Aile hukuku forumunda tartıstıgımız isim konusunun hemen hemen aynısı bir konuyla gecen hafta karsılastım. konu cocugun o dönemde (2000)yeni ölen halasının adının nurcan olan adına eklenerek ayşe nurcan oldugu ancak cocugun bu adı benimsemediği,bu yuzden psikolojik olarak rahatsız oldugunu, bunun 14 yıldır toplum içinde nurcan olarak tanınıp bilindiğini, öss sınav formunun ölü olarak göründüğünü,bu davanın o dönemde verilen duygusal bir karar oldugunu belirtiyordu. mahkeme davayı kabul etti. sizce de dogru mu yaptık?
sayın savcım gerçekten bilmediğim için soruyorum :
diyelim ki çocuk reşit olmazdan önce ana babası tarafından ona sorulmadan bir şekilde ismi değiştirilmek isteniyor. Ancak küçük istemiyor hakim çocuğu dinler mi ? Yada dinledi diyelim ana babasına karşı çıkmamak için bir şey demedi
ama reşit olduğunda anladı olan biteni bu durumda ismi daha önce değişmiş olsa bile bu kişinin dava hakkı olmaz mı ?
Sayın Savcım,
Ben Mahkemenin doğru karar verdiğine inanıyorum. Bir insanın; hele bir gencin benimsemediği bir isimle yaşamaya zorlanmasının temel haklara aykırı buluyorum. Kaldı ki; genç kızın psikolojik rahatsızlık geçirdiği belgelenmiş durumda. Bence mahkeme davayı reddetseydi -hukukçu hassasiyetinizden dolayı- sorduğunuz bu soru daha anlamlı olacaktı! Özellikle önceki forumda bir babanın ızdırabına yakından şahit olduk; bu nedenle kararın isabeti nedeniyle heyeti tebrik ediyorum.
Ben her iki forumda da bu tip olaylarda vicdan sesi olarak isim değiştirme hakkının kullandırılmasından yanayım. Hukuk kişilerin yaşamını kolaylaştırmak için vardır. Bu kolaylıkta kanunların el verdiğince haklı edimlerde kişi lehine kullanılmalıdır.
Hukuk dışında sade bir vatandaş olarak sayın savcım sizi kutluyorum. Keşke herkes bu tip olumlu yaklaşımlarda bulunabilse...
Peki bir cinlik sorayım...Birey x olan ismini y oalrak düzeltmek istiyor ilgili mahkemede 'isminizi daha önceden ve 18 yaşından sonra kendi iradenizle w den x e çevirdiğinizden vede isteminizde geçerli neden bulunmadığından y olma talebinizi reddetmiştir.' diye karar veriyor.Kişi cin ya ille yapacak gidip ilgili prosedürü tamamlayıp yurtdışında ismini george yapıyor, belirli bir süre sonra ben vaz geçtim tekrar kendi vatandaşlığıma geçmek istiyorum ve george olan ismimi Türk ismi olan y olarak değiştirmek istiyorum diyor . Ne yaparsınız???????))))
Tabiki yasal boşluktan yararlanan çıkarcılar olacaktır.adam hırsızlık yapmıştır,adam yaralamıstır v.s. sorna adını değiştirir ve bu ben değilim diyerek haklı çıkmaya çalışır.böyle bir davada değişiklik söz konusu olamaz.ancak bu bahsettiğim davada genc bir kızın durumu söz konusu idi.yaşadıgı üzünütüleri,acıları vasisinden dinledik.o dönemde duygusal bir karar olduguna karar verdik.sonucta haklı olundugu zaman isim konusunda kısıtlama yok.ancak yas davaları sadece 1 kereye mahsus.cogu hakim arkadasımız bunları birbirine karıştırıyorlar diye düşünüyorum.size bugun gelipte ayse,recep,mustafa vs derlerse aniden neler hissedersiniz?bu yuzden duyarlı davrandık bu davada.sizin de görüşlerinizi merak ediyorum.yazarsanız sevinirim.
av.mine hanıma son derece katılıyorum bir insanın benimsemediği bir isimle yaşaması çok kötü bir durum. heleki benim gibi istemediği isim ve soyisimle yaşaması işkence. umarım en kısa sürede bende istediğim isim ve soyisme kavuşurum.ayrıca mahkeme neden gecerli bir sebep isterki buna mantık erdiremiyorum kişinin istememesi psikolojisinin etkilenmesi yetmiyormu sanki illaki yalandan sebepler şahitler çıkartıp ortaya yapılmak yada kabul ettirilmek zorunda... eger ki farklı bir şeyler duşunuyorsa mahkeme işte savcımızın bahsettiği gibi adam vurmuştur,hırsızlık yapmıştır vs. bunun gibi olaylar zaten sicil kaydında cıkmıyormu ona göre davranabilirler verecekleri kararlarda... gerci siz hukukcularımız daha iyi bilirsiniz ama gercekten merak konusu uyandıran bir durum ...
benim de sorum olacak eğer yol gösterirseniz çok sevinirim.
27 yaşındayım ve bugüne kadar 2 isim ve soyismimden dolayı gerçeken zorluk çektim. Hem telafuz etmesi zor hem de yazışmalarda çok problem yaşıyorum. Özellikle banka gibi resmi yazışmalarada. Üstelik bir sene içinde evleneceğimi de hasaba katınca 4 isim birden taşımak tam bir facia gibi. Ve ben telafuzu zor olan iki ismimden birini sildirmek istiyorum
Sanki hakim, adımı duysa daha baştan kabul edermiş gibime geliyor. çünkü 3 isim yanyana çok komik ve zor. tekerleme gibi )
Bu nedeni göstererek bu isimden kurtulabilirmiyim acaba?
Güvenlik açısından bazı sorunlarımız var. Eşim de ben de isim ve soyisim değişikliği için mahkemeye başvuracağız. Olası bir değişiklikten sonra bile...
™ Hukuki NET 2002-2022 - Ulusal ve uluslararası Hukuk Sitesi ⚖️ olma özelliği ile gerek avukat, gerek diğer hukukçu arkadaş ve gerekse vatandaşlara ev sahipliği yapan, eğitim ve bilimsel alışveriş yapma amaçlı bir "Hukuk Rehberi" dir.
Davalar
Hukuki Net; sürekli yenilenen faydalı güncel içeriği ile zamanın hukuk dallarına göre kategorize edilmiş çeşitli mevzuat (Ceza kanunu, İş kanunu, Borçlar yasası gibi), emsal mahkeme kararları, yargıtay kararları, emsal danıştay ve anayasa mahkemesi kararları ile hukuksal makale, kanun, hukuki forum, hukuk sözlüğü, hukuk programları, meslektaş ilanları, avukatlar için kolay hesaplama araçları, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, benzer Yargıtay kararı ve Mahkemeler tarafından örnek davalar ile ilgili gerekçeli kararlar, * davası dilekçe örnekleri yasal haberler ve hukuk siteleri dizini 🕸 bulunan bir hukuk bilgi bankası sistemidir.
Avukatlar
Yararı nedir?
📝 Hukukçular için mesleki danışma (Üstad ve meslektaşlar arası paylaşım), dayanışma ve bakalorya fonksiyonu olan site; "Önleyici hukuk" veya "Dava hukuku" nedeni ile doğan veya yeni doğacak anlaşmazlıklar ile içtihat hukuku kaynağı olan Yargı ve Yargılamayı tartışmak, davalar ve ihtilaflar için yararlı çözüm yolları üretmek ve hukuksal konularda özellikle nerede, nasıl, neden soruları üzerinde soru cevap yorumlar, tartışma paylaşma yorumlama yöntemi ile sebep sonuç ilişkisi kurarak 💬, Mahkemelerin dava yükünü hafifletmeyi de amaçlayan suigeneris (kendine özgü) hukuk laboratuarı özellikleri bulunan bir hukuki kalkınma hedefli bilgi dağarcığıdır.
® Hukuki Net internette ve Türk hukukunda bir marka olmakla birlikte ticaret veya iş amaçlı bir site olmayıp, herhangi bir ticari kurum, kuruluş, bilgisayar programı firması, banka vb. kişi veya herhangi politik veyahut siyasi bir kuruluş tarafından desteklenmemekte, finans kaynağı reklam ve ekseriyetle site yönetimi olan Adalet sistemine adanmış bir servistir.
🆓 Hukuki.net halk için ücretsiz ve açık kaynak nitelikli bir hukuk sitesi olup, gayri resmi vatandaş bilgilendirme portalı işlevi görmektedir. Genel muhteviyat olarak kanun, yönetmelik, Emsal Anayasa mahkemesi, Danıştay ve Yargıtay kararı gibi hukuki mevzuat içermekle birlikte avukat ve uzman kişilere özel yorumlar da içeren sitenin tüm hakları saklı olup, 🕲 telif hakkı içeren içeriği izinsiz yayınlanamaz, kopyalanamaz. (Herhangi bir hususu sitene alıntı kuralları çerçevesinde kopyalamak için sitene ekle için izin bağlantısı.)
™ Marka tescili, Patent ve Fikri mülkiyet hakları nasıl korunuyor?
Hukuki.Net’in Telif Hakları ve 2014-2022 yılları arası Marka Tescil Koruması Levent Patent tarafından sağlanmaktadır.
♾️ Makine donanım yapı ve yazılım özellikleri nedir?
Hukuki.Net olarak dedicated hosting serveri bilfiil yoğun trafiği yönetebilen CubeCDN, vmware esx server, hyperv, virtual server (sanal sunucu), Sql express ve cloud hosting teknolojisi kullanmaktadır. Web yazılımı yönünden ise content management (içerik yönetimi) büyük kısmı itibari ile vb olup, wordress ve benzeri çeşitli kodlarla oluşturulan bölümleri de vardır.
Hangi Diller kullanılıyor?
Anadil: 🇹🇷 Türkçe. 🌐 Yabancı dil tercüme: Masaüstü sürümünde geçerli olmak üzere; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Hintçe, Rusça ve Arapça. (Bu yabancı dil çeviri seçenekleri ileride artırılacak olup, bazı internet çeviri yazılımları ile otomatik olarak temin edilmektedir.
Sitenin Webmaster, Hostmaster, Güvenlik Uzmanı, PHP devoloper ve SEO uzmanı kimdir?
👨💻 Feyz Pazarbaşı & Istemihan Mehmet Pazarbasi[İstanbul] vd.
® Reklam Alanları ve reklam kodu yerleşimi nasıl yapılıyor?
Yayınlanan lansman ve reklamlar genel olarak Google Adsense gibi internet reklamcılığı konusunda en iyi, en güvenilir kaynaklar ve ajanslar tarafından otomatik olarak (Re'sen) yerleştirilmektedir. Bunların kaynağı Türkiye, Amerika, Ingiltere, Almanya ve çeşitli Avrupa Birliği kökenli kaynak kod ürünleridir. Bunlar içerik olarak günlük döviz ve borsa, forex para kazanma, exim kredileri, internet bankacılığı, banka ve kredi kartı tanıtımları gibi yatırım araçları ve internetten para kazanma teknikleri, hazır ofis kiralama, Sigorta, yabancı dil okulları gibi eğitim tanıtımları, satılık veya kiralık taşınmaz eşyalar ve araç kiralama, ikinci el taşınır mallar, ücretli veya ücretsiz eleman ilanları ile ilgili bilimum bedelli veya bedava reklamlar, rejim, diyet ve özel sağlık sigortası gibi insan sağlığı, tatil ve otel reklamları gibi öğeler içerebilir. Reklam yayıncıları: ads.txt dosyası.
‼️ İtirazi kayıt (çekince) hususları nelerdir?
Bahse konu reklamlar üzerinde hiçbir kontrolümüz bulunmamaktadır. Bu sebep ile özellikle avukat reklamları gibi Avukatlık kanunu vs. mesleki mevzuat tarafından kısıtlanmış, belirli kurallara tabi tutulmuş veya yasaklanmış tanıtımlardan yasal olarak sorumlu değiliz.
📧 İletişim ve reklam başvuru sayfası nerede, muhatap kimdir?
☏ Sitenin 2022 yılı yatırım danışmanı ile irtibat ve reklam pazarlaması için iletişim kurmanız rica olunur.
go to this web-site
17-06-2025, 15:32:57 in Kredi Kartları ve Bankacılık Hukuku