Öğrenim ve eğitim hakkı Anayasal bir hak olup, Anayasamızın 42.maddesinde sadece memurlara yönelik olarak değil, memurların da dâhil olduğu tüm vatandaşlara yönelik olarak düzenlenmiş ve bu hakkın kapsam ile sınırlarının ancak kanunla belirlenmesi öngörülmüştür. Bu Anayasal hüküm, açılan idari davalarda yüksek mahkemece doğrudan dikkate alınmakta ve somut dava konusuna aşağıda detayı açıklanacağı üzere uygulanmaktadır.
Memurların tayin ile ilgili işlemlerinin de, kanunla düzenlenmesi gerektiği Anayasamızın 128/2.maddesinde kayıt altına alınmıştır.
II-İLGİLİ MEVZUAT VE AÇIKLAMA;
1-Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Temel İlkelerin düzenlendiği ikinci bölümünde yer alan 9/2.maddesinde “Merkezce yapılacak atama ve yer değiştirmeler ile il içinde yapılacak atama ve yer değiştirmelerde, personelin kendisinin, eş veya çocuklarının sağlık ve diğer özel durumlarını (çalışma, öğrenim vb.) belgelendirmeleri halinde, bu durumları, hizmet ihtiyacının elverdiği ölçüde dikkate alınır.” Hükmü yer almaktadır.
Aynı Yönetmeliğin “Çocukların Öğrenim Durumları Sebebiyle Yer Değiştirme” başlıklı 40.maddesinde de “Personelin, üniversite ve yüksek okullarda öğrenim gören çocuklarının yurt veya yatılı okuma imkanı olmadığı veya parasız yatılı olan okullar hariç, yabancı dil ağırlıklı orta öğretim kurumları ile meslek lisesinde öğrenimde bulunan çocuklarının bu durumlarını belgelemeleri halinde, atanmak istediği ilde ihtiyaç bulunması ve kadro durumunun uygun olması halinde, ikinci bölge hizmetini aksatmamak kaydıyla okulun bulunduğu il veya dengi bir okulun bulunduğu illerden birine yer değiştirmek suretiyle ataması yapılabilir.” Hükmü yer almaktadır.
Yönetmeliğin “Zamandışı Atama” başlıklı 19/g. maddesinde “Yönetmeliğin 38 inci maddesinde yer alan eş durumu ve 40 ıncı maddesinde yer alan öğrenim durumu ile ilgili şartların ortaya çıkması” halinde Yönetmeliğin 18 inci maddedeki genel atama ve yer değiştirme zamanına bağlı kalınmaksızın ve atama istek formu istenmeksizin her zaman atama ve yer değiştirme yapılabileceği düzenlenmiştir.
2-Anayasamızın 42/1.maddesinde de “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.” Hükmü yer almaktadır.
3-Danıştay 5.Dairesinin 10.11.2005 tarih ve 2002/5415 esas, 2005/5092 sayılı kararında (http://www.kamudan.com/NewsDetail.aspx?NewsID=121764) “hemşirelik önlisans mezunu olup, Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde hemşire olarak görev yapmakta iken, Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne kaydını yaptıran davacının, Ege Üniversitesi Erişkin Hastanesine naklen atanmasının sağlanması amacıyla muvafakat verilmesi istemiyle 29.9.2000 tarihli dilekçeyle davalı idareye başvuruda bulunduğu, davalı idarenin ... günlü, ... sayılı işlemiyle hizmetine ihtiyaç duyulduğundan muvafakat verilmesinin uygun olmadığının bildirildiği, ….(idareye) takdir yetkisi tanınmış ise de, mutlak ve sınırsız olmayan bu yetkinin kullanılması kapsamında gerçekleştirilen işlemlerin kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından yargı denetimine tabi olduğu çekişmesizdir…….Bu durumda, Anayasanın sözü edilen hükmünün doğal sonucu olarak davacının eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılacağı açık olup, davacıya muvafakat verilmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında ise hukuksal isabet görülmemiştir.” Gerekçesine kararda yer verilmiştir.
III-SONUÇ
1-Yönetmeliğin 9/2.maddesi ile Yönetmeliğin 40.maddesinde yer alan hüküm karşılaştırıldığında ve ayrıca aynı Yönetmeliğin 19/1-g. maddesi de göz önüne alındığında;
a-Personelin kendisinin veya eşinin eğitim durumunun Yönetmeliğin 9/2.maddesine göre atamada dikkat edilecek bir husus olmak ile birlikte, Yönetmeliğin 40.maddesinde yer alan çocukların öğrenimi gibi, Yönetmeliğin 19/1-g. maddesinde zaman dışı atamaya sebep olmayacak değerde görüldüğü anlaşılmaktadır. Yani, personel üniversiteyi kazansa bile, atama zamanını beklemek zorunda kalacak, büyük ihtimal ile atama zamanı gelinceye kadar devamsızlıktan okuldan atılacaktır.
b-Çocukların öğrenim durumlarının, ikinci bölge hizmetini aksatmama şartına bağlı kılınmasına rağmen, personelin kendisi veya eşinin öğrenim durumu ile ilgili böyle bir kısıtlamanın yönetmelikte ön görülmediği, Yönetmeliğin 40.maddesinde personelin eşinin veya kendisinin öğrenim durumu ile ilgili hiçbir hususun yer almaması ile anlaşılmaktadır.
Bu durumda ikinci bölge hizmeti yani şark hizmetini aksatmama şartı, personelin kendisinin ve eşinin öğrenim durumu söz konusu olduğunda, geçerli olmayacaktır. Zira bu yönde pozitif düzenleme yoktur.
2-Anayasamızın açık hükmü ve bu hükmün doğrudan idari davalarda uygulayan Danıştay 5.Dairesinin 2005 tarihli kararı bir bütün olarak düşünüldüğünde ve Anayasanın 128/2.maddesi gereği atama ile ilgili hususların ve özlük haklarının kanunla düzenleneceğine ilişkin açık hüküm göz önüne alındığında, Anayasanın 42.maddesi gereği, personelin kendisinin ve eşinin öğrenim durumu dolayı ile de, bu şartın doğduğu tarih itibari ile ve personelin bu haktan yoksun kalmayacak şekilde, bu haktan zaman kısıtlamasına tabi tutulmadan faydalandırılmasının idarece bir Anayasal yükümlülük olduğu Danıştay’ın yukarıda yer alan 2005 tarihli içtihadından anlaşılmaktadır.
04/11/2008 tarihli Resmi Gazete yayınlanan yönetmelik değişikliği ile, makalede üzerinde önemle durduğumuz Emniyet hizmetleri Atama Yönetmeliğinin 9/2.maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Anayasanın ilgili hükmünde ve diğer mevzuat hükümlerinde bir değişiklik yoktur. Makale incelerken bu hususa dikkat edilmesi önemle rica olunur.
efendim kolay gelsin maalesef yönetmelikten 9 maddenin 2. fıkrası kaldırıldı tam ben eş durumundan tayin istemek için dilekçe verecekken. şimdi de ne yapacağımı bilmeden kara kara düşünüp duruyorum. lütfen bana yardımcı olur musunuz..ben polis memuruyum eşim doğu görevi sayılan illerden birinde üniversite öğrencisi evlenmeden önce de üniversite öğrencisiydi yani evlendikten sonra üniversite kazanıp gitmedi.şimdi bu durumda ben kurumuma eş durumumdan tayin için dilekçe vermeliyim sonuç ne olabilir, sonuç olumsuz olursa bölge idare mahkemesine anayasanın Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz maddesine dayanarak dava açabilir miyim. lütfen yardımcı olur musunuz. şimdiden teşekkür ederim.herkese kolay gelsin...
Ben istanbulda polis memuru olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda elazığ inşaat mühendisliğine kaydım var. Yalnız okulun bulunduğu ile tayinimin yapılamayacağını emniyetin yetkilileri söylüyor. Bu durumda benim egitim hakkımın kısıtlanması ortaya çıkıyormu? Emniyetin atama yönetmeliğinden kasım ayı başlarında eğitim ve sağlık durumundan atamalar kaldırıldı. Yani tek çözüm dava açmak. İdare mahkemelerine dava açabilmem için neler gereklidir, aşamaları nelerdir ve dava ortalama kaç gün sürebilir bu konuyla alakalı mahkeme kararı varmı? Bu haklar kaldırılmadan benim kaydım vardı acaba bu durum kazanılmış hak olarak değerlendirilebilirmi?
Öncelikli merhabalar.Konu tamamen beni içeriyor.E.G.M. personeliyim 2008 atamaları ile şarka atanmam yapıldı.09.10.2008 tarihinde evliliğimi ^kadrolu ilk ataması^ şark bölgesinde yer alan eşimin yanına kendisi asaleti dolana kadar yer değiştirilemediği için atamamın yapılmasını aynı gün dilekçemle istedim.tarafıma bu zamana kadar cevap verilmedi.Fakat telefonla Personel Daire Başk.ından almış olduğum bigi şuydu:aynı yıl içerisinde 2. kez atamanız kanunen mümkün değildir.Atama dilekçeniz 2009 Haziran atama zamanında değerlendirilecektir.Aklıma şu soru gelmiyor değil şuan 2009a girdik acaba atamam şuan olabilir mi
Benim Bölge İdare Mahkemeleri'nde kazandığım davaya iptal davası açan ve şu anda DAVACI olan ve benim DAVALI olduğum davayı Danıştay'ın sitesinden takip ettiğimde "YD ile ilgili İstem Sonucu"na "YD kabul" yazıyor bu ne anlama geliyor?
,
polislerde eğitim durumundan tayin,
emniyette sağlık durumundan tayin,
polis memuru eğitim durumundan tayin 2013,
çocuğun eğitimi nedeniyle tayin,
polisin tayin hakları,
emniyette eğitim durumundan tayin,
28 kasım 2014 emniyette çocuğun eğitiminden dolayı tayin kaç günde belli olur,
polis memuru tayin dilekçe örneği,
egm egitim durumundan tayin 38. ve 40.madde,
polisin eğitim durumundan tayini,
polis eğitim durumundan tayin,
egm atama dilekçesi,
polis memuru tayin isteme şartları,
atamada çocuğunun eğitim durumu,
2000 öğrenci atama yapılmadı polislige 2015,
polis tayin isteme hakkı,
egitim durumundan atanan polis memuru 2015
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
eşlerde cocuk yoksa miras durumu...
13-05-2025, 13:01:29 in Miras Hukuku