iptalini dava edin. Yargıtayımızın da ne kadar eşitlikçi olduğunu görme şansımız olsun.
    Konu Av.İlknur Sezgin Temel tarafından (15-11-2009 Saat 20:08:01 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    ankara
    İletiler
    3.294
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı yasmijn rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    dardayim cevabiniz icin tesekkur ederim. esler arasinda cinsel iliski yasanmamasinin bir bosanma nedeni oldugunu ve buna dair bir yargitay kararini okumustum. Aceba -esim istemedigi halde- bosanma isi asagi yukari ne kadar surer onu merak ediyorum,bu konuda bir bilginiz var mi? Birde haklarim nelerdir onu bilmek istiyorum. Mesela esimin evlenmeden once aldigi bir arsa vardi,benimle evlendikten sonra oraya apartman yaptirdi yani daireleri var,bunlar uzerinde bir hakkim varmidir(hicbir maddi katkida bulunmadim bu dairelerin yapiminda)? Zaten ben birsey talep etmeyi dusunmuyorum sadece bilgim olsun istiyorum.
    Eğer eşiniz boşanmayı kabul etmez ise anlaşmalı bir boşanma olmayacaktır. çekişmeli boşanma davaları da 1 yıl ile 5 yıl arasında değişmekte. Ama kesin bir süre vermek doğru olmaz.
    yargıtay kararına değil iyi bir avukata ihtiyacınız var. Haklarınızıa gelince nafaka ve tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Hakim taeplerinizi dava dilekçelerinizin içeriklerine, tanık beyanlarına ve delillere göre değerlendirecektir.
    Eşinize ait olan arsa üzerinde bir hakkınız yok gibi görünüyor, ancak evlenmeden önce arsa olarak alınmış bir arsanın tapusu üzerine ev yapıldıktan sonra imar yasası gereği değişmiş olması gerekir. Bu durumda tapu tarihi yeni olacaktır. Siz hakkınız olduğu iddiası ile taepte bulunabilrisiniz. katkınızı (illede maddi olması gerekmez) deliller ve tanık beyanları ile ispat edebilirseniz pay alabilirsiniz.
    Geçmiş olsun..

Nerede
    ankara
    İletiler
    3.294
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    Yargıtay geçenlerde evliliğin nisbi butlanla sakat olması sebebiyle iptaline karar verdi.
    Cinsiyet ayrımcılığını ön plana çıkaran, kadını aşağılayan bir gerekçeyle kararı basında yer aldı.

Yargıtay'ın dayandığı madde tartışmaya da açık bence. Sübjektif beklentilerin ihlal edilmiş olmasıyla evlilik iptal edilebiliyorsa, her yeni evlenenin karşı taraftan sübjektif beklentileri olduğu sürece tüm evliliklerin nispi butlanla sakat olduğu değerlendirilerek iptallerine karar vermek mümkün olabilecektir. Ancak dediğim gibi, yargıtay cinsiyet ayrımcılığını gerekçesine, CEDAW'a imza atmış bir ülkenin yüksek mahkemesi olarak yansıtmamalıydı, o gerekçeyle o evliliği iptal etmemeliydi.
    Gerekçeyi pekçok kişi okumuştur sanırım: kadında evlenmek için bulunması zorunlu unsurun bulunmayışı sebebiyle... yani kadın bakire olmadığı için, bakirelik evlilik için kadında bulunması gereken zorunlu unsur olduğundan iptal edildi evlilik. Başka bir gerekçe, yahut daha farklı bir cümle yapısıyla durum kurtarılabilir, bu kadar tepki çekmeyebilirdi.
    Ama bu gerekçeyle herhangi bir kadının da eşi daha önce başka kadınlarla beraber olduysa, kadın bunu duyan birkaç şahit dinleterek evliliğini iptal ettirebilmeli.

Neyse lafı uzatmayayım.
    Medeni Kanun:
    B. Nisbi butlan
    I. Eşlerin dava hakkı
    1. Ayırt etme gücünden geçici yoksunluk
    MADDE 148.- Evlenme sırasında geçici bir sebeple ayırt etme gücünden yoksun olan eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.
    2. Yanılma
    MADDE 149.- Aşağıdaki durumlarda eşlerden biri evlenmenin iptalini dava edebilir:
    1. Evlenmeyi hiç istemediği veya evlendiği kişiyle evlenmeyi düşünmediği halde yanılarak bu evlenmeye razı olmuşsa,
    2. Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse.

Eşi iktidarsız olan her kadın, yukarıda değindiğim kararı veren yüksek mahkemeden evliliğinin iptali kararını da çıkarabilmelidir. Adalet bunu gerektirir.

Üstelik kişinin zihnindeki tasarlamalarıyla örtüşmeyen sübjektif bir unsur da değildir iktidar sahibi olmak, direkt olarak ortak hayatın devamı süresince bulunması gereken objektif bir unsurdur.

Sayın yasmijn, eşinizden bir talebiniz olmadığına göre bence boşanmayı değil, evliliğin iptalini dava edin. Yargıtayımızın da ne kadar eşitlikçi olduğunu görme şansımız olsun.
    Size katılıyorum, eğer evlilik için kadının bekareti şart ise ve bakire olmadığı için evlilik iptal edilebiliyorsa, kadında erkek için aynı nedenle evliliğin iptalini isteyebilir.
    Ama şimdi erkeği perişan eden onca karar varken, mahkemeler kadından yana iken bu tuz biber olmazmı sayın hocam..

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Dardayım, bir de şöyle düşünün.
    Evlilik, nisbi butlan sebebiyle iptal edilerek yok hükmünde olursa, herhalde kadın için nafakaya hükmedilmez.
    Konu Av.İlknur Sezgin Temel tarafından (15-11-2009 Saat 21:08:16 ) de değiştirilmiştir. Sebep: yanlış anlaşılma olabileceğinden ifademi değiştirdim

Nerede
    ankara
    İletiler
    3.294
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sayın Dardayım, bir de şöyle düşünün.
    Evlilik, nisbi butlan sebebiyle iptal edilerek yok hükmünde olursa, herhalde kadın için nafakaya hükmedilmez.
    Bu da bir düşünce ama.. ya kadının manevi dünyasının alt üst olduğu ve kişilik haklarının zedelendiği, toğlum içindeki itibarının sarsıldığı gerekçeleri göz önüne alındığında tazminat ile, Bulunduğumuz coğrafyanın toplumsal kriterleri gereği boşanmış / dul kadın muamelesi göreceği ve bir daha düzgün bir evlilik yapma ihtimalinin düşük olacağı, erkeklere güveninin kalmayacağı, bu nedenle yaşadığı elem ve acı göz önünde bulundurularak nafaka alması karara bağlanamazmı ?
    Ben avukat olsam mahkemeye bu yönde sıkı bir final beyanı verip beklerdim.

Nerede
    Ankara, Turkey.
    İletiler
    1.842
    Blog yazıları
    2
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tazminat için haklısınız. Ancak bu evliliğin iptalini isteyen herkes için cinsiyet ayrımı olmaksızın mümkün. Kaldı ki aynı konuyla ilgili boşanma davası da açılsa aynı sebeple tazminata hükmedilecektir.
    Nafakanın mümkün olacağını ise düşünmüyorum.

Nerede
    ankara
    İletiler
    3.294
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tazminat için haklısınız. Ancak bu evliliğin iptalini isteyen herkes için cinsiyet ayrımı olmaksızın mümkün. Kaldı ki aynı konuyla ilgili boşanma davası da açılsa aynı sebeple tazminata hükmedilecektir.
    Nafakanın mümkün olacağını ise düşünmüyorum.
    Bende öyle düşünüyorum ama yinede hakimlerimiz aynı kanaatta olmayabiliyorlar. Yasal dayanak bulmak kolay, emsal davalara bakmak lazım. Ancak her davanın kendine has unsurları var. O nedenle tam bir örtüşme sağlamak zor görünüyor emsal davalarda.
    Yine de derdini iyi anlatabilen kazanır bana göre mahkemede.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

kadınlık görevini yapmama boşanma

evlilikte kadınlık görevlerini yapmamak boşanma nedeni olurmu

kadınlık görevleri

cinsel ilişki olmaması boşanma sebebi midir

erkeklik gorevini yapmayan kocaya dava

Kadin kadinlik yapmazsa

etkili boşanma dilekçesi

kadin kadinligini yapmazsa ne olur

cinsel iliski olmadan bosanma

cinsel hayatın boşanmada etkisi

cinsel birleşme olmadan boşanma

eşim kadınlık görevlerini yerine getirmiyor

evleninçe bir kadin gorevini yapmassa ne olur

Cinsel ilişki yaşamamak boşanma sebebi olurmu

kadınlık görevini yapmayan kadın

http:www.hukuki.netshowthread.php63468-Esler-arasinda-herhangi-bir-cinsel-iliski-yasanmamasinin-bosanma-surecine-etkisi-nedir

evlilikte erkeklik gorevini yapmazsa

2 senedir cinsel birliktelik yaşamamak boşanma sebebimi

kadın kadınlık görevini yapmazsa boşanma nedeni mi

kadinin kadinlik gorevleri

cinsellik bosanma sebebimi

evlilikte cinsellik bodsanma sebebimidir

kadınlık görevini yapmama

evlikte kadnlk görevlerini yapmamak boşanma nedeni olurmu

kadınlık vazifesi yapmayan kadın

Forum