Merak ettiğim bir şeyi sormak istiyorum, yoksa klüp satın alacak kompradorlardan biri değilim. Bu konuda uzman bir hukuk insanı varsa tüm foruma ve kendi meslektaşlarına da faydası olur diye sormak istedim.

Şimdi bazı klüpleri görüyoruz ki, sonunda A.Ş. gibi şirket kısaltmaları var, yani şirketleşmişler.
Ayrıca bildiğim kadarı ile aslında klüpler (takımlar) birer dernektirler.
Şahıs firmaları da A.Ş., Ltd Şti gibi tüzel kişilikler olduğunu sanıyorum.

Bu durumda aklıma gelen sorular şunlar;

1) Adamın birisi kafasına esse, cebine de güvense, kendi adına bir takım kurabilir mi? Kurar dersek, bu illa bir dernek (ne bileyim genel kurulu, sandığı vs.si ile) mi olmak zorundadır? Yoksa şahsi firma gibi kurabilir mi? (Başkan da ben, yönetim kurulu da ben, alayı da ben diyebilir mi?)
2) Şahıs firması olmaz ise, adamın birisinin A.Ş. sahibi olduğunu düşünürsek bu şirket üstünden bir klüp satın alabilir mi?
3) Buradan yola çıkıp şunu sormak istiyorum, işte klüplerimizin içinde bulundukları borçlar harçlar ortada.. Bir klüp satın aldığımızda var olan dernek vs. borçlu ise, tüm o borcu ile satın almak zorunluluğu mu vardır? Yoksa o borç bir şekilde eski yönetime gider, ve sıfırlanarak spor hayatına yeni sahipleri ile devam edebilir mi o klüp?
4) yada 3. soruya bağlı olarak, klübün diğer tüm menkul, gayrımenkul vs.lerinden de feragat etmek şartı ile, sadece isim hakkını ve bulunduğu ligteki oynama hakkını borçlarını üstlenmeden satın alabilmek mümkünmüdür?
5) Bir de tamamen kişisel bir merak, hiç acaba böyle bir konuda müvekkiline hizmet veren avukatımız var mı forumda? Mesela en düşük kademeden bir amatör klüb kaç paradan el değiştir böyle bir bilgiye sahip olan kimse varsa yazarsa sevinirim.

Ek bilgi: Bir futbolsever olarak merak ediyorum, diyeceksiniz ki hayrola klüp mü alacaksın? Hayır, geçenlerde bir gazetede okudum, bir internet sitesi tüm üyeleri birleşip bir amatör takımı satın almışlar. Transfer edilecek veya satılacak oyunculara sitede anketle karar veriyorlarmış, hatta ilk onbirleri bile birlikte seçiyorlarmış, teknik adam sadece seçilebilecek durumdaki oyuncuları bildiriyormuş , sakatlar ve cezalıları seçmesinler diye. Bir de antrenmanların programlarını yapıyormuş.