+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.

Konu: 1 yıllık süre?

1 yıllık süre? Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Jan 2009
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı 1 yıllık süre?

    sayin hukukseverler birkaç konuda cevaplariniz ihtiyacaim war.
    5 aylık evllikten sonra ayrildik. ilk mahkemede dava (1 yıl olmadığı için)reddedildi.
    1) Önümüzdeki ay tam 1 yıl doluyor. Bir yıllık sürenin dolmasına 1 ay kala dava açılırsa ve mahkeme evlilik gününden çok az bir süre sonraya gün verirse 1 yıllık süre kuralı kalkmış oluyor mu? yani 1 yıllık sürede dava açılma tarihimi yoksa mahkemenin olduğu günde 1 yılın dolmuş olmasımı kuraldır?
    2) İki tarafında karşılıklı bir talebi bulunmamaktadır. Buna rağmen şahit gereklimidir? Veya şahidi sadece davacı taraf açarsa davalının şahit getirmesine gerek warmıdır?
    3) İlk görülen mahkemede dava reddedilmişti. 2.olacak mahkemede 1.davayla alakalı bir bağlantı ortaya çıkabilir mi? Sonuca herhangi bir etkisi olabilir mi?

    cevaplarınız için tesekkür ederim..



    Hukuki NET Güncel Haber

    1 yıllık süre? konulu yargıtay kararı ara
    1 yıllık süre? konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Nov 2008
    İletiler
    2.586
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 1 yıllık süre??

    1 yılı doldurmayanların anlaşmalı boşanamayacağı ile ilgili YARGITAY kararı bulunmaktadır.

    Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davası açıldığı tarihte 1 yıllık evlilik süreleri dolmayan ve anlaşmalı boşanan iki çift hakkındaki mahkeme kararlarını bozdu.
    Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin konuya ilişkin kararları, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
    Karara göre, 7 Ekim 2003 yılında evlenen bir çift 9 Mart 2004’te, 30 Ekim 2002’de evlenen bir başka çift de 10 Eylül 2003’te boşanma davası açtılar.
    Yerel Mahkeme, boşanma davasını tarafların boşanma konusunda anlaştıklarına dair beyanları doğrultusunda kabul etti ve hüküm temyiz edilmeksizin kesinleşti.
    Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, iki ayrı boşanma davasıyla ilgili yerel mahkeme kararlarının kanun yararına bozulmasını istedi.
    Dosyaları görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin kararlarında, 4271 sayılı Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin üçüncü fıkrasında, "Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır" hükmünün yer aldığı anımsatıldı.
    Davaların açıldığı tarihlerde çiftlerin evliliklerinde henüz 1 yıllık sürenin dolmadığının belli olduğu vurgulanan kararlarda, 4271 sayılı Kanunun 166.
    maddesindeki, "Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir" ve "Bu hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır" şartlarının oluşup oluşmadığının araştırılıp sonucuna göre karar verilmesi istendi. Kararlarda, bunun yapılması gerekirken, Medeni Kanun’un 166/3. maddesinde öngörülen 1 yıllık süre şartı gerçekleşmeden, tarafların kabulüne dayanarak boşanmaya karar verilmesinin usul ve yasalara aykırı olduğuna işaret edildi.

    Bir yıl evli kalmayan, boşanamaz.
    Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanma davası açıldığı tarihte 1 yıllık evlilik süreleri dolmayan ve anlaşmalı boşanan iki çift hakkındaki mahkeme kararlarını bozdu. Yargıtay'ın bu kararı bir yılını doldurmadan boşanan çok sayıda ünlü ismi de yakından ilgilendiriyor.
    Dairenin konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, 7 Ekim 2003'te evlenen bir çift 9 Mart 2004'te, 30 Ekim 2002'de evlenen bir başka çift de 10 Eylül 2003'te boşanma davası açtı.
    Yerel mahkeme, boşanma davasını tarafların boşanma konusunda anlaştıklarına dair beyanları doğrultusunda kabul etti ve hüküm temyiz edilmeksizin kesinleşti. Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, iki ayrı boşanma davasıyla ilgili yerel mahkeme kararlarının kanun yararına bozulmasını istedi. Dosyaları görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin kararlarında, 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 166. maddesinin üçüncü fıkrasında, "Evlilik en az bir yıl sürmüş ise eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır." hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.
    Davaların açıldığı tarihlerde çiftlerin evliliklerinde henüz 1 yıllık sürenin dolmadığının belli olduğu vurgulanan kararlarda, 4271 sayılı kanunun 166. maddesindeki, "Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir." ve "Bu hallerde, davacının kusuru daha ağır ise davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır." şartlarının oluşup oluşmadığının araştırılıp sonucuna göre karar verilmesi istendi. Kararlarda, bunun yapılması gerekirken, Medeni Kanun'un 166/3. maddesinde öngörülen 1 yıllık süre şartı gerçekleşmeden, tarafların kabulüne dayanarak boşanmaya karar verilmesinin usul ve yasalara aykırı olduğuna işaret edildi.

    Ayrıca anlaşmalı boşanma konusundaki şu bilgilere de dikkat.

    Anlaşmalı boşanma diye bilinen boşanma davası, aslında evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davasıdır. Fark şudur ki beli şartlar yerine gelmişse ve taraflar boşanmak ve sair bazı hususlarda anlaşmışlarsa hâkim artık evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu kabul etmek zorundadır ve bu nedene dayanarak tarafları boşamak zorundadır. Yani taraflar anlaşmışlarsa hâkim, evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olmadığını ileri sürerek davayı reddedemez. Kanun, boşanma konusunda anlaşma var ise artık bu sebepten evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu, o evliliğin sürdürülmesinde fayda olmadığını kabul etmektedir. Dava için çekişmesiz boşanma davasıdır diyebiliriz.
    Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları
    Anlaşmalı boşanma davasının kabul edilebilmesi için, tarafların en az 1 yıldır evli olmaları, boşanmayı kabul etmiş olmaları, maddi konularda ( nafaka istenecek mi, ne kadar, tazminat vb. ) velayetin kimde kalacağı konularında anlaşmış ve protokol düzenlemiş olmaları gerekir. Ayrıca duruşmaya tarafların bizzat kendilerinin çıkması ( avukatları olsa bile ) ve boşanmak istediklerini beyan etmeleri gerekir.
    Hâkim, tarafların karşılıklı boşanma beyanlarının varlığını, evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak kabul etmek zorundadır ancak bu beyanın samimi olup olmadığı konusunda takdir yetkisine sahiptir. Yani hâkim, tarafların boşanmayı kabulde tereddütlü olduklarını gözlemlerse, taraflara düşünmeleri için süre verebilir ya da davayı reddedebilir. Bu nedenle tarafların hâkim karşısında kendinden emin olarak boşanma konusunda kararlı olduklarını beyan etmeleri ve bu beyan sırasında kanaatimce ağlamamaları, lafı gevelememeleri faydalı olacaktır.

    Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer
    Anlaşmalı boşanma davası, taraflar usulü işlemleri ve yukarıda bahsettiğimiz hususları bildikleri ve uygun davrandıkları takdirde normalde 1 celsede bitmektedir. Dava açıldığında duruşma genelde 2 – 3 ay ( İstanbul için ) sonrasında yapılır ve her şey doğru yapılmışsa karar verilir. Davanın bir avukat vasıtası ile açılıp takip edilmesi halinde mahkemenin iş yüküne göre bir haftada dahi boşanmak mümkün olabilmektedir.
    Boşanma Kararının Kesinleşmesi
    Boşanma kararı verildikten sonra kararın yazılıp taraflara tebliğ edilmesi ile birlikte 15 günlük temyiz süresi başlar. Bu süreden ve temyizden tarafların feragati, boşanma kararının ( gerekçeli kararın ) yazılmasından sonra mümkündür. Böylece kararın kesinleşmesi çabuklaştırılmış ve temyiz riski ortadan kaldırılmış olunur.
    BOŞANMA KARARININ NÜFUSA İŞLENMESİ
    Kesinleşen boşanma kararı, yönetmelik gereği yazı işleri müdürünce, kararı vermiş olan mahkemenin bulunduğu yer nüfus müdürlüğüne gönderilir ve online sistemle Türkiye’ nin her yerinde ve konsolosluklarda boşanma kararı kısa sürede görülebilir. Bu sayede yeni nüfus cüzdanı almanız da mümkün olacaktır.
    Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Zorunlu Değildir
    Anlaşmalı boşanma davaları, diğer boşanma davalarına göre kolay sayılsa bile, bu davanın kabulü için bir protokol yapılmasının gerekmesi, ileride tarafları maddi olarak zor duruma sokabilir. Bu nedenle özellikle de yüksek meblağda bir mal varlığı söz konusu ise, boşanma davasının bir boşanma avukatı tarafından yürütülmesinde büyük fayda vardır. Boşanmanın sorunsuz gerçekleştiğini gören taraflar, uzun yıllar sonra bile aslında her şeyin bitmemiş olduğu gerçeği ile karşılaşabilirler. Davanın kısa sürede bitmesine, istenildiği şekilde bitmesine katkısı bakımından da bu davanın avukat vasıtasıyla takibinde büyük fayda olabilecektir.
    Anlaşmalı Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme
    Anlaşmalı boşanma davası, boşanma davasında tarafları anlaşmış olmaları ve yetki konusunda itirazda bulunmayacakları için her yerde açılabilir. Konya’ da ikamet eden taraflar isterlerse İstanbul’ un herhangi bir ilçesinde ya da Muş’ ta boşanabilirler. Özellikle avukat vasıtasıyla takip edilecek davalarda taraflar nerede ikamet ederlerse etsinler, boşanma davasının kolay takip edilebilmesi için, bürolarına en yakın mahkemede boşanma davası açmayı tercih edecektir. Örneğin taraflardan birinin Bakırköy’ de, diğerinin Üsküdar’ da ikamet ettiğini ve boşanma davasını da Kadıköy’ de bürosu olan bir avukatın takip edeceğini düşünelim. Bu durumda avukatın, boşanma davasını Kadıköy Aile Hukuk Mahkemesi’ nde açmasında sakınca yoktur, tersine yarar vardır. Ancak yine de bazı mahkemelerin, kendi bölgelerinden olmayanların davalarını almamak şeklinde yasal olmayan hatta suç teşkil eden fiili uygulamaları olabilmektedir. Oysa ki az önce verdiğimiz örneğe göre Bakırköy Adliyesi bir dava yükünden kurtulmuş olacak; aynı şekilde Kadıköy’ de oturan birisinin davasını Bakırköy’ deki bir avukat Bakırköy’ de açtığında da Kadıköy Adliyesi bir dava yükünden kurtulmuş olacaktır. Bu tür zorlamaların kalkmasını ve vatandaş ile avukatın karşısında var olan bir çok soruna bir de böyle yapay bir sorun eklenmemesini umut ediyoruz.
    Anlaşmalı Boşanma Davası Görevli Mahkeme
    Boşanma davalarına bakmakla görevli olan mahkeme “ aile mahkemesi ” olup, bu mahkemenin Ağır ceza teşkilat sınırlarında bulunmayan yerlerde “ asliye hukuk mahkemeleri ” aile mahkemesi sıfatıyla davalara bakmaktadır.
    Avukat Armağan DİNLENÇ
    Konu denizblk tarafından (06-05-2009 Saat 14:23:30 ) de değiştirilmiştir. Sebep: ek bilgi

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Aug 2006
    Nerede
    Turkey.
    İletiler
    31
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 1 yıllık süre??

    Nikah tarihi 1 yıl dolunca dava açacaksınız aksi taktirde yine red edilecektir. Her konuda anlaştığınızı belirten bir protokol yapmalısınız ve bunu mahkemede hakim huzurunda kabul etmelisiniz, şahide gerek yoktur. Allah yardımcın olsun!

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Apr 2009
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 1 yıllık süre??

    merhaba ben de seninle aynı durumdayım..benım de ılk duruşmam gecen haftaydı ve boşanamadık..1 yıl dolduktan sonra anlaşmalı olarak boşanacağımız zaman o davanın bu reddelilen dava ile ilgisinin olmayacağını hakim söyledi bana.benim de 2 ayım var..beklıyoruz yani..çok zor bir durum geçmiş olsun.

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Jul 2007
    İletiler
    39
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 1 yıllık süre?

    bende ve eşim yani eski eşim diyeyim artık 1 yılın dolmasını bekliyoruz boşanmak için.Ama nedense ya ilk celsede boşanamazsak diye panik halindeyim.Eğer hakim karşısına çıktı iseniz nasıl davrandınız.Size evliliğiniz hakkında bir şey sordumu.Şahit istediler mi.

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Apr 2009
    İletiler
    10
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 1 yıllık süre?

    Alıntı merral rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    bende ve eşim yani eski eşim diyeyim artık 1 yılın dolmasını bekliyoruz boşanmak için.Ama nedense ya ilk celsede boşanamazsak diye panik halindeyim.Eğer hakim karşısına çıktı iseniz nasıl davrandınız.Size evliliğiniz hakkında bir şey sordumu.Şahit istediler mi.

    Bende çok panik oldum ilk duruşmada ama hakim bizi pek dinlemedi bile şahitlerim var dedim onlar ılk durusmada dinlenemz dedi.ve bana 1 yıl dolmadıgı ıcın tekrar davanın erteleneceğini söyledı..bende bu açtıgım dava kapansın dedım..yani 1 yılı beklemek daha mantıklı.hakımde bunu söyledı bana...1 yıl dolunca da ılk celsede bitiyormuş,karşılıklı protokol ile..hakim de o zaman daha kolay boşanırsınız dedı..beklıyoruz 1 yıl doldugu gün tekrar dava açacağız

  8. #7
    Kayıt Tarihi
    Jul 2007
    İletiler
    39
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Re: 1 yıllık süre?

    Saolun.İnş sorunsuz bir şekilde boşanırız.

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

Benzer Konular :

  1. 3 yıllık yasal süre
    arkadaşlar forumdada gördüm. ^3 yıllık yasal ayrılık süresi dolunca boşanma davası açılabilir. Bu davayı en son dava açıp davası reddedilen taraf...
    Yazan: alemdarkurt Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 23
    Son İleti: 25-04-2009, 17:45:06
  2. Boşanmada 3 Yıllık Süre
    Merhaba: ADIM KORAY Ben 04.08.2005 Tarihinde şiddetli Geçimsizlik Nedeni Ile Dava Açtim Ama Ispat Edemediğim Için Dava 17.12.2005 Tarihinde Son...
    Yazan: koray-gsm Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 16-10-2008, 22:51:52
  3. 3 yıllık süre
    herkese kolay gelsin.Arkadaşlar 2006 eylül ayında kesihleşen boşanma mahkemem var ve aleyhime reddoldu.ardından eşimin bana açtığı ikimizinde...
    Yazan: alemdarkurt Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 13-08-2008, 20:24:41
  4. Üç yıllık süre
    EŞİME 15.05.2004 TARİHNDE BOŞANMA DAVASI AÇTIM.1 ÇOCUĞUM VAR. O GÜNDEN BERİ AYRI YAŞIYORUZ.FARKLI BİR ŞEHRE TAŞINDI.DAVA HALEN DEVAM EDİYOR.SORUM ...
    Yazan: ogretmen29 Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 0
    Son İleti: 18-10-2006, 08:39:18
  5. 3 yıllık süre
    lutfen yardımcı olun.3 yıllık surem 9 ay once başladı fakat ben bu surenın dolmasını beklemek ıstemıyorum.bu işin bır an once bıtmesını ıstıyorum ne...
    Yazan: huzurr Forum: Aile Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 28-08-2006, 15:02:27

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.