Merhaba arkadaşlar;
4483 sayılı yasanın 5. maddesinin birinci fıkrası:
İzin vermeye yetkili merci, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlediğini bizzat veya yukarıdaki maddede yazılı şekilde öğrendiğinde bir ön inceleme başlatır.
demektedir.
yukarıdaki dediği 4. madde de olaya ilişkin ikinci fıkra:
Diğer makam ve memurlarla kamu görevlileri de, bu Kanun kapsamına giren bir suç işlendiğini ihbar, şikayet, bilgi, belge veya bulgulara dayanarak öğrendiklerinde durumu izin vermeye yetkili mercie iletirler.
demektedir.
Olay şu şekildedir.
Bakanlık müfettişi tarafından bir soruşturma yapılmış soruşturma neticesinde bir tevdi raporu düzenlenmiş ve 4483 sayılı yasa kapsamında ön inceleme yapılması için yetkili Valiliğe göndermiştir.
İlgili tevdi raporunun Valilik evrak kayıt tarihi 25 Temmuz 2008 dir.
Raporun Valilikçe evrak kaydına işlenmesi maddede yazdığı gibi "öğrenme" fiilini oluşturur mu? Yoksa öğrenme fiili raporun ilgili birimce incelenip Vali den ön inceleme onayı alındığı tarihte mi başlamaktadır.
Aynı yasanın süreyle ilgili 7. maddesi:
Yetkili merci, soruşturma izni konusundaki kararını suçun 5 inci maddenin birinci fıkrasına göre öğrenilmesinden itibaren ön inceleme dahil en geç otuz gün içinde verir. Bu süre,zorunlu hallerde onbeş günü geçmemek üzere bir defa uzatılabilir.
demektedir.
Zira ilgili rapora ilişkin içinde bulunduğumuz Kasım ayı içerisinde bir ön inceleme başlatılmıştır. Ön inceleme onayı Ekim ayının sonlarına doğru alınmıştır.
Mevcut duruma göre bu tarihlerde ön inceleme yapılıp soruşturma izni verilebilir mi?
Eğer öğrenmenin gerçekleştiği tarih Valilik evrak kayıt tarihi ise ve süreler aşılmış ise soruşturma izni verme yetkisi zamanaşımına uğramakta mıdır?
Yoksa bu süre sadece soruşturmanın gerektiğinden fazla uzayıp memurun soruşturma tehdidi altında bırakılmaması amacıyla konulmuş ve zamanaşımı doğurmayan bir madde midir?
Eğer öyleyse Temmuz 2007 de gerçekleşen bir olay hakkında Ekim 2007 de verilen bir şikayet dilekçesi hakkında Kasım ayı içerisinde müfettiş tayin edilmiş ve Haziran 2008 e kadar soruşturma yürütülmüştür. Bilgi edinme kanunu kapsamında elde ettiğimiz Disiplin raporunun üstünde de soruşturma başlangıç ve bitiş tarihleri bu belirttiğim tarihler olmasına rağmen Soruşturmanın devam ettiği tarihler arasında Mart 2008 de Bakanlıktan soruşturma onayı alınıyor. 657 sayılı kanunun 127/a maddesi umursanmıyor.
Buna istinaden Ağustos ayı içerisinde istenen ve 14 Ağustosda bakanlığa gönderilmek üzere idareye sunulan savunmalara ilişkin halihazırda bir gelişme yok. Ceza verdilermi, vermediler mi hala belli değil. Burada da 657 sayılı kanunun 128. maddesi umursanmıyor.
Şimdide yukarıda bahsettiğim 4483 sayılı kanunda yazılı süreler dikkate alınmıyor diye düşünüyorum.
Buna göre soruşturma izni verilmesi halinde yapılacak itirazda süre bakımından bir iddia da bulunabilir miyim? Süre göz önüne alınarak soruşturma izni kaldırılabilir mi?
Soruşturma izni verilmemesi halinde bakanlığın bölge idare mahkemesine itiraz hakkı varmıdır?
Soruşturma izni verilmemesi halinde aynı olayla ilgili ileriki bir tarihte yeniden soruşturma veya ön inceleme yapılabilir mi?
Halk arasında "abart egzoz" ya da "performans egzozu" şeklinde tabir edilen egzozların aracın performansına olumlu yönde hiçbir etkisi olmadığı gibi...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
eşlerde cocuk yoksa miras durumu...
13-05-2025, 13:01:29 in Miras Hukuku