Yarın 1 mayıs uluslarası, emeğin birlik ve dayanışma günü. Aynı zamanda 1977 yılında taksim alanında katledilen 37 emekçi ve emekten yana insanımızın katledilişinin yıldönümü. O gün ki, daha sonra siyaset bilimciler tarafından, 12 eylül de demokrasinin ortadan kaldırılışını hazırlayan koşulların, kırılma noktası olarak kabul edildi.
37 can'ın önünde saygıyla eğiliyorum
ŞİŞLİ MEYDANI'NDA ÜÇ KIZ
Şişli Meydanı'nda üç kız
Biri Çiğdem, biri Nergis
Vuruldular güpegündüz
Sorarlar bir gün, sorarlar
Sabahın bir sahibi var
Sorarlar bir gün sorarlar
Biter bu dertler, acılar
Sararlar bir gün, sararlar
Bin dokuz yüz yetmiş yedi
Unutulmaz yılın adı
Bir Mayıs bayramı idi
Sorarlar bir gün, sorarlar
Sabahın bir sahibi var
Sorarlar bir gün sorarlar
Biter bu dertler, acılar
Sararlar bir gün, sararlar
Beş yüz bin emekçi vardık
Taksim Meydanı'na girdik
Öyle bir İstanbul gördük
Sorarlar bir gün, sorarlar
Sabahın bir sahibi var
Sorarlar bir gün sorarlar
Biter bu dertler, acılar
Sararlar bir gün, sararlar
Al gözlerim seyir eyle
Birin bırak, birin söyle
Bu yeryüzü ilk kez böyle
Bir İstanbul görüyordu
Kucaklayıp sarıyordu
Söz ve Müzik: RUHİ SU
diyarbakırlı biri olarak bütün dileklerinize katılıyorum. bir mayısın barış kardeşlik ve uzur getirmesini istiyorum.yarın bende işçi kardeşlerimin yanında olacağım. yaşasın 1 mayıs biji yek gulan.
işçi bayramını taksimde kana bulayan zihniyeti kınıyorum. yaşasın halkların birliği ve kardeşliği kahrolsun terörden beslenenler terörün panzehiri demokrasi
Bu gün 1 mayıs dünya emekçilerinin birlik ve mücadele günü. Müvekkil kıskacında olan biz avukatlar da güm geçtikçe serbest meskekten, müvekkillerin kaprislerine bağlı emekçilik adına ilerliyoruzz
1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele, dayanışma günü . Chicago da 1884 de toplanan Trade-Unıons kongresinde 1 Mayıs 1886 dan başlayarak normal iş günü 8 saat olarak saptanması ve tüm işçi örgütlerinin buna hazırlıklı olması kararlaştırılmıştır. 1886 da yapılan grevlerde kanlı çatışmalar olmuş ve sonuçta 1889 da bu savaşımlar ve mücadeleleriyle 1 Mayıs işçilerin birlik, mücadele, dayanışma günü olarak kabul ettirilmiştir. 1890 da bu gün işçi bayramı olarak alanlarda kutlanmıştır.
Ama bunları kazanmak kolay olmamış, 1886 1 Mayısın da yapılan genel grev eyleme katılanlar üzerine ateş açılması sonucu 10 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu olayların sorumlusu olarak 8 işçi lideri tutuklanmış ve bunlardan 4 ü idama mahkum edilmiş- infazları yapılmıştır. Amerikalı işçi lideri Albert PARSAN idama giderken
suçsuzum ben, tüm dünya biliyor suçsuz olduğumu. Cani olduğum için değil, işçi haklarını savunduğum için, sosyalist olduğum için asılıyorum demiştir.
Ülkemizde 1 Mayıs ilk kez 1906 da kutlanır. 1908 de Üsküp te, 1910 da Rumeli nin bazı şehirlerinde ve 1912 de ilk kez İstanbul da kutlanmıştır. 1920 ye kadar savaş nedeniyle kutlanamamış 1921 de işgal kuvvetlerinin yasaklamalarına karşın kitlesel 1 Mayıs gösterileri yapılır. 1922 İstanbul ve Ankara da iş bırakma ve mitinglerle kutlanır. 1923 yılında İzmir de toplanan İktisat Kongresinde 1 Mayıs Türkiye işçilerinin bayramı olması benimsenir. Bu yılın 1 Mayısı İstanbul- Ankara- İzmir- Adapazarı nda kutlanır. 1924 de hükümet 1 Mayısı yasaklar. 1935 de 1 Mayıs bahar bayramı olarak tatil günleri arasında yerini alır. Yarım yüzyıl sonra 1975 de İstanbul Tepebaşı' nda bir düğün salonunda kutlanır.
İlk kez 1976 da görkemli bir şekilde DİSK in organizasyonu altında Taksim de kitlesel olarak kutlamalar yapılır. 1977 1 Mayıs ı daha coşkulu, daha katılımcı bir şekilde iki koldan Taksim alanına yürüyen emekçiler ve yandaşları tarafından kutlandı. DİSK genel başkanı ( rahmetle andığımız) sayın Kemal Türkler kürsüde konuşmasını bitirmek üzereyken atılan silah sesleri ile beraber panik halinde kaçışan işçiler üstüne ateş açılmış, bu olaylar sonucu 37 işçi- emekçi insanımız hayatını kaybetmiş ve olayların sorumlusu olarak sendikacılar gözaltına alınıp sorgulanmışlardır. 1978 1 Mayıs ı da Taksim alanında daha coşkulu bir şekilde mitingle kutlanmış ve 1977 olaylarının katillerinin bulunması istenmiştir. 1979 ve1980 Taksim alanı işçilere emekçilere yasaklanmıştır. 1980 de 1 Mayıs kutlamaları da yasaklanmıştır. Uzun yıllar sonra 1987 1 Mayısı salonlarda kutlanmış, 1992 de Türk-iş, Hak-iş ve DİSK Ankara da salon toplantısı ile 1 Mayıs ı kutladılar. İstanbul da Gaziosmanpaşa meydanında Sosyalist Parti 1 Mayıs 1992 yi alanlarda kutlamış, 1993 hem Pendik hem de Çağlayan da kutlamalar yapılmıştır. 1995 Kadıköy de kutlanmış- 1996 hem Taksim hem Kadıköy de kutlanmıştır. Kadıköy deki gösterilerde 3 emekçi hayatını kaybetmiştir.
1997 1 Mayıs ı İstanbul- Ankara- İzmir-Mersin- Antalya- Denizli ve Uşak ta yürüyüş ve mitinglerle kutlanmıştır. Bu organizasyonu Türk-İş / DİSK / KESK yapmıştır. 1998 1 Mayısı Şimdi Demokrasi Zamanıdır sloganı ile alanlarda kutlanmıştır. 1999 da Büyük Kentler dışında ilçelerde de kutlamalar yapılmıştır. 2000 yıl farklı bir şekilde Küresel saldırıya küresel direniş sloganı ile alanlarda mitinglerle kutlandı. 2001 yılı 1 Mayısı küresel saldırıya karşı güç birliği sloganı ile kutlandı. Bu kutlamalar 2004 1 Mayısına gelince DİSK, KESK vediğer meslek örgütleri bizi Çağlayan alanına hapis edemezsiniz direnmesi ile kutlamalarını Saraçhane de toplanıp Yenikapı ya yürüyüşlerle ve mitingle kutlarken, Türk-iş ile diğer bazı parti ve meslek kuruluşları Çağlayan alanını doldurdular.
Bu kutlamalar nice 1 Mayıs larda savaşsız, sömürüsüz, eşitlikçi, özgürlükçü herkesin işi- aşı ve geleceğinin aydınlık olacağı bir dünya içinde yaşamak dileğiyle YAŞASIN 1 MAYIS !!!
Tüm işçilerimizin, emekçilerimizin bayramını kutluyor, bugünün 1 Mayıs ruhundan ve amacından uzaklaşılmadan saygı ve sevgi içerisinde geçmesini diliyorum.
Tüm Emekçilerin ve avukat-hakim-cumhuriyet savcılarımızın ve adliyelerde görevli tüm çalışanların 1 MAYIS'ını kutluyorum. (Her ne kadar sessizliğe bürünülse de, hukukçuların başka forum sitelerinde dillendirilemese de dillendiremeyenlere de kucak dolusu sevgi ve saygılarımızı gönderiyorum.Biliyorum ki yüreklerinin derinlerinde bir yerlerde onlar da bunu hissediyorlar...)
İşçi sınıfına ait bir tatil gününü sekiz saatlik iş günü hakkını kazanmak için bir araç olarak kullanma fikri ilk olarak Avustralya’da doğdu. Avustralyalı işçiler 1856’da toplantıların ve gösterilerin yapılacağı ve sekiz saatlik işgünü hakkının talep edileceği bir günlük iş bırakma eylemi yapmaya karar verdiler. Bu kutlamanın tarihi 21 Nisan olarak belirlendi.
Başta, Avustralyalı işçiler bunu sadece 1856 yılı için planlamışlardı. Ancak bu kutlamanın ülkedeki işçiler üzerindeki etkisinin büyük olması ve işçileri hareketlendirmesiyle kutlamanın her yıl tekrarlanmasına karar verildi.
Aslında, işçilerin kendi güçlerine inanıp cesaretlenmeleri için kendilerinin kararlaştırdığı bir iş bırakma eyleminden daha fazla ne işe yarayabilirdi? Fabrikaların ve atölyelerin daimi kölelerine ne kendi ordularını kurmalarından daha fazla cesaret verebilirdi? Dolayısıyla işçi sınıfına ait bir bayram fikri kolayca kabul edildi ve hızla Avustralya’dan diğer ülkelere de yayıldı ve en sonunda dünyayı fethetti.
Avustralyalıların izinden giden ilk ulus Amerikalılar oldu. 1886 yılında 1 Mayıs’ın evrensel iş bırakma günü olmasına karar verdiler. O gün 200 bin işçi çalışmadı ve sekiz saatlik işgünü hakkı için eylemler yaptı. Daha sonra polisin ve hukuk sisteminin engellemeleri yüzünden bu kadar büyük çaplı eylemler yapılamadı ancak 1888’de kararlarını yenilediler ve bir sonraki kutlamanın 1 Mayıs 1890’da yapılmasına karar verdiler.
Öte yandan Avrupa’daki işçi hareketi de güçlendi ve canlandı. Bu hareketin en güçlü göstergesi 1889’da toplanan Uluslararası İşçiler Kongresi oldu. 400 delegenin katıldığı bu kongrede sekiz saatlik işgününün ilk talep olmasına karar verildi. Fransız sendikalarının temsilcisi Bordolu işçi Lavigne, bu talebin evrensel bir iş bırakma eylemiyle bütün ülkelerde yinelenmesini istedi. Amerikalı işçilerin delegesi de yoldaşlarının 1 Mayıs 1890’da grev yapacaklarını söyleyince, Kongre bunun evrensel işçi bayramı olmasına karar verdi.
SADECE SEKİZ SAATLİK İŞ GÜNÜ İSTEMİŞLERDİ
Burada da 30 yıl önce Avrupa’da olduğu gibi işçiler tek seferlik bir gösteri düşünmüşlerdi. Kongre bütün dünyadan işçilerin 1 Mayıs 1890’da sekiz saatlik işgünü için birlikte eylem yapmalarına karar verdi. Kimse bayramın ilerleyen yıllarda tekrarlanmasından bahsetmedi. Normal olarak hiç kimse bu fikrin bu kadar başarılı olmasını ve işçi sınıfları tarafından benimsenmesini beklemiyordu.
Ancak, 1 Mayıs’ın bir kere kutlanmasıyla herkes bunun her yıl yapılacak sürekli bir organizasyon olması gerektiğini anladı.
1 Mayıs sekiz saatlik işgünü talepleriyle ortaya çıktı ama bu amaca ulaşıldıktan sonra bile kutlamalara son verilmedi. İşçilerin burjuvaziye ve hakim sınıfa karşı mücadelesi devam ettikçe, bütün talepler gerçekleşmedikçe 1 Mayıs bu taleplerin yıllık göstergesi olacak.
Ufukta iyi günler görüldüğünde, dünyanın işçi sınıfı hak ettiğini elde ettiğinde de insanlık 1 Mayıs’ı geçmişte yaşanan sıkıntıların ve sancılı mücadelelerin anısına kutlamaya devam edecek.
*Sol düşüncenin en önemli isimlerinden biri olan Rosa Luxemburg’un bu yazısı ilk olarak 1894’te yazarın Sprawa Robotnicza isimli Lehçe eserinin içinde yer almış daha sonra 1971’de İngilizcesi Selected Political Writings of Rosa Luxemburg isimli kitapta yayımlanmıştır.
TÜM EMEK SARFEDEREK ÇALIŞAN EMEKÇİLERİN 1 MAYIS BAYRAMINI KUTLUYORUM. HAK EYLEMLERİMİZ'de ERDOĞAN TOPLUMUN DİYER KESİMLERİNE SESLENİP
"Bunlar verilen haklarıda beğenmez...
İş bulamadığı için evde oturan milyonlarca insan var, bunlar yıllar sonraki emeklilik haklarındaki değişiklikleri bahane edip önümüzü kesiyorlar..Aslında halkın önünü kesiyorlar
Türkiye'nin önünü kesiyorlar.." diye çıkışa bilir.
Unutmamalıki toplumun bir kesimine uygulanan olumsuzluk bileşik kaplar yasası örneği her alana yansır ( M.E.S:Sayın Balbay nekadar haklıyımış Başbakan Erdoğan'ın YGS protestoları için "istesek biz de 5-10 bin öğrenci çıkarırız karşılarına...") HÜKÜMET KAYIT DIŞINDAN BESLENİYOR.
Onlara el atmak istemiyor
Çalışanın emeklinin haklarına yöneliyor
Örnek: İş kazasıyla sakat kalan bir kişiye daha önce 420 YTL'ye aylıkı bağlanırken AKP reformuyla bu 175 YTL'ye indiriliyor Bir sakatın hakkına göz dikmekten daha sakat bir durumvarmıdır?
Ortada hem yalancılık memde sakatlık var!
MUSTAFA BALBAY Mart 2008
*************************
M.E.S. Ortada 8 Senedir unutulan Dokunulmazlıklar var birsürü yeni akıllarına gelen seçim vadleri var...
Tayyip Erdoğan’ın dili çok mu sürçüyor; yoksa “zihniyetinin dışavurumu” karşıyayız? 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen sendikalar için söylediği “Ayakların başları yönettiği yerde kıyamet kopar” sözlerini nasıl yorumlamalı?
“DEMOKRASİ KAHRAMANLARININ” MASKESİ YIRTILDI
ktidarın vitrinde verdiği kavga ne? Ülkede demokrasi olsun... Başka? 'Bu anayasa dar geliyor, yeni anayasa yapalım...'
Hepsi kim için? Millet için... Peki işin aslı ne? Bu dar gelen anayasada ne yazıyor? 'Türkiye sosyal bir hukuk devletidir...' Laik kelimesini artık hakikaten geçiyorum. Zira konuşması bile komik...
'Sosyal devlet'... Hımmm... Kulağa hoş geliyor... Mevcut anayasamız vatandaşa çalışma hakkı tanıyor malumunuz. Sosyal güvenlik hakkı veriyor, adil bir ücret taahhüt ediyor, yıllık izinleri ve vesaire ile makul bir sosyal devlet ne verirse onu garanti ediyor. Değil mi? Eh, artık değil...
Tekel işçisinin başına gelen ne sanıyorsunuz?
Neo-liberal iş yasaları; özelleştirmeler; resmen anayasaya aykırı çalışma modelleri (esnek istihdam) şaralası içinde kamu, işçisini resmen haksız ve hukuksuz şekilde kapı önüne koydu... http://www.odatv.com/n.php?n=demokra...di--0602101200
Evet bugün 27 Mayıs. Tarihimizin şanlı bir dönüm noktasının yıldönümü bugün. Kimilerine göre kara bir gün, bana göre şanlı ve şerefli bir devrim, bir...
Yazan: Hakkarili Arzuhalci Forum: Güncel - Siyaset - Tarih - Tartışma
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Evlat edinilen çocukların eski...
04-05-2025, 20:37:53 in Aile Hukuku