Ev sahibim depozitomu gerekçesiz eksik ödemek istiyor
Merhabalar,
sorunum eski ev sahibim iledir, 3,5 ay önce kiraladığım evi, ev sahibi ile kendi yerime aynı şartlarda bir kiracı bulmak suretiyle tahliye ettim, 1000$ tutan depozitomu (bunu belgeleyen kontratım ve altında ev sahibimin imzası mevcuttur, mayıs ve haziran aylarına ait kendi isteği doğrultusunda hesabına ödenmiş o günkü serbest piyasa satış kurundan 500$ (614 ytl ve 635 ytl tutan) tutan 2 adet ödeme dekontum mevcuttur) hiç bir gerekçe göstermeksizin eski kurdan ödemek istemektedir, daha doğrusu kendi menfaatini ileri sürerek 15/09'da sözle anlaşmamızı ileri sürerek 15/09 tarihindeki kuru baz alarak bugünkü değeri yaklaşık 838$ tutacak şekilde depozitomu iade etmek istemektedir. Bu da haliyle 1000$ ödeme yapmış olan benim işime gelmemektedir. Bu konuda hangi kur değeri üzerinden ödemesi veya nakden 1000$ mı ödemesi gerekmektedir?
Bu arada benden sonraki kiracı eve yerleşti ve evin demirbaşlarını kendisine eksiksiz ve çalışır (sağlam) durumda teslim ettim, sözlü olarak teyidini aldım, bütün bunlardan sonra ev sahibimi yakın zamanda icraya vermek istiyorum, 1000$ (21/10/2008 itibariyle 1550 YTL) tutan depozitomu bugünkü kurdan talep etmek için ne kadar hakkım bulunmaktadır? Kur farkını karşılamak (elinde 1000$ım varken) ev sahibine düşmez mi?
Re: Ev sahibim depozitomu gerekçesiz eksik ödemek istiyor
Sayın Insense,
Sözleşme üzerinde depozito, Dolar olarak yazıyorsa kuşkusuz Dolar ya da geri ödeme anındaki kur üzerinden ödenecek. Buna şüphe yok. TL yazsa idi faizini isteyecektiniz.
Yargı yoluna başvuracağınızı açık ve net bir dille kendisine söyleyerek süre verin. Ödemezse de derhal alacak davası açın. Çoğu kişi birkaç yüz TL için dava açmaya değmez diye düşünebilir ancak burada önemli olan miktar değil karşınızdakinin tavrına karşı bir tür tavırdır. Kolay gelsin.
Kira ne olarak ödeniyorsa depozitonun da o birimden olması daha mantıklı bence.Şöyle ki,YTL olarak evi tuttuğunuzda evdeki demirbaşlar ve varsa boya badananın temizliği ve temerrüd durumunda kiraya sayılacak miktar o günün şartlarına göre belirleniyor.Mesela bu günlerde dolar aldı başını gidiyor.Son beş yıldır ise depozitoyu döviz cinsinden alan ve bu arada bir kaç kiracı değiştiren ev sahipleri karlı çıktı.Kiracılar mağdur oldu.Benim önerim şu arkadaşlar.Ev tutulurken mesela 500 YTL ye tutulmuş olsun.Depozito denilen miktarda kira bedeli kadar veya kira bedelinin iki katı olmalı.(Bu miktar demirbaşlara göre değişebilir)Yani kira bedeliyle orantılı.Kiracı evi tahliye ettiğinde o anki kira bedeli neyse (Kira artışları ne kadar olduysa depozito da o kadar artmalı)Bu durumda dövizin çıkması ve ya inmesi her iki tarafıda mağdur etmemiş olmaz mı?Sizin durumunuza gelince aynı şartlarla kiracı bulduğunuza göre depozito miktarı da 1000 dolardır her halde..O kiracıdan aldığı 1000 doları aynen size iade etmesi gerekir..Bir dahaki sefere benim önerimi denermisiniz bilemiyorum..Her iki taraf içinde adil olan bence böylesi....
peki kanunda kur ile ilgili herhangi bir kanun, hüküm veya benzeri durum varmıdır? eğer yatırdığım ytl üzerinden faizlendirilse bile ben mağdur olacağım, çünkü yeni ev sahibime de 1000$ borçluyum, giren kiracı da eski ev sahibime 1000$ vereceğine göre, bu ev sahibinin lehine bir durum söz konusu değil midir?
pazartesi ihbar çekip cevap verip vermemesine göre icra işlemlerine başlamayı düşünüyorum? bu tarz davalar (kiracının her türlü haklı olduğu) ne kadar sürmektedir (kaç celse) ve ev sahibimin evden çıkmaya anlaşmamız olan (düşük kur zamanına ait) tarihteki kuru baz alarak ödeme yapmak istemesi ne kadar haklı olabilir?
teşekkürler
Kontratta Dolar yazmadıysanız Dolar cinsinden alamazsınız, sadece faiz isteyebilirsiniz. Dolar düşseydi ne olacaktı? O zaman verdiğinizden daha az parayı siz kabul etmeyecektiniz değil mi?
kontratımda 1000$ vereceğim yazıyor (aksi birşey yazmıyor), günün şartlarında 1000$'ı ytl olarak hesabına geçtiğime dair dekontlarımda elimde mevcuttur, bilgilerinize
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sn.karavelioğlu, kontratta dolar yazsa bile,ödeme YTL olarak yapılmış,bu durumda gene dolar olarak ödenmesi zorunlumudur?
Sayın Kırcalı,
Kontratta Dolar yazarsa ve ödeme YTL ile yapılırsa, başka bir açıklama da yoksa bence bu durum Dolar'a endeksli YTL olarak kabul edilmelidir. Yani alan ve veren bunun zımnen Dolar ya da eşdeğeri YTL olarak alındığını ve geri verileceğini kabul etmiştir diye düşünüyorum. Tabi kontratı ve dekontları incelemeden tam bir şey söylenemez. Örneğin kiracı bunu bankaya yatırırken dekonta depozito bedeli olan 1000$ ın ilk taksidi olan 500$ karşılığı YTL şeklinde bir ibare koydurmuş olabilir.
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku