Arkadaşlar,

Dün işlemlerimi tamamladım. Bilateral yüksek miyopi (Sol göz: -9, Sağ göz: -9) sebebiyle B sınıfına girerek barış zamanlarında askerlikten muaf oldum (seferberlikte askere çağrılmak şartıyla). İşlemleri başlatmadan önce forumlarda çok araştırdım ama yeterli bilgi bulamamıştım, o nedenle deneyimimi burada sizlerle paylaşacağım umarım yararlı olur. Benm sorunum yüksek miyopiydi, diğer rahatsızlıklarla ilgili bilgim yok.

2000: İlk yoklama nedeniyle Isparta Askeri Hastane'ye gittim. Muayene oldum, kurula girdim. Kurulda nereden mezun olduğumu sordu doktorlar. İyi bir fakülteden mezun olduğumu öğrenince eğitim ya da fiziksel çalışma yapmadan Genelkurmay'da çalışabileceğimi belirterek "Bilateral Yüksek Miyopi: Yedek Subay Adayı olabilir" kararı çıkarttılar.

2000-2008: Master, doktora, tecilli.

3 Kasım 2008: Ankara askerlik şubeye gittim. Tam anlayamadığım bir listenin daha hazır olmadığını söylediler. Ay ortasında tekrar gel dediler.

18 Kasım 2008: Şubeye girebilmek için sabahtan çok uzun bir kuyrukta bekledim. Ankara'da bütün şubeler bir arada ve sizi kafalarına göre herhangi bir ilçenin şubesine gönderiyorlar, ikametinizle alakası yok yani. İçeride yedek subay sırası için numara verdiler. Yesek subay adaylarıyla tek bir bayan ilgilendiği için sıra çok yavaş ilerliyordu. Öğleden sonra 4 gibi evrak teslimi ve imzalar bitti. Nüfus kaydımın olduğu şubeden faks bu saatten sonra gelmez yarın gel dediler.

19 Kasım 2008: Önceki günden de beter bir sıra vardı. Gene sırada bekle dediler ama dün beklemiştim zaten diyerek bir şekilde girdim. Şubedeki doktora gönderdiler. İçeri girdim, sorunun ne dediler. Önceden aldığım, göz derecemi gösteren br belge istediler. Gösterince tamam hastaneye sevksin dediler. Hepsi 1 dakika sürdü. Sonra tekrar imzalar vs ve Etimesgut Asker Hastanesi'ne sevk edildim. Hemen yola çıktım, öğlen vardım. Öğleden sonra kurul muayeneleri yokmuş yarın gel dediler. Şubeden verilen kapalı zarfı er kayıta açtırıp eve döndüm.

20 Kasım 2008: Sabahtan hastaneye gittim. Doktoru görmek için ilk ben girdim. Makinayla gözlerime baktı, sonra ekrandan harfleri okuttu. Hemşireye -8.50 -8.50 yazdırdı. Tüm muayene yaklaşık 3 dakika sürdü. Herhangi bir yorumda bulunmadı doktor. Belgeyi önce sağlık kurulu sekreterine götürdüm, orada bir form hazırladı. Sonra o formu baktabipe imzalatmak için çıktım. Teslim ettim, yarı saat sonra geri döndüm. Tekrar muayene eden doktora gittim ama dışarı çıkmış, bütün gün dönmeyecekmiş. Ertesi gün kurul sabah 9'da başladığı için (pazartesi-çarşamba 13.30'da cuma 9.00'da, diğer günler kurul yok) yarına yetişmez haftaya nüfus cüzdanınla doğrudan kurula git dediler.

26 Kasım 2008: 13.30'da kurul kapısında beklemeye başladım. 14.15 gibi içeri almaya başladılar. En son muaf olacakları alıyorlar. Ben de o grupla girip muaf olduğumu öğrendim. Bir deftere parmak bastırdılar. 45 dakika sonra da belgeyi aldım. Hemen şubeye vermek için yola çıktım. Şubeden aslı ve 2 fotokopisini istiyorlar. Aynı gün bütün işlemler bitti.

İşlemleri hızlandırmak istiyorsanız: nüfus cüzdanı fotokopileri, diploma fotokopileri, eski göz raporlarınızı ve 30 kadar fotoğrafı hazır bulundurun ve şubedeki asker ve memurları sinir etmeyin. Hastanede de muaf olmayı dört gözle bekliyormuş gibi bir görüntü sergilemeyin derim.

Kolay gelsin