ben evim çekilen 60 milyara ipotek gösterdim...borç senedi ana para ipoteği şeklide yapılmış ve kişinin önceki 5 kredisi de bu senete dahil edilmiş yani banka evim kişinin öncek 5 kresinide kapsayacak şekilde yapmış..bankanın yapıtğı işlemde aşağıdaki maddeler açısından benim leyhime sonuçlanacak herhangi bir durum varmı...teşekkürler

Ana para ipoteği, ancak alacağın ve alacak miktarının önceden belirli olduğu durumlarda ( MK.m.851/1) diğer bir anlatımla, ancak doğmuş, mevcut ve belirli bir alacak için kurulabilir. Bu nedenle, anapara ipotekleri daha çok karz, ödünç şeklide verilen alacaklar ile bankaların ve özel finans kurumlarının bir kereye mahsus olmak üzere kullandırdıkları krediler için kurulmaktadır.

İpoteğin, sadece doğmuş ve mevcut bir borç için kurulmasının ilk sonucu, ipoteğin alacaklının diğer alacaklarının güvencesini oluşturmaması ve bu nedenle alacaklının borçludan başka bir alacağının olması halinde kurulan ipotekten yararlanamamasıdır. Bu bakımdan tapu kayıtlarında ipotek yer almış olsa dahi ipotekle güvence altına alınan borç ödenmiş ve diğer bir şekilde sona ermiş ise alacaklı artık bu ipotekten yararlanamayacaktır.