İşten haksız çıkarılmam sonucu , işe iade davası açtım ve kazanma ihtimalim çok yüksek ,
Ancak işyeri işe davet ederse , şu an başka biryerde çalışmam sebebi ile gidemeyeceğim;
Cevabını bulamadığım sorularım şunlardır;
A- İşe başlayamadığım için tazminat alma hakkım varmıdır ,
bazı forumlarda işe başlamadığım için işverenin kıdem/ihbar tazminatını talep etme hakkı varmış demektedir.
B- işe başlamasamda 4 aylık tazminata hak kazanırmıyım...
bunlar ileilgili dava yada yargıtay kararları mevcutmudur.
aslında ben sorunuzun cevabını biliyorum ama bunu hukukçu arkadaşlar size en iyi şekilde anlatırlar benimde eklemek istedigim bir kaç soru var işe iade davasında mahkeme işciyi işe iade eder ve işveren almazsa işci çıkarılırken kıdem ve ihbar tazminatı almamışsa bu tazminatlar çıkış tarihine göremi yoksa işe iade edildigi tarihe göremi hesaplanır
İşten haksız çıkarılmam sonucu , işe iade davası açtım ve kazanma ihtimalim çok yüksek ,
Ancak işyeri işe davet ederse , şu an başka biryerde çalışmam sebebi ile gidemeyeceğim;
Cevabını bulamadığım sorularım şunlardır;
A- İşe başlayamadığım için tazminat alma hakkım varmıdır ,
bazı forumlarda işe başlamadığım için işverenin kıdem/ihbar tazminatını talep etme hakkı varmış demektedir.
B- işe başlamasamda 4 aylık tazminata hak kazanırmıyım...
bunlar ileilgili dava yada yargıtay kararları mevcutmudur.
Saygılarımla,
T.C. YARGITAY
9.Hukuk Dairesi
Esas: 2005/32433
Karar: 2006/10560
Karar Tarihi: 18.04.2006
ÖZET: İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçlan ile sorumlu olur. Bu nedenle davacının kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının hüküm altına alınması gerekir.
(4857 S. K. m. 18, 21) (1475 S. K. m. 14)
Dava: Davacı, kıdem, ihbar tazminatı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, davayı reddetmiştir.
Hüküm duruşmalı olarak süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK. nun 438.maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Karar: Davacı, davalıya ait işyerinde avukat olarak çalışmakta iken iş akdinin feshi üzerine açtığı işe iade davası sonunda işe iadesine karar verildiğini, hükmün kesinleşmesine rağmen işçilik alacaklarının ödenmediği iddiası ile kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacağının hüküm altına alınması istemiştir.
Davalı, işe iade kararının bu davada kesin hüküm olarak kabul edilemeyeceğini, davacının davalının müşteki olduğu kamu davasında sanık avukatlığını yaptığı için iş akdinin feshedildiğini, işe iade davasını kazandıktan sonra yasal süre içerisinde müracaat etmediğinden feshin geçersizliğinden söz edilemeyeceğini, isteklerin yerinde olmadığını ileri sürmüştür.
Mahkemece, davacının, davalının zararına hareket etmek sureti ile görevini kötüye kullanmaktan yargılanan sanıkların vekilliğini yapmış olması nedeni ile iş akdinin haklı olarak feshedildiği, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanamayacağı gerekçesi ile taleplerin reddine karar verilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelerden, davacının daha önce açmış olduğu işe iade davası ile davalının yapmış olduğu feshin geçersiz olduğunun hüküm altına alındığı ve hükmün kesinleştiği anlaşılmaktadır. 4857 Sayılı Yasanın 22/5 maddesinin "..İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçlan ile sorumlu olur..." hükmü uyarınca, işe iade davası sonunda feshin geçersizliğine karar verilmesine rağmen, işçinin işe başlamak için işverene başvurmaması sonucu fesih geçerli hale gelmiştir. Kaldı ki davacının feshe neden olan eylemi işe iade davasında tartışılmış ve fesih için geçerli neden teşkil etmediği sonucuna varılmıştır. Davacının süresinde işverene başvurmaması, geçerli neden teşkil etmeyen eylemin fesih için haklı neden sayılmasını gerektirmez. Bu nedenle davacının kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının hüküm altına alınması gerekirken, yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi hatalıdır.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.04.2006 gününde oybirliği ile karar verildi.
yargıtay kararı benim sorumla ilgili değil heralde , ben isten çıkarılırken kıdem/ihbar tazminatımı aldım.
İşe iade davasında kazanma şansım yüksek ancak işveren işe başla derse başlayamayacağım (şu an çalıştığım için)
ama ben kazandığım tazminatlarıda (örneğin 4+4 maaş gibi) almak istiyorum bununla ilgili bilgisi olan yada bu şekilde bir davası olan bir arkadaşın yardımına ihtiyacım var .
İşe iade davasını kazanmanız durumunda fesih geçersiz sayılacağından,ilk 4 aylık süre için ücretlerinizi (o dönemde çalışmış gibi) almaya hak kazanırsınız.
+4(en çok 8 aya kadar olabilen) işe başlatmama tazminatını ise işverenin sizi davet edip başlamamanız durumunda alamazsınız.
İşe iade kararı nedeniyle işçi işe yeninden başlamazsa fesih geçerli sayılır. İşe başlarsa alınan kıdem ihbar tazminatlarının iadesi gerekir. Ancak mahsubun nasıl yapılacağı kanunda yazılmaması önemli bir eksikliktir.
Sn Erdoğan kırcalı cevabınız içib teşekkür ederim.Ben şanslı olarak işten haksız olarak çıkarıldıktan sonra yeni bir işe daha düşük ücretle girebildim.Ancak firma işe davet ederse başlayamayacağım ve sadece 4 aylık ücrete hak kazanacağım bunun yanında , firma 03/2009 da tüm personeline 1 maaş performans ödemesi yaptı (işten çıkarılış tarihim 01/2009) bunlardan yararlanabilirmiyim.
Birde fazla mesai davası açacağım ama işe iade davası bittikten sonra açılabilir deniyor , işe iade davasından ayrı bir dava olarak açamazmıyız.
Eşimde aynı firmada çalışmakta eşimide işten çıkarırlarsa işeiade davasından farklı bir dava açılabilirmi.
Daha önce bu forumda işe iade davasının sonuçlarını bir kaç defa açıkladık. Ama tekrar açıklamakta yarar olduğu anlaşılıyor;
1) Kesinleşmiş işe iade kararı davacıya (işçiye veya avukatına) tebliğ edildikten sonra 10 işgünü içinde işverene başvuru yaması gerekir. Yargıtay kararlarına göre, 10 işgünü içinde işverene ulaşması gerekmez, önemli olan 10 işgünü içinde işçinini iradesini noter veya posta (veya başka bir yol) ile açıklaması gerekir.
2) Bu bildirimi alan işverenin, 30 gün içinde işçiyi işe başlatması gerekir.
3) İşe başlatırsa 4 aylık boşta geçen sürenin ücretini ve diğer ücret niteliğindeki haklarını (yan ödemeler, vs.) ödemelidir. Bu 4 aylık üsrenin sigorta primleri de işverence tahakkuk ettirlierek SGK'ya yatırılmaldır. Yani işçinin işine son verilmemiş gibi hakları 4 ay için geçerli olacaktır. Bu açıklamalarımızdan da anlaşılacağı üzere, 4 aylık ücret giydirilmiş ücretin netidir. Yani ücret ve ekleri toplanacak ve vergi, sigorta primi kesildikten sonra neti işçiye ödenecektir.
4) Bu 4 aylık ücret ödenirken, şayet daha önceden işçiye fesih anında ihbar/kıdem tazminatı ödenmişse, işveren bu tazminatları geri istemek hakkına sahip olduğundan, 4 aylık ücret ile tazminat mahsup edilecek ve bakiye olarak kim alacaklı kalırsa bakiyeyi diğer taraftan isteyecektir.
5) İşveren işçiyi işe başlatmaz ise yukarıda izah ettiğimiz 4 aylık ücret ve diğer haklar yine ödenecektir. Buna ilave olarak 4-8 aylık işe başlatmama tazminatı da ödeyecektir. işe başlatmama tazminatı çıplak ücretin brütü üzerinden hesaplanacaktır. Yani yan ödemeler (ikramiye vs.) dahil edilmeyeck ve sadece kök ücret uygulanacak, ancak gelir vergisi kesilmeyecektir.
6) İşveren bunları (4 aylık ücret ve 4-8 aylık işe başlatmama tazminatını) ödemez ise bunlar ancak İLAMSIZ icaya konabilir. Çünkü bunlar eda hükmü değil, tespit hükmüdür. Zaten işe iade kararında bunların parasal toplamı (mebalağ) belirtilmiyor. Sadece kaç aylık tutar olduğu yazıldır.
7) İşe iade kararındaki avukatlık ücreti ve yargıalama gideri eda hükmünde olduğundan, bu kısımlar ilamlı icraya konu olabilir.
8) İşçi kesinleşmiş işe iade kararının tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işverene başvurmazsa veya başvurduktan sonra işverenin davetine rağmen işe başlamza ise fesih geçerli hake gelir ve işe iade davasından hiç bir hak elde edemez. Boşuna dava açmış ve boşuna masraf etmiş olur. (işçinin başvuru yaptıktan sonra işverenin davetine uymayarak işe başlamaması halinde 4 aylık ücreti ödemesi gerektiği yönünde 1 (bir) adet Yargıtay kararı var, ancak Yargıtay bu kararından dönmüş durumdadır ve yeni kararları ile bu eski görüşünden vazgeçmiştir).
9) Başvurudan sonra işçinin 30 gün içinde başlatılmaması halinde, önceki fesih ortadan kalkar ve otuzuncu gün yeni fesih yapılmış sayılır. Bu durumda işe başlatmama tazminatının, kıdem/ihbar tazminatının, varsa senelik izin ücretinin işe başlatmama tarihindeki (otuzuncu gündeki) ücret üzerinden hesaplanması gerekir.
10) Bazı işverenler, daha önce kıdem tazminatı ödemiş isler, sadece 4 aylık kısma ait tazminatı hesaplayarak farkı hesaplıyorlar, ki bu yanlıştır ve işçinin zararınadır. Doğrusu; işe başlatmama tarihindeki ücret üzerinden 4 aylık süre de dahil edilerek tüm sürenin kıdem tazminatı hesaplanır ve daha önceki ödenen düşülerek, bakiyesi işçiye ödenir. Kıdem tazminatı tavanı söz konusu ise; işe başlatmama tarihindeki tavandan hesaplama yapılır.
11) Ücreti ödenen 4 aylık sürenin daha önceki süreye eklenmesi halinde yeni bir senelik izin ücretinin doğması olasıdır. Yani önceden artık kalan süreye 4 ay eklendiğinde 12 ayı buluyorsa yeni bir senelik izin doğar ve bu da işe başlatmama tarihindeki ücretten ödenmelidir.
12) 4 aylık ücretin faizi (en yüksek mevduat faizi) işverene yapılan başvuru tarihinden başlar, işe başlatmama tazminatının faizi (yasal faiz) ise bundan 30 gün sonra (yani işe başlatmama tarihinde) başlar. Fakat Yargıtay bu konuya açıklık getirmek için bu tarihler itibariyle karşı tarafı temerrüde düşürmek gerektiğinden bahsediyor ve bu temerrüdü aslında işe başvuru yazısında yapmak mümkündür. Şöyle ki, işverene yapılan başvuruda; "beni işe başlatın, başlatmazsanız 4 aylık ücretmi ve işe başlatmama tazminatımı ödeyin" derseniz, işveren temerrüde düşmüş olur.
Özetlemeye çalıştım ve hatırlayabildiklerimi yazdım. Selamlar.
__________________
Açıklamalarınız için teşekkürederim.yalnız bir tutarsızlık mevcuttur.benim durumum 8.madde de açıkladığınız gibi olucak, işveren işe iade için başvurucam ,çağırmazsa ne ala,ama çağırırsa işe başlayamayacağım ,
ancak siz 4 aylık boşta geçen süre tazminatınıda alamayacağımı ifade etmişsiniz, ancak diğer cevap veren yetkili erdoğan kırcalı ise ,boşta geçen süreyi davayı kazandığım için alabileceğimi yazmış bunun hukukçular arasında ortak bir notası yokmudur.
Birinin ak dediğine birisi kara demektedir.
Ben ,çevrem,ailem işveren haksız sebepten işten çıkardığı için MADDİ-MANEVİ sıkıntı çekeyim ,işe girdim ama çevremizdeki çoğu insan gibi giremiyebilirdim.Şu an girdiğim iş daha düşük ücretli ve işveren işe davet etse amacı çıkartmak bezdirmek olacaktır,ve forumlardada aynı örnekleri görülmektedir.
bence kanunun belirttiği boşta geçen süre (4 aylık) ödenmesi gerekir.
Kanunlar işverenin yanında olacaksa neden çıkartılıyorki
Erdoğan Bey'in yazdığı konuda, daha önce biz de aynı şeyleri yazmıştık. Çünkü Yargıtay'ın o doğrultuda bir adet kararı vardı. Ama yeni kararlarında bu görüşünden dönmüş durumda. Bu nedenle yeni durum yeni yazdığım gibidir.
Merhaba.2017 yılında evimi 1 yıl süreli sözleşmeyle kiraladım.o tarihten beri sözleşmeyi karşılıklı olarak bildirimde bulunmadan devam ettirdik.fakat...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku