Kolluk kuvvetleri ve özel kanunlarca izin verilenler haricinde kimse ateşli silah, 6136 sayılı kanun kapsamında bulunan tüm silahlar, cop ve kelepçe taşıyamaz.
Kolluk kuvvetleri ve özel kanunlarca izin verilenler haricinde kimse ateşli silah, 6136 sayılı kanun kapsamında bulunan tüm silahlar, cop ve kelepçe taşıyamaz.
Kelepçenin 6136 kapsamında olduğunu da yeni duydum doğrusu.
Ama yanlış anlamayın sayın Av.Ali Sinkay. Bilmediğimiz şeyler olabilir. Sadece yasal dayanak kısmını bildirebilirseniz sevinirim. İnanın ben de tam olarak bilmiyorum.
Virgülü farkettim de yasal dayanak olarak 6136 ya malettiğinizi düşündüm. Bildiğiniz gibi kelepçe taşımanın suç sayılabilmesi için bir yasa kapsamında açıkça suç olduğunun belirtilmesi gerekir. Yasak diyorsunuz ama neye göre? Polis, taşıyanı yakaladı savcı önüne getirdi diyelim. Savcı hangi maddeden iddianame düzenleyecek, mahkeme neye göre ceza verecek?
Konu Devrim Sinan Karavelioğlu tarafından (19-04-2009 Saat 23:28:17 ) de değiştirilmiştir.
Kelepçe kolluk kuvvetlerinin yardımcı teçhizatındandır ve silah olarak değerlendirilir. Kelepçe taşıma yetkisi belirli kurumlara verilmiştir. İçişleri bakanlığının da Ülkemizde kolluk kuvvetleri ile bir bağlantısı olmayan, Ticaret Kanuna göre kurulmuş denetim ve gözetim hizmeti gören şirketlerle ilgili , 17.04.1995 tarih ve 70 sayılı genelgesi ile, bu tür hizmet gören şirketlere, bünyelerinde çalışan kişilere her ne surette olursa olsun tabanca, jop, kelepçe v.s. taşıtmamak kaydıyla genel ve özel kolluk kuvvetlerinin görev sahası dışında genel ve özel kolluk kuvvetlerine ait işaret amblem giysi giymemek kaydı ile bulundukları yer çevresinde denetim ve gözetim koruma ve kollama hizmeti vermelerine müsaade edilmiştir.
Bu arada Kelepçenin 6136 sayılı kanun kapsamına girip girmediği de elbette tartışılabilir. Uygulama ve gönderilen genelgelerle girdiği yönünde fikir hakimdir diye düşünüyorum. İlgili kanunda salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel olarak yapılmış bulunan diğer aletlerin memlekete sokulması, denilerek silahların örnek bir şekilde sayılanlar dışında tutulduğunu anlayabiliyoruz. Örneğin savunma ve saldırı kapsamında şok tabancaları, bayıltıcı spreyleri de bu kategoriye sokmak gereklidir. Burada kelepçe olarak kastedilen fantazi amaçlı ve saldırı yada savunmaya yonelik olmayan kişinin kolayca kurtulabileceği bir tür ise bunda herhangi bir sıkıntının olmayacağına inanıyorum. Ancak bildiğimiz anlamda kelepçe muhafaza altına almak ve özgürlüğü kısıtlamak amacı ile kullanılan bir malzemedir. Bunun dışında bir işte kullanılmamaktadır. (Sanayide kullanılan boru kelepçeleri hariç ) bu kelepçeler kolluk kuvvetlerine özel olarak üretilmektedir.
Açıkca hiçbir yaptırım olmadan satılması da bu silahların serbest olduğu anlamına gelmektedir. Yine kanun maddesine göre Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır. Denilmektedir. Ancak Türkiye'de semt pazarlarında dahi bu tür silahların satılabildiğini görmekteyiz ve kanun uygulayıcıları da bunu fazla önemsememektedir. Herhangi bir suçta üst aramasında bulunulduğu ve mahkeme önüne gelindiğinde ise durum farklı olmaktadır. Kelepçe kişilerin hürriyetini kısıtlama amacı ile kullanılan bir alet olduğu için de uygulayıcılar genelgelerle bu aletlerin taşınması için Ticaret Kanuna göre güvenlik hizmetini yürütenlerin bile bu aleti kullanmasını yasaklamışlardır. Böyle bir durumda kelepçenin silah olup olmadığı tartışmasında çoğunluk görüşünün silah olduğu yönünde olacağını ve böylelikle suç teşkil edeceğini düşünüyorum.
Sayın karavelioglu ve Sayın litigation halen büroda olduğum ve geç olduğu için ayrıntılı açıklayamam nedeniyle sizden özür diliyorum.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku