Mevcut mevzuat hükümlerinin olumlu ve olumsuz yönleri konusu burada tartışılabilir.

Temel amaç suça itilmiş çocuğun topluma yeniden kazandırılması iken cezalandırma sürecinin buna ne denli hizmet ettiği, buna ek olarak mevzuatta çocukların 12 yaş altı, 12-15 yaş ve 15-18 yaşlar için ayrı uygulamaların ya da ceza indirimlerinin yeterli olup olmadığı ya da amaca hizmet edip etmediği; yine çocuk mahkemelerindeki yargı sürecinin uluslararası hukukta kabul edilmiş hükümlere uygunluğu; konu oldukça geniş ancak çerçeve suça itilmiş çocuk.. suçlu çocuk demiyorum dikkat ederseniz zira suç kavramı psikososyal bir süreç olarak çok etkenli ve suça bir şekilde karışmış çocuğun burda sadece tek başına sorumlu tutulmasının ona haksızlık olduğunu düşünüyorum. Öte yandan tadbir kararları ile alınan tedbirlerin ne denli etkili olduğu da yine burada ele alınabilir.. ayrıca çocuk mahkemelerinin hala ülke genelinde yaygınlaştırılamayışının yansımaları , nedenleri.. tamam çok genişlettim biliyorum

buyrun siz hukukçuların katkılarını bekliyorum. hukukçu değilim sadece bir miktar araştırdım..

özellikle çocuk hukukunda uzmanlaşmış hukukçular var mı onu da merak ediyorum..

örnek vakalar da eklenebilir..