Sulh hukuk mahkemesi ve İcra hukuk mahkeme kararları, menfi tespit, banka hesabına bloke konması
İcra hukuk mahkemesi ve Suh hukuk mahkemesinin aynı konu üzerinde iki farklı kararı;
Arkadaşlar, olayı, kronolojisine göre anlatmak isterim, mahkeme kararları ile birlikte.
1.25/12/07 tarihinde, bir dükkanı tutuyoruz, ama ev sahibi, hakkında aldığımız istihbarat doğrultusunda tutmakdan vaz geciyoruz.
2.25/12/07 tarihinde, kira sözleşmesini imzalayıp, depozitoya karşılık 2 adet 1500 usd lik senede imza atıyoruz.
3.26/12/08 tarihinde, noterden avukatla yazdığımız ihtarı, ev sahibine çekip taşınmazı tutmakdan vaz geçip tek taraflı antlaşmayı fesh ettiğimizi anahtarı almasını ve iş yerini kiraya vermesini istiyoruz.
4.Bu arada iyi niyet gösterisi olarak 2 kira öneriyoruz, ev sahibi daha sözleşme baslamadığı halde 1 yıl istiyor, sonra biz vaz geçiyoruz. O, 6 ay isityor, sonra, biz 3 ay öneriyoruz, buda, 4 ay istiyor, durduk yere 3000 ytl verecektik, ama ev sahibi, oğlunun avukat olmasına guvenmesinden olsa gerek, bir türlü antlasmaya yanaşmıyor.
5.Bizde, Sulh hukuk mahkemesine, menfi tespit davası açıyoruz, 14/01/08 de
6.Ev sahibide, 18/01/08 de, bizi 16,800 ytl iki kira bedelinden icraya veriyor.
7.Bizde, sulh hukuk mahkemesinde davanın devam ettiğini belirtip, icra takibini durduruyoruz.
8.Sulh hukuk mahkemesi, lehimize sonuçlanıyor ve karardaki önemli ayrıntıları paylaşmak sitiyorum;
“Davacı olarak biz, anahtar teslimi yapılmadan 25/12/07 tarihinde çektiğimiz ihtar ile sözleşmeyi fesh ettiğimizi, kira sözleşmesinin 5 inci maddesinde belirtilen senetlerde borçlu olmadıgımızın tespitine karar verilmesini istedik”
“Davalı evsahibi, 01.01.2008 ile 01.01.2010 tarihleri arasında sözleşmenin yapıldıgını, tek taraflı olarak feshin geçerli olmayacagını, anahtar teslimi yapıldıgını ve bu sebepten icra takibi başlattıklarını belirti.”
Mahkeme, davayı kabul edıyor, taraflar arasında anahtar teslimi ile ilgili ihtilaf bulundugunu belirtiyor. “Anahtar teslimi hukuki bir olgu olup, yasal delilerle ispatlanmalıdır.Maddi bir olgu olmadıgından, anahtar teslimi tanıkla ıspatlanamaz.Kira sözleşmesinin başlangıç tarihinden önce anahtarın, davacıya teslim edildiği iddiası hayatın olağan akışına aykırıdır. Sözleşme başlangıç tarhinden önce aktin feshi istemi bildirirmiştir. Sözleşme başlangıç tarihinden önce anahtarların davacıya teslim edildiğini, davalıya kiraya veren iddia ediyorsa bunu ispat etmesi gerekir. Bu hususla ilişkin davalı tarafından herhangi bir belge sunulmadığından, anahtarların kiracıya hiç teslim edilmediği mahkememizce kabul edilmiştir. ( Yargıtay 13. Hukuk Dairesi E:2003/5249 K:200/9236 T:04.07.2004)
Davalı, fesh konusunda haberleri olmadığını, bir anlaşma yapılmadığını belirtiyor
Davacı ,mecura hiç taşınmadıgını iddia ve ispat etmiştir diye belirtiyor. (noterden çekilen ihtar delil olarak sunuluyor )
Mahkeme, depozitonun sadece verilen zarara karşı kullanılacağını belirityor, yani kira borçlarına karşı mahsup edilmeyeceğini belirtiyor.
Ancak davalı, kiraya veren, akde aykırılıktan kira bedellerinin istemi ile ilgili yasal icra takibi başlatmış ve bu istemle icra hukuk mahkemesinde yargılama devam etmektedir. Kira ilişkisi kurulurken, kiracı tarafından verilen depozito mecurun boşaltılması halinde, hor kullanmadan doğan hasarın teminatı sayılır. Davalınında, mecuru kiraya vermek için çaba göstermesi BK. 98/2 delaletiyle 44maddesi gereğidir. Bununla ilgili yargılama itirazın iptali davası ile devam etmektedir. Davacıda, mecura hiç taşınmadıgınından, kira bedelleri ile ilgili olarak ayrı bir dava oldugundan, taraflar arasında kira ilişkisi başlamadığından anahtarlar davacıya hiç teslim edilmediğinden davanın kabulune karar verilmiştir.
Karar: Davanın kabulune; Davacı tarafından davalıya verılen iki adet 1500 usd usd toplam 3000 usd senetlerde davacının borçlu olmadıgına tespitine;
Bunun dışında, masraflarında davalı tarafından odenmesıne karar verildi
9.İcra hukuk mahkemesi ise bizi borçlu cıkartıp özel hesabımdakı 27 000 ytl bloke kondu.
Sorularım
1.Yargıtaya temyiz için baş vurduk, sulh hukuk mahkeme kararınıda icra hukuk dosyasına koyduk. Bu durumda özel hesabımdaki bloke kalkarmı. Uzerime şahıs firması oldugundan burdakı parada blokede
2.Icra hukuk mahkemesi neye dayanarak bu kararı aldı, delil eksikliği varmıdır
3.Karar bana ve avukatıma tebliği edilmeden icra müdürü nasıl işleme onay verdi hakimde icraya yada bloke konmasına izin verdi
4.Firmanın, bu ekonomik krizde iş yapamıyor olması maddı zarara yol actı, maddi tazminat davası acarsam kazanma olasılığım varmı, bazı firmalardan sipariş iptal faxları aldım.
5.Bankada herhangi bir sorun yoktu, sırf bu yuzden aylık kredi kullanma limitim donduruldu.
6.Hakim ve Icra müdür hakkında dava açabilirmiyim ?
Sulh hukuk mahkemesinin kararı, icra hukuk mahkemesini etkilermi ? yada dava yeniden görülürmü?
Arkadaşlar, cidden tavsiye yada tecrübelerinize ihtiyacım var özellikle, maddi tazminat davasında
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku