Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 3. yıl dönümünde devlet mezarlığındaki kabri başında anıldı. DSP Genel Başkanı Masum Türker, törende Ecevit'in mezarına çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu.

Türker, yaptığı konuşmada, ''Demokratik Sol Hareket''in kuramcısı, DSP'nin kurucusu olan, Türkiye'nin dünyada hak ettiği yeri alması konusunda ulusal duruşuyla bundan sonra herkese örnek gösterilecek Ecevit'in ölüm yıl dönümü nedeniyle burada bulunduklarını söyledi.

Her 5 Kasım'ın kendileri için nerede olduklarını, nereden geldiklerini, kim olduklarını hatırlatacak bir gün olduğunu kaydeden Türker, ''Bugün aslında Türkiye'de unutturulmak istenen sol hareketi meşrulaştıran ve bu hareketi düşünceden eyleme dönüştüren rahmetli Ecevit'in ne kadar öngörülü ve bu hareketin dinamizmi içinde geleceği nasıl yakaladığını hep hatırlatacaktır. Kendisinin eksikliğini yalnız biz demokratik solcular değil, şu anda Türkiye hissediyor'' dedi.

Bülent Ecevit'in bir konuşmasında, ''Eğer Allah yolunda olan tarikatlar bir gün iktidar yoluna girerlerse Türkiye'nin gidişi ve izlenecek yol bizi hem dünyadan, hem çağdaşlıktan uzaklaştırır'' dediğini hatırlatan Masum Türker, ''Biz burada kendisine söz veriyoruz. İktidar yolunu çeşitli şekillerde elde edenlerin, Türkiye'yi bugünkü duruma getirenlerin önünde hep dikileceğiz. Nitekim 10 Kasım gününü farklı şekilde yorumlamak isteyenlere ilk çıkışı biz yaptık. Bu konuda kendisinin öngörüsü içinde hareket ettik'' diye konuştu.

RAHŞAN ECEVİT'TEN ZİYARET

DSP Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit, eşi Bülent Ecevit'in ölümünün 3. yılında devlet mezarlığındaki kabrini ziyaret etti. Rahşan Ecevit, DSP yönetiminden 1 saat sonra Devlet mezarlığa geldi. Rahşan Ecevit'e bir önceki törende bulunan eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in yanısıra KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve gazeteci Hulki Cevizoğlu da eşlik etti. Törende Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri Kıbrıs ve Kore gazileri de yer aldı. Rahşan Ecevit'in mezarlığa eşarpla gelmesi dikkat çekti. Rauf Denktaş gazetecilerin "Ne hissediyorsunuz?" sorusu üzerine "Siz en yakınınızı, canınızı, hürriyetinizi kurtaranınızı kaybettiğiniz zaman ne duygu içinde oluyorsanız ben de o duygu içindeyim. Ecevit'in kararlılığı olmasa bugün Kıbrıs'ta tek Türk kalmazdı. Ona şükran borcumuzu ödeyemeyiz" diye konuştu. Denktaş, Ecevit'in mezarı başında yaptığı konuşmada ise Ecevit'in gerçekten halkçı olduğunu söyleyerek "Onun düşünceleri uygulanıyor olsaydı Türkiye şimdi çok farklı bir yerde olurdu ve hiçbir açılıma gerek kalmazdı" dedi. Hikmet Sami Türk ise "Bugün onun yokluğu her zamankinden daha çok hissediliyor. Onun gösterdiği doğrultuda hakça bir düzeni gerçekleştirmek için çalışmak zorundayız" diye konuştu. Ecevit'in kabrine çelenk konulmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Ecevit için dua okundu.

HaberTürk ( AA - ANKA )