+ Konuyu Yanıtla
1 den 9´e kadar toplam 9 ileti bulundu.
  1. #1
    Kayıt Tarihi
    Feb 2007
    İletiler
    30
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    Babama 2981 sayılı Yasa Gereğince Ankara Yenimahalle Belediyesince bir arsa tahsis edilmiş, tapu tahsis belgesi verilmiş. 1989 yılında taksitlerin karşılığı olarak ipotek tesis edilerek tapusu verilmiş. Daha sonra imar değişikliği olmuş ve yeni imara göre 2007 yılında da tapu verilmiş.
    bu sene yani 2009 da söz konusu arsayı kat karşılığı müteahhide verdik. Belediye işlemleri sıraısnda iki taksidin yatmadığını söylediler. Yeniden gayrimenkul araştırması yaptılar ve Etimesgutta o tarihte tarla vasfında olan bir yerde babamın hissedar olduğu belirlendi.
    Bunun üzerine senin yerin varmış diye tapuyu iptal etmek istiyorlar.
    Ancak ben 2981 sayılı Kanunun 13. maddesine baktım. Madde açıkça üzerie ev yapmaya müsait ARSA'ya sahip olmamak gerektiği belirtiliyor.
    Engel olduğu söylenen taşınmaz o tarihte hem tarla vasfında hem de hisseli olması nedeniyle fiilen konut inşasına müsait değil ancak bunu bir türlü anlatamadık.
    Bu konuda bilgisi olan veya elinde lehte veya aleyhte karar örneği olan varsa ve yol gösterebilirse sevinirim.
    Selamlar Saygılar...



    Hukuki NET Güncel Haber

    2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir? konulu yargıtay kararı ara
    2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir? konulu hukuk haber

  2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    Kayıt Tarihi
    Bugün
    İletiler
    Ne kadar?
     
  3. #2
    Kayıt Tarihi
    Sep 2009
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    yukarıda soru konusu olan hususta görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim nnazan saygılar

  4. #3
    Kayıt Tarihi
    Feb 2007
    İletiler
    30
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    anlaşılan bu konuda bilgisi olan arkadaş yok.
    ne yapalım açacağız davayı bakacağız nasıl oluyormuş
    ben bula bula iki danıştay kararı bulabildim biri lehte biri aleyhte
    bire bir oluncada belediye işine gelene uymak istiyor

  5. #4
    Kayıt Tarihi
    Apr 2007
    Nerede
    Aydın
    İletiler
    1.963
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    Kardeş,
    Bu konuyu okuyalı kaç saat oldu.Nereleri karıştırmadım.Üstelik bu başlıktaki konu, bana hiç de yabancı gelmedi.İnternette tarayınca daha önce de yazılmış olduğu kanaatine vardım.Bu konuda verilmiş Danıştay kararını aradım ve bulamadım.Eğer borçlar ödenmiş olsaydı, hak ettiğinize dair Danıştay kararını buldum.Ama; bu sizin konunuz değil.Bu konuda belediyenin işlemi aleyhine -Elinizde belediyenin veya ilgili makamın ret ettiğine dair belge olmalı ki- onun aleyhine işlem tarihinden itibaren 60 gün içinde dava açabilesiniz.Bu açacağınız dava "Hak sahipliği" konusunda ilk dava olacak.Eğer 60 günü geçirmişseniz, ilgili makamın yeni bir işlem yapmasının yolunu bulunuz.Yani; o makama dilekçe vererek, burada yazdıklarınızı tekrarlayarak,"Kanun böyle böyle derken, hak sahibi olunduğu açıkça belli iken niye verilmiyor?" türü bir yazı yazılması, bu yazının bir örneğinin saklanmasını, iadeli taahhütlü mektup olarak gönderilmesini, gönderme ve alındı belgelerinin saklanmasını sağladıktan sonra, olumsuz gelirse eğer,gelen cevabı dava ediniz.Bu dava kesinlikle İdare Mahkemelerinde olacaktır.
    Hukukçu olmadığımı söyleyeyim.Sizi haklı görüyorum.Kanaatim:dava açarsanız kazanırsınız.
    İyi günler...

  6. #5
    Kayıt Tarihi
    Sep 2009
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    Danıştay kararlarının tarih ve nosunu yazarsanız sevinirim.saygılar nnazan

  7. #6
    Kayıt Tarihi
    Apr 2007
    Nerede
    Aydın
    İletiler
    1.963
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    * No: 22
    * Yazar: Veysel SEZGİN
    * Makale: 2981 SAYILI KANUNUN MİLLİ EMLAK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
    * Tarih: 10.07.2009
    * Dergi: ---
    * İçerik:

    2981 SAYILI KANUNUN MİLLİ EMLAK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

    Veysel SEZGİN (Maliye Bakanlığı Milli Emlak Kontrolörü)

    2981/3290/3366 sayılı Kanunlar uyarınca hak sahibi olanlara tahsis edilmek üzere, Belediyelere yapılan taşınmaz devirlerinden önce, anılan kanunlar uyarınca müracaatta bulunan şahısların hak sahibi olup olamayacakları konusunda yapılan incelenmelerde; dosyalarda bulunan evrakların incelenmesi ile yetinilmemeli, ayrıca şu hususlar üzerinde de önemle durulması gerektiği, anılan kanunlar ve konu hakkında çeşitli mahkemelerce verilmiş kararların sonucudur. Söz konusu kararların özeti ve konuya ilişkin mevzuat hükümleri ve mahkeme kararları aşağıda verilmiştir.
    KONU

    2981/3290/3366 sayılı Kanunlar uyarınca hak sahipliği sıfatının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar ile hak sahibi olarak belirlenenlere tahsis edilmek üzere, Belediyelere yapılan taşınmaz devirleri hakkındadır.

    A- MAHKEME KARARLARININ ÖZETİ
    1- Hak Sahipliği Yönünden

    a) Müracaatta bulundukları yapıları yapan şahısların inşaatı yaptıkları tarihte fiil ehliyetine sahip olup olmadıkları,

    b) Müracaatta bulunulan yapılarının konut olarak kullanılıp kullanılmadığı,

    c) Müracaatta bulunulan yapının temel veya su basman seviyesinde bir yapı olup olmadığı,

    hususları araştırılmalıdır. Araştırmaların sonucunda, söz konusu hususların varlığının tespiti halinde, kişiler 2981 sayılı kanunlar uyarınca hak sahibi olarak değerlendirilmemelidir.

    Ancak, bu yönde bir araştırma yapılmaksızın hak sahibi olmadıkları halde, hak sahibi olarak değerlendirilen kişilere tahsis edilmek üzere Belediyelere devredilen taşınmazlardan;

    1) Halen Belediyeler adına kayıtlı bulunan taşınmazların belediye adına olan tapu kayıtlarının iptali ile Hazine adına tescillerinin sağlanması,

    2) Belediyeler tarafından kişilere tahsis edilen, ancak bu kişiler tarafından satış suretiyle başka şahıslara devredilen taşınmazların son malikleri aleyhine tapu iptali ve tescil davası açılmayacağı için hak sahibi olmayan kişilerin taşınmazların satışı suretiyle sebepsiz yere zenginleştikleri gerekçesiyle taşınmazların bedellerinin kendilerinden istenilmesi rızaen ödenmemeleri halinde ise, Borçlar Kanununun 61-66’ncı maddeleri uyarınca aleyhlerine sebepsiz zenginleşme davalarının açılması,

    gerekmektedir.
    2- Tahsis Edilen Arsanın Gecekondunun Kapsadığı Alandan Büyük Olması Hususu Yönünden

    Hak sahibi olan kişilere ıslah imar planı ile tahsis edilen arsaların yüzölçümü, gecekondularının kapladığı alandan çok daha fazla olabilmektedir. Bu durum, kanunun amacına aykırı olarak kişilerin bir ev sahibi olmalarını değil, bina sahibi yapılmaları sonucunu doğurmaktır.

    2981 sayılı Kanunun amacı; gerçekten hak sahibi olan ilgilileri, çok katlı bir bina sahibi olmaya yol açan bir haksız zenginleşme yolu açmak olmayıp, insanların yaşayabilecekleri 80-90 m2 civarında bir ev sahibi olmalarını sağlamaktır. Islah imar planları ile yapılacak tahsislerde bu yönde olmalıdır. Bunun için, imar hukukuna göre çok küçük parsellerin oluşturulmasındaki imkânsızlıklar göz önünde bulundurulduğunda, şahıslara söz konusu parseller hisselendirilmek suretiyle verilmesi uygun olacaktır. Yapılan hisselendirmelerde de; her şahsa bir ev sahibi olabileceği oranda hisse verilmesi kanunun amacı ile örtüşen bir yöntem olacaktır.

    Bu nedenlerle; kişilere tahsis edilecek parsellerin, kişileri bir ev sahibi yapacak büyüklükte olması gerekmektedir. Dolayısıyla belediyelerden gelen talepler bu yönde incelenmeli, yapılan incelemelerde şahıslara bir ev sahibi olabilecekleri büyüklüklerde hisselerin ayrıldığı görülürse devirler yapılmalı, aksi halde yapılan planların bu yönde düzeltilmeleri sağlandıktan sonra devirlerin yapılabileceği ilgili belediyelere bildirilmelidir.
    B- MEVZUAT HÜKÜMLERİ
    1- 2981 Sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkındaki Kanunun İlgili Maddeleri

    Anılan kanunun;

    - 1. maddesinde; “Bu Kanunun amacı; imar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ve inşa halindeki bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenlemek ve bu işlemlere dair müracaat, tespit, değerlendirme, uygulama ve duyuru esaslarını belirlemektir” hükmü,

    - 8. maddesinin 3290 sayılı kanun ile değişik 2. fıkrasında; “Bu tespit kapsamına, temel inşaatı tamamlanmış veya sömel betonları dökülmüş olmak kaydıyla Hazine, belediye, il özel idarelerine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare etmekte olduğu arsa ve arazilerdeki inşaatına Kanunun 14. maddesinin (f) fıkrasındaki tarihlerden önce başlanmış mesken, kısmen iş yeri ve konut olarak kullanılan veya önce konut olarak kullanılıp, sonra işyerine çevrilen gecekondular ile imar mevzuatına, ruhsat ve eklerine aykırı tüm yapılar dahildir” hükmü,

    - 9. maddesinin (b) bendinin son fıkrasında; arsa tahsis edilecek kişilere 400 m2 den fazla arazi için tahsis işlemi yapılamayacağı aynı maddenin 3366 sayılı kanunla değişik (b) bendinin 4. fıkrasında; “... Arsa tahsis edilecek kişilere 400 m2 den fazla arazi için tahsis işlemi yapılamaz” hükmü,

    - 10. maddesinin (b) bendinin son fıkrasında; “Hak sahibi olmadığı halde tapu verilen kişilerin tapuları resen iptal edilir” hükmü,

    - 10. maddesinin (c) bendinin son fıkrasında; “Islah imar planı yapılmış ve yapılacak bölgelerde bu kanun kapsamına giren ve tapu tahsis belgesi verilen Hazine arsa ve arazileri, iktisap tarihine bakılmaksızın aynı amaçta kullanılmak üzere ilgili belediyelere devredilir” hükmü,

    - 13. maddesinin (a) bendinde; “Bu kanun gereğince arsa tahsis edilecek kimselerin kendisinin eşinin veya reşit olmayan çocuğunun oturduğu belediye ve mücavir alan sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya bir eve veya apartmanın bağımsız bir bölümüne veya bir bölümü iş yeri olarak kullanılan bir yapıya sahip bulunmaması gerekir” hükmü,

    - 13. maddesinin (b) bendinde; “... ıslah imar planları ile meydana getirilen imar parselleri içinde hak sahiplerine, yapılarının işgal ettiği arazi de dikkate alınarak ıslah imar planında getirilen ölçülere uygun şekilde arsa veya hisse tahsis edilir. Gecekondusu muhafaza edilemeyen hak sahiplerine aynı bölgede veya diğer gecekondu ıslah veya önleme bölgesinde başka bir arsa veya hisse verilir....” hükmü,

    - 14. maddesinin (i) fıkrasında, kıyı tanımına giren yerlerde gerçek kişilere veya hukuk tüzel kişilerine ait yapıların bu kanun hükümlerinden yararlanamayacağı hükmü,

    yer almaktadır.
    2 – 818 sayılı Borçlar Kanunu

    08.05.1926 tarih ve 818 sayılı Borçlar Kanununun;

    61’nci maddesinde “Haklı bir sebep olmaksızın aharın zararına mal iktisap eden kimse, onu tediyeye mecburdur. Hususiyle muteber olmayan veya tahakkuk etmemiş bulunan bir sebebe yahut vücudu nihayet bulmuş olan bir sebebe müsteniden ahzolunan şeyin iadesi lazımdır”

    66’ncı maddesinde ise; “Haksız surette mal iktisabından dolayı ikame olunacak dava, mutazarrır olan tarafın verdiği istirdada hakkı olduğuna ıttıla tarihinden itibaren bir sene müruriyle ve her halde bu hakkın doğduğu tarihten itibaren on senenin müruriyle sakıt olur. Eğer mal iktisabı mutazarrır olan taraf aleyhine bir borç teşkilinden ibaret ise mutazarrırın hakkı müruru zaman ile sakıt olmuş olsa bile bu borcu ifa etmez”

    hükümleri mevcuttur.
    3- 3290 Sayılı Kanun İle Bazı Maddeleri Değiştirilen Ve Bazı Maddeler Eklenen 2981 Sayılı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik

    Anılan yönetmeliğin Gecekondu Bölgelerinde “Tapu Verme” başlığını taşıyan 25. maddesinde; “Islah imar planı hazırlanıp onaylandıktan ve Kanunun 10. maddesinin (c) bendi gereğince, kesin parselasyon durumu belirlenip tapuya tescil edildikten sonra, durum, belediye veya valilikçe gecekondu sahiplerine duyurulur. Gecekondu sahibi tapu tahsis belgesi ile birlikte, arsa tahsis eden kuruluşa müracaat ederek satın alma işlemini sonuçlandırır ve tapu idaresinden tapusunu alır.

    Islah imar planına göre kesinleşip satışı yapılacak arsa alanı, tapu tahsis belgesinde yazılı alandan farklı ise, gecekondu sahibine, satış sırasında mahsup veya ilave borç tahakkuk ettirilir.

    ....” hükmü yer almaktadır.
    4- 243 ve 266 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliğleri
    4.1- 243 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği

    Anılan Tebliğ uyarınca; 2981/3290/3360 sayılı Kanunlar kapsamında kalan taşınmaz mallardan;

    1) Islah imar planı veya kadastro planları sonucu oluşan veya mevcut imar planının uygulanamaması nedeniyle meclis kararıyla ıslah imar planı olarak kabul edilen ve üzerinde muhafaza edilecek yapı bulunan,

    2) İmar planında konut alanı olarak ayrılan (binaların azami yüksekliği 12.50 metreyi geçemez) ve Kanunun 14’ üncü maddesinde belirtilen yerler kapsamında bulunmayan,

    3) Kanunun geçici 2/d maddesi kapsamında kaldığı Bayındırlık ve İskân Müdürlüğünce belirlenen,

    yerlerin; tapu tahsis belgesi verilmiş veya almaya hak kazanan, kendisinin, eşinin veya reşit olmayan çocuğunun oturduğu belediye veya mücavir alan sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya apartmanın bağımsız bir bölümüne veya bir bölümü iş yeri olarak kullanılan bir yapıya sahip bulunmayan, hak sahibi şahıslara tapuları verilmek üzere, bu hususlarda Defterdarlıkça gerekli inceleme ve araştırma yapıldıktan sonra belediye veya özel idareye devir işlemini yapmaya Valiliklerin (Defterdarlık) yetkili kılınması, ilçelerden gelen devir taleplerinin de yukarıdaki esaslar çerçevesinde Valiliklerce (defterdarlık) sonuçlandırılması Bakanlık Makamının 27.10.1999 tarih ve 1391 sayılı olurlarıyla uygun görüldüğünü bildirmiştir.
    4.2- 266 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği

    Söz konusu tebliğ ile;

    1) Islah imar planı veya kadastro planları sonucu oluşan veya mevcut imar planının uygulanamaması nedeniyle belediye meclisi kararıyla ıslah imar planı olarak kabul edilen ve üzerinde kanun kapsamındaki tapu tahsis belgesi almış veya almaya hak kazanmış kişilere ait gecekondu bulunan, imar planında binaların azami yüksekliği 12.50 metreyi geçmemek üzere, konut alanı olarak ayrılan ve Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen yerler kapsamında bulunmayan taşınmaz malların, 2981 sayılı Kanun ve 3290 sayılı Kanun ile Bazı Maddeleri Değiştirilen ve Bazı Maddeler Eklenen 2981 sayılı Kanun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre hak sahipliği araştırmasının, taşınmaz malın devredileceği belediyece yapılması,

    2) İlgili belediyelere devredilen Hazineye ait taşınmaz malların, 2981 sayılı Kanun ve söz konusu yönetmelik hükümlerine uygun olarak kullanılmaması halinde, bedelsiz olarak tekrar Hazineye döneceğine dair tapu kütüğüne şerh konulması,

    şartlarıyla, özel kanunlarda devredilmesi sakınca olanlar hariç olmak üzere, belediyeler adına devredileceği, devir işlemlerinin valiliklerce (defterdarlık) yapılacağı, ilçelerdeki devir taleplerinin de, yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde valiliklerce (defterdarlık) sonuçlandırılacağı öngörülmüştür.
    5- 1999/09 Sıra No.lu Genelge

    Söz konusu genelge konu, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunun 13.10.1995 tarih ve 1994/331 Esas, 1995/715 Karar Sayılı İlamında; “Tapu Tahsis Belgesi verilen gecekondunun, tahsis belgesinin verildiği tarihte geçerli bulunan imar planında kamu kullanımına ayrılmış yerde olması halinde, tapu tahsis belgesinin geri alınabileceği, bu gibi yerlerdeki gecekonduların 2981 sayılı kanun hükümlerinden yararlanamayacakları” na ilişkin hükmün anılan Kanunun uygulanmasında göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilmiştir.
    6- BAKANLIĞIMIZIN (MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ) TALİMATLARI
    6.1- Bakanlığımız Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 10.02.1989 Tarih ve 3975 Sayılı Yazısı

    Bakanlığımızın… Valiliğine yönelik söz konusu yazısında, Hazineye ait arsa ve araziler üzerinde şahıslarca inşa edilen ve yılın belli aylarında dinlenme ve yazlık ev olarak kullanılan veya üçüncü kişilere aynı amaçlı kiraya verilen yazlık konutların 2981 sayılı Kanuna göre ilgililerini hak sahibi olarak kabul ederek tapu tahsis belgesi veya tapu verilmesinin mümkün olmadığı, bu tür konutların mülkiyet sorunlarının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uyarınca satış yoluyla çözümlenmesinin gerektiği belirtilmiştir.
    6.2- Bakanlığımız Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 12.10.1990 Tarih ve 41375 Sayılı Yazısı

    Bakanlığımızın …… valiliğine yazdığı söz konusu yazısında; … kasabasındaki Hazine arazilerinin üzerinde bulunan temel veya su basman seviyesindeki yapıların hangi amaçla kullanılacağı bilinemediğinden, bu aşamada işgalci şahıslara tapu tahsis belgesi verilmesinin mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.
    7- BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞININ 2981 SAYILI KANUNUN UYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLARA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ
    7.1- Bayındırlık Ve İskan Bakanlığının 10.05.1991 Tarih ve 1217-8405 Sayılı Yazısı

    Bayındırlık Bakanlığının Bakanlığımıza yazmış olduğu 10.05.1991 tarih ve 1217-8405 sayılı yazılarında; “2981/3290/3360 sayılı kanunun konut sorununun çözümüne katkıda bulunmak için barınma gereksinimini karşılamak amacıyla inşa edilmiş gecekonduların mülkiyet, ruhsat ve yapı kullanma izni işlemlerini sonuçlandırmayı amaçlamıştır. Sürekli ikamet amacı ile kullanılmayan yazlık ev olarak kullanılan gecekondu için tapu tahsis belgesi düzenlenmesinin Kanunun özüne ve 13/a maddesine aykırı olduğu” belirtilmiştir.
    7.2- Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 20.11.2002 Tarih ve 23219 Sayılı Yazısı

    Anılan Bakanlığın Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü Bakanlığımıza yazdığı 20.11.2002 Tarih ve 23219 sayılı yazısında; Hazine, belediye, il özel idarelerine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare etmekte olduğu arsa ve araziler üzerinde konut olarak kullanılmakta olan gecekondunun müştemilatı olmayan ve sadece samanlık veya ahır olarak kullanılmakta olan yapılar için yapılan müracaatların değerlendirilmemesi ve ilgili idarece tapu tahsis belgesi düzenlenmemesi gerektiği, ve taşınmaz maliki idare tarafından en fazla 400 m2 arsa tahsisi yapılırken gecekondunun kapladığı alanın dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır.
    8- YARGI KARARLARI
    8.1- Danıştay 6. Dairesinin 14.04.1993 tarih ve 1994/3073 Sayılı Kararı

    Danıştay 6. Dairesinin 14.04.1993 tarih ve 1993/391 esas, 1994/3073 sayılı Kararında; arsa tahsisinde 400m2 üst sınır olduğu, tahsis edilecek mesahanın ancak gecekondunun kapsadığı saha kadar olabileceği belirtilmiştir. Anılan kanun ile yapının işgal ettiği alana uygun büyüklükte yer tahsis edilmesinin gerektiği, bunun 400m2 nin altında olabileceği, mutlaka 400m2 ye tamamlama gibi bir zorunluluğun bulunmadığının açık olduğu belirtilmiştir.
    8.2- Danıştay 6. Dairesinin 31.10.1989 Tarih ve 1989/2012 Sayılı Kararı

    Danıştay 6. Dairesi, 31.10.1989 tarih ve 1989/2012 sayılı kararında da; yazlık konut olarak kullanılan yapılara tapu tahsis belgesinin verilemeyeceğine hükmetmiştir.
    8.3- Danıştay 6. Dairesinin 24.03.1998 Tarih ve 1998/1741 Sayılı Kararı

    Karar; yasal haklarını kullanma ehliyeti bulunmayan kişilerin 2981 sayılı yasadan faydalanamayacağına dairdir.
    8.4- Aydın İdare Mahkemesinin 21.02.1995 Tarih ve 1991/1370 Esas ve 1995/217 Sayılı Kararı

    Kararda; tapu tahsis belgesi verilecek yapıların konut olarak kullanılması gerektiği, konut olarak kullanılmadığı sonradan anlaşılan yapılara verilen tapu tahsis belgelerinin idarece iptal edilebileceğine hükmedilmiştir.
    8.5- Aydın İdare Mahkemesinin 21.02.1995 Tarih ve 1991/1372 Esas, 1995/218 Sayılı Kararı

    Kararda; gecekondunun müracaatta bulunan kişi tarafından yapılması gerektiği, babası tarafından yapıldığı açık olan yapı için çocuğunun hak sahibi yapılamayacağına hükmedilmiştir.
    8.6- Ankara 6. İdare Mahkemesinin 1990/1091 Esas ve 1990/131 Sayılı Kararı

    Kararda; 2981 sayılı yasanın konut sorunundan kaynaklanan ve dar gelirli olup her nasılsa kendisine konut edinmek amacı ile bir gecekondu yapmış olanlara Hazine, belediye ve il özel idarelerinin arsa ve arazilerinin verilmesini amaçlayan sosyal içerikli bir kanun olduğu, dolayısıyla kendilerine arsa tahsis edilecek kişilere, çok katlı bir bina sahibi olabilecek şekilde kişilere arsa tahsis edilmesinin haksız zenginleşme yolunu açacağı ve sürekli bir imar kaosunun yaşanacağına işaret edilmiştir.
    8.7- Yargı Kararlarının Özeti

    Yukarıda belirtilen İdare Mahkemeleri ve Danıştay kararları ışığında, tapu tahsis belgesi verilebilecek şahıslar ve müracaatta bulunulan yapılarda bulunması gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.

    ı) Yasal haklarını kullanma ehliyeti bulunmayan kişiler 2981 sayılı yasadan faydalanamaz.

    ıı) Yapıların konut olarak kullanılması gerekmektedir.

    ııı) Yapı, müracaatta bulunan kişi tarafından yapılmalıdır.

    ıv) Hak sahibi olan kişilere arsa tahsisinde üst sınır 400 m2 olup tahsis edilecek alan ancak gecekondunun kapladığı alan kadar olmalıdır.
    GENEL DEĞERLENDİRME

    Özellikle yargı kararlarında değinildiği üzere, 2981 sayılı yasanın amacı; herhangi bir taşınmazı bulunmayan, yoksul ve dar gelirli kişiler tarafından 10.11.1985 tarihinden önce yapılan yapıları yasal hale getirerek, bir defaya mahsus olmak üzere bu kişilerin sahip oldukları meskenleri korumak ve konut sahibi olabilmelerini sağlamaktır. İnsanların izinsiz olarak yapmış oldukları meskenlerin işgal etmiş olduğu alanların kendilerine verilmesi istenmiştir.

    Diğer yandan kanun, hiçbir şekilde, kişilerin çok katlı bina sahibi yapılmalarını amaçlamamış, sadece insanların oturabilecekleri bir ev sahibi olabilmelerini öngörmüştür.

    Ancak anılan kanundan faydalanabilmek için başvuruda bulunan kişilere ait yapıların; bazıları hiçbir şekilde mesken olarak kullanılmamış, hatta kullanılmaya müsait de olmayan tütün damı, ahır, samanlık, bağ evi amacında kullanılmış, bazıları da başvuru sahibi kişiler tarafından yapılmayan genellikle başvuru sahiplerinin babaları tarafından yapılmış, bazılarının ise, kanundan faydalanabilmek için ileride ne olarak kullanılacağı belli olmayan temel yapıların olduğu, yapılan inceleme ve teftişlerde rastlanılmaktadır. Buna rağmen söz konusu yapı sahiplerine tahsis edilmek üzere Belediyelere devredilen taşınmazlar; imar planında 2-3 katlı konut alanında kalmakta ve her bir kişiye tahsis edilen parsellerin her birinin büyüklüğü 400 m2 yi bulmaktadır.

    Devir işlemleri yapılmadan önce de, anılan kanun uyarınca başvuruda bulunan şahısların hak sahiplikleri yönünde yapılan incelemelerin sadece dosya üzerinden yapıldığı, başvuru için gerekli belgeleri tamam olan başvuru sahiplerinin hak sahibi olarak değerlendirildiği görülmektedir. Yapıların mahallinde bir araştırma yoluna gidilmediğine sıkça rastlanılmaktadır. Halbuki, bu yapılar mahallinde görülerek bu yapılarda insanların ikamet edip etmedikleri, ikamet edilmiyorsa bile, yapının ikamet edilecek cinsten bir yapı olup olmadığının üzerinde durulması gerektiği 2981/3290/3360 sayılı Kanunların amir hükümleri olup, söz konusu kanunların uygulanmasında karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olarak verilen yargı kararlarının da gerekçeleridir. Elektriği ve suyu bulunmayan, tek odalı, insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek mutfak, tuvalet, banyo gibi müştemilatı bulunmayan, 15-20 m2 lik, üzeri herhangi bir şekilde kapatılmış bir yapının mesken olarak kullanılamayacağı ortadadır. Kaldı ki, söz konusu yapıların bazıları meskûn mahalden uzak, tarlaların içinde bulunabilmektedir. Devir öncesi bu hususların üzerinde de durulması gerekmektedir.

    Bu çerçevede, hak sahibi olmaması gerektiği halde hak sahibi görülerek, 15-20 m2 lik yapılarının karşılığında imar planında 2-3 katlı, konut alanında 400 m2 ye kadar değişen miktarlarda arsa verilen kişilerden bu arsaların tekrar alınması gerekmektedir.

    Diğer yandan, bazı şahıslar kendilerine verilen arsaları üçüncü şahıslara satmış olabilmektedirler. Satın alan şahısların Medeni Kanun hükümleri karşısında iyiniyetli olduğu prensip olarak kabul edilmelidir. Söz konusu iyiniyet hükümleri gereğince taşınmazların Hazine adına tescillerinin yapılması ancak taşınmazları devreden ile devralan arasında bir muvazaa anlaşmasının ortaya konulması ile mümkün olabilecektir. Böyle bir anlaşmanın varlığını ispat etmekte çok kolay olamayacağı için tahsis edilen taşınmazların tekrar Hazine adına tescillerini sağlamak olanağının büyük ölçüde ortadan kalktığı görülmektedir.

    Bu doğrultuda, Sebepsiz Zenginleşmeden doğan borçların düzenlendiği Borçlar Kanununun 61. maddesine göre, söz konusu kişiler aleyhine Sebepsiz Zenginleşme Davalarının açılabilmesi için kişilerin haklı bir sebep olmaksızın başkasının zararına zenginleşmesi gerekmektedir. Bu nedenle tahsis edilen arsaları 3. şahıslara satanlar aleyhine sebepsiz zenginleşme davaları açılarak taşınmazların bedellerinin tahsili yoluna gidilmelidir. Açılan davalardan sonuç alınamaması halinde ise, yapılan hak sahipliği araştırmalarında ve devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi aşamalarında sorumluluğu bulunanlardan taşınmazların bedellerinin tahsil edilmesi gerekmektedir.

    Diğer yandan, hak sahibi olmadığı halde kendilerine arsa tahsis edilen, ancak, üçüncü bir şahsa intikal etmemiş olan taşınmazların Hazine adına tescilleri sağlanmalıdır.

    -----------------------
    Milli Emlâk Kontrolörleri Derneği sitesinden aktarılmıştır.
    Çok katlı yapılaşma bölümünde zenginleşmeye sebebiyetten tapunun iptali gibi bilgiler var.Dikkatli okuyunuz.
    İyi günler...

  8. #7
    Kayıt Tarihi
    Sep 2009
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    Sayın Sakar babam 1986 yılında tapu tahsis belgesini aldı.arsa bedelini taksitlendirip bedelini ödedi.tahsis belgesini almadan önce adına kayıtlı olan ancak ev yapmaya müsait olmayan mirastan gelen arsasını sattı ancak tapu dairesinden gayrimenkulu yoktur yazısı istendiğinde bunu belirtmişler diye belediye şimdi verilen arsayı geri alacağız diyor. Bu konuda elinizde mahkeme karar olduğunu belirtmişsiniz. kararın tarih ve esas nosunu yazarsanız sevinirim Teşekkürler saygılar

  9. #8
    Kayıt Tarihi
    Sep 2009
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    Sayın sakar 1986 yılında tapu tahsis belgesini aldım.borcumu taksitlendirdim ödedim.belediyeye sunduğum gayrimenkulü yoktur yazısında daha önceden sattığım mirastan gelen arsamın kaydı olduğu için belediye şimdi tapu tahsis belgesinin yanlışlıkla verildiğini söylüyor.oysa ben arsamı bu yasadan yararlanmadan önce sattım.sattığıma dair belirtme evrakta var diye borcununun tamamını ödediğim arsamı geri almak istiyor bu konuda mahkeme kararını tarih ve esas nosunu yazarsanız sevinirim.saygılar

  10. #9
    Kayıt Tarihi
    Sep 2009
    İletiler
    5
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

    Tanımlı Cevap: 2981 Sayılı Yasanın 13. maddesine göre tarla vasfında taşınmaza sahip olmak hak sahibi olmaya engelmidir?

    2981 sayılı yasa ile ilgili olarak yaptığım araştırmalar neticesinde vatandaş lehine olabilecek çok önemli bilgi ve belgelere ulaştum.Bilgi sahibi olmak isteyen herkes msn ile ulaşabilir.invega-gayrimenkul@hotmail.com

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

tarla yasasi torbavyasasinda

tarla davalari yeni kanunlar

tapu tahsis belgesi 13a maddesi

hazine arazisi su basman yargıtay kararı

hazine arazisi su basman temel yargıtay kararı

2981 sayılı kanun 13a

tarlaya subasman izni

yeni yasaya göre bu 8 tarlamı nasıl

tarla devir işlemleri

2981 kanunun 9 madde davasi

2981 in 13a sindan davalar

hak sahibi lehine tapu tahsis işlemi

veresa tarla kanunlari

2981 sayılı kanun nedir

invega gayrimenkul www.hukuki.net

Forum

Benzer Konular :

  1. 7258 Sayılı Yasanın 5.a Maddesine Muhalefet (Bahis Suçu)
    Arkadaşlar Merhaba. 2 Ay önce İstanbul'a eniştemin yanına gitmiş idim. Gittiğim ilk gün eniştemin kahvehanesin'de Kaçak İddia oynatıldıgını...
    Yazan: 3HarfLi Forum: Ceza Hukuku
    Yanıt: 5
    Son İleti: 21-05-2015, 18:13:07
  2. 5393 Sayılı yasanın 49. maddesine tabi sözleşmeli personelin İtfaiyeci olarak görevlendirilmesi hk.
    5393 Sayılı yasanın 49. maddesine tabi sözleşmeli personelin İtfaiye Müdürlüğü emrine İtfaiyeci(Yangın Personeli) olarak görevlendirilmesi...
    Yazan: Fireman Forum: Kamu Hukuku
    Yanıt: 3
    Son İleti: 21-05-2011, 22:51:01
  3. Soruşturmanın 657 Sayılı Yasanın 45.Maddesine aykırı olması yorumlarınızı belirtirseniz sevinirim
    Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memur Disiplin Yönetmeliği’nin 5. ve 8.maddesi birlikte değerlendirildiğinde, bir kamu...
    Yazan: sudamlasi79 Forum: İdare Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 28-01-2011, 02:41:02
  4. 5458 nolu yasanın 16. maddesine göre durumum
    Merhabalar efendim , Şimdi bu durumu nasıl açıklamalı diye düşünüyorum da...benim de aklım karışıyor. 31/01/1998 de bir LTD şirket devraldım....
    Yazan: ToplamaKampından Forum: Sosyal Güvenlik Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 16-06-2006, 07:54:10
  5. 2981 sayılı yasanın 3290 sayılı yasa
    Bir sorum uzerın asagıdakı gıbı bır maıl aldım.. Ama pek anlayamadım yardımcı olursanız sevınırım tesekkurler.. İlgi (a) başvurunuz, ilgi (b)...
    Yazan: dartanyan Forum: Gayrimenkul Hukuku
    Yanıt: 1
    Son İleti: 17-04-2006, 16:49:10

Yetkileriniz

  • Yeni konu açma yetkiniz yok
  • Konuya cevap verme yetkiniz yok
  • Dosya ekleme yetkisi yok
  • İleti düzenleme yetkisi yok
  •  


2022 tarihli Hukuk Blog |  Arabulucu |  Hukuk Kitapları |  Alman Hukuku |  Özel Güvenlik AŞ. |  İş İlanları |  Ankahukuk |  Psikolog |  Site Ekleme |  Sihirli Kadın |  Sağlık |  Satılık Düşecek Domainler |  Bayefendi |  Afternic Alanadı satış (Domain alımı) | 

™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨‍💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.