Değerli arkadaşlarım;
Düşünce ve sakıncalarımı belirtmeden önce belirtmek isterim ki aşağıda anlatacağım durumla ilgili olarak sitede açılmış bir konu başlığı ben göremedim. Varsa, bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Konumuza gelirsek;
Uzun bir süredir üyesi olduğum bir bilgi ve paylaşım sitesinden bahsetmek istiyorum.
Bahsini ettiğim site kelime türetmece, sudoku, kare karalamaca, ve çoktan seçmeli şıklara sahip soru yarışmaları gibi çeşitli bilgi ve beceriye dayalı oyunlarla hizmet vermektedir. Bu oyunlara girmek için bonus adı verilen ve paraya dönüştürülemeyen bir sistem kullanılmakta. Mesela "sudoku" yarışmasına katılmak için 20 bonus yatırıyorsunuz. Bütün üyelerin katılım bonusları bir havuzda toplanıyor. Gün sonunda bu toplanan bonus kazanan üyeler arasında pay ediliyor. Ayrıca sitenin foto albümü oluşturup üyelerle paylaşabileceğiniz, günlük ve kürsü oluşturup görüşlerinizi diğer üyelerle paylaşabileceğiniz alanları mevcut. Bu site normal üyelerine bu imkanları kısıtlı bir şekilde sunmakta ve hatta çoğundan yararlandırmamaktadır. Aylık ödemede bulunan seçkin üyelerine ise sınırsız hizmet vermektedir. Ödemeler kredi kartıyla ve ya banka havalesiyle kabul edilmektedir. Ayrıca her ay düzenlemiş olduğu bilgi ve hıza dayalı bir yarışma ile, bütün soruları en kısa zamanda doğru yanıtlayan üyesine maddi bir ödül vermeyi vaat etmektedir. Verip vermediği ise tam bir muamma aslında. 3 senedir üyeyim, daha bir üyenin de çıkıp ben şunu kazandım dediğini duymadım. Bu oyun için Milli Piyango idaresinden izin alınmadığını da site kullanım koşullarında açıkça belirtiyor.
Fakat son zamanlarda, bazı yeniliklerini kamu yararı ve gençlerimizin korunması açısından sakıncalı bulmaktayım.
Site son bir kaç aydır sisteme kelime cambazı(upwords), kelime hazinesi(scrabble) gibi oyunlar ekledi. Bu oyunlara her üye katılabiliyor. Her oyun için belli oyun odaları hazırlanmış. Mesela 10 nolu odaya girip, başka bir üye ile 512 bonus karşılığında kelime cambazı oynayabiliyorsunuz. Ben bu uygulamanın bir çeşit kumar olduğunu düşünmekteyim. Ayrıca bu oyunların, iyi niyetle, bonus gibi parasal bir anlamı olmayan bir edim karşılığı olsa bile çocuklarımızı kumara özendirdiğini düşünüyorum.

1072 sayılı kanunun 1. maddesi der ki;
Türk Ceza Kanununun 228 nci maddesinin kapsamı dışında kalsa bile umuma mahsus veya umuma açık yerlerde her ne ad altında olursa olsun kazanç kasdiyle oynanmasa dahi rulet, tilt, langırt ve benzeri baht ve talihe bağlı ve ya maharet isteyen, otomatik, yarı otomatik el veya ayakla kullanılan oyun alet veya makinaları ile benzerlerini bulundurmak veya çalıştırmak veya yurda sokmak yahut imal etmek yasaktır.

Sanal Ortamda Oynatılan Talih Oyunları Hakkında Yönetmelik'in 4 maddesinde;
Talih Oyunları: Sanal ortamda, beceri ve şansa dayanan, oyun araç ve gereçleriyle bir kasaya karşı ya da oyun makinelerinde oynatılan oyunlar olarak tanımlanmıştır.
Aynı yönetmeliğin 5. maddesi açıktır;
Sanal ortamda talih oyunları işletmeleri kurulamaz, araç ve gereçleri ile benzeri aletler çalıştırılamaz. Her ne ad altında olursa olsun talih oyunları oynanmasına yönelik sanal ortam oluşturulamaz ve bu ortamda talih oyunları düzenlenemez ve oynatılamaz.
Türk Ceza Kanunun ilgili 228. maddesi de gereken cezayı açıkça belirtmiştir.
Anayasanın 58. maddesi'ne göre;
Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.
Bütün bunları bir miktar araştırıp buldum fakat, herhangi bir hukuk eğitimi almadığımdan ve avukat olmadığımdan ötürü bu konuda siteye karşı yaptırım uygulatabilir miyim bilmiyorum. Eğer böyle bir hakkım varsa izlemem gereken yolu da açıklarsanız sevinirim.