saygı değer hukucu'lar

Emniyet fiş silmiyor neden silmiyor

Devlet affetse de polis affetmiyor. Devletin imha edilmesini istediği sicil kayıtlarını polisin sakladığı, hatta 'dağıttığı' ortaya çıktı. Emniyet'e göre 'sicil affı' polis arşiviyle alakalı değil

Devletin affettiği sicilleri, polisin affetmediği ortaya çıktı. Sicil affını öngören son yasayı, "Bu yasa bizi değil, güvenlik soruşturmasını isteyen kurumları ilgilendiriyor" diye yorumlayan Emniyet, yasayla affa uğramış sicil kayıtlarını arşivinden çıkarmadı.

Emniyet'in, affedilen sicil kayıtlarını da kendisinden istenen güvenlik soruşturmalarının dosyalarına yansıttığı, yasaya göre silinmesi gereken bu suçların karşısına '... tarihli yasayla silinmiştir' ifadesini koymayı yeterli bulduğu anlaşıldı.

1994 yılından bu yana...
Türkiye'de sicil affı öngören son düzenleme, 1994 yılında yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 26 Ekim 1994 tarihinde kabul edilen 4045 sayılı yasayla, kişiler hakkında 'mahkemece verilen cezalara ilişkin adli sicil kayıtları dışındaki kayıtlara ait fişlerin imhası' benimsendi. Söz konunusu yasanın geçici 4'üncü maddesiyle, "Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış bulunan güvenlik soruşturması sonucunda ilgilinin dosyasına konulmuş olan ve mahkemelerce verilen cezalara ilişkin adli sicil kayıtları dışındaki kayıt ve fişler, ilgilinin başvurusu aranmaksızın dosyadan çıkarılır" hükmü getirildi.
Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, 1994 yılında TBMM'den geçen 4045 sayılı yasadaki hükmü farklı yorumladığı ortaya çıktı.

'Silmeyin' genelgesi
Yasa ve bu yasa uyarınca çıkarılan yönetmeliğin ardından il emniyet müdürlüklerine bir genelge gönderen Emniyet, affa uğramış suçlara ilişkin fişlerin 'imha edilmemesi' talimatını verdi.
Emniyet'in genelgesinde, bu talimatın gerekçesi şöyle açıklandı:
"Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak olanlar dışında kalanlar hakkında, 26.10.1994 tarihli ve 4045 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış bulunan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda ilgililerin dosyasına konulmuş olan ve mahkemelerce verilen cezalara ilişkin adli sicil kayıtları dışındaki kayıt ve fişler, ilgilinin başvuru yapması şartı aranmaksızın dosyasından çıkarılır ve imha edilir şeklindeki hüküm, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapan kurumları değil, güvenlik soruturması ve arşiv araştırmasını talep eden kurumları ilgilendirmektedir."

Saklamakla kalmıyor
Emniyet'in, daha önce çıkarılan sicil aflarını da benzer gerekçelerle arşivlerine yansıtmadığı öğrenildi.
Affa uğrayan kayıtları silmeyen Emniyet'in, bu kayıtları yaptığı güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarına da yansıttığı ortaya çıktı.
Emniyet'in, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının istemi doğrultusunda hazırladığı güvenlik soruşturmalarında ve arşiv araştırmalarında yer verdiği bu kayıtların karşısına, '... tarihli yasayla silinmiştir' ifadesini koyduğu öğrenildi.
Milyonlarca kişi fişli
Bugün, Emniyet arşivlerinde kişilere ait kayıt sayısı milyonlarla
ifade ediliyor. Sadece 12 Eylül darbesinden bugüne 1.5 milyon kişinin Emniyetçe fişlendiği biliniyor.

bu konuya açıklık getirirseniz sevinirim