Merhaba,
İçinde bulunduğumuz utanç verici durumu ve kendimi daha iyi ifade etmek adına uzun bir yazı olacak kusura bakmayın. Umarım uzun olduğu için yazım cevapsız kalmaz. Sormak istediğim sorularım var ve beni bu konularda aydınlatırsanız minnettar kalırım

Aileme ait Ltd. Şti. var. Hisselerin %75'i babama, %25'i ise anneme ait. Bugüne kadar verilmiş çeklerimizi sorunsuz ödedik. Son zamanlarda ki çeklerimizi de arabalarımızı satıp, kredi çekip problemsiz ödedik. Şirket yetkilisi babam olduğundan ötürü verilen çeklerin hepsinde babamın imzası var. Fakat bu ay itibariyle ödemelerimizi yapamadık. Birkaç firma çek karşılığı mağazamızdan mallarını aldılar ve çekleri bize iade ettiler. Mağazada çok az mal kaldı. Krizin getirdiği bir sonuç olarak bir çok insan işten çıkarıldığı için kendi müşteri senetlerimizi de tahsil edemiyoruz ve mağazamıza artık bir gelir girmiyor. Firmalarda bulunan yaklaşık olarak 100.000 TL şirket ve 100.000 TL de babamın kendi şahıs çekleri var. Ayrıca 3 bankadan alınmış tüketici ve ihtiyaç kredileri var. 1 bankaya ait olan kredimizde ev ipoteği var ve ev annemin üzerine. Bugünden sonra çeklerin ve kredilerin ödenmesi tarafımızca çok yüz kızartıcı ama asla mümkün değildir.

Sorularım şöyledir;
1. Anladığım kadarıyla şirket çekleri ödenemediği takdirde sadece şirketin mal ve demirbaşlarına icra gelebilir. Şahısların mal varlıklarına (ki sadece krediden ötürü ipotekli 1 evimiz var) icra gelemez ve yine anladığım kadarıyla, mahkeme kararı çeklerin ödenmesinden yana bir karar çıkaracak fakat ne kadar kolaylık sağlarsalar da bizim bu çekleri ödememiz mümkün değil. Ödenmesi mümkün olmadığı için şirkete icra gelecek fakat mağazamızdaki mallarımız bu tutarı karşılayacak kadar değil. Bu durumda karşılanmayan tutar ne olacak?

2. Çeklerimiz sadece bir firmaya verilmiş çekler değildir. İcra ancak birkaç firmanın çekinin tutarını karşılayabilir ve diğer şirketlere bir mal kalmayacağından ötürü bu durumda onlar ne yapacaklardır?

3. Yine bu firmalara dediğim gibi verilmiş olan babama ait şahıs çekleri var. Bu durumda şahıs çekleri olduğu için karşı taraf sanırım babamın mal varlığına icra getirtebilir fakat annemin adına olan ev zaten krediden ötürü ipotekli. Onlar bu aşamada babam adına ne gibi bir hukuki işlem yapabilirler ve cezası ne olacaktır?

4. Çekilmiş krediler ödenemediği için bankalar ne gibi işlem yapacaklardır? Çünkü alacaklılardan ötürü dediğim gibi elimizde hiçbir şey kalmayacak.

5. İpotekle çekilmiş kredimizi, evimizi satıp ödeyebilir miyiz? Durumumuzu bilen ve isteyen var onun vereceği parayla kredimizi kapattığımızda. Daha sonra bize iflas edeceğinizi anladığınız için başkasına devrettiniz gibi bir ithamda bulunulur mu? Nedeni evin değeri 100.000 TL ipotekle alınmış kredi 70.000 TL geri kalanıyla da diğer bankaya olan kredimizi kapatabiliriz diye düşünüyoruz.

6. Ödeyemediğimiz takdirde sanırım banka ipotekten ötürü evimizi satacak ve biz bu durumda evli olan kardeşime taşınmak zorunda kalacağız. Kardeşime taşındığımızda ikametimiz orası görünecek. Peki ikamet adresimiz kardeşimin adresi görüldüğünden ötürü kardeşimin evine icra takibi yapılır ve onunda huzuru kaçar mı?

7. Hiçbir şeyi ödeme imkânımız kalmadığından ötürü sanırım babam hapis cezası alacak. Peki hapis cezasından sonra bu kabus bitecek mi, yoksa ömrümüz boyunca icra vs. vs. ile yüz yüze gelmek durumunda kalacak mıyız?

8. %25 hissesinden ötürü annemi bekleyen bir ceza söz konusu mu? ( şirketin herhangi vergi, ssk borcu bulunmamaktır)

9. Araştırma yaparken forumlardan birinde karşılaştığım bir olay vardı. Borçlu vefat etmiş fakat alacaklı sürekli takip yaptırmış ve kızını bulup borcu ondan tahsil etmek istiyormuş. Borçlunun ölümü söz konusu olursa, biz çocukları olarak böyle bir durumla karşılaşır mıyız? Böyle bir durumla karşılaşmamak için miras reddinde mi bulunmamız lazım?(ki miras reddi babayı reddetmek mi demek?) İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.