Arkadaşlar,
Uzun süredir kira ilişkisi içinde olan taraflardan kiralayan, sözleşmede yazılı miktar kadar her ayki kira bedeli karşılığı düzenli olarak kiracısına belge tanzim edip vermektedir.Her nasılsa birgün kiracı vergi kontrolörüne ödediği verginin beyan edilenden daha fazla olduğunu söylemiş ve kiralayana 4500 YTL vergi cezası gelmiş ve bu miktar ödenmiştir.
Bu durumda sözleşmede yazılı miktar belli, her ay kiralayan tarafından kiracıya verilen makbuzdaki miktar aynı ve beyan edilen matrah da bu beyanlara uygun olmasına karşın, kiracının beyanı esas alınarak kiralayana haksız bir şekilde ceza tahakkuk ettiriliyor.
Eğer belgeler esas alınmayacaksa kötü niyetli kiracıların dudakları arasından çıkacak iki söze bağlı olarak cezalandırma yolu açıkmıdır?
Bu durumda kiralayan bir geri alma davası aşsa başarı şansı nedir?
İlginize teşekkürler...
213. s. V.U.K
Madde 3 - (Değişik madde: 30/12/1980 - 2365/1 md.)
A) Vergi kanunlarının uygulanması: Bu Kanunda kullanılan "Vergi Kanunu" tabiri işbu Kanun ile bu Kanun hükümlerine tabi vergi, resim ve harç kanunlarını ifade eder.
Vergi kanunları lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder. Lafzın açık olmadığı hallerde vergi kanunlarının hükümleri, konuluşundaki maksat, hükümlerin kanunun yapısındaki yeri ve diğer maddelerle olan bağlantısı gözönünde tutularak uygulanır.
B) İspat: Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya, ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.
Vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispatlanabilir. Şu kadar ki, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesi ispatlama vasıtası olarak kullanılamaz. İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir.
Vergi cezası neden dava konusu yapılmamış da ödenme yoluna gidilmiştir?
Kiracı, ödediği kiranın stopajını vergi dairesine beyan ile ödemelidir. Yani Kiralayanın gelir vergisi mükellefiyeti açısından kiracı vergi sorumlusudur. Kiracının (vergi sorumlusunun) eksik beyanı nedeniyle
kiralayan matrah farkı ve cezalarını ödemek durumunda kaldığına göre bunu kiracısına rücu edebilir.
Kiracı daha yüksek bir kira bedeli ödediğini resmi memur önünde kabul ve beyan ettiğine göre, muhtemelen yasal kira artışlarından çok daha fazla bir artışa kiralayan kavuşmuş olmaktadır. Böylece fark kira paraları için kiracı aleyhinde dava düşünülebileceği gibi, bundan böyle kiracının beyan ettiği kira bedelini kiralayanın talep etme hakkı doğmuş olmaz mı?
Sanırım konuyu tam olarak açıklayamadım.Bahse konu mecur, konut.Aslında kiracı 80 yaşlarında yaşlı bir kadın.Ve vergi memurlaruna muhtemelen yanlışlıkla birer yıl kaydırarak kiraları bildiriyor.Böylece geriye dönük 5 yıllık beyan olunan vergi gelirlerinde farklılık olduğu için kiralayana vergi cezası geliyor.Başlangıçta kusura bakmayın yanlışlık oldu diyen yaşlı kadın, şimdi çocuklarının da desteğiyle yanlışlık sizde diyor.Ancak son üç yıldır ödediği kiraların karşılığında kiralayandan belge alan ve bunlara itiraz etmeyen (çünkü gerçekten, ödenen ile verilen belge ve vergi dairesine beyan edilen miktarlar aynı)kiracının yanlış bir beyanı ile kiralayan cezalandırılmış durumda.
Gelelim itiraz meselesine.Kiralayan vergi cezası ile karşılaşınca buna yazılı olarak itiraz ediyor ama, belge değil, kiracının beyanı esas alınıyor ve itiraz reddediliyor.Bu durumda kiralayan hiç bir usulsüzlük yapmadığı halde hatalı bir beyanla haksız yere cezalandırılmış oldu.Şimdi kiralayan bu haksız durum karşısında
a.Kiracısına karşı
b. Vergi dairesine karşı ne yapmalı???
kiralayan ile kiracının beyanlarındaki fark bir yıl ara ile gidiyor.Şöyleki;
Yıllar Gerçek kira Kiracının beyanı
1999.........70....................85
2000.........85....................105
2001........105....................135
2002........135....................150
2003........150....................170
Bu durumda vergi memuru kiracının beyanlarını tutanağa geçiriyor ve kiralayanın itirazına karşın uzlaşma müessesi de deverye sokularak cezalandırılma yoluna gidiliyor ve ceza ödeniyor.
Ancak kiralayan kiracısının yanlış beyanı sonucu haketmediği cezayı ödediği ile kalacak mı?Vertgi mahkemesine dava açsa husumeti kime/lere yöneltmeli?Böyle bir dava açma hakkı varmı?Bu konuda süre kısıtlaması varmı, yani zamanaşımı itirazı ile karşılaşabilir mi?
Selamlar
Bir akrabam ve ben 2001 yılında kurulmuş,Ltd.Şti.den 2004 Mart yılında tüm hissemizi devrederek ayrıldık. O zamana dek şirketin tek yetkili...
1995 yılında ikamete açılan Ümraniye Cezaevi lojmanlarında oturan memurlardan, lojman kira,yakıt,elektrik ve su bedellerinin alınması için 03.05.2000...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku