492 sayılı Harçlar Kanununun 85.maddesi :
b) Yabancı memleketlere münhasıran öğrenim için gideceklere gerek Türkiyeden çıkarken ve gerekse yabancı memleketlerde öğrenimlerini tamamlayıncaya kadar verilecek pasaportlar,
...
d) Seyahatleri Türkiye için kültürel, ticari veya sosyal bir fayda sağlayacak mahiyette bulunduğu sabit olanlarla, Milli Eğitim Bakanlığının izni ile ilmi incelemelerde bulunmak veya yabancı memleketlerde yapılacak, spor temas ve müsabakalarına katılmak üzere toplu halde gezi yapacak öğretmen, öğrenci ve sporculara verilecek pasaportlar
Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiyim. Yaz aylarında kültürel değişim programı olan "Work&Travel" programı ile Amerika'ya gidiyorum. İlgili kanun maddeleri gereğince pasaport harç muafiyeti hakkımız bulunuyor. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın 08/07/2008 tarihinde resmi gazetede yayınlanan genelgesinde prosedür açıkça anlatılıyor.
2. YÜKSEK ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN

a) Öğrenimine Türkiye'de devam edenler için :

Öğrenimine Türkiye'de devam eden öğrencilerce, öğrenim görülen yüksek okul yönetimi (Rektörlük / Dekanlık / MYO Yönetimi / Enstitü Yönetimi vs.) tarafından verilecek belge ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile illerde vergi dairesi başkanlığına, vergi dairesi başkanlığı bulunmayan yerlerde defterdarlığa; ilçelerde vergi dairesi müdürlüğüne, vergi dairesi bulunmayan yerlerde malmüdürlüğüne başvurulması halinde, ayrıca bir belge istenmeksizin söz konusu belge üzerine "... adlı kişiye ... tarihinden itibaren ... süreli harçsız pasaport düzenlenmesi uygundur." şeklinde bir kaşe ve mühür basılmak suretiyle uygulamaya yön verilecektir.
Bağlı bulunduğum dekanlığın talebimi reddetmesi ve rektörlüğe yönlendirmesi üzerine rektörlüğe yaptığım başvuruda alınan senato kararı gereğince bu belgeyi düzenleyemeyeceklerini söylediler. İlgili senato karar tutanağını talep ettiğimde ise yazılı bir karar olmadığı cevabını aldım. Bu cevaptan çıkardığım sonuç bu kararın yasal olmadığı yönünde oldu. İlk sorum bu yönde olacak :
  • Üniversite senatosu uygulamalarında T.C kanunlarında belirtilen sınırlar dışına çıkarak kendi kararlarını alabilir mi?
  • Senato toplantı tutanağında belirtilmemiş bir karar uygulamaya konabilir mi?

Durumu değerlendirip haklı olduğuma kanaat getiren hukukçulardan bu sorunun çözümü hakkında bana yol göstermelerini rica ediyorum. Bu konudaki şikayetimi hangi kuruma ne şekilde iletmeliyim? Daralan vakit nedeniyle işlemlerin en hızlı gerçekleşmesi için dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?
Türkiye'deki bütün üniversitelerin bu belgeyi öğrencilerine veriyor olması sorunun çözümünde etkili olur mu?

Zaman ayırıp okuyan herkese teşekkür ediyorum.