Ben, 3,5 sene önce Banka kredisi ile, 35 sene önce oturma iskanı alınmış, bitişik nizamda yapılmış iki girişli zemin dahil 6 katlı bir binanın A Bloğunun iki daire üzerine tek daire olarak yapılmış, tapuda 4.Kat 25 No.lu bağımsız bölüm olarak geçen en üst katını aldım(Dubleks daire değil). Aynı binanın B Bloğu planda alt katlar 3 daire, en üst kat(4.Kat) ise Planda 2 daire olarak çizili olmasına rağmen 15–20 sene kadar önce üst kat mal sahipleri tarafından değişiklik izinleri alınmadan(yeni öğrendim) 2 daire daha eklenerek 4 daire olarak yapılı vaziyettedir. Aldıktan 5,6 ay kadar sonra alt katta oturan ve apt.da 2 dairesi olan aynı zamanda Emlakçılık yapan komşum tarafından kaçak inşaat yapıyor diye önce belediyeye, belediyeden birşey çıkmayınca da Samsun Sulh Hukuk Mahkemesine dava açmıştır. 1 sene devam eden dava neticesinde Mahkeme bilirkişi çıkarılmasına karar vermiş, birinci bilirkişi raporunda, inşaatın yapılması esnasında 21,5 m2 ortak kullanım alanına müdahale olduğu belirlenmiştir. (Hakime inşaat yapılırken yapılmış benim ne suçum var dediğimde, mütahitten alınmış hali ile sen bütün suçu kabul etmiş vaziyettesin demiştir.)Karşı tarafın avukatı yıkılacak yerlerin plan üzerinde kırmızı kalemle gösterilmesini istemiş, bunun üzerine aynı bilirkişi yeniden rapor düzenlemiştir. Bu raporda binanın yan bloğa bitişik duvarı hariç bütün dış duvarları kaçak olarak gösterilmiştir. Mahkeme esnasında bu duvarlarda inşaat yapılırken yapılan ve temelden gelen Kiriş ve Kolonların olduğu bunların yıkılması halinde binanın çatı ile birlikte çökeceğini söylememize rağmen, hakim hiçbir itirazımızı kabul etmeden gidin derdinizi temyize anlatın diyerek derhal yıkım kararı vermiştir. Yargıtay’a yapmış olduğumuz itiraz üzerine yıkımın ana yapıya zarar vermemesi gerektiği, konunun yeniden bilirkişi vasıtası ile incelenmesine dair Yargıtay kararı üzerine 3 kişiden oluşan yeni bilirkişi heyeti oluşturulmuş. Yapılan inceleme sonucu itirazımız haklı bulunmuş, yapılacak yıkımın binaya zarar vereceği tespit edilmiştir. Karşı tarafın avukatı bilirkişi raporunu inceleyerek itiraz edeceğini belirtmesi üzerine dava Mart 2009 ayına ertelenmiştir. Benim sormak istediğim 1970 yılındaki imar planına göre bina yapılırken en üst kat yani benim kat 2 daire üzerine tek daire olarak yapılmış, ancak şu anda tam daire ve üstede bir kat daha inşaat hakkı vardır(Belediyeden yazılı olarak öğrendim). Yani mal sahiplerinden izin aldığım takdirde, yan tarafa bir daire, üstede bir kat daha yapma hakkı olduğunu mahkemelik olduktan sonra öğrendim. Alt komşu benim dairede 10 sene kiracı olarak oturmuş, daha sonra anlaşmazlık nedeniyle mahkeme kararıyla daireyi bana satanlar tarafından 1995 yılında çıkartılmıştır. Daire 2005 yılında satışa çıkınca kaçak olaylarını bildiği için daha az ücretle almak istemiş((tabi emlakçı olduğu için balkon boşluğuna daire yapım hakkı olduğunu bilmektedir. Ben farkında olmadan onun rant çıkarlarına engel olmuşum)). Tapuda 4. kat 25 nolu bağımsız olarak geçen benim dairemin yan tarafındaki balkon boşluğu(Planda da olduğu gibi dairemin giriş kapısından girmeden çıkılamamaktadır.). Burası Teras kat boşluğumudur. Ortak kullanım alanımıdır. Eğer ortak kullanım alanı ise bir daha bu sorunların yaşanmaması için tama ibra etmek ve davayı kazanmak için ne yapmam gerekir. Şimdiden ilginize teşekkür ediyorum.