(Hukukçu arkadaşlar, benim sorum biraz uzun. İlgilenirseniz çok minnettar kalacağım. Şimdiden teşekkürler)
Konuyu kısaca özetlemek istiyorum. Bir bankanın şube müdürü iken, verdiğimiz 300 milyar TL. civarında tüketici kredisinden 6,780,000 TL. kısmı ödenmemesi nedeniyle aciz vesikasına bağlandı. Konu Asliye Tic. Mahkemesinde görüşüldü. Asliye Tic.Mah. Banka Pers.Yönetmeliğinin 77 ve 78.maddelerine dayanarak imzaları bulunan diğer 6 kişinin mali sorumluluğuna gitmedi ve sadece müdür olarak şahsımın sorumlu tutulması yolunda karar verdi. Bankanın ilgili Personel Yönetmeliğinin 77.maddesinde; “Personel aldığı emrin, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve genelge hükümlerine aykırı olduğunu veya buna uymanın banka için açıkça zararlı bulunduğunu görürse yerine getirmez. Bu aykırılığı veya zararlı durumu derhal o emri verene bildirir....” denilmekte ve 78.maddesinde ise, Kanun, tüzük, yönetmelik ve emirlerin uygulanmasındaki görüş ayrılığından bahsedilmekte ve “...müdürün karşı olduğu işler üzerinde işlem yapılmaz..... karşı olduğu işlemlerde görüş ayrılığının sebepleri imzadan önce yazılmak sureti ile işlem yapılır...” denilmektedir. Kredilerin açılma aşamasında hiçbir personelle herhangi bir görüş ayrılığına düşülmemiş ve tarafımdan hiçbir personele yazılı yada şifahen talimat verilmemiştir. Ancak, kredi talebinde bulunan kişilerin ve kefillerinin Merkez Bankası kayıtlarından olumsuz bir durumunun olup olmadığının araştırılması için küçük bloknotlara yazılıp servise verilmiş ve gerekli araştırmanın yapılması istenmişti. Çünkü, kredi isteyen bir kişinin çek, senet, kredi yönünden temerrüde düşüp düşmediğini nüfus kayıtlarından Banka bilgisayarında programlanmış istihbarat servisine girilip araştırılması yaklaşık 10-15 dk. Sürmekteydi. Söz konusu istihbarat işi genelde tarafımdan yapılmasına rağmen, zaman zaman İş yoğunluğu nedeniyle bu yola başvurulmuştu. İlgili personelin avukatları vermiş olduğum bu küçük kağıtlara yazılmış notları verilmiş bir talimat niteliğinde görüp mahkemeye ibraz etmişler ve mahkeme de buna uyarak kararını vermiştir. Esasen, krediler banka mevzuatına uygun olarak açılmıştı. Ancak 1998-1999 krizinde müşterilerden bir kısmının işleri bozularak acze düşmüşler ve neticede borçlarını ödeyememişlerdir. Bu konuda Mahkemenin atadığı bilirkişi de konuyu detayı ile incelememiş ve kendisini mahkeme heyeti yerine koyarak HUMK. Md. 275’e aykırı olarak sadece müdürün sorumlu tutulması gerekeceği yönünde mahkemeye görüş bildirmiş ve Mahkeme de bu görüşe uymuştur. Banka avukatları buna karşı çıkarak ikinci bir bilirkişi tayin edilmesini istemişlerdir. Tayin edilen ikinci bilirkişinin bu konuda nasıl bir rapor hazırladığı tarafıma bildirilmeden Mahkeme ilk bilirkişinin görüşüne uyarak kararını vermiştir.
Şimdi sizlerden öğrenmek istediğim hususlar;
1- Temyiz sürem ne kadardır. Temyiz dilekçemde hangi hususları belirtmem gerekmektedir? Dilekçede kredilerin açılışından, bilirkişi raporuna kadar tüm hususları tekrar belirtmem gerekir mi? (Temyiz ile ilgili bir dilekçe örneği gönderilirse çok sevinirim)
2- Bankalardaki işlemlerden müşterek ve müteselsil sorumluluk esastır. Bu konuda Yargıtay’ın 1993/11550 E, 1994/3914 K ve 1993/5615 E, 1994/1394 K sayılı kararları dışında başkaca içtihadı var mıdır? Varsa Esas Karar numaraları?
3- Temyiz sonuçlanmadan banka, maaşıma ya da emekli olma durumumda emekli ikramiyeme tedbir koydurabilir mi? Tedbir koyarsa emekli ikramiyemin tamamına el koyabilirler mi?
4- Bu konuda yapabileceğim başkaca yollar neler olmalıdır?
Bu konularda beni aydınlatırsanız tekrar sizlere minnettar kalacağım. Çok güç durumdayım. SAYGILARIMLA.
Halyav bir avukat tutmadığınızı düşünmek bile istemiyorum.
Bu nedenle konuyu öncelikle avukatınız ile mütalaa ediniz. Eğer avukat tutmadı iseniz çok acil olarak bir avukat tutunuz. Durumunuz çok ciddi olup buradan alacağınız yardımla işinizi yürütmeniz çok risklidir. Dediğim gibi durumunuz acil
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku