Merhaba sevgili hukuki.net üyeleri ve hukuk uzmanları,

soracağım soru abimin boşanma meselesiyle ilgili. Abim Almanya'da yaşıyor ve Alman vatandaşı. Abim 17 sene önce kendisine yapılan ısrarlara yenik düşüp görücü usulüyle babamın memlekette seçtiği bir bayanla evlendirildi.

Neticede bir birbirine asla uygun olmayan (örn. biri dindar kapalı, öbürü Alman kültürünü benimsemiş) bir çift olarak ailelerin etkisi altında kalarak 17 sene evli kalmayı başarabildiler. Hala da evliler. Çocukları olmadı.

Bu yılın ikinci ayında büyük bir kavgadan sonra yengem Almanya'nın güneyinde yaşayan amcasını arar durumu anlatır, ertesi gün apar topar amcasının kızları 4-5 saatlik yol yapıp yengemi almaya gelirler. Yengem bir takım eşyaları toparlayıp onlarla birlikte Almanya'nın güneyine gider.

Bu ayrılık devam ederken abim Haziran ayında bir kaç günlüğüne Türkiye'ye gider. Babam iki yıl önce memlekette bir kooperatife yazılarak iki daire almıştı. Sözde dairelerden bir tanesinin yarısı abimin yarısı benim olacaktı. Fakat yengemin annesi ve babası babamla konuşup ısrarla o bir daireyi komple abime verilmesini, tapu onun üzerine yapılmasını istemişler. Babamda bu ısrarın etkisi altınta kalıp o iki daireden bir tanesini hemen abimin üzerine tapulamış. Abim kendisi bu evi sürekli yaşayacağı ev olarak kesinlikle düşünmediği ve hatta evi gördükten sonra o kadar beğenmediği için tapusunun üzerine yapılmasını kendisi talep etmemiştir. Babamın miras bırakma amacıyla almış olduğu konutlardan başka bir tanesini istediği için üzerinde tapulu olan evi babama iade etmiştir.

Ekim ayında yengem Almanya'da boşanma davası açmıştır. Türkiye'de de bir avukat tutup babamı mahkemeye vermiştir. Avukatın yazmış olduğu mektubunun ilk satırlarında gerçeği yansıtmayan şu ifadeler var:
... davacının ve dava edilen eşinin sürekli yerleşme amacıyla XY Kooperatifine üye olup konut sahibi olmuşlardır...
Yani o kooperatife yazılan sanki abimmiş gibi göstermişler. Oysa üye olanda parasını verip satın alanda babamdır! Ne abimin ne de yengemin hiç bir şekilde maddi katkısı olmamıştır.

Bu durumda babamın kendisine ait olan bu malı kurtarma şansı varmı?

İlginize, vereceğiniz cevaplara ve tavsiyelerinize şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,

M.B.