İzale-i Şuyuu süreci hakkında gerek forumda gerekse çevremde ihtiyacıma yönelik araştırmalar yapmış olsam da her olayın detayları resmin bütününü çok değiştirdiği için istediğim cevaplara ulaşamadım.
Bu aşamada gelecekte benzer konulara cevap arayacak arkadaşlara da emsal teşkil edebileceği ümidi ile yardımlarınıza ihtiyaç duyuyorum.
Konunun net olarak algılanabilmesi için kısaca sorunun özetini vermek ve devamında maddeler halinde sorularımı sizlerle paylaşmak isterim.
Umarım zaman ayırıp destek olabilirsiniz ve bu forumun gönüllü katılımla kişilerin bireysel desteklerini sunduklarını düşündüğümde emeği geçecek herkese şimdiden teşekkür ederim.
1983 Yılında alınmış iki adet dairemiz bulunmakta. Bu daireler aynı blokta ( daha doğru bir ifade ile aynı çatının altında ancak farklı girişleri; farklı kapı numaraları olan ve birbirinden bağımsız apartman yönetimleri oluşturulmuş) bulunmakta.
Yaklaşık 10 sene öncesinde mail sahibi gözüken kişinin vefatı ile evler üç kardeşe miras yolu ile kalmıştır.
Kardeşlerden bir tanesi farklı bir kentte yaşamaktadır. Bir diğeri 1983'den itibaren aynı daire kalmış ve vefat eden kişi olan annesi ile yaşamıştır; onun ölümünden sonrada aynı dairede kalmaya devam etmiştir.
Üçüncü kardeş diğer evde uzun yıllar yaşamış; daha sonrasında farklı bir semte taşınmış ancak evini kiraya vermiş ve bu getiriyi sağlamıştır.
Maalesef yıllar geçtikçe üç kardeş arasında başlayan dargınlıklar artık tamir edilemez boyuttadır.
Bu noktada evlerin uzlaşı ile paylaşılması mümkün gözükmemektedir.
İki kardeş son olarak bir avukat aracılığı ile içincü kişye ulaşmış; ya evi satın almasını yada izale-i şuyuu için mahkemeye gideceklerini belirtmişlerdir.
Bu noktada ev için istenen bedel evin gerçek piyasa değerinin üzerindedir. Yanısıra izale-i şuyuu için aynı anda her iki eve de müşteri çıkıp çıkamayacağı ( hele güncel ekonomik yapıda ) muammadır.
Üçüncü kardeş evin emlakçılar aracılığı değer biçilmesini ve kendisinin bu çıkan değere uyacağını; bu noktada diğer evdeki hisselerinden vazgeçerek mevcut 20 senedir oturduğu evi almak istediğini; arada doğacak farkı da kredi çekerek hemen kendilerine ödeyeceğini belirtmiştir.
Konunun net anlaşılması için onun oturduğu eve 120.000 TL; diğer eve 100.000 TL demiştir diğer kardeşler. Ancak kendisi hali hazırda oturduğu evden daha bakımlı ve değerli olduğu açık olan binadaki 2 evin satış bedellerinin 110.000 TL olduğunu; buna rağmen satışın piyasada mümkün olamadığını emsal göstererek eve 100.000-105.000 TL arası fiyat biçilmesi gerektiğini; bunu karşılayabileceğini ancak bunun üstüne çıkamayacağını belirtmiştir. Diğer kardeşler ise bu yaklaşımı kabul etmemişlerdir.
Sorular
1 - Evin değeri belirlenirken emlakçılardan alınacak piyasa bilgileri hukuken geçerliliği ne derecedir?
2 - Eğer izale-i şuyuu kaçınılmaz olursa ve açık arttırmaya girilirse hakim ilk olarak hak sahiplerine talepleri olup olmadığını sormaktadır, bunu biliyoruz, ancak bu açık arttırmaya 3. şahışlarda dahil olacak mıdır? Yoksa ancak 3 hissedar da hayır derse mi diğer alıcılar talip olabilir?
3 - Bilirkişinin biçtiği değer üzerinden ilk açık arttırmada % 70; eğer sonuçlanmaz ise % 40 esas olarak değerlendirildiğini öğrendim. Bu aşamada 3. şahısların katılımı ne anda devreye girmektedir?
4 - Bir hak sahibi mahkemenin değer biçtiği rakamın %70'ini önerir ve kendi almak isterse diğer hak sahipleri red şerhi koyabilirler mi? Yani üçlü uzlaşı şart mıdır?
5 - Sözkonusu iki ev olduğu için diğer evin elden çıkmaması diğer evi etkiler mi?
Çok uzun olduğunu farederek affınıza sığınıyorum ancak sözkonusu vaka ailenin tek varlığı ise bunların cevapları daha da önem kaznıyor.
Bu konu ile ilgili tüm makale, web sitesi vb... önerilerinizi lütfen paylaşın; hepsini okuyup daha iyi kavramak isterim.
imar planına göre derinlikleri kurtarmadığı için birbiriyle şuyuulu iki parsel, tek parsel haline getirilmeden(anlaşamadıkları için), iki ayrı parsel...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku