Merhabalar
Ben bir belediyede Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni olarak çalışıyorum.(657 ye tabi memur)
Belediye başkanı tarafından Bir hafta içinde önce Garaja Gişe Memuru olarak görevlendirildim sonra Emlak servisine Tahsildar olarak görevlendirildim üstelik süre de belirtilmemiş.
Bu arada belediyede 8 adet tahsildar var ve bunlardan 3 tanesi başka görevleri yapıyorlar.
Öncelikle Danıştay 5. Dairesinin 1997/2711 E. 09.02.1998 tarih ve 1998/270 sayılı Kararında;
[I]"657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda aynı kurum içinde geçici görevlendirme konusu düzenlenmemiş olmakla birlikte, bir kamu kurumunun mevzuatla belirlenmiş olan görev alanı içinde yer alan "geçici" nitelikteki bir hizmeti; ya da, değişen ve gelişen sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların sonucu olarak ortaya çıkan, henüz örgütsel altyapısı oluşturulmamış ve bir kadro ile ilgilendirilmemiş olan "yeni bir kamu hizmetini" yürütmek amacı ile, durumu uygun olan kamu görevlilerinin, "kadroları ile hukuki bağlarını sürdürmek ve belli bir süre ile sınırlı olmak üzere" atamaya yetkili amir tarafından geçici olarak görevlendirilmeleri olanaklıdır. Bu işlemin kurulmasında, yukarıda nitelendirilen kamu hizmetlerinin yürütülmesi amaç edinilmeli; kamu yararı ile bağdaşmayan, örneğin kamu görevlisini görevinden fiilen uzaklaştırmak veya onu cezalandırmak gibi hizmet gereklerine ters düşen bir sonuç amaçlanmamalıdır. diyor ve
Ayrıca;
Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına dair Yönetmeliğinin (1) Sayılı Memur Kadro Kütüğünde de görüleceği üzere Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Kadrosu ile Tahsildar kadroları ve Memur kadroları birbirinden farklı kadrolardır.
Devlet Personel Başkanlığının Görev tanımı başlıklı bir görüşünde; VERİ HAZIRLAMA ve KONTROL İŞLETMENİNİN Görevleri: -Bilgileri bilgisayarın okuyacağı şekilde hazırlamak. -Bilgilerdeki eksiklik ve hataları belirlemek ve kaynağına göndermek. -Bilgi içeren belgelerin sırasını korumak ve kontrol etmek. -Belirlenen biçimde alfabetik ve sayısal bilgileri kaydetmek. -Bilgisayardan alınan çıktıların doğruluğunu kontrol etmek. -Amirlerince bu nitelikte verilecek görevleri yapmak.(EK-7)
Tanımlandığı gibi VHKİ kadrosunda Tahsildarlıkla ve Gişe de tahsilatla ilgili hiçbir görev bulunmamaktadır.

Yine ayrıca;
Danıştay 5.Dairesinin çeşitli kararlarında da 'Kadrosuz memur çalıştırılamaz."; "Kadro cetvelleri", ''Her kurum için gerekli kadroların sınıfı, derecesi, ünvanı ve adedi gösterilir." yolundaki çeşitli hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, "memurun kendi kadro görevinde çalışmasının" temel ilke olarak kabul edildiğinden;
Benim durumumuma gelince tüm bunların doğrultusunda kendi görevlerini yapmayan tahsildarlar varken, yazı da süre belirtilmezken, görev tanımımda tahsildarlık yokken Görevlendirmelerim hukuka aykırı değilmidir?Ve mahkeme hemen yürütmenin durdurulmasına karar verirmi acaba?
ÖRNEK KARAR:Afyon İdare Mah.2006/878 E.2007/49 K. sayılı kararı na ait link:
http://www.tyhs.org.tr/tyhs/HaberOku.asp?id=190