+ Konuyu Yanıtla
1 den 7´e kadar toplam 7 ileti bulundu.
    İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Özürlüyüm - Bağkur borcumu nasıl sildirebilirim?

1988 tarihinde kendi hesabıma çalışmaya başladım. Aynı tarih itibari ile bağkura girişim var. İşlerimin iyi gitmemesi nedeniyle bağkur primlerimi yatıramadım. Yani bağkura hiç bir pirim ödemesi yapmadım. Ayrıca çalıştığım zamanlara ait bağkura hiç bir belge vermedim. Kısacası bağkura ilk giriş işleminden sonra hiçbir işlem ve ödeme yapmadım. İnternette baktığımda hala aktif gözüküyor. Ancak 1988 yılından bu güne kadar sürekli iş yeri çalıştıramadım. Yani tam olarak 5 yıl hizmetim var mı onu da bilmiyorum. 2004 yılında geçirmiş olduğum hastalık sonucu şuanda %90 özürlüyüm. Bu parayı ödeyebilecek hiçbir gelirim ve imkanım yok. Ayrıca çalışmış olduğum yerden 1000 km. uzakta yaşıyorum. Bu yasadan faydalanarak borçların silinmesini ve tescil tarihi itibari ile sigortalılığıma bir an önce son verilmesini istiyorum.
    1. sorum: 5 yılı tam olarak çalıştığımı bağkura belgelemek zorunda mıyım? Bu yasadan faydalanmam için ilk işe giriş tarihi yeterli oluyor mu?
    2.sorum: Bu yasadan faydalanmam için herhangi bir belge gerekiyor mu? Şayet gerekli ise bu belgeler nelerdir?
    3.sorum: Şuanda yaşamış olduğum şehirden başvuru yapabilir miyim? Mektupla başvuru yapılabiliyor mu?
    4.sorum: Başvurumu yaptığımda sigortalılığım ne kadar süre sona erecek?
    5.sorum: En kolay şekilde ne yapmam gerekiyor?
    Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Notu yazıyı kendim yazmadım.Ben söyledim komşumun kızı yazdı.

Hukuki NET Güncel Haber

Özürlüyüm - Bağkur borcumu nasıl sildirebilirim? konulu yargıtay kararı ara
    Özürlüyüm - Bağkur borcumu nasıl sildirebilirim? konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

dursunsir Misafir

Tanımlı Re: Özürlüyüm,Bağkur borcumu nasıl sildirebilirim?

Alıntı desende2008 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    1988 tarihinde kendi hesabıma çalışmaya başladım. Aynı tarih itibari ile bağkura girişim var. İşlerimin iyi gitmemesi nedeniyle bağkur primlerimi yatıramadım. Yani bağkura hiç bir pirim ödemesi yapmadım. Ayrıca çalıştığım zamanlara ait bağkura hiç bir belge vermedim. Kısacası bağkura ilk giriş işleminden sonra hiçbir işlem ve ödeme yapmadım. İnternette baktığımda hala aktif gözüküyor. Ancak 1988 yılından bu güne kadar sürekli iş yeri çalıştıramadım. Yani tam olarak 5 yıl hizmetim var mı onu da bilmiyorum. 2004 yılında geçirmiş olduğum hastalık sonucu şuanda %90 özürlüyüm. Bu parayı ödeyebilecek hiçbir gelirim ve imkanım yok. Ayrıca çalışmış olduğum yerden 1000 km. uzakta yaşıyorum. Bu yasadan faydalanarak borçların silinmesini ve tescil tarihi itibari ile sigortalılığıma bir an önce son verilmesini istiyorum.
    1. sorum: 5 yılı tam olarak çalıştığımı bağkura belgelemek zorunda mıyım? Bu yasadan faydalanmam için ilk işe giriş tarihi yeterli oluyor mu?
    2.sorum: Bu yasadan faydalanmam için herhangi bir belge gerekiyor mu? Şayet gerekli ise bu belgeler nelerdir?
    3.sorum: Şuanda yaşamış olduğum şehirden başvuru yapabilir miyim? Mektupla başvuru yapılabiliyor mu?
    4.sorum: Başvurumu yaptığımda sigortalılığım ne kadar süre sona erecek?
    5.sorum: En kolay şekilde ne yapmam gerekiyor?
    Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    Notu yazıyı kendim yazmadım.Ben söyledim komşumun kızı yazdı.
    Merhabalar,

14.01.2009 tarihinde yayımlanan 5510 sayılı Kanun Gereğince Kendi Adına ve Hesabına Bağımsız Çalışanlardan 5 Yılı Aşan Süreye İlişkin Prim Borcu Bulunanlar İçin Yapılacak İşlemler Hakkında Tebliğ'e göre, öncelikle 30.04.2008 tarihine kadar beş yılı aşkın prim borcunuzun olup olmadığını, www.sgk.gov.tr den kontrol edin. Eğer 5 yılı aşkın prim borcunuz görünmekte ise, sigortalılığınızı hemen durdurmak istiyorsanız, 28.1.2009 tarihinde yayımlanan SGK'nın 2009/17 sayılı Sigortalılık Sürelerinin Belirlenmesine İlişkin Genelgesinin Eklerinden "Sigortalılık Durdurma Dilekçesi" ni doldurarak, kayıtlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne bizzat ya da iadeli taahhütlü posta, aps ile başvurunuzu yaptırıp sigortalılığınızı durdurabilirsiniz... Normal şartlarda kurum tarafından 3 ağustos 2009 tarihinde 5 yılı aşkın prim borcu olanların sigortalılığı durdurulacak ve prim borçları silinecektir.

Nerede
    Brüksel
    İletiler
    959
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Sosyal güvenlikte 5 hak için gecikmeyin

Bugun/09 Şubat 2009

-Bağ-Kurlular ve memurlara önemli uyarı...

Sadettin ORHAN yazdı...

Sosyal güvenlikte 5 hak için gecikmeyin!

2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu, pek çok konuda kazanılmış hakları korurken, bazı hakların korunmasını da kişilerin müracaatına bağladı.

Bu haklarınız için belirlenen sürelerde başvuruda bulunmazsanız, daha sonra hak iddia etmeniz mümkün olmayacak. İşte dikkatle takip edilmesi ve zamanında müracaat edilmesi gereken bu hakları Bugün okurları için bir araya getirdik.

A.Ş. Kurucu ortakları

Anonim şirketlerin kurucu ortakları, reform öncesi Bağ-Kur Kanunu'nda sigortalı sayılmışlardı. Reform kanunu dediğimiz 5510 sayılı Kanun ise bunları zorunlu sigortalı (4/b'li) olarak kabul etmedi. Ancak kurucu ortaklardan 1 Ekim 2008 öncesinden beri sigortalı olanlar, dilerlerse en geç 31 Mart 2009 tarihine kadar SGK'ya başvurarak, 4/b'li olarak devam etmek istediklerini bildirebilecek. Bu tarihe kadar herhangi bir başvuru yapmayanlar, kurucu ortaklık dolayısıyla 4/b'li olamayacaklar.

Köy muhtarları

1 Ekim 2008 öncesinde köy muhtarı seçilmiş olup da 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na tabi olan muhtarlar, aynı şekilde sigortalılıklarını devam ettirmek istiyorlarsa, yine en geç 31 Mart 2009 tarihine kadar SGK'ya başvurmaları gerekiyor. Aksi halde, bu tarihten sonra durumlarına bakılarak 5510 sayılı Kanuna göre işlem yapılacak.

Memurluktan atılanlar

23.4.1999 ila 14.2.2005 tarihleri arasında disiplin cezası ile memurluktan atılıp da af kapsamında görevine iade edilen memurlar için de 31 Mart 2009 kritik bir tarih. Bu memurlar da 31 Mart'a kadar SGK'ya başvururlarsa, memuriyet dışında geçen sürelerini borçlanarak 2 yıl içerisinde ödeyebilecekler. Borçlanma sayesinde, bu kapsamdaki memurlar emeklilik işlemleri bakımından görevlerinden hiç ayrılmamış gibi olacaklar.

Bağ-Kur'a tescil edilmeyenler

4 Ekim 2000 ila 1 Ekim 2008 tarihleri arasında, vergi mükellefi olarak kendi adına bağımsız çalışanlardan, Bağ- Kur'a tescilini yaptırmayanlara da önemli bir fırsat verildi. Bu kişiler 31 Mart 2009'a kadar SGK'ya başvururlarsa, anılan tarihler arasında vergi mükellefi olarak sigortasız geçen dönemleri borçlanabilecekler. Böylelikle borçlandıkları süreler, emeklilikte de dikkate alınmış olacak.

5 yıllık Bağ-Kur borçluları

Bağ-Kur borçlularının en büyük sıkıntısı, ödeyemedikleri prim borçlarının her yerde karşılarına çıkması. Ancak 5510 sayılı Kanunun Geçici 17. maddesiyle, 5 yıldan fazla borcu olanlara bu borçtan kurtulma imkanı verildi. 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla borcu olan Bağ- Kur'luların bu borçtan kurtulmak için iki seçenekleri var.

Birincisi, isterlerse 31 Temmuz 20009'a kadar bu borcu ödeyerek kurtulmak. Buna imkanı olmayanlar ise 1 Ağustos 2009 itibariyle bu borçtan otomatikman kurtulacaklar. Zira anılan Kanun hükmüne göre, konuya ilişkin SGK tebliğinin yayımını takip eden ay başından itibaren 6 ay içinde ödenmeyen borçlar için Kurumca herhangi bir takip yapılmayacak. Sözü geçen SGK tebliği Ocak ayından yayınlandığına göre, borcu 5 yılı aşan Bağ-Kur'lular 1 Ağustos itibariyle rahat nefes alabilirler.

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. bağkurdan özürlü maaşı ile emekli sandığından ölen babamdan dolayı yetim maaşını bugün ki şartlarda ikisini birlikte alma imkanım var mı?

dursunsir Misafir

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. bağkurdan özürlü maaşı ile emekli sandığından ölen babamdan dolayı yetim maaşını bugün ki şartlarda ikisini birlikte alma imkanım var mı?
    Bağ-Kur'dan özürlü maaşından kastınız sanırım, Malulen emeklilik olsa gerek,

Malulen emekli olabilmeniz için,
    çalışma gücünüzün, iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle çalışma gücünüzün %60'ını kaybetmiş olmanız ve bu durumun Sağlık Kurulu raporu ile tespit edilmiş olması gerekir.
    Bununla birlikte, en az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 1800 gün eğer bakıma muhtaç derecede malul iseniz 10 yıllık sigortalılık süresi aranmaksızın, 1800 prim gün sayısı ile malulen emeklilik talebinde bulunabilirsiniz...
    Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücü kaybı oranınız %60 ve üzerinde olduğu tespit edilip malul olduğunuz anlaşılırsa babanızdan yetim aylığı alabilirsiniz. %90 oranında vücut fonksiyon kaybınızın olduğunu belirtmişsiniz... Bunu SGK Sağlık Kurulu Kararı ile tespit ettirip başvurabilirsiniz..

İletiler
    4
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sgk dan %92 raporum var. Ancak öğrenmek istediğim bağkurdan malulen emeklilik maaşı ile emekli sandığından ölen babamdan dolayı yetim maaşını bugün ki şartlarda ikisini birlikte alma imkanım var mı?

dursunsir Misafir

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sgk dan %92 raporum var. Ancak öğrenmek istediğim bağkurdan malulen emeklilik maaşı ile emekli sandığından ölen babamdan dolayı yetim maaşını bugün ki şartlarda ikisini birlikte alma imkanım var mı?
    Kız çocukları emekli sandığı iştirakçisi olmadıkları müddetçe her iki aylığı da alabilir.

Ancak, erkek çocukları yüksek eğitime devam etmeleri durumunda 25 yaşına kadar, malul olmaları durumunda ise, il ve ilçe kurullarınca (kaymakamlık) düzenlenen muhtaçlık belgesi ve muhtarlıkça onaylanmış mal bildirim beyanı ile durumları muhtaçlık sınırının altında ise yetim aylığını alabilirler...

Şimdi muhtaçlık sınırı tespitine de baktığımızda, tüm gelirleriniz, her yıl bütçe kanunu ile belirlenen gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı ile karşılaştırılarak muhtaç olup olmadığınıza karar veriliyor... örneğin, 2009'un ilk altı ayı, muhtaçlık sınırı 86.41 TL dir. Bağ-Kurdan alacağınız aylık ise bunun üzerinde olacağı için iki aylığı birlikte alamazsınız.

Bağ-Kur sigortalılığınızı durdurup, borçlarınızı kurum kayıtlarından sildirerek, özür durumunuzu gösterir sağlık kurulu raporu ve muhtaçlık belgesi ile babanızın yetim aylığını talep etmeniz daha uygun olacaktır
    Konu dursunsir tarafından (10-02-2009 Saat 12:05:23 ) de değiştirilmiştir. Sebep: İfade eksikliği

+ Konuyu Yanıtla

Bu sayfada bulunan kavramlar:

mahkeme yoluyla fazla bağkur nasıl sildirebilirim 2014

bagkur borcumu nerede sildirebilirim

bagkur borcunu nasıl sildirebilirim

bagkur borcumu nasıl sildirebilirim

bagkur borcumu nereden sildirebilirim

Forum