Saygılarımı sunarım
Vergi daireleri 2004-2008 yılları arasında verilen Ba Formlarını tarayarak KOD' da olan firmaların ilgili dönemlerin içinden çıkarılarak düzeltme verilmesi istenmektedir.
Firma kodda olmasına rağmen Gerçekten mal almış, ödemesini de yaptığımız alışlarımızın çıkarılması istenmektedir.
Sizce ne yapmamız gerekir.?
Yazıyı gönderen denetmen felan değil, vergi daireleri.
Teşekkürler
Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor.
ba formu mükellefler bu form ile her ay 8000 tl üstü alım yaptıkları firmaları maliyeye bu form ile bildiriyor
a firmasından 10.500 tl
b firmasından 57.000 tl gibi
maliye bu formda bildirilen firmalar arasında
sakıncalı mükellefler bulursa (koda girmiş)
hemen bu firmalardan aldığın faturaları kayıtlardan çıkar ve kdv lerini öde diyor
ama alımlarımız gerçek
sırf biz alım yaptıktan sonra veya önce ayrıca sahte fatura kesmiş diye
sizin aldığınızda sahtedir mantığıyla yapıyor
Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor.
BA formu ve KOD hakkındaki bilgilendirmeniz için teşekkür ediyoruz. Ancak bildiğim kadarıyla 8000 TL.nin üzerindeki ticari alışverişlerde ödemeyi bankadan gönderme zorunluluğu var.
Sizin bahsettiğiniz naylon fatura olaylarında malesef işlemleri gerçek olan mükellefleri de incelemeye alıyorlar. Fatura ve ödeme belgelerinizi ibraz edebiliyorsanız şirket hakkında olumsuz bir işlem ve tarhiyat yapılacağını sanmıyorum.
Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor
ibrahim0062 rumuzlu üyeden alıntı
Bize hiçbir yazı gelmeden bazı aylar için ceza kesilmiş. Ceza kesilmeyen aylarla ilgili olarak
ba bs verildiğinde ne tür bir yaptırım çıkıyor?Hiç vermemek mi doğru olur yoksa verilmeyen ayları gecikmelide olsa vermekmi?
Her iki durumda hangi cezai yaptırımlar sözkonusu?
2010 yılı için ba bs forlarının verilmemesi 1,000tl ceza gerektiyordur.. Kanuni Süresini geçirseniz bile Ba Bs formmlarını verin. yoksa ceza yanında ayrıca defterininiz inceleme konusu yaparlar.
Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor
Bunlar aslında sizleri değil muhasebecilerinizi ilgilendiren konular.
Gelirler dairesi naylon fatura ve kDV kaçağını önlemek için 8.000TL üzeri faturalarda ( ki burada en dikkat edilmesi gereken husus tek seferde olması gerekmiyor aynı şirkete bir ay içinde kestiğiniz fatura toplamıda 8000tl yi geçerse de) muhasebeciniz ilgili vergi dairesine beyanname ile birlikte bu BA formunuda veriyor. Vergi dairesi şüphelenirse karşı tarafın beyannamesine bakıyor orada da aynı form varsa sorun yok yoksa inceleme yapabiliyor.
Ödemeler konusundaysa sayın adminin dedikleri doğrudur. Ancak bunun BA formuyla ilgisi yoktur. Oda ayrı bir ceza konusu olarak karşınıza çıkabilir.
Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor
Tangör Evren rumuzlu üyeden alıntı
Bunlar aslında sizleri değil muhasebecilerinizi ilgilendiren konular.
Gelirler dairesi naylon fatura ve kDV kaçağını önlemek için 8.000TL üzeri faturalarda ( ki burada en dikkat edilmesi gereken husus tek seferde olması gerekmiyor aynı şirkete bir ay içinde kestiğiniz fatura toplamıda 8000tl yi geçerse de) muhasebeciniz ilgili vergi dairesine beyanname ile birlikte bu BA formunuda veriyor. Vergi dairesi şüphelenirse karşı tarafın beyannamesine bakıyor orada da aynı form varsa sorun yok yoksa inceleme yapabiliyor.
Ödemeler konusundaysa sayın adminin dedikleri doğrudur. Ancak bunun BA formuyla ilgisi yoktur. Oda ayrı bir ceza konusu olarak karşınıza çıkabilir.
Muhasecileri ilgilendiren konu degildir bu direkt mükellefin kendsini ilgilendirir.. ceza muhasebeciye kesilmez. eğer alışlar doğru ve alış bedelini bankaya yatırmış ise neden boşu boşuna gelir yazılsın ve o fatura çıkartılsın gelir matrahı düzeltilsin.
Cevap: Vergi Daireleri BA Formları için yazı gönderiyor
Sayın alperen_2;
Vergi dairesi ile mükellef arasında ki hiç bir şeyi zaten muhasebeciler üstlenmezler. Direk vergi dairesi ile mükellef karşı karşıya kalır. ( Bu ülkede) Ben olması gerekeni yazdım.
''
Ba Bs Formlarının Düzenlenmesi
2005 yılında kayıt dışı ekonomi ile daha etkin bir şekilde mücadele etmek için Gelir İdaresi Başkanlığının kurulmasından sonra elektronik altyapıya çok önem verilmiş, verilerin toplanması ve analizine yönelik birtakım uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamalardan biri de, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 148, 149 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirmeleri hususunda yükümlülük getiren 362 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğidir. 362 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile takvim yılı itibariyle düzenlenmesi gereken Ba ve Bs bildirim formlarının daha sonra yayımlanan 381 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 2008 yılı ve müteakip yıllarda aylık dönemler halinde verilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Ba ve Bs bildirim formlarının aylık dönemler itibariyle verilmesinin zorunlu hale getirilmesi mükellefler açısından büyük önem arzetmektedir. Biz de bu yazımızda mükelleflerin ve meslek mensublarının bu formları verirken herhangi bir müeyyide ile karşılaşmamaları için dikkat etmeleri gereken hususlara değineceğiz.
- Mükellefler bildirim formlarını aylık dönemler halinde düzenleyerek, izleyen ayın 5’inci gününden itibaren bir sonraki ayın 5’inci günü akşamına kadar vermekle yükümlüdürler. Örneğin; bir mükellef 2008 yılı Haziran ayına ait Ba-Bs bildirimlerini 05 Temmuz 2008 gününden itibaren 05 Ağustos 2008 tarihi akşamına kadar verebilecektir. Ayrıca özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerin de, Ba ve Bs bildirim formlarını tabi oldukları özel hesap dönemi itibariyle değil, aylık dönemler halinde düzenlemeleri gerekmektedir. - Mükelleflerin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 8000 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre bir kişi veya kurumdan KDV hariç 8000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alımları Ba formu ile; mal ve/veya hizmet satışları ise Bs formu ile bildirilecektir. Limitin altında kalan alış ve satış bedelleri toplamı ile yazarkasa kullanılmak suretiyle yapılan satışların toplamı KDV hariç tutarlar olarak "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" (Tablo III) bölümüne yazılacaktır. Bildirim verme yükümlülüğünde olan, ancak tüm alış ve satışları belirlenen hadlerin altında kalan mükelleflerin, sözkonusu formları "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" alanlarını doldurularak vermeleri gerekir.
- Bilanço esasına göre defter tutan ve beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, Ba ve Bs bildirim formlarını da elektronik ortamda vermek zorundadırlar. - Bildirimler Türk Lirası (TL) olarak doldurulacak ve 1 TL’nin altında kalan tutarlar dikkate alınmayacaktır. Diğer bir ifade ile kuruş bilgileri ihmal edilecek ve bildirimlerde kesinlikle gösterilmeyecektir. - Bildirim formlarına belirlenen haddi aşan ithalat ve ihracat işlemleri de yazılacaktır. Ba bildirim formunun doldurulmasında, Türkiye'de mükellef olmayanlardan yapılan alımlar için satıcının vergi kimlik numarası "1111111111" olarak kodlanacaktır. Bs bildirim formunun doldurulmasında ise, Türkiye'de mükellef olmayanlara yapılan satışlar için alıcının vergi kimlik numarası "2222222222" olarak kodlanacaktır.
- Mükellefler, elektronik ortamda verdikleri bildirim formlarını onayladıktan veya kağıt ortamında bildirimde bulunduktan sonra, verdikleri bildirim formunda hata yaptıklarını belirlemeleri halinde düzeltme yapabilirler. Ancak, düzeltme bildirimi süresinden sonra verilmiş ise, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355’inci maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir. (Örneğin; bir mükellefin Ocak ayı Ba-Bs formlarını Şubatın 5'inden Martın 5'ine kadar vermesi gerekmektedir. 5 Şubat ile 5 Mart arasında yapılacak düzeltmelerde herhangi bir ceza uygulanmayacaktır. Ancak 5 Marttan sonra Ocak dönemi için verilecek düzeltme bildirimleri için özel usulsüzlük cezası kesilecektir.) - Düzeltme işleminde ilk bildirim formu tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim formu geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple, düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirim formunu, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm alım-satım bilgilerini içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir. - İşini bırakan (terk eden) mükellefler bildirim formlarını işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın son günü akşamına kadar vermek zorundadırlar. - Tasfiyesi devam eden mükellefler bildirimlerini, tasfiye süresince aylık dönemler halinde vereceklerdir. Tasfiye sonunda ise bildirimler, tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde tasfiye memuru veya 3568 sayılı Kanuna istinaden yetki almış meslek mensupları tarafından verilecektir. - Birden fazla şubesi bulunan mükellefler bildirim formlarını şube bazında değil, şube bilgilerini birleştirmek suretiyle merkezden tek bir form halinde vereceklerdir. - Bir kişi veya kurumdan yapılmış olan ve belirlenen haddi aşan alımlar, Ba bildirim formu ile bildirilecek; bu alımların bir kısmı daha sonra iade edilmişse, bu iadeler -belirlenen haddin üzerinde olması halinde- Bs bildirim formunda satış olarak gösterilecektir. Aynı şekilde, bir kişi veya kuruma yapılmış olan ve belirlenen haddi aşan satışlar, Bs bildirim formu ile bildirecek; bu satışların bir kısmı daha sonra iade alınmışsa, bu iadeler -belirlenen haddin üzerinde olması halinde- Ba bildirim formunda alım olarak gösterilecektir. - Herhangi bir mal ve hizmet alımına bağlı olarak, ödemenin gecikmesi suretiyle ortaya çıkan ve fatura düzenlenmek suretiyle alıcıya yansıtılan kur farkı gelirleri/giderleri de bildirimlere dahil edilecektir. - Bildirim formlarını düzenlerken özel tüketim vergisi ayrıştırılmayacak, alım ve satımlar özel tüketim vergisi dahil tutarlarıyla gösterilecektir. - Mükellefler, müstahsil makbuzu düzenlemek suretiyle yapmış oldukları alımlarını Form Ba ile bildirmek zorundadırlar. Müstahsil makbuzu ile yapılan alımlar, gelir vergisi tevkifatı yapılmadan önceki brüt tutarları ile bildirilecektir. - Kurumlar vergisinden muaf olanlar Ba ve Bs bildiriminde bulunmayacaklardır. - Elektrik, su, doğalgaz gibi bir hizmet tesliminin bildirim uygulaması bakımından diğer mal ve hizmet teslimlerinden farkı bulunmamaktadır. Belirtilen hadlerin aşılması halinde durumuna göre Ba veya Bs bildirim formları ile bildirilecektir. - Bildirim formlarını elektronik ortamda veya kağıt ortamında belirlenen süre içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355’inci maddesi hükmü uyarınca işlem yapılacaktır. Katma değer vergisi beyanlarının otokontrolüne imkan tanıyacak olan Ba-Bs formları ile mükelleflerin mal alım satımları ile KDV beyanları çapraz kontrole tabi tutulacaktır. Buna göre yapılacak çapraz kontrollerde kayıt dışı bırakılan ve kayıtlara alınmayan alış ve satışlar ile sahte belge düzenleyen ve kullananların tespiti çok kolay bir şekilde olacaktır. Bu nedenle mükelleflerimizin Ba-Bs formlarını düzenlerken bu hususları göz önünde bulundurmaları kendi yararlarına olacak ve ileri bir tarihte herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmak zorunda kalmayacaklardır. Mükelleflerin bildirim süresi içerisinde yaptığı düzeltmeler için herhangi bir cezai müeyyide bulunmamaktadır. Ancak bildirim süresinden sonra verilen düzeltme formları nedeniyle mükellefler 213 sayılı VUK'nun mükerrer 355. maddesine göre özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacaklardır. Ba ve Bs bildirim formlarının verilmesinde bu konunun gözardı edilmemesi önem arz etmektedir. '' Olarak düzenlenmiş olan bu sistemde zaten görüldüğü gibi muhasebeciler yoktur!!! KDV beyanında da yoktur diğer beyanlarda da.... Vergi daireleri ile mükellef arasında düzenlenmesi gereken yasal belgeleri zamanında düzenlemeyecekse muhasebecinin işi nedir ?
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku