İyi günler.Benim şöyle bir sorunum var,2001 yılında sahibi olduğum 60 HB 957 plakalı aracı 15 gün süreli vekalet vererek Sivas'ta bir şahısa sattım, aradan geçen 4 yıl sonra o şahsın araç satışını noterden yaptığı halde trafikten kendi üzerine almadığını öğrendim.Çünkü aracın bütün borçları,araçla alakalı tüm ödemeler ne varsa hala bana geliyor.Trafikte araç hala benim üzerime görünüyor.Sorunum şöyleki araç satışı yapıldığı için arabayı bağlatmak gibi zorlayıcı bir hakkım yok,adama direk satış yerine vekalet(vekalet verdiğiniz zaman direk sattığınız şahıs yerine üçüncü bir şahsı gösteriyorsunuz)verdiğim için trafiktede birşey yapamıyorum(Üzerimden yıktıramıyorum)Adamı zar zor telefonla buldum,aracın en az 5 el değiştirdiğini öğrendim ve son kullanıcıya ulaşamadım,sondan bir önceki kullanıcıda benim hiçbirşey yapamayacağımı tamamen onların keyfine muhtaç olduğumu söyleyip hem suçlu hem güçlü tehditler savuruyor.Kötü birşey olursa,araç bir olaya falan karışırsa direkmen ilk suçlu benim ama hiçbirşey yapamıyorum.Burada (Ben Tokat'tayım)görüştüğüm avukatlarda çözüm üretemediler,sivastaki tüm noterlerin arşivine baktırarak direk satış örneğini bulmamı ve onunla Trafikte belki bir hak sahibi alacağımı tavsiye ettiler.Bana ne önerebilirsiniz?Bu beladan kendimi haksız duruma düşürmeden nasıl kurtulurum...
Sayın kena yukardaki linkleri incelerseniz (ki bunlar örnek olarak konulmuştur forum arama seçeneğinden noter satış yazıp arama yaparsanız daha fazla örneklere de rastlamanız mümkündür) sorunuzun bu forumlarda bir çok kez cevaplandığını göreceksiniz.
sürekli tekrar etmek zorunda kalıyorum ama forum kurallarını okuyunuz, yeni bir konu açmadan önce forumlarda araştırma yapınız sorunuzu benzer konular içinde yazabilirsiniz buna rağmen hiç benzemediğinizi düşünüyorsanız yeni konu açınız
Ben o iletilerin hepsini okuduktan sonra yazmıştım bunları çünkü aynı konu olmasına rağmen benzer değillerdi.Aradığım sorunun cevabı hiçbirinde yoktu affedersiniz ama zaman ayırarak noter satışı ile alakalı herşeyi okudum ve aydınlanamadım.Tekrar sormama gerek yok benim sizden duymak istediğim nasıl bir yol izlemem ve nerelere başvurmam gerektiği idi...
Araça hala sizin adınıza olduğuna göre, yasal olarak sahibi sizsiniz. Aracın iadesi için genel mahkemede dava açabilirsiniz.
Eğer bir yere borcunuz varsa, mal beyanı olarka aracın plakasını bildirin. Alacaklı aracı haczedip satabilir
Av.ragıp ATAY'ın görüşüne katılmıyorum.Yargıtay son 2 seneden beri vermiş olduğu kararlarda araç satışı için noter satışını yeterliş görmüş, trafikteki satışının sadece bu satışın açıklayıcısı olduğunu beyan etmiştir. Noter satışından sonra ister trafikte tescil olsun isterse olmasın araçın mülkiyeti devir alana geçmiştir.
Arkadaşımız artık bu araçın sahibi değildir.Elinde noter satışı varsa bu nıter satışından sonra araçla bir ilgisi kalmadığından dolayı hiç bir borçla yükümlü değildir. Kazalardan da sorumlu değildir. Çünkü kazayı yapan aracın maliki olup yada aracın maliki olarak aracı kullanmaktadır.
Bende en başta böyle biryol izlemeyi düşünmüştüm ama karşı taraf aracın noter satışını aldığı için yapacağım girişim sahtecilik veya asılsız ihbar olarak değerlendirilebilirdi.Kendimi haklı iken haksız duruma düşürebilirdim,bu anlamda destek almak istediğim avukatlarda net bir çözüm üretemediler.Belki komik gelecek ama bir arkadaşım çok daha ilginç bir fikir verdi bana.(Sivas'a giderek aracı bul plakalarını çaktırmadan al geri gel bakalım ozaman neyapacaklar demişti)
Şu anki içinde olduğum durumda heryere başvurdum(Trafik,Maliye,Savcılık..)ama enteresan bir durumda olmalıyımki kimseden çözüm veya netice alabilecek bir bilgi alamadım..
Eklemeyi unuttum sanırım,elimde direk noter satışı yok sadece böyle bir artniyet hissettiğim için 2 hafta süre verilmiş satış vekaleti var bu tabiiki verilen vekalet aracı alan kişinin tanıdığı 3. bir şahsa verildi.Onlar verilen 2 hafta süre içinde aracın noter satışını üzerlerine almışlar fakat ne amaçla yaptıklarını anlayamadığım bir tarzla aracı trafikte üzerlerine ısrarla almıyorlar.
sayın keena vekalet verdiğinizi söylüyorsunuz ama satış belgesi elinizde değil benim fikrime göre noter satışı muhtemelen yapılmamış olabilir. Çünkü :
KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ
Tescile Dair Diğer İşlemler
Satış ve Devirler
Madde 36- Araçların satış ve devirlerinde aşağıda gösterilen esas ve usuller uygulanır.
Satış ve devirlerin noterlerce yapılması zorunludur. Bunun dışında yapılan her türlü satış ve devirler geçersizdir.
Resmi araçlar hariç, trafik tescil şubelerine tescilli araçların satış ve devirlerinin araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak, noterlerce düzenlenen senetle yapılması mecburidir. Satış işleminden önce aracın motorlu taşıtlar vergisinin ödendiğine dair belgenin ibraz edilmesi zorunludur.
Noterlerce yapılan satış ve devirlerde;
a) Tescil belgesi esas alınarak yapılan satış ve devirlerde tescil belgesinin ilgili bölümüne, satış ve devir tarihi yazılarak tasdik edilir. b) Tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere, işlemin tekamülünü müteakip en geç 15 iş günü içinde ilgili tescil kuruluşuna bildirilir.
Bu bildirme, tanzim edilen senedin bir örneğinin aracın kayıtlı olduğu tescil kuruluşuna gönderilmek suretiyle yapılır.
Gönderme işlemi Posta İşletmesi kanalı ile yapılabileceği gibi, doğrudan tescil kuruluşuna iletilmek suretiyle de yapılabilir.
Noterler tarafından gönderilen bu belgeler aracın tescil dosyasına konulur.
c) Tescili silinmiş olan veya tescil edilmediğinden tescil belgesi bulunmayan araçların satış ve devirleri de sahiplik belgeleri esas alınarak noterlerce yapılır ve ayrıca satış işlemi sahiplik belgesine tarih konulup yazılarak tasdik edilir.
Bu satışlar hakkında tescil kuruluşuna bilgi verilmez.
Araç satın alanlar, satın alacakları aracın satışına dair hukuki bir ilişiğinin mevcut olup olmadığını bir dilekçe ile ilgili tescil kuruluşundan öğrenebilirler.
yukardaki hükümlere göre eğer noter satışı olsa idi satışı yapan noter bu bilgiyi aracın bağlı olduğu trafik tescil müdürlüğüne bildirirdi. Ve bu bilgi aracın sicil dosyasında olurdu anladığım kadarı ile siz bu dosyayı kontrol ettiniz ve böyle bir bilgi görmediniz
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku