+ Konuyu Yanıtla
1 den 3´e kadar toplam 3 ileti bulundu.
    Nerede
    Istanbul, Turkey.
    İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Eşin tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için, eşin T.C. vatandaşı olma zorunluluğu var mıdır?

Merhabalar,

Bugün 03/07/2009 SSK Göztepe Şubesine eşimi Sosyal Güvenlik sistemine kayıt ettirmek için gittim.

Görevli, vizite kağıdı, evlilik cüzdanı, nufüs cüzdanı ve fotokopisi ve bir formdan bahsetti. Ayrıca görevli başka bir evraktan da bahsetti ve o belgeyi ukrayna konsolosluğunda almamız gerekiyormuş.

Ancak bir başka noktadan da bahsetti ki çok vahim durum.
    Resmi nikahlı eşim olmasına rağmen 1 yıl ikamet etme zorunluluğu varmış.
    Bu arada Eşim için yabancılar için Kimlik numarasınıda vardır.Ayrıca 27 mayıs tarihi itibariyle 1 yıllık ikamet tezkeresi mevcut ve ben halen çalışmaktayım.

Bunun üzerine 5510 sayılı kanunu okudum ancak burada böyle bir madde ile karşılaşmadım. Forum sitesinde bahsi geçen 2008 e 86 numaralı genelgeyi okudum. 86 numaralı genelgenin 9 maddesinde aşağıdaki bölümler yazıyor.
    "9- Oturma İzni Almış Yabancılar
    Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan mütekabiliyet esası da
    dikkate alınmak şartıyla oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı
    kapsamında sigortalı olmayan ve Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında zorunlu sigortalı sayılmayan
    kişilerden, Türkiye’de toplam bir yıldan fazla süreyle yerleşik olanlar, Türkiye'deki yerleşim
    süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır."

Buna karşılık yine aynı belgenin B Bölümünde ve diğer tüm resmi kanunlarda ve yönetmeliklerde ise
    "Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler
    MADDE 7 – (1) Genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;
    a) Eşi,
    "
    resmi olarak benim bakmakla yükümlü olduğum kişi ve ayrıca tüm yazanlarda Eşin hangi uyruklu olduğunun belirtilmemiş olmasından dolayıda genel sağlık sigortasından faydalanması gerektiğini düşünüyorum.

Bu konularda uzman olan arkadaşlar var ise Kayıt altına aldırmak ve eşimin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için neler yapmam gerektiği hakkında bana yardımcı olabilirler mi?

Ukraynadan evraklar geldğinde konsolosluktan talep edilen yazıyı alacağım ve resmi bir dilekçe ile tekrar gitmek istiyorum. Eğer kabul etmedikleri takdirde dava açmak istiyorum. Ancak nasıl yapabilirim bilemiyorum.

Yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılarımla,

Hukuki NET Güncel Haber

Eşin tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için, eşin T.C. vatandaşı olma zorunluluğu var mıdır? konulu yargıtay kararı ara
    Eşin tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için, eşin T.C. vatandaşı olma zorunluluğu var mıdır? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Nerede
    Avukat Dünyası
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Aydın
    İletiler
    1.963
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Eşin tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için, eşin T.C. vatandaşı olma zorunluluğu var mıdır?

Dairesi Karar Yılı Karar No Esas Yılı Esas No Karar Tarihi
    BEŞİNCİ DAİRE 2007 604 2004 403 16/02/2007

KARAR METNİ
    EVLAT EDİNEN KİŞİNİN, KAMU GÖREVLİSİ OLAN EVLAT EDİNDİĞİ ÇOCUĞU VASITASIYLA SAĞLIK YARDIMINDAN YARARLANACAĞI HK.<
    Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Kırklareli Valiliği
    Karşı Taraf : ?
    İsteğin Özeti : Kırklareli Defterdarlığı ? Malmüdürlüğü'nde memur olarak görev yapan davacının, kendisini evlat edinen ? için sağlık karnesi düzenlenmesi isteminin reddine ilişkin 4.7.2002 tarih ve 934 sayılı işlemin iptali istemiyle açtığı davada; davacının ? tarafından 24.3.1988 tarih ve E:1988/19, K:1988/32 sayılı Pehlivanköy Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla evlat edinildiği, bu itibarla adı geçen davacının hukuken annesi konumunda bulunduğu, Devlet Memurları Kanununun 209 . maddesinde ve Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nin "Tedavi ve Yol Giderlerinden Yararlanacaklar" başlıklı 3. maddesinde sayılan tedavi yardımından yararlanacaklar arasında üvey anne, öz anne ayrımı yapılmadığı gözönüne alındığında, davacının isteminin üvey annelerin sağlık yardımından yararlanamayacağı gerekçesiyle reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı
    -------
    Bir örnek aktardım.Öz veya üvey anne tanımı yapılmadığından derken, aynı durum "Eşi." derken yerli veya yabancı ayırımı yapmamıştır.Araştırıyorum.

Nerede
    Istanbul, Turkey.
    İletiler
    14
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Eşin tedavi giderlerinin karşılanabilmesi için, eşin T.C. vatandaşı olma zorunluluğu var mıdır?

Merhabalar,

En sonunda kanunları okudum ve başkalarından yardımları ile 5510 sayılı kanunun 60 maddesi bana uyuyor gibi gözükmekte. Ancak 2008-86 numaralı genelgede 9 madde benim canımı sıkıyor.
    2008-86 numaralı 13/10/2008 tarihli SSK genelgesinde

9- Oturma İzni Almış Yabancılar
    Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan mütekabiliyet esası da
    dikkate alınmak şartıyla oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı
    kapsamında sigortalı olmayan ve Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında zorunlu sigortalı sayılmayan
    kişilerden, Türkiye’de toplam bir yıldan fazla süreyle yerleşik olanlar, Türkiye'deki yerleşim
    süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı sayılacaklardır.
    Bu bent gereğince, genel sağlık sigortalısı sayılanların genel sağlık sigortalılıkları 1/10/2010
    tarihine kadar başvurdukları tarihten başlayacak olup, bunlar Kuruma verecekleri genel sağlık
    sigortası giriş bildirgelerine göre tescil edileceklerdir. Bu süre içinde, anılan bent gereğince genel
    sağlık sigortalısı sayılanlardan; tescil talebi olmayanların 18 yaşından küçük çocuklarının sağlık
    hizmetlerinden yararlandırılması halinde bu kişilerin tescili çocuklarının sağlık hizmet sunucusuna
    müracaat tarihi itibarıyla yapılacak, ancak, aile hekimliği uygulamasına başlanan illerde, iki yıllık
    süreye bakılmadan Kurumca re’sen tespit yapılanların 01/10/2008 tarihinden itibaren, Kurumca
    tespit edilemeyenlerin başvurdukları tarihten genel sağlık sigortalılıkları başlatılacaktır.
    Bunların genel sağlık sigortalılıkları, oturma izinlerinin sona erdiği veya yabancı bir ülke
    mevzuatı kapsamında sigortalı oldukları tarihten itibaren sona erecektir.

Ancak 5510 Sayılı Kanunun 60 maddesinde ise

Genel sağlık sigortalısı sayılanlar
    MADDE 60- (Değişik: 17/4/2008-5754/38 md.)
    İkametgahı Türkiye’de olan kişilerden;
    a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;
    1) (a) ve (c) bentleri gereğince sigortalı sayılan kişiler,
    2) (b) bendi gereğince sigortalı sayılan kişiler,
    b) İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,
    c) Yukarıdaki (a) ve (b) bentlerine göre sigortalı sayılmayanlardan;
    1) Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da
    dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak
    tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin
    üçte birinden az olan vatandaşlar,
    2) Vatansızlar ve sığınmacılar,
    3) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç,
    Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun
    hükümlerine göre aylık alan kişiler,
    4) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş
    Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında
    Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler,
    5) 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının
    Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
    6) 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması
    Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
    7) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk
    Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon
    hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişiler,
    8) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu
    kapsamında aylık alanlar,
    9) 18/3/1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanununun 74 üncü maddesinin
    ikinci fıkrasına göre görevlendirilen kişiler ile aynı Kanunun ek 16 ncı maddesine
    göre aylık alan kişiler,
    10) 11/10/1983 tarihli ve 2913 sayılı Dünya Olimpiyat ve Avrupa
    Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması
    Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,
    d) Mütekabiliyet esası da dikkate alınmak şartıyla, oturma izni almış
    yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı
    olmayan kişiler,
    e) 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı Kanun gereğince işsizlik ödeneği ve
    ilgili kanunları gereğince kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler,
    f) Bu Kanun veya bu Kanundan önce yürürlükte bulunan sosyal güvenlik
    kanunlarına göre gelir veya aylık alan kişiler,
    g) Yukarıdaki bentlerin dışında kalan ve başka bir ülkede sağlık
    sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar,
    genel sağlık sigortalısı sayılır.
    6 ncı maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (f), (g), (h), (ı) ve (k)
    bentlerinde sayılanların öncelikle, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü
    olduğukişiolupolmadığınabakılır.Genelsağlıksigorta lısınınbakmaklayükümlü
    olduğu kişi ise tescili yapılmaz. Aksi takdirde birinci fıkra hükümlerinden
    durumuna uyan bende göre genel sağlık sigortalısı sayılır. Birinci fıkranın (f)
    bendi kapsamında gelir alması nedeniyle genel sağlık sigortalısı sayılanlar, aynı
    zamanda diğer bentler gereği de genel sağlık sigortalısı sayılması halinde (f)
    bendi dışındaki bentler kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.
    6 ncı maddenin birinci fıkrasının (d), (e) ve (l) bentleri kapsamında
    olanlar, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde bulunan hükümlü ve
    tutuklular, birinci fıkranın (d) bendi kapsamına girenlerden Türkiye’de bir yıldan
    kısa süreyle yerleşik olanlar, (f) bendi kapsamında olup mülga 30/5/1978 tarihli
    ve 2147 sayılı ve 8/5/1985 tarihli ve 3201 sayılı kanunlara göre borçlanarak aylık
    bağlanan kişilerden ise Türkiye’de ikamet etmeyenler genel sağlık sigortalısı ve
    genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılmazlar.
    Birinci fıkranın (d) ve (g) bentlerinin uygulanmasında evli olanlar
    için, eşlerden hangisinin bu maddeye göre genel sağlık sigortalısı, hangisinin
    bakmakla yükümlü olunan kişi olacağının tespiti kendi tercihlerine bırakılır.

(Not: Değişiklik yapan 5574 sayılı kanunda aynısı belirtmektedir)

Benim buradaki sorum
    TC vatandaşı olarak Halen SSK lı olarak çalışıyorum. Eşim ukrayna vatandaşı ve eşimi sağlık güvencesinden faydalanmasını istiyorum. Ancak 1 yıl ikamet etmemiş olan kişilerin taleplerini kabul etmiyoruz diyorlar.

Soru 1- Genelgeler mi önceliklidir yoksa kanun maddelerimi önceliklidir.
    Soru 2- Yukarıdaki Kanun ve genelgelere göre eşimi genel sağlık güvencesinden faydalanabilmesi için sağlık karnesi almamda bir sakınca var mıdır?
    Soru 3- Eğer SSK başvurumu kabul etmez ise dava açmak istiyorum. Ancak hangi mahkemeye ve nasıl bir dilekçe ile dava açmam gerekiyor.
    Soru 4- Bu dava sonucunda davayı kazanırsak ve bu süre içinde yapılacak olan sağlık harcamalarını talebimizi kabul etmeyen SSK görevlilerine rücû yapabilir miyiz?

Saygılarımla,

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar: