Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile halen bu okullardan mezun olup çalışan personele, işveren ve sigortalı keseneklerinin borçlanması kaydı ile, okullarda geçen başarılı sürelerin sigortadan, yani emeklilikten sayılması yolu 5510 sayılı yasanın 4.maddesi ile geçici 4/8 ve geçici 4/10.maddeler uyarınca isteğe bağlı olarak sunulmuştur. Bu yasa 01 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
II-AÇIKLAMA:
5510 sayılı yasanın “SİGORTALI SAYILANLAR” başlıklı 4.maddesinde sigortalı sayılarlar ile ilgili hükümler getirilmiş, yasanın 1/c.maddesinde kamu idarelerinde görevli olanlardan sigortalı sayılanlar ile ilgili özel hükümler düzenlenmiştir. Yasanın 1/c.maddesi uyarınca sigortalı sayılanlar ile ilgili olarak getirilen hükümlerin , “Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler, hakkında da uygulanır.” Hükmüne anılan madde yer verilmiştir.
Aynı maddenin devamında “belirtilen okulları tamamlamadan ayrılanlar ile bu okulları tamamlamalarına rağmen görevlerine başlamadan ayrılanların, bu okullarda geçen eğitim süreleri sigortalılıklarından sayılmaz.” Hükmüne yer verilmiştir.
5510 sayılı yasanın geçici 4/10.maddesinde de “(Değişik madde: 17/04/2008-5754 S.K./68. mad) “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalışmakta olanların, bahse konu okullarda geçen başarılı eğitim süreleri, istekleri halinde; borçlanma talep tarihinde ilgisine göre en az aylık alan polis veya komiser yardımcısının emekli keseneğine esas unsurları üzerinden, bu sürelere ait sigortalı ve işveren hissesi priminin tamamı borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılır. Bundan doğacak borç tutarının tamamı borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde kendileri tarafından ödenir.” Hükmü yer almaktadır.
Yasanın geçici 4/8.maddesinde de “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanların kesenek ve karşılıkları, fiili hizmet zammı ve itibari hizmet süresi karşılıkları ile %100 artış farkları hakkında 5434 sayılı Kanunun bu Kanunun yürürlüğe girmeden önceki hükümleri uyarınca işlem yapılır.” Hükmü yer almaktadır.
Bu yasal düzenlemeler 01 Ekim 2008 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Her ne kadar bu hususta yönetmelik çıkması ile ilgili düzenleme yer almakta ise de, http://www.memurlar.net/haber/121339/ sitesinde/adresinde belirtilen Milli Müdafaa Caddesi No.24 Bakanlıklar Ankara adresinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı-Sigorta Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına, şartları tutan arkadaşların müracaat etmelerine engel bir husus olmadığı anlaşılmaktadır.
Tamamen isteğe bağlı olan bu konuda başvuruda bulunanın avantajları olduğu açıktır.
Tamamen fikir vermek ve matbusu farklı biçimde ileriki dönemde hazırlanabilecek olan bir dilekçe örneği aşağıya çıkarılmıştır.
Dilekçe vermeden önce adresi belli olan daire ile görüşmek ve ön bilgi almak yararlı olacaktır.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
(SİGORTA TESCİL VE HİZMET DAİRE BAŞKANLIĞINA)
ANKARA
1998 yılında Polis Akademisinden komiser yardımcısı olarak mezun oldum. Halen ….Emniyet Müdürlüğünde, …sicil sayılı başkomiser olarak görev yapmaktayım.
5510 sayılı yasanın 4.maddesi ve geçici 4.maddesi uyarınca, Polis Akademisinde 4 yıllık başarılı geçen eğitim süremin, sigortadan sayılarak gerekli borçlandırma işlemlerinin yapılmasını;
Arz ederim.
İsim soyisim
ADRES:
EK:
İstenilen belgeler….
III-SONUÇ:
1-5510 sayılı yasanın “FİİLÎ HİZMET SÜRESİ ZAMMI” başlıklı 40.maddesinde “…(yasanın) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenir. 360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiilî hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenir. Çalışmanın fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilebilmesi için, tablonun (13) ve (14) numaralı sıralarında belirtilen sigortalılar hariç sigortalının kapsamdaki işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalması şarttır.” Hükmü yer almaktadır.
Bu hükmün devamında, her 360 güne 90 gün fiili hizmet süresi olarak ekleneceği göz önüne alındığında, 4 yılda 1 yıl fiili hizmet süresi zammına hak kazanıldığı sonucuna ulaşılmaktadır. Bu durumda her 4 yıla bir yıl yıpranması ile birlikte toplan 16 yıl fiilen çalışan bir arkadaş, 4 yıl fiili hizmet zammından faydalanacak ve emekliliğe esas çalışma süresi 16+4=20 yıl üzerinden olacaktır. 4 yıl süreli Polis Akademisini de saydırırsa, toplam 24 yıl üzerinden emekli olabilecektir.
2-Sağlık veya başka sebeplerle meslekten ayrılmak zorunda kalan arkadaşlar için bu durum bir avantaj olacaktır.
3-Bana bir şey olmaz, ben hasta olmam, başıma bir bela gelmez gibi öngörüleri olan arkadaşların bu hususta başvuru yapmalarına gerek yoktur.
Önder ÖZLEM
Polislere verilen bu imkan acaba üniversite mezunlarına da veriliyormu ?
Yani üniversitede geçen lisans ve yüksek lisans başarılı eğitim sürelerini
mezun olduktan sonra polislik yapmayanlar da borçlanabilir mi ? Memurlar
bu imkandan faydalanabilirler mi ? Mahkemeye verip böyle bir hak elde edilebilir mi ?
İyi forumlar dilerim. Konuyu kısaca anlatmam gerekirse yaklaşık 2 sene önce mezun oldum ve son sınıfta kopya çekmekten 1 dönem uzaklaştırma aldıştım....
Zaten icra vekalet ücreti 1000 TL değil 900 TL üzerinden hesaplanacaktı.
Borçlu, borcum yok demek yerine, benim borcum 1000 TL değil 900 TL şeklinde...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
eşlerde cocuk yoksa miras durumu...
13-05-2025, 13:01:29 in Miras Hukuku