Öğretmenin İstifası Durumunda Tazminat Ödeme Yükümlülüğü
Merhaba,
Özel bir okulda öğretmen olarak görev alıyorum. Size bir sorum olacak. Okulumdan dönem içerisinde ihbar süresini göz önünde bulundurarak istifa etmem durumunda okula herhangi bir tazminat ödemem söz konusu olur mu? Ayrica kurumun istifami kabul etmeme gibi bir hakki var mi?
Yardimci olursaniz cok sevinirim cunku kariyerim acisindan cok onemli bir karar vermek uzereyim. Saygilarimi sunar iyi calismalar dilerim.
Okul ile yapmis oldugum sozlesmede "OZEL SARTLAR" basligi altinda su maddeler yer aliyor:
a) Kisi gorevi ogretim yili sonuna kadar birakamaz. Sozlesme suresi sona ermeden isi biraktiginda yada uygunsuz hareketler sebebiyle sozlesmeninin feshine sebep oldugunda:
- Okulun ugrayacagi zararlari karsilamakla yukumludur.
- Sozlesme bitim tarihine kadar almasi gereken brut maasin iki katini cezai sart olarak odemeyi kabul eder.
b) Ogretmenin uygunsuz davranislari sebebiyle sozlesme ihbara gerek olmadan kurumca fesh edilir ve calisan herhangi bir tazminat talep edemez.
c)Ogretmen hastalik izinleri ve resmi makamlardan alinan izinler disinda hangi sebeple olursa olsun sozleme bitimine kadar gorevinden ayrilamaz. Bu takdirde bakiye brut ucretin uc katini kuruma odemeyi kabul eder.
d) Ogretmen sozlesme suresince baska bir kurumda gorev aldigi takdirde brut ucretlerin uc katini kuruma itirazsiz odemeyi kabul eder.
e) Isveren Kurum A ve C maddelerinde belirtilen sebeplerin disinda herhangi bir sebeple bu sozlesmeyi fesh ederse, gorev alan eleman kuruma hicbir tazminat ile mukellef degildir.
f) Gorevi aksatma, mesleki yetersizlik, gecimsizlik vb. gibi hallerde isveren 4857. Is Kanunun 25. Maddesi geregince sozlesmeyi tek tarafli fesh edebilir. Bu durumda ogretmen hicbir hak iddia edemez.
Bana gore burada celisen bazi maddeler var. Istifa etmem durumunda tazminat oder miyim? Yardimlariniz icin cok tesekkurler...
Re: Öğretmenin İstifası Durumunda Tazminat Ödeme Yükümlülüğü
baydam rumuzlu üyeden alıntı
...
a) Kisi gorevi ogretim yili sonuna kadar birakamaz. Sozlesme suresi sona ermeden isi biraktiginda yada uygunsuz hareketler sebebiyle sozlesmeninin feshine sebep oldugunda:
...
Diğer cezai şartlar-tazminatlar tek taraflı düzenlenmiş olduğundan canınızı yakmasa da yukarıdaki şart başınızı ağrıtabilir.
Özel eğitim kurumlarında kanundan dolayı 1 yıllık belirli sürelerle sözleşme yapılmaktadır.Bu nedenle haklı bir nedeniniz olmadan iş akdinizi feshederseniz işvereninizin uğradığı zararları tazmin etmek zorunda kalabilirsiniz..Yine belirli süreli iş akitleri ihbar öneline uyarak sona erdirilemez..Yani burada istifa gibi bir durum söz konusu değildir.
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Özel eğitim kurumlarında kanundan dolayı 1 yıllık belirli sürelerle sözleşme yapılmaktadır.Bu nedenle haklı bir nedeniniz olmadan iş akdinizi feshederseniz işvereninizin uğradığı zararları tazmin etmek zorunda kalabilirsiniz..Yine belirli süreli iş akitleri ihbar öneline uyarak sona erdirilemez..Yani burada istifa gibi bir durum söz konusu değildir.
Oncelikle cevaplariniz icin tesekkur ederim.
Bu baglamda benim bu is yerinden ayrilmam icin izlemem gerek surec nedir?
Ikinci husus ise asagidaki maddelerin birbiri uzerinde gecerliligi ile ilgili. Isten ayrildigim takdirde (karsilikli fesih olmaz ise) tazminati bu maddelerin hangisine gore odemekle yukumlu olurum? Ayrica bu tazminat tutarlari aynen sozlesmede yazdigi gibimi olur? Yada mahkeme kanali ile daha dusuk bir tazminat odeme sansim var mi? Cunku bunlar suanda verdikleri serce gibi maasin uzerinde resmen bir kartal gibi duruyor....
- Sozlesme bitim tarihine kadar almasi gereken brut maasin iki katini cezai sart olarak odemeyi kabul eder.
c)Ogretmen hastalik izinleri ve resmi makamlardan alinan izinler disinda hangi sebeple olursa olsun sozleme bitimine kadar gorevinden ayrilamaz. Bu takdirde bakiye brut ucretin uc katini kuruma odemeyi kabul eder.
Cezai şartın fahiş olduğundan yakınmışsınız ancak işinizi dönem ortasında bırakır iseniz işvereninizin uğrayacağı zararın daha yüksek olacağını düşünüyorum.Bu nedenle cezai şartı aşan kısmı da ödemek zorunda kalabilirsiniz..
Şayet primleriniz gerçek ücretinizin altından yatıyorsa ya da çalışma koşullarına başka şekilde bir aykırılık var ise iş akdinizi bu nedenle derhal feshedebilirsiniz..Bu durumda herhangi bir tazminat ödemek zorunda da kalmazsınız..
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Cezai şartın fahiş olduğundan yakınmışsınız ancak işinizi dönem ortasında bırakır iseniz işvereninizin uğrayacağı zararın daha yüksek olacağını düşünüyorum.Bu nedenle cezai şartı aşan kısmı da ödemek zorunda kalabilirsiniz..
Şayet primleriniz gerçek ücretinizin altından yatıyorsa ya da çalışma koşullarına başka şekilde bir aykırılık var ise iş akdinizi bu nedenle derhal feshedebilirsiniz..Bu durumda herhangi bir tazminat ödemek zorunda da kalmazsınız..
Yeniden Merhaba,
SSK Primlerimin almis oldugum maasin uzerinden yatip yatmadigini ogrenmek icin en dogru yol nedir? Bazi durumlarda isyerlerinin biri resmi digeri gayri-resmi iki bordro duzenledigini biliyorum. Bu sebeple primimin suanda almis oldugum maas uzerinden yattigina nasil emin olabilirim
Ayrica sozlesmede soyle bir madde var " Ders saati ucreti karsiligi okutmakla yukumlu oldugu ders saati sayisini gecemez". Ancak suanda ben 3 saatte olsa sozlesmede belirtilen ders saatinden fazla derse giriyorum. Bu tazminat odemeden fesih etmeme olanak saglar mi
(Ayrica is gorusmesi esnasinda suanda vermekte oldugum ders saatinin neredeyse yarisi kadar ders saati uzerinden maas uzerinde antlasmistik. Ancak o zamanki sozler ne yazikki unutuldu.)
,
ozel okuldan istifa,
özel okuldan istifa dilekçesi,
ozel okul istifa,
özel okuldan istifa etme,
ogretmen ne zaman istifa edebilir,
özel okulda çalışan öğretmen nasıl istifa eder,
ücretli öğretmenlik istifa dilekçesi,
öğretmen istifa tazminat,
ozel okulda ogretmenın ıstıfa etme hakkı,
özel okuldan istifa dilekçesi örneği,
ogretmen istifasi,
ücretli ögretmenlikten nasil istifa edilir,
istifa eden öğretmenin hakları,
öğretmenlikten istifa dilekçesi,
öğretmen istifa dilekçesi,
özel okulda çalışan bir öğretmen öğretim yılı sonunda istifa ederse tazminat alabilir mi,
ogretmenlikten istifa edenler,
ogretmenlikte istifa ve tazminat,
ucretli ogretmenlik istifa,
özel okul öğretmeni isti,
ozel okul istifa mektubu
Bir taşeron işçisi yeni imzalayacak olduğu 2.5 yıllık sözleşme dolmadan istifa etmek istemekte , bundan öncede 7 yıl kadar çalışmış bulunmakta fakat...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Kripto Transferi Nedeniyle 7258...
18-06-2025, 09:12:38 in Ceza Hukuku