+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 19 ileti bulundu.
    İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı 25 yaşını doldurmamış emekli sandığı çalışanı oğlu tedavi yardımı?

Merhabalar
    Babam Vakıflar genel müdürlüğünde çalışmaktadır ve sanıyorum 657 ye tabi devlet memuru oluyor..25 yaşını henüz doldurmadım, üniversite mezunuyum yani şu an öğrenci değilim fakat sigortam yok yani şu anda herhangi bir işte çalışmıyorum.
    Sorum şu ki: Sağlık karnemle birlikte hastaneye gittiğimde şu anki yasaya göre sağlık tedavi masraflarım devlet tarafından karşılanıyormu? yoksa öğrenci olma şartım mı var? İlgili kaynakları referans göstererek yardımcı olursanız memnun olurum.
    Yani bildiğim kadarıyla öğrenci olma şartım gerekmiyor ama hastane görevlisi kabul etmedi ve yüksek bir ücret ödedim. Bunu görevliye ispat etmem gerekiyor ve bende öğrenmek istiyorum tabi herhangi bir hastaneye gittiğimde ispat etme kaynaklarına sahip olarak. Eğer doğru biliyorsam.
    Şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla

Hukuki NET Güncel Haber

25 yaşını doldurmamış emekli sandığı çalışanı oğlu tedavi yardımı? konulu yargıtay kararı ara
    25 yaşını doldurmamış emekli sandığı çalışanı oğlu tedavi yardımı? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    Aydın
    İletiler
    1.963
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: 25 yaşını doldurmamış emekli sandığı çalışanı oğlu tedavi yardımı?

Maalesef, babanız üzerinden sağlık yardımı alamıyorsunuz.Öğrenci veya evlenmemiş kızı olmanız gerekiyor."Ben işsizim,tedavi olmam gerekiyor." diyorsanız; SGK dan ilgili formu alıyorsunuz,dolduruyorsunuz.Hanede kişi başı gelir (İlgili kurum tarafından araştırılacak) asgari ücretin 1/3 ünden az ise, tedaviniz devletçe yapılacak,2/3 ünden fazlaysa ayda 70 küsur lira ödeyerek, (1/3 ile 2/3 arası ise daha düşük)sağlık harcamalarınız yine devletçe karşılanacak.(Bakınız değişiklikleriyle beraber 5510 s.Kanun)
    İyi günler...

İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Cevabınız için çok teşekkür ederim.
    Mezun olduktan sonra birçok kez muayene oldum ve hastahaneler bilgi eksikliğinden dolayı kabul ettiler. Ama en son bir hastahane kabul etmedi ve bunun üzerine bende araştırıyorum . Daha doğrusu daha önce bukonuyu öğrenmek için vakıflar bölge müdürlüğüne sormuştum ve onlar öğrenci olmanıza gerek yok dediler. Hastaneler de kabul edince sorun olmadı.
    Sorum şu ki şimdiye kadar olduğum muayeneler, ücretleri ne olacak. Emekli sandığı çalışanı güvencesine tabi oldum diye benden fark almamışlardı. Gidip hastane hastane durumları izah edip asıl ücretini ödemem mi gerekiyor yoksa babamın maaşından kesilir mi.?
    Bu yönde bilgilerinizi bekliyorum.
    Saygılarımla.
    Konu legend42 tarafından (22-02-2009 Saat 16:28:46 ) de değiştirilmiştir. Sebep: imla

Nerede
    Aydın
    İletiler
    1.963
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Yüksek okul öğrencilerine tedavi yardımı sağlanırken,kişi kimin üzerinden yardım alıyorsa ondan,bir taahhütname alınır,"Haksız harcamaları ödeyeceğim." diye.
    Bir problem varsa sandık gereğini yapar.Siz karışmayın derim.
    Önce dediğim uygulama, bir nevi yeşil kart uygulamasıdır.31.12.2010 tarihine kadar devam edecek.
    İyi günler...

İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sizden cevap gelmeden once saglik bakanligi alo saglik 184 aradim onlarda 170 i aramami yada il sgk ya(saglik guvenlik kurumu sanirim) gitmemi tavsiye ettiler. Bunu da paylasiyim dedim.
    Cevaplariniz icin cok tesekkur ederim. Umarim sandik geregini yapar ama ben yinede sgk ya gidip soracagim; sistemde acik varsa sandik geregini yapmazsa benim de bu ihtimali goz onunde bulundurarak sormam gerekirde sormayarak vebal almayayim. Simdiye kadar bircok hastane veya bilgi almak icin gittigim yerin yanlis bildigini gordum. Tabi bizde one gore muayene oluyoruz yada olmuyoruz . Sonra karsimiza fatura cikiyor , en son takdire sayan hassasiyetiyle beni kabul etmeyen hastane sekreteri hanim sayesinde konuyu ogreniyorum.Duruma gore tekrar mesaj yazabilirim.
    Tesekkurler!
    Saygilarimla.

İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar tekrar
    Dedigim gibi sihhiye deki sgk binasina gittim. Yan taraftaki rehberlige yonlendirdiler.Rehberlik biz ssk ve bagkur a bakiyoruz ,emekli sandigina kizilay daki emekli sandigi binasi bakiyor dedi. Yine rehberligin yanindaki ilk gittigim sgk binasina gittim kizilaya gitmeden once . Rehberligin(sgk nin hizmet burosu) kizilaya gonderdigini oradanda buraya tekrar gonderilebilecegimi soyleyerek biraz daha yardim isteyince mudur yardimcisi ile gorusturduler.
    Mudur yardimcisi
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskil...20050427-1.htm adresinde

""MADDE 28. — a) 16.12.1960 tarihli ve 167 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan yerlerdeki kaynak suları," ibaresi, "Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaynak suları (mazbut vakıflara ait sular hariç)," şeklinde değiştirilmiştir.

b) 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun;

1) 4 üncü maddesinin (B) fıkrasının ikinci paragrafına "Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller" ibaresi eklenmiştir.

2) 36 ncı maddesinin Ortak hükümler başlıklı (A) fıkrasının (11) numaralı bendine "Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı Müfettiş Yardımcılarının" ibaresinden önce gelmek üzere "Belediye Müfettiş Yardımcıları" ibaresi eklenmiştir.

3) 202 nci maddesinin ikinci fıkrasına "50 gösterge rakamının" ibaresinden sonra gelmek üzere "(72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı)" ibaresi eklenmiştir.

4) 206 ncı maddesinin (2) numaralı bendi, "2. 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.)," şeklinde değiştirilmiştir.""

4. maddeyi gosterdi ve ogrenci ibaresi gecmedigi icin faydalanabilirsiniz dedi. Ben 1 ekim 2008 saglik yasasindan bahsedince 5510 kanun gecici 12. maddeye gore 1ekim2008 kanunu 1 ekimden sonra ise baslayanlar icin gecerlidir siz eskiye tabisiniz dedi. Tabi hangi eskiye tabiyiz onuda bilmiyorum babam 2005 den onceden beri calistigi icin 2005 ten onceki kanuna tabi ise ve o kanunda farkli ise. Madem cikarilan kanunlar o tarihten sonra ise girenler icin. Orada aklima gelmedigi icin soramadim.
    Ve oradan kizilay daki emekli sandigi binasina gittim. Orasida emekli lere baktiklarini calisanlar icin vakiflara yani kendi calistigi kuruma gitmem gerektigini soyledi.
    Sonuc olarak Mudur yardimcisinin soyledigi kanuna gore yararlanabiliyorum ama sakar arkadasim a gore yararlanamiyorum . Simdi tekrar babamin calistigi kuruma gidiyorum . Bu arada konu ile ilgili yorum ve degerlendirmede bulunursaniz cok memnun olurum. Yukarida 4. maddeye gore..?
    Konu legend42 tarafından (25-02-2009 Saat 14:32:09 ) de değiştirilmiştir.

Nerede
    Aydın
    İletiler
    1.963
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Madde 202 - Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.

(Değişik fıkra: 27/06/1989 - KHK - 375/10 md.) Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500 *1* , çocuklarından herbiri için de 250 *1* gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) *2* aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. Ancak ikiden fazla çocuk için aile yardımı ödeneği verilmez. Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. (Ek : 09/04/1990 - KHK-418/7 md.; İptal: Anayasa Mahkemesi'nin 05/02/1992 tarih ve E.1990/22, K.1992/6 sayılı Kararı ile; Yeniden düzenlenen fıkra: 18/05/1994 -KHK- 527/9 md.) Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 *1* katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir
    -------------------------------------------------------
    Madde 206 - Aşağıdaki hallerde çocuklar için aile yardımı ödeneği verilmez:

1. Evlenen çocuklar,

2. (Değişik bend: 21/04/2005 - 5335 S.K./28.mad) 25 yaşını dolduran çocuklar (25 yaşını bitirdiği halde evlenmemiş kız çocukları ile çalışamayacak derecede malûllükleri resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler için süresiz olarak ödeneğin verilmesine devam olunur.),

3. Kendileri hesabına ticaret yapan veya gerçek veya tüzel kişiler yanında her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışan çocuklar (Öğrenim yapmakta iken tatil devresinde çalışanlar hariç),

4. Burs alan veya Devletçe okutulan çocuklar.

--------------------------
    Evli memurlara en fazla iki çocuğu için -Eski adı:Çocuk parası- çalışmayan eşi için de ayrıca "Aile Yardımı" adı altında ödeme yapılmaktadır.İlgili mevzuat yukarıdadır.Tedavi yardımı ise başka bir konudur.
    Tedavi yardımı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 209. maddesince yürütülmekteydi.Bu madde 5510 Sayılı Kanunun 106. maddesi gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.Onun yerine 5510 sayılı kanunda "Bakmakla Yükümlü olunan kişi" ler memur tarafından bakılabilir kılınmıştır.Bu tanım ise 5754 sayılı kanunda yeniden düzenlenmiştir ve aşağıdadır:
    Kanun No. 5754

Kabul Tarihi: 17/4/2008

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (7), (10), (14), (15), (17), (20), (21) ve (29) numaralı bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki (30) ve (31) numaralı bentler ile fıkra eklenmiştir.

“7) Hak sahibi: Sigortalının veya sürekli iş göremezlik geliri ile malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, ana ve babasını,”

“10) Bakmakla yükümlü olduğu kişi: Bu Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinin dışında kalan genel sağlık sigortalısının, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı sigortalı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;

a) Eşini,

b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını
    -------------
    Durum maalesef budur.
    İyi günler...

İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Post Re: 25 yaşını doldurmamış emekli sandığı çalışanı oğlu tedavi yardımı?

Cevap ve tum emekleriniz icin tesekkur ederim.
    Saniyorum son paragraf madde 1 b bolumu ozellikle benim ile ilgili . Verdigim linkteki madde 28 bolum 4 degistirilip, sizin yazdiginiz son paragraf olmus diyorsunuz herhalde tam anlamadim kusura bakmayin. Ama 5510 yasa gecici 12. madde yi okudum orada benim yazdigim linkteki kanunun taahhut edildigi yaziyor. Yani bu 4/2005 teki kanundan daha sonra kanun ciksa bile siz haklarinizi korursunuz diyor.
    Yani isin icine gecici 12. madde girince is degismiyormu?
    En son kendi kurumumuza gittim oradanda gecici 12. madde sayesinde faydalanabilirsin yani onceki mudur yardimcisi beyin dediginin aynisini demekle birlikte Konyada ki kurum(babam konyada calisiyor) odeyecegi icin Konya ya sormami soylediler. Ve saglik karnem de kapatilmamis hala aktif. Buna karsin bahcelievlerdeki emekli sandigi ek binasina gidip mudure de sordum o bey de faydalanamiyacagimi soyledi!?
    Cok tezat durumlar var. Simdi konyaya(zaten gidecem ins. memleketime) gitmeden evvel maliyeye mail atarak bir de onlara soracagim.
    Tabi 2006 daki b maddesini hic bilmiyordum gecici 12. madde cercevesinde nasil degerlendirebiliriz.?
    Saygilarimla

Nerede
    Aydın
    İletiler
    1.963
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Mesele çözülmüştür.Memurlukla ilişiğimi keseli 9 yıl olduğundan,657nin 209.maddesinde yapılan değişiklikten haberim yoktu.(O tarihte yüksek okul öğrencisi olma şartı vardı)
    Şu anda yürürlükten kalkan, sizin de sözünü ettiğiniz Geçici 12.maddede ifade edilen "Yeni kanunca sağlanamayan ve önceden varolan hakkın kullanılmasına devam edilir" anlamındaki ifade gereği olarak,siz önceki 209. madde gereğince kazandığınız hakkınızı kullanacaksınız.
    Aradım taradım ve sonunda 657 nin 209.maddesinin sizi ilgilendiren ve yürürlükten kaldırılan önceki halinden ve şu anda geçici 12.madde gereğince de bu hakkı kullanmanızı sağlayan kısmını yazıyorum.
    Md.209Değişik:30.5.1973-KHK 5/8md.)Devlet Memurları ile (Ek 04.07.2001-KHK-631/7.Md) 'herhangi bir sağlık yardımından yararlanamayan' eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana,baba ve(....) '4'(Ek:04.07.2001-KHK-631/7.Md) "ikiden fazla dahi olsa AİLE YARDIMINA MÜSTEHAK" çocuklarının,hastalanmaları halinde,evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumca sağlanır.
    İşin sırrı Kanun metninde öyle olmadığı halde,benim bilerek büyük harflerle yazdığım "Aile yardımına müstehak" kişiler sayılırken,25 yaşında olmanın yanında ayrıca öğrenci olma şartının da bulunmamakta oluşudur.
    Önceden dediğim gibi öğrenci olma şartı vardı.Bu beni yanılttı,benden sonra olduğu için bilmiyordum.Sayende öğrendim.
    İyi günler....

İletiler
    9
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar
    Yani şu anda öğrenci olmadığım halde (durumumdan bahsetmiştim), babamın sağlık güvencesinden faydalanabiliyorum değilmi. Bir de bunu hastane görevlilerine vs ispatlayabilmem için son halini yani anlaşılabilir bir şekilde rica etsem yazabilirmisiniz. Yani işte hangi kanunun hangi maddesine göre ve o kanunun içeriği olarak, link de olabilir. Birazcık kafam karıştıda.
    Yani mevcut durumu özetleyerek, işte yanlış anlaşılma burada ve biz bundan faydalanıyoruz vs diye . Araya aile yardımı ve diğer şeyler girince birazcık karıştı birde düzenli olarak toplayıp göstermek daha doğrusu mevzuyu güzelce izah edebilmek istiyorum.
    Tekrar tekrar teşekkür ederim

+ Konuyu Yanıtla
1 / 2 Sayfa 12 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar: