Yaklaşık 18 aydır çalıştığım işyerim kapanacak.İşveren resmi olarak bildirimde bulundu.Bildirim süresi boyunca yasal olarak iş arama iznimin olduğunu biliyorum.Sormak istediğim işverenin yapmış olduğu bildirim süresi içerisinde,farklı bir firmada iş bulup çıkmam halinde kıdem tazminatını alabiyormuyum ve işverenin yaptığı bildirim süresi dolmadan ayrılmam durumunda hangi yoları izlemeliyim.Ayrıca işverenin brüt ücrete yansıtmadığı yol ve yemek gibi ücretler kıdem tazminatı hesaplamasında etkilimi.
Kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücret üzerinden yapılır.
Düzenli yapılan ikramiye,yemek,yol,vs. süreklilik arzeden ödemeler de brüt ücrete dahil edilerek giydirilmiş brüt ücret bulunur.
Giydirilmiş brüt ücretin , kıdem tazminatı tavan ücretinden fazla olması durumunda ,tazminat hesabında kıdem tazminatı tavan ücreti dikkate alınarak hesaplama yapılır.
İşverenin bildirimde bulunması sözleşmenin sona ermesi demek değildir,bildirim sürecinde tarafların sorumlulukları aynen devam eder.Bildirim süreci sona ermeden ayrılmanız durumunda sizin tarafınızdan fesih gerçekleşmiş olacağından kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Erdoğan Bey hızlı yanıtınız için teşekkürler.Fakat işveren bildirimde bulunduktan sonra (işyerinin kapanması nedeniyle) işçinin günde 2 saat iş arama izni var değilmi?Diyelimki işçi iş buldu.Bu işçi açısından haklı bir fesih sebebi oluşturmuyormu?Birde bana yapılan bildirim tarihi 20.05.09 bildirim bitim süresi 30.06.09 diyelimki kullanmadığım senelik iznim var ve ben 15.06.09 tarihinde işten ayrılmak istiyorum kalan süreye senelik iznimi saydırabiliyormuyum.
İş Kanunu:
"MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.
arzu çiftci rumuzlu üyeden alıntı
Diyelimki işçi iş buldu.Bu işçi açısından haklı bir fesih sebebi oluşturmuyormu?
Yeni bir iş bulmuş olmak işçi için haklı sebep değildir.Bildirim süresinin sonuna kadar iş sözleşmesi tüm şartlarıyla aynen devam eder.
(İşverenle anlaşarak bildirim süresinin tamamını çalışmadan ayrılmanız mümkün olabilir, işvereninizle görüşmenizi öneririm)
MADDE 59. - İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
Askerlik nedeniyle işyerimden ayrılmak için kıdem taminatını ve kullanmadığım 14 günlük ücretli izin paramı şirketimden istediğimde ücretli izin parasının muhasebeleştirilemediği için ödenemeyeceğini söylediler. Ben ihbar önel sürem olmadığı halde etik olsun diye askere gitmeden bir buçuk ay önce şirkete yazılı olarak ayrılacağım tarihi yazdım. Şimdi ise bana ayrılış tarihinden 14 gün önce izin kullanmam ve yazılı ayrılma bildirimimi buna göre tekrar yazmam gerektiğini söyleyerek eski bildirimi iade ettiler. Şimdi ne yapmalıyım? Teşekkürler
Noterden göndereceğiniz yazı ile sözleşmenizi askerlik nedeniyle feshettiğinizi bildirip, kullanmadığınız izin ücretleri ve kıdem tazminatınızın ödenmesini talep edin.
ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
15 yılı dolduran kıdem tazminatı alabiliyor mu 21-KASIM-2009 Şükrü KIZILOT
HÜRRİYET okurlarının en çok merak ettiği konulardan biri de bu...
Normal koşullar altında kıdem tazminatı, en az bir yıl çalışılmış olması koşuluyla;
- İşveren, çalışanın işine haksız yere son verdiğinde,
- Çalışan erkek sigortalı askere giderse,
- Bayan sigortalılar, evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılırlarsa,
- Sigortalı işçi, emekliliğini talep ederse, ödeniyor.
Olayın bu yönünü çok kişi biliyor.
Merak edilen konu 15 yıl sigortalı çalışanlarla ilgili...
TAZMİNAT ALABİLİYOR
İlk sigortalı olduğu tarihten itibaren;
- 15 yıl geçen,
- Bu süre içinde en az 3.600 gün prim ödeyen, sigortalılar, emeklilik için aranan yaş, prim günü ve sigortalılık süresi koşullarından, yaş dışındaki koşulları yerine getirdiklerinde, son çalıştıkları işyerinden (en az bir yıl çalışmış olmak koşuluyla) kıdem tazminatını almak suretiyle ayrılabiliyorlar.
İşçinin, kıdem tazminatı alabilmesi için son işyerinde aralıksız olarak 15 yıl çalışmış olması da gerekmiyor.
Toplam sigortalılık süresinin 15 yılı bulması yeterli. Bu durumda, işçinin son çalıştığı işveren, kendi işyerinde çalışılan süreye ait kıdem tazminatını öder.
Örneğin, son 15 yılda o işyerinde 8 yıl süre ile çalışılmışsa, işçiye 8 yıllık kıdem tazminatı ödenir.
Hemen belirtelim, 15 yılı dolduranın kıdem tazminatı alabilmesi için, çalıştığı işyerinden ayrılması gerekiyor. Ancak, kıdem tazminatını alıp, ayrıldıktan sonra,
başka bir işyerinde hatta aynı işyerinde tekrar işe başlayabileceği de kuşkusuzdur.
NE YAPMAK GEREKİYOR?
Talebi üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili müdürlüğü tarafından, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 gün sayısını dolduran sigortalıya, İş Kanunu’nun 14. maddesine göre “kıdem tazminatı alabilir” şeklinde bir yazı veriliyor.
Bu belge ile birlikte işverene başvurulmak suretiyle, “kıdem tazminatı” alınabiliyor.
KIDEM TAZMİNATININ HESABI
Çalışılan her 360 güne (1 yıla) karşılık en son ücretin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı ödeniyor. İşçiye sürekli ve düzenli sağlanan ve para ile ölçülebilen menfaatlerin (ikramiye, prim, ikamete tesis edilen daire vb.) aylık tutarının da kıdem tazminatı hesabına esas brüt ücret tutarına ilave edilmesi gerekiyor.
Kıdem tazminatının tavanı 2.365,16 TL. Her yıl itibariyle ödenecek kıdem tazminatı tutarı 2.365,16 TL’yi aşmadığı sürece gelir vergisine tabi değil. Sadece binde 6 damga vergisine tabi.
HÜRRİYET G.Z.T
merhabalar benim sorunum 15 mart 2010 emekliligim doluyo 5000 günlen emekli olacam 5 yıldır ssk lı olarak asgari ücretten ünüversitenin geçici işçisi olarak 2 yıl sonrada mütahit işçisi olarak 3 yıldır çalışmaktayım önceleri senede iki üç defa girdi çıktı yapıyolardı ama bir yıldır her ay girdi çıktı yapıyolar acaba ben kıdem tazminatı alabilirmiyim hak idda ediyormuyum ediyorsam nasıl bi işlem yapmam gerekiyo aydınlatırsanız memnun olurum
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku