Sayın büyüklerim,
Ben Artvin Arhavi doğumluyum,12/01/1995 senesinde Artvin’in Hopa ilçesinde resmi olarak evlendiğim Gürcistan uyruklu Nina lobjanidze ile anlaşmali olarak iki medeni insan gibi 07/09/1999 senesinde Tiflis Gürcistan mahkemelerince boşandık.Boşanma sonucu 29/09/1995 Artvin Hopa doğumlu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kızım Melis Eva CEBECİ yaşı küçük olduğundan dolayı annesinin refakatine bırakıldı. Mahkeme babayı, yani beni, çocuğun yetiştirilmesinde ve geleceği ile ilgili karaların annesi Nina Lobjanidze ile birlikte alınması ve hiçbir yasal kısıtlama olmaksızın görebilme hakkı vermiştir, bu mahkemenin verdiği yasal bir karardır.boşanma sonucu ben ve eski eşim ve kızım gurcistanda yaşamaktaydık,gurcistanda yaşadığımız süre zarfinda eşim çocuğun geleceği ile ilgili alacağı kararda benim rızam olmadan hareket etme yetkisi olmamakla birlikte babalık haklarım herzaman var idi,
Ancak eşim çocuğumun adını ve soyadını değiştirerek çocuğumu da alarak ortadan kayboldu. 8 senedir ben çocuğumu göremiyor,kendisiyle hiçbir şekilde bağlantı kuramıyorum. Bu 8 sene içerisinde benim çocuğumla görüşme yapmak ve çocuğumu görmek için sarf ettiğim bütün iyi niyetli uğraşlarıma rağmen hiçbir netice alamamışımdır. Çocuğuma kavuşabilmek için her zaman iyi niyetle yaklaştığım eski eşimin ailesinden de hiçbir netice alamadım. Yaptığım bütün uğraşlar ve çabalar hiçbir netice vermemiştir, eski eşimle en son görüşmem zannedersem 2001 senesinde haziran ayında olmuştur, bu görüşmeden sonra kendisine bir daha ulaşamadım ve bütün uğraşlarıma rağmen hiçbir şekilde bağlantı kuramadım.
Gürcistan Türkiye Büyükelçiliği’ne yazdığım 7 mart 2008 yazılı başvuru sonucunda elçilik bana 30 nisan 2008 tarihinde cevap yazdı. Gelen cevapta benim öz kızımı annesinden izinsiz Türkiye’ye kaçırdığım belirtilmiş ve eski eşimin de büyük gayret göstererek geri getirebildiği ve buna istinaden benim şahsına ve ailesine bir zarar verebileceğim düşüncesini beyan ederek; kızımın adını ve soyadını değiştirmiştir ve Gürcistan vatandaşı kimliği verilmiştir. Bunun hiçbir yasal dayanağı yoktur ve olamaz. Bu durum babası olarak beni yok saymak demek değil midir, bu hangi kanunda yasaldır? Hangi devlet kanununda babanın vekaleti olmadan veya hiçbir yasal belgesi, raporu ve dayanağı olmadan bir çocuğun kimliği ve uyruğu değiştirilebilir. Bu haksızlık bana ve öz evladıma yapılmış kanunsuz ve yasal olmayan bir haksızlık değil midir? Ayrıca eski eşimle halen evli olduğum bir süreçte ve kızımın benim pasaportuma kayıtlı olduğu bir durumda onu Türkiye’ye seyahate götürmemin neresi suç teşkil edebilir? Soruyorum sizlere; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ben, Türkiye Cumhuriyeti’nde doğmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kızım Melis Eva CEBECİ’ yi, yurt dışına götürmek için kendi şahsi pasaportuma kaydettirmem gerekmez mi? Benimle birlikte seyahat etme hakkı verilmiş ve ben yurtdışına giderken benimle çıkış yapan kızımın, ben Türkiye’ye dönerken benimle birlikte gelmesi zaten yasal değil midir? Bu şekilde ben 3 veya 4 kez kızımla birlikte yurt dışına çıkış ve giriş yaptım. Eşimin anlatmakta olduğu çocuk kaçırma meselesini ben anlayabilmiş değilim. Bununla ilgili elinde yazılı bir belge olmadan veya bunu bahane ederek nasıl oluyor da benim şahsına ve ailesine bir zarar verebileceğimi bahane edip benim öz kızımı benden 9 sene saklıyor. Çocuğumun öz babasıyla irtibat kurmasını engellediği gibi, bir çocuğun öz babasından haksız bir şekilde ayırmak bu çocuğa yapılan en büyük haksızlık değilmidir, kim bilir kızımı bana karşı nasıl bir psikolojide yetiştirdiğini dahi bilmemekteyim. Soruyorum sizlere, elinde herhangi bir rapor belge veya benim kendilerine zarar verebileceğimi ispatlayacak bir kanıt olmaksızın kızımın adını ve soyadını benim vekaletim olmadan nasıl değiştirebiliyor ve kendi ülkesi vatandaşlığına nasıl geçirebiliyor? Benim bu konuda yetkime hiç mi ihtiyaç duyulmuyor. Bu işler keyfi şekilde yapmak mümkün müdür? Ben yasal olarak bana ve kızıma yapılan bu haksızlığın giderilmesi ve bu konuyla ilgili yasal inceleme başlatılmasını yetkili mercilerden dilekçeyle istedim, halen daha görüşüyorum. T.C Adalet Bakanlığı'na Lahey sözleşmesi gereğince başvuruda bulundum. Ancak halen bir netice alamadım.

Sizden ricam, bana yol göstermenizdir. Bu konuda başka ne gibi girişimlerde bulunabilirim? Haklarım nelerdir?

Saygılarımı sunarım.

Fahrettin CEBECİ

(05378175913/=/05558173520)