Konu: istirak nafakasi ödememek?
2001 bosanmanin ardindan (cocuk 3 yasinda iken) Baba yeniden evlenmis 2003ve Almanya'ya yerlesmis ve oranin vatandasligina gecmistir. (Cifte vatandas degil) suanda 11 yasinda olan cocugu icin simdiye kadar heray istirak nafakasi düzenli olarak ödemistir. Anne cocugu babaya karsi sogutmayi basarmis baba'nin ilgisi devam etse dahi, baba artik durumdan hic hosnut degil ama artik istirak nafakasi da ödemek istememektedir. Bu durumda ne olur?
Baba artik T.C. Vatandasi degil, bu acidan T.C. hukuku nasil isler?
Yukarıda açıklanan ve somut davada uygulanma olasılığı muhtemel olan ve M. K.nun 310 ve 297/1. maddelerinde düzenlenmiş bulunan iki farklı babalık ilişkisi aşağıda açıklanan Anayasamızın hükümlerine ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır.
1- Anayasamızın 10. maddesi yönünden inceleme:
1982 Anayasamızın 10. maddesi herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri bir ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğunu, hiçbir kişiye aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamayacağını, devlet organları ile tüm idare makamlarının bütün işlemlerinin kanun önünde eşitlik ilkesine göre yerine getirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerle annesi ve babası tarafından gerçekleştirilen cinsel ilişki sonucu dünyaya gelen çocuğun onların sübjektif iradeleri veya birbirleriyle olan ilişkileri sonucunda kendi iradesi dışında tamamen eşit olmayan, haksız ve olumsuz bir duruma maruz kalmaktadır. Bu durum Anayasamızın emrettiği eşitlik ilkesine aykırıdır.
2- Anayasamızın 11/2. maddesi açısından inceleme:
Kanunların Anayasaya aykırı olamayacağı, Anayasamızın 11/2. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. M. K.nun 310. ve 297/1. maddeleri yukarıda açıklanan ve aşağıda açıklayacağımız nedenlerle Anayasaya aykırıdır. Bu nedenle iptal edilerek hukuki gücünün sona erdirilmesi gereklidir.
3- Anayasamızın 12. maddesi açısından inceleme:
Anayasanın söz konusu maddesi herkesin kişiliğine bağlı dokunulmaz devredilmez, vazgeçilmez, temel hak ve hürriyetleri olduğunu, bu hak ve hürriyetlerin kişinin topluma ailesine ve diğer kişilere karşı ödev ve sorumluluklarını da kapsadığını belirtmektedir. Anayasa koyucu bu hükümle kişiyi vazgeçilmez ve dokunulamaz temel hak ve özgürlüklerle donatırken, topluma bunlara aykırı davranılamayacağını emretmektedir. Çocuk annesi ve babası tarafından iradesi dışındaki ilişkisi nedeniyle babanın vatandaşlığını, nüfus kütüğünü, soyadını ve velayetini kazanamamaktadır. Bu durum Anayasamızın yukarıda koruduğu temel hak ve özgürlüklere aykırıdır.
4- Anayasamızın 41. maddesi açısından inceleme:
Anayasamızın 41. maddesi ailenin Türk toplumunun temeli olduğunu, devletin ailenin huzur ve refahını ve özellikle ananın ve çocukların korunması ile aile planlamasının öğretilmesinin ve uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alacağı ve teşkilatı kuracağını emretmektedir. M.K.nun 297/1. maddesine göre baba ile çocuk arasında ilişki tesis edildiğinde, çocuk Anayasamızın tanımladığı anlamda bir aileye sahip olamamakta ve devletin korumasından yararlanamamaktadır. Gerçekten de bu durumda çocuk babasının vatandaşlığını, nüfus kütüğünü, soyadını seçememekte, babası ile şahsi ilişki kurumamakta ve Anayasanın tanımladığı aile ilişkisini kuramamaktadır. Bu durum çocuk açısından telafisi mümkün olmayan onarılması imkansız manevi sorunlar ve acılar doğuracağından Anayasa’ya aykırı bir durumu ortaya koymaktadır.
5- Uluslararası Sözleşmeler açısından inceleme:
Birleşmiş milletler örgütüne üye olan ülkelerce ve bu arada ülkemizce de imzalanan 10.12.1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 2. fıkrasında “Analık ve çocukluk özen ihtimam ve yardım görmek hakkına haizdir. Bütün çocuklar evlilik içinde veya dışında doğsunlar aynı sosyal korunmadan faydalanırlar” denmiş, aynı Beyannamenin 16. maddesinde ailenin toplumun doğal ve temel öğesi olduğu ve bu nedenle toplumun ve devletin korunmasından yararlanması gerektiği belirtilmiştir.
Bunun gibi Birleşmiş Milletler Teşkilatı Ekonomik ve Sosyal Kurulunun 18.05.1973 tarihli kararında sahih ve sahih nesepli olmayan çocukların eşit hukuksal durumlara sahip olmaları benimsenmiş ve üye devletlerin bu amaçla medeni kanunlarını değiştirme yükümlülüğü getirilmiştir.
Usulüne uygun olarak imzalanmış ve kabul edilmiş uluslararası, anlaşmalar Anayasa gücünde olup, bunlara aykırı kanunların iptal edilmesi yine Anayasamızın hükmü gereğidir. Yukarıda zikredilen uluslararası anlaşmalara M.K.nun 297/1. ve 310. maddelerinin çocuk açısından olumsuz hükümleri nedeniyle aykırı olup iptali gerekmektedir.
6- Anayasa Mahkemesinin benzer kararları açısından inceleme :
Anayasa Mahkemesi M.K.nun 310/2. maddesindeki “münasebeti cinsiye zamanında, müddei aleyh evli ise; hakim babalığa hükmedemez” hükmü Anayasaya aykırı bulunarak 21.05.1981 gün ve 1980/29 esas 1981/22 karar sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
Keza M.Knun 1. fıkrasının 2. cümlesi ile 2. fıkrasındaki nesebi sahih olmayan çocuklar açısından ve miras hakkını kısıtlayan düzenlemeler 11.09.1987 gün esas 1987/1 karar 1987/18 sayılı kararı ile iptal edilmiştir.
Her ne kadar Anayasa Mahkemesinin söz konusu kararlarındaki gerekçeler kendisini bu dava açısından bağlamamakta ise de söz konusu kararlardaki gerekçeler, mahkememizin iptal istemine esin kaynağı olmuş ve dayanak teşkil etmiştir. Söz konusu kararların gerekçesinden de anlaşılacağı üzere M.K.nun 297/1. maddesi ile 310. maddeleri çocuk açısından Anayasaya aykırı sonuçlar doğurmaktadır
1. Cevap : TR'de yasayan anne özel bir sirkette (Fab.) büro elemani (muhasebe) calismaktadir.
2. Cevap : T.C. Anayasasi dünyadaki tüm T.C. vatandaslari vede TR'de yasayan (oturum müsaadesi ile) tüm yabancilar icin gecerli olup hak ve temel esaslara sahiptir. Lakin icrai ve cezai uygulamada ki durum nasil hal hukuk bulur? Ödenmeyen nafaka icin yabancilara ülke disinda nasil hüküm edilir soru bu? Tam Türkce yazacak olursak TR'de acilacak butür davalarda T.C. hakimlerinin verecegi kararlar yabanci devletlerde yasamakta olan yabanci devlet vatandaslarini irgalamaz. mi yada nasil bir hüküm olusur?
Simdiye kadar kimse bir cevap veremedi. Bu soru hukuk sinavi sorusu olabilecek degerde sanirim.
1. Cevap : TR'de yasayan anne özel bir sirkette (Fab.) büro elemani (muhasebe) calismaktadir.
2. Cevap : T.C. Anayasasi dünyadaki tüm T.C. vatandaslari vede TR'de yasayan (oturum müsaadesi ile) tüm yabancilar icin gecerli olup hak ve temel esaslara sahiptir. Lakin icrai ve cezai uygulamada ki durum nasil hal hukuk bulur? Ödenmeyen nafaka icin yabancilara ülke disinda nasil hüküm edilir soru bu? Tam Türkce yazacak olursak TR'de acilacak butür davalarda T.C. hakimlerinin verecegi kararlar yabanci devletlerde yasamakta olan yabanci devlet vatandaslarini irgalamaz. mi yada nasil bir hüküm olusur?
Simdiye kadar kimse bir cevap veremedi. Bu soru hukuk sinavi sorusu olabilecek degerde sanirim.
Konu oldukca ciddi bir konu olmasıyla >> Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde açılacak bir davadır. Bu nedenle T.C Ana yasa Mahkemesine yönlerdirilecek.
Ama dava açmadan önce çok iyi düşünmeniz lazım derim. Çünkü Davacı ne kadarda T.C vatandaşlığından çıkmış olsada çocuğun öz babası, ileride çocuğun durumu ne olacak? Çocuğun Babası olarak kalmayı kabul edecekmi? Yoksa Babalığın reddinimi isteyecek?
Sayın Deutsch >
AİHM, kendi kararlarının, verildiği tarihle üye ülkede hüküm doğurduğunu, ulusal yerel mahkemelerin AİHM kararlarını uygulamamalarının yerinde olmadığına karar vermiştir. AİHM, sözleşme ihlali bizzat kanundan kaynaklanıyorsa, soyut norm denetimi yaparak bizzat kanunu inceleyebilmektedir. Bu yöndeki kararlar mutlaka üye ülkenin kanun değişikliği yapmasını zorunlu kıldığı gibi, ulusal mahkemelerinde kanun değişikliği yapılmasına kadar AİHM karar yönünde uyuşmazlığı çözmesi gereklidir.
Anayasa Mahkemesi'nin görev alanına 'sözleşmeye uygunluk' denetiminin de verilmesi gereklidir. Bu şimdiki mevzuat içinde de yapılabilir olmasına karşın Anayasa Mahkememiz bu yönde düşünmemekledir. AİHM' de Türkiye'nin mahkûm olması önlenmek isleniyorsa, sözleşmeye uygunluk görevi Anayasa Mahkemesi'ne verilmelidir. AİHM, Anayasa Mahkemesi niteliğinde insan haklan konusunda özel uzman mahkeme olarak kabul edilmelidir.
Konu repola tarafından (16-03-2009 Saat 03:04:30 ) de değiştirilmiştir.
merhaba arkadaşlar
ben tır şoförüyüm ve her vatandaş gibi oy kullanmak istedim 11/09/2010 tarihinde 23:00 da kapı kule sınır kapısından pasaportumla...
Eşimden boşandım ve küçük kızımın velayeti annesindeydi. Annesi çalıştığından, sadece kızıma nafaka ödüyordum. Annesi kızıma kötü muamele ettiğinden,...
iyi günler.konuyu yanlış yere açmış olabilirim.ben 20 yaşındayım.İlk çocugum babam anneme bu çocuk benden değil demiş ben doğmadan ve çok geçimsizlik...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Wmic Windows Activation Key and...
03-05-2025, 14:36:12 in Aile Hukuku