İyi günler. Kamu kuruluşunda çalışmaktayım, 18 ay önce aynı kurumda çalışan bir arkadaşımıza 2 memur arkadaş kefil olmuştuk. Krediyi çeken arkadaşımız geçtiğimiz ay yurtdışında çalışan birisi ile yine yurtdışında evlendi, ve istifa edeceği söylentileri kulağımıza geldi. Şu anda dönüş yapmıyor, yasal, ücretli iznini ve 30 gün rapor kullanmış durumda, bir kaç içinde dönmediği takdirde iş hakkı fesh edilecek. Dönmemesi ve borcunu ödememesi durumunda ne yapmalıyız, 19 x 550 ytl borcu kalmış durumda. Banka müdürü ile görüştük size yeni kredi veririm öncekini kapatırız, borcu sizin ödediğinize dair yazı veririm dedi, en mantıklısının bu olduğunu söyledi. Borçlu arkadaşımızın 12 yıl kamu hizmeti var, emekli sandığına ödenmiş 12 yıllık primi var. Biz ödemeyi yapsak bir avukatla anlaşsak yurt dışında iken tahsil imkanımız olabilir mi? Haciz işlemi başlatmış olsak Yurt dışına çıkış yada giriş yapmaya kalktığında borcunu ödemesi için zorlayıcı bir şeyler yapmış olabilirmiyiz, emekli sandığı ve ayrılmak üzere olduğu kuruma doğacak hakları için haciz koyabilirmiyiz, buradan oturduğu evde şu anda kardeşi kirada oturuyor, o evdeki eşyalara haciz koydurabilirmiyiz? Yoksa kuzu kuzu borcu ödeyip bir daha kefil olmamaya yemin mi etmeliyiz Bilgili arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var. ben 2. kefilim ve aynı bankaya şu anda maaşımdan daha yüksek kredi ödemem var, ama kredime karşılık evim ipotekli, kafam karmarakarışık ve ne yapacağımı bilmiyorum, verilen cevaplara şimdiden teşekkür ediyorum.