Forumları araştırdım ancak konu ile ilgili daha önce açılmış bir başlık bulamadım.
Sorum şu şekilde;
İnternet üzerinden satış yapan alışveriş sitelerinden kitap/cd/dvd gibi ürünler alıyorum. Bu ürünlerin bir kısmını kullandıktan sonra 2. el satışa olanak tanıyan alışveriş sitelerinde satıyorum. Ürün tutarları banka hesabıma aktarılıyor.
Ürünleri kullandıktan sonra yarı fiyatına sattığım için hemen satılıyor. Bu nedenle sık sık kargo ile gönderi yapıyorum.
Bu gönderiler, Maliye Denetim Koordinasyon bölümünün dikkatini çekmiş. Görüşme yapılması gerektiği söylendi.
Şehir dışında olduğum için bayramdan sonra görüşmeye gidebileceğim. Ancak aklıma takıldı. Ne gibi bir prosedür işletilebilir?
Birçok insan yüksek meblağlarda yeni ve ikinci el satış yapmakta. Ve kar etmekte. Ancak ben yarı fiyatına elimden çıkardığım için kazanç sağlamıyor üstüne zarar ediyorum.
Aldığım ürünlerin KDV'si zaten ödenmiş. Ancak tekrar satışta KDV eklenmesi gerekli midir? Geriye doğru KDV tahsilatı yapabilirler mi?
Evet gittigidiyor,sahibinden.com benzeri siteler.
Hepsiburada gibi sitelerden de alıyorum, kargo ile geliyor.
Son 2 ayda 30-40 gönderi yapmışım. Tutarı 500-600 lira civarı.
Kışın bu sayı ve tutarı daha azdı.
Sevk irsaliyesi kontrolu için şirketin sisteminden çekilen bilgiler arasında dikkat çekmiş sanırım. Meblağdan kaynaklandığını sanmıyorum. Sonradan hesaplarımı kontrol ettiler mi bilemem ya da kontrol etme imkanları var mı.
Maliye kargoları devamlı kontrol ediyor. Kargo şirketlerinin sistemlerine girme yetkileri bile varmış sonradan öğrendim.
Hatta küçük yerlerde, firmadan-firmaya, dükkandan-dükkana gönderilen kargolara anında ceza kestiklerini biliyorum.
Fatura kesme ya da sevk irsaliyesi hazırlama imkanım yok. Çünkü bireysel bir tüketiciyim. Şirketim, firmam, dükkanım bile yok. Ticaretle yakından uzaktan ilgim olmadığı için konu hakkında bilgim de yok.
Ancak ticari gönderilerde fatura ve sevk irsaliyesi kesilmesi zorunluymuş.
Benim endişem vergi dairesi ile ilgili. Daha önce menkul kıymet kazancından doğan verginin bir kısmının iadesini almak için gittiğimde, gelir vergisi borcu çıkarmışlardı. Konu hakkında detaylı bilgim olduğu için yanlışlığı izah etmiştim. Vergi iademi de 6-7 aydır alamıyorum.
İnternet işlemleri de yeni bir konu olduğu için yanlış bir uygulama yapabilirler. Konu hakkında hiçbir bilgim olmadığı için yanlışlık yapılırsa düzeltemem.
İnternette araştırırken denk geldi. Bazı küçük firma sahipleri, sevk irsaliyesi kesmemek için, kargo şirketleri ile anlaşmalarını şahıs üzerinden yapıyorlarmış. Sanırım böyle bir durumdan kuşkulandılar.
Anlattığınızdan anladığım kadarı ile yaptığınız işlemlerin ticari faaliyet olduğu açık. İşlemlerin yoğunluğu nedeni ile bir organizasyon içerisinde yani devamlı olarak yürütüldüğü görünümü de veriyor. Bu anlamda vergi idaresinin dikkatini çekmesi mantıklı. Bu nedenle gelir vergisi mükelelfiyetiniz ve buna bağlı olarak KDV mükellefiyetinizden söz etmemiz gerekirdi.
Ama sizin gerçekleştirdiğiniz faaaliyetler GVK madde 9/1 'de vergiden muaf işlemler arasında sayılmış. Bu nedenle KDV mükellefiyetinden de söz edilemez diye düşünmekteyim. (Tabi hali hazırda ticari, zirai veya serbest meslek kazancınız nedeni ile gerçek usulde gelir vergisi mükellefi değilseniz.)
----------------------------------------------------------------------
VERGİDEN MUAF ESNAF:
Madde 9 - ( Değişik cümle: 22/07/1998 - 4369/26 md.) (1) Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.
1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satış yapılan aynı neviden malları satanlar hariç)
---
-----
(Üçüncü fıkra mülga: 11/08/1999 - 4444/14 md.;Değişik fıkra: 28/03/2007-5615 S.K./1.mad) Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usûlde Gelir Vergisine tâbi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar
Maliye ile görüştüm. Konu hakkında bilgi olarak sitede yer alması maksadıyla söylenenleri yazayım.
Liste 2007 yılındaki gönderilerimi kapsıyormuş. Durumu izah ettim. Ancak yine de ticaret yaptığım görüşü hakimdi görevli memurlarda. Ayların birindeki 17 gönderiyi fazla buldular.
Dünyada ve Türkiye'de böyle bir sistemin olduğunu, binlerce insanın, yüzlerce kullanılmış ürünü satışa sunduğunu söyledim ancak diğer insanların ayda 1-2 ürün sattıklarını belirttiler.
Bölüm şefi ile görüşmemizde, bu seferlik işlem yapmayacaklarını devam etmek istersem mükellef olup dükkan açmam söylendi. Ürünleri kullanıp elden çıkardığımı, kar etmediğimi söylememe rağmen inanmamakta ısrar ettiler. Bu gönderilerin ihtiyaç fazlası olduğunda karar kılındı. Yani ayda 1-2 filmden, cd'den vs.'den fazlası ticaret oluyormuş maalesef.
Eğer ticaret oluyorsa, durumu kaynağından (yani sözkonusu sitelerden) vergilendirmelerinin hatta kısıtlama getirmelerinin daha mantıklı olacağını söyledim. Hak verdiler. Ancak her zaman olduğu gibi büyük sermayelere bu ülkede dokunulmamaya devam edileceği kesin.
Konu hakkında net bir hüküm olmaması ve sadece belirli kişileri incelemeleri nedeniyle ciddi bir haksızlığa uğradığımı düşünüyorum.
Yüzde 18 KDV ödediğim dvd'leri, cd'leri artık almayacağım. İşte asıl vergi kaybı da burada başlayacak. Ancak bu gerçeği Maliye'ye anlatmak elbette imkansız.
Bir de Sayın Mehmet Toprak'ın yukarıda belirttiği maddede yer alan "Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile" ifadesi nedeniyle, sanıyorum kargo ile teslimat bu işlemlerin muafiyetini geçersiz kılıyor. Böyle düşündüğüm için bu maddenin içeriğine hiç girmedim.
Bu arada bilgi sahibi olan varsa sormak istiyorum. Herhangi bir usulsüzlük cezasında, cezanın iptali için dava açma hakkımız var mı? Vergi mükellefi olmayan birine usulsüzlük cezası kesilebilir mi? Dava açmak için önce cezayı ödemek zorunda mıyız?
Konu Mehmet12345 tarafından (18-10-2008 Saat 01:16:21 ) de değiştirilmiştir.
usulsüzlük cezası için vergi mük. olm. şart değil.dava tabiki açılabiliyor.bununla bera ber sizin satışınız muafiyete giriyor bunun kargo ile olması önemli değil.sadeece maddede belirtilen şekilde(muafiyete girmeyenler dikkate alındığında) yapıyorsanız.maliyeye belli dönemlerede belli kurumlardan iş listesi gelir.bankalardan post çekim listesi, biracılardan satış ve boş fıçı teslim listesi,kargodan gönderim listesi,emniyetten düğün yapanlar listesi gibi.maliye bunları inceler buna göre işlem yapar.mesela o gün düğün yapılan yer bu düğünün fturasını kesmişmi gibi.sende böyle bir listeye takılmışsın .maliyedekilerin seni bu sefer affedelim deme lüksü yok.bence cezalı tarhiyat yapsalar bir sonuç elde edmiyeceklerini düşündükleri için seni idare etmiş gibi davranmışlardır.
usulsüzlük cezası için vergi mük. olm. şart değil.dava tabiki açılabiliyor.bununla bera ber sizin satışınız muafiyete giriyor bunun kargo ile olması önemli değil.sadeece maddede belirtilen şekilde(muafiyete girmeyenler dikkate alındığında) yapıyorsanız.maliyeye belli dönemlerede belli kurumlardan iş listesi gelir.bankalardan post çekim listesi, biracılardan satış ve boş fıçı teslim listesi,kargodan gönderim listesi,emniyetten düğün yapanlar listesi gibi.maliye bunları inceler buna göre işlem yapar.mesela o gün düğün yapılan yer bu düğünün fturasını kesmişmi gibi.sende böyle bir listeye takılmışsın .maliyedekilerin seni bu sefer affedelim deme lüksü yok.bence cezalı tarhiyat yapsalar bir sonuç elde edmiyeceklerini düşündükleri için seni idare etmiş gibi davranmışlardır.
Teşekkür ederim Sayın Molyer.
Usulsuzluk cezasından kastım, sevk irsaliyesi ile ilgili olandı. Tanesine 130 liradan ceza kesilebilir mi diye merak ettim. Yaya olan birisine "dönerken neden sinyal vermedin" diye ceza kesmek gibi birşey olur diye düşünüyorum.
Cezalı tarhiyattan sonuç elde edememeleri derken, vergiden muaf olmamı mı kastettiniz acaba?
Sözkonusu maddede yer alan "veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler" cümlesi nedeniyle vergiden muaf oluyorum sanırım.
,
birey esya satisi vergi,
kendi dukkaninda ikinci el urun satmak,
ikinci el el eşya ticareti vergi,
ikinci el,
internetten 2. el satış,
ikinci el alis satis vergi,
sahibinden comda satis yapmak vergiye tabi mi,
internette eski urun satmaktavergiye tabimi,
2. el kitap satışı forum,
internetten akademi kitabı satmak yasalmı
Merhaba arkadaşlar,
İnternet üzerinden yapılan satışlarla aklıma takılmış bir soru var diyelimki ben bir forum sitesinde konu açtım ve sitelere logo...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
Clicking Here TLO lookup
02-05-2025, 13:42:01 in Askerlik Hukuku