Selamlar
Akademisyen olarak çalışyorum, eşim bankacı. 6 aylık bir değişim programından faydalanarak Almanya'ya gittim. Aile bütünlüğünü korumak adına görevlendirme kağıdımla birlikte eşimin bankasından ücretsiz izin aldık (6 aylık).
İzin dilekçesinde şöyle bir ibare vardı:

"İzin Uygulama Esasları’nın 6.11.3.3. “Ücretsiz İzin Dönüşünde Göreve Başlama” ile ilgili maddesi gereğince; ücretsiz izin dönüşümde boş ve uygun kadro olmaması halinde mevcut görevime başlatılamayacağımı kabul ediyorum"

Bilgi
6.11.3.3. ÜCRETSİZ İZİN DÖNÜŞÜNDE GÖREVE BAŞLAMA
Ücretsiz izin bitim tarihinden bir hafta önce, ilgili personelin göreve başlama talep yazısı, Grup/ Şubeler Grup Müdürlüğü/ Şube görüşlerini de içeren ön yazı ekinde İnsan Kaynakları Grubu’na iletilmelidir. Yazı İnsan Kaynakları Grubu’na ulaştıktan sonra değerlendirilir ve bir yazı ile ilgili personelin görev yaptığı Grup/ Şubeler Grup Müdürlüğü/ Şube’ye uygunluk durumu bildirilir.
Ücretsiz izinden dönerek göreve başlama talebinde bulunan personelimizin İnsan Kaynakları Grubu’nun onayı olmadan göreve başlatılması mümkün değildir.

Süre bitti, yurtdışından döndük ve izin bitiminden 15 gün önce göreve başlama isteği şubeye dilekçe ile bildirildi ama cevap, izin bitiminden 1 gün öncesine kadar gönderilmedi. Şimdi ise şubede genel müdürlükten işten çıkarılma ile ilgili evrakların gönderildiğine dair haber aldık. Dilekçe adresine ve telefona gelen her hangi bir resmi belge ve bilgi yok.

Sorularım:

1) İhbar ve kıdem tazminatı alma şansımız var mı?
2) Elimize resmi birşey gelmedi, nasıl bir yol izleyelim?
3) Yukarıda alıntı yaptığım metin dışında yönetmelikte herhangi bir ifade yer almıyor. Baştan kabul ettiğimiz göreve başlatılamama hukuksal olarak işten çıkarılma mı demektir? (Not: bu cümle yoruma açık, hukukçu gözüyle bu cümleyi nasıl okursunuz?)
4)İşe iade davası açabilir miyiz?

İlginiz için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla

İlker