+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon
1 den 10´e kadar toplam 21 ileti bulundu.

Konu: Bakaya - Yüksek-lisans - GBT

Bakaya - Yüksek-lisans - GBT Hızlandırılmış Mobil Sayfa Sürümü (AMP)
    İletiler
    7
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Bakaya - Yüksek-lisans - GBT

Merhaba,

Herkesin durumunun kendince ne kadar hassas olduğunun farkındayım ancak yetkili ve bilgili arkadaşlardan bir yorum yazmalarını çok rica ediyorum. Forumda ilgili konuların neredeyse tümünü okudum. Bu hafta askerlik şubesine giderek durumu oraya da anlatacağım ancak öncelikle sizlerin fikrini almak istedim.

2004 yılında lisans eğitimimi tamamlayarak hemen ardından başka bir üniversitede yükseklisansa başladım. Arada hiçbir boşluk olmadı. 2007 yılında yükseklisanstan ayrılmak durumunda kaldım. Normal şartlar altında Ekim 2007'de sona eren tecilim okuldan ayrılış zamanım nedeniyle de değişiklik göstermedi ve Ekim'den sonraki ilk celp döneminde rapor kullanarak bakaya kaldım. Askeri mahkeme sonucunda benzer durumdaki diğer arkadaşlar gibi beraat ettim. Bir sonraki celp döneminde tekrar rapor kullanarak bakaya kaldım. Aynı süreci tekrar yaşadık ve 31 Temmuz tarihine kadar başvuru yaparak Ağustos celbine kaydolmam gerekiyor. Ancak...

Temmuz ayı ortasında yurtdışındaki bir üniversiteden yükseklisans için kabul aldım. Pasaport sorunum yok, 2011'e kadar geçerli. Vize sorunum sanıyorum olmayacak, başvurumu yaptım 27 Temmuz'da sonucu belli olmuş olacak. Fakat okul Eylül ayında açılıyor. Dolayısıyla Ağustos sonu gibi yurtdışına çıkmam gerekiyor (hatta tam tarihim 28 Ağustos). Fakat yurt dışına çıkmadan önce Ağustos celbi için ne yapabileceğim konusunda endişeliyim. Geçen hafta Kadıköy askerlik şubesine gittim. 2,5 saatlik bekleme sonucunda mesai bitti diyerek bilgisayarlar kapattılar. Müracaat bölümündeki sekretere göre ağustos ayında kabul belgesi ile tecil yapmam mümkün değil. Ancak bakaya kalabileceğimi ve kabul mektubumu da kanıt olarak sunabileceğimi söyledi. Yine de memurlara danışmamı önerdi. Tabii mesai bitimi nedeniyle soramadım. Bu hafta içerisinde tekrar gitmeden önce kafam oldukça karıştı.

-Eğer Ağustos celbinde bakaya kalırsam öğrenci kabulu ile beraat edebilecek miyim? (Öğrenci belgesi ya da konsolosluk onayı henüz alamıyorum çünkü hem okul henüz başlamadı hem de ben halen Türkiye'deyim). Öğrenci kabul belgesi sanıyorum yeterli bir kanıt olarak kabul edilmiyor. Bu durumda yine de kabul edip askeri mahkemeye sunarlarsa mahkeme sonuçlanmadan GBT taramasına girme durumum olur mu? Havaalanından dönmek istemiyorum.

-Ağustos celbine herhangi bir başvuru yapmaz ve mazaret göstermezsem yurtdışına çıkışım da GBT sorunu yaşar mıyım?

-KAbulum varken ve gittiğimde oradan tecil edebilecekken buradan hiçbir işlem yapamıyor olmam tuhaf değil mi?Diğer bir deyişle, yurtdışına çıkabilirsen 3 yıl tecil ederiz ama çıkabilmen için Ağustos celbini atlatman gerekiyor denmiş oluyor.

- Önereceğiniz başka bir yöntem var mı? Örneğin 28 Ağustos'u beklemeyip biraz daha erken bir tarihte yurtdışına çıkarak GBT'den kurtulup, gittiğim ülkeden tecil yapmak daha mı mantıklı olur? (bu kadar erken gitmeyi de istediğimi pek söyleyemem çünkü maddi anlamda ekstra bir yük çıkmış olacak ve kaldırabileceğimden emin değilim).

-Neden ben?

Yorum yapmanızı çok rica ediyorum. Gerçekten son derece stresli bir durumdayım. Hayalini kurduğum bölümden kabul aldım ve son dakikada böyle bir sorun yaşamak beni çok ürküttü.

İyi günler

Hukuki NET Güncel Haber

Bakaya - Yüksek-lisans - GBT konulu yargıtay kararı ara
    Bakaya - Yüksek-lisans - GBT konulu hukuk haber

2. # Nedir?
    Tavsiye Soru Cevap
    İletiler
    Ne kadar?

Nerede
    istanbul, kadiköy, Turkey.
    İletiler
    1.580
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Bakaya - Yükseklisans - GBT

Öncelikle en önem verdiğiniz yerden başlayayım GBT sorunu yaşamazsınız. Mart 2009 akadar muhtemel sorununuz olmaz çıkış için , Ağustos 28 (2008) de çıkacağınıza göre hiç sorun olmaz.

Kabul olmasına rağmen tecilin yurtdışından olmasının nedeni okul kayıt belgenizin konsolosluk/elçilikçe istenecek olmasıdır. O hakka sonra kavuşacaksınız. Taktir edersinizki kabul demek kayıt demek değildir. Dolayısı ile uygulama konusunda hata yoktur.

Ağustos ayı kayıt belgesini konsolosluğa sunmanız bakayadan mazeret uygunluğunuzdan beraat nedeni, Eylül kayıt ise taktiri kabul görebilme durumu yani mahkeme isterse o dönem için bakaya sayabilir ( çok ama çok düşük ihtimal) buda para cezasına çevrilebilir.

Özetle dediğiniz ve verdiğiniz bilgiler doğrultusunda 28 Ağustosta çıkışınızda sorun olmaz kabulu müteakip belgeniz cezayı kaldırmak için geçerli mazerettir. Bakaya durumuna düştüğünüz Ağustos celp dönemi içinde kabul edilir mazeretlerdendir.

Eğitiminizde başarılar dilerken öncelikle kendinize sonra ailenize sonrada laik demokratik sosyal hukuk devleti olan Türkiye'ye yararlı bir insan olmanızı dilerim.

İyi tahhsiller...

İletiler
    7
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Bakaya - Yükseklisans - GBT

Alıntı Tangör Evren rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster

Ağustos ayı kayıt belgesini konsolosluğa sunmanız bakayadan mazeret uygunluğunuzdan beraat nedeni, Eylül kayıt ise taktiri kabul görebilme durumu yani mahkeme isterse o dönem için bakaya sayabilir ( çok ama çok düşük ihtimal) buda para cezasına çevrilebilir.
    Sayın Evren,

Öncelikle nazik cevabınız için sonsuz teşekkürler. Açıklamalarınız beni gerçekten çok rahatlattı. Kabul belgesinin konsolosluk onayı olmadan anlam ifade edemeyeceği konusunda haklısınız. Yine de, doğruluğu konsolosluk tarafından kontrol edilebilen bir belgenin askerlik şubesi tarafından da -en azından konsolosluktan talep ederek- doğrulanabileceği kanısındayım. Tabii, bu yöntem uygulama açısından iş yükünü arttıracaktır ancak kabul almış ve en azından bir sonraki celp döneminde tecil hakkı doğacak bir öğrenci adayını bakaya durumundan yargılamak da az iş yükü olmasa gerek.

Yukarıda alıntı yaptığım kısım ile ilgili teyid etmek istediğim bir konu var. Vaktinizi çalmış oluyorum ama bunu da açıklayabilirseniz hem çok sevinirim hem de belki aynı durumda olabilecek arkadaşlara da faydası olur.

"....Ağustos ayı kayıt belgesini konsolosluğa sunmanız ..." buradan anladığım kadarıyla, Ağustos ayı için askerlik şubesinden hiçbir işlem yapmamamı öneriyorsunuz. 28 Ağustos'da yurtdışına çıkana dek burada askerlik şubesiyle ilgili hiçbir işlem yapmayıp, yurtdışına çıktıktan sonra Konsolosluk yolu ile sorunumu çözmem gerekiyor, doğru anlıyor muyum? Bu durumda bir sonraki celp döneminde Temmuz ayında elimde kabul belgesi olduğunu, Eylül ayında ise kayıt yaptırdığımı resmi dokümanları da sunarak bildirmem yeterli olacak.

Tabii unutulmaması gereken konu da bir sonraki celp döneminde işlemlerimi yapana kadar GBT'de yeralma ihtimalim olabileceğini düşünerek ülkeye giriş yapmamam en doğrusu gibi görünüyor.

İyi dilekleriniz için de çok teşekkür ederim. Aynı temennileri hepimiz için paylaşıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

İyi çalışmalar

İletiler
    184
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Tanımlı Re: Bakaya - Yüksek-lisans - GBT

Sayın Evren, benzer durumdaki bir arkadasim icin ben de bir soru sordum foruma.

https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=41765

Kendisi su anda saglik problemleri ile ugrasirken bir de boyle bir sorunu cikti. Size sorum, mart2009 a kadar sorun olmaz demissiniz, bunu neye dayanarak soylediniz, soruyu soran kisi agustos 2008 den sonra bakaya kalmayacak mı? Merak ettigim, bir kisi temmuz da yuksek lisansa kayit yaparsa, temmuz sonu tecili bitiyorsa, agustos celbine katilmazsa, egitim donemi eylulde baslarsa tecil yonunden bir sıktıntı olur mu? Cunki sube su asamada tecil icin bir islem yapmiyor, okul diyor ki tecil icin gerekli belgeler okul basladiktan sonra yani eylul ayindan itibaren hazirlanabilir su asamada tecil icin subeye bir belge veremeyiz, sadece kayit oldugunu bildiririz diyor, sube de kayit olmustur belgesini dikkate almiyor. Sahis agustosda bakaya kalirsa mahkemesi nasil sonuclanir, bakaya kaldigi donemden once kayit oldugu icin beraat mi eder, yoksa okul daha henuz egitime baslamadigi icin ogrenimine baslama suresi bakaya olma suresini gecmis oldugu icin ceza mi alir? Arkadasim su anda saglik sorunlari ile ugrasiyor, eger tecili sorun olacaksa kaydini sildirecek ve 1 hafta icinde askerlik hazirliklarina baslayacak.

Iyı calismalar dilerim.

İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Evet benzer bir soru da ben sormuştum. Ağustos celbi ile ilgili sıkıntı yaşayan binlerce insan var, daha önce herkes 1 hafta rapor alarak askerliğini erteletiyordu. Benim sıkıntımda; ağustosda yükseklisans'a başvuracağım ama tecil sürem temmuz 2008 sonunda bitiyor, gerçekten kimlere sorduysam cevap alamadım. Bilen birisi 2-3 cümle ile ne olacağını izah edebilirse çok memnun olacağım. Ağustosdaki yükseklisans'a nasıl başvuru yapacağım ama bunun kabulu nasıl olacak, okul askerlik ile ilgili belge istiyor, askerlik şubesi de okulda aktif okuduğuna dair belge istiyor, Tangör Bey forumlardaki yazıları okuduğum kadarıyla bu konulara ait epey yazınız,cevaplarınız var, benim durumum hakkında yardım edebilirseniz çok memnun olurum, şimdiden teşekkürler

İletiler
    184
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Simdi son zamanlarda bu konuyu iyice arastirdim. Rapor olayini bir kenara birakirsak (yasa degisikligi ile iyice zorlasti artik rapor almak) siz henuz kayit olmadiysaniz agustos da yapacaginiz kayidin size tecil asamasinda bir faydasi olmayacaktir cunki her durumda siz bakaya kaldiktan sonra islem gerceklestiriyorsunuz yani ogrenime baslama tarihiniz bakaya kalma tarihinizi geciyor. Benim arkadasim ise bakaya kalmadan once kayit yaptirdi ama egitimin baslamasi (1 eylul)celp tarihini geciyor buna bir cevap bulamıyorum. Eger rapor almayacaksanız ki rapor da yasal olarak gercekten bir rahatsızlıgınız var ise almanız gerekiyor, agustos da yuksek lisans isini unutun bence. Bu seneden itibaren alınması gereken rapor heyet raporu ve oyle kolay kolay da verilmeyecek ve gercekten ciddi rahatsızlıgı olanlar askeri hastanelerde bircok prosedurden gectikten sonra alabilecek. Aslında yapılanlar dogru gibi cunki eski rapor olayının suyu cıkmıstı diger forumlarda 7-8 donem ust uste rapor alanları duydum.
    Konu erdogan guler tarafından (22-07-2008 Saat 14:25:40 ) de değiştirilmiştir.

İletiler
    3
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Erdoğan Bey o zaman 2 durum ortaya çıkıyor:
    1. Rapor alamazsam bakaya kalıyorum, haliyle yükseklisans başvurum kabul edilmiyor, aralıkta askere gitme mecburiyetim doğuyor değil mi?

2. Rapor işini hallettiğimi varsayalım, ağustos celbini rapor ile halledersem ve akabinde yükseklisansa başvurursam beni ne gibi durumlar bekliyo, üniversiteye kesin kayıt yaptırabilirmiyim? kayıt yaptırırsam okuduğumdan dolayı tecil hakkı kazanırmıyım?

Bu iki durum beni bekliyor sanırım. Sizce hangisini yapmalıyım eylülde yeni işe gireceğim şuan akere gitmem beni ve ailemi gerçekten zor durumda bırakacak.

İletiler
    184
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Arkadasim bu hafta icinde kararini verecek yani rapor olayini dusunmuyor, eger sorun yasayacak isem aralik a birakmadan simdi giderim diyor onun da sorunu su, yuksek lisansa kayit yaptigi yer agustos dan once kayit yaparsaniz askerlik ile ilgili hicbir sorun yasamassiniz demislerdi, o da 12 milyara yakin ucreti pesin odeyerek kaydini yaptirdi, agustos da askere giderse kayit da donduramiyor, kaydini silince ucreti de vermiyorlar, verdigi ucret yanacak. Ama gelin gorun ki kayittan sonra gittiginde tecil ile ilgili burun kivirmislar sorun yasayabilirsiniz, bu bizi ilgilendirmez demisler. Zor ve karisik durumlar.

İletiler
    7
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Merhabalar,

Arkadaşlar sanıyorum benzer sorunlar sizler de yaşıyorsunuz. Bugün askerlik şubesine gittim ve ayrıntılı bilgi aldım. Merak edenler için burada anlatıyorum.

- Öncelikle yurtdışına gitme durumunda olanlar için: Ağustos celbinden ÖNCE DAHİ OLSA; öğrenci kabulu hiçbir işe yaramıyor. Ağustos celbinden önce aldığınız kabulleri kullanarak TECİL kullanmanız ya da bu belgeyi kanıt olarak sunarak BAKAYA davasından beraat etmeniz mümkün değil. Tecil olabilmeniz için yalnızca okulun açılmış olması ve fiilen yurtdışında bulunmanız gerekiyor. Bu arada BAKAYA davasından beraat edebilmeniz için ya 25 günlük heyet raporunuz olmalı ya da sınav dönemi boyunca yurtdışında olduğunuzu belgelemeniz gerekiyor. GBT konusu ise biraz karışık. Astsubaya göre 31 Temmuz sona erip de Ağustos'a girdiğimiz gün o ana kadar başvuru yapmamış olanların isimlerinin listesi GBT'ye girmesi için emniyete gönderiliyor. Diğer taraftan şubede çalışan memura göre benim durumumda olanların isimleri GBT'ye iletilmiyor. Daha önce Sayın Tangör Evren'in yorumuna göre ise ancak Mart 2009 tarihi civarında GBT'ye dahil edilmiş olurum. Bu durum biraz karışık ama tahmin ve umut ettiğim kadarıyla Ağustos ayı sonlarına doğru yurtdışına çıkmam konusunda bir sıkıntı olmayacak.

- Eğer üniversite kabulunuz celp döneminden sonra gerçekleşecekse zaten yapacak birşey yok. Ağustos ayında askere gitmemeniz için bir neden olarak tabii ki kabul edilmiyor.

- Eğer yurtiçinde bir programa kayıt oluyorsanız, aynı şekilde fiilen okul açılmamış olduğundan ve henüz tam zamanlı öğrenci sayılamamanız nedeniyle (kayıtlı olmuş olsanız bile) yine Ağustos ayında askere gitmenize bir engel olarak kabul etmiyorlar. Aynı şekilde heyet raporu ile tecil edilmeniz mümkün. Tabii bir rahatsızlığınız varsa.

Sonuç olarak, benim durumum oldukça karışık. Eğer GBT'ye girmez de yurtdışına çıkabilirsem Sayın EVren'in de daha önce belittiği şekilde Ağustos ayında yargılanıp cezalandırılacağım, muhtemelen para cezasına çevrilecek, bir sonraki dönemde öğrenci olduğumdan cezamı ödedikten sora konsolosluk aracılığıyla tecil olacağım. Sanıyorum başıma geldiği için bu olayı oldukça saçma buluyorum. Şu anda kabulum ve kaydım var. Öğrenci kabulu, öğrenci belgesi, türkçe çevirileri, noter tasdiği, kısaca ne gerekiyorsa getireceğimi söylüyorum ama nafile. Kaçak olarak gidebilirsen git oradan tecil edersin, Ağustos için de yargılanırsın deniyor. Daha acısı; rapor alabilirsen rapor al diyorlar. Anlamak mümkün değil. Tabii bütün bunların nedeni görevli astsubayın ifadesine göre rapor alarak 16-17 celp dönemini bakaya olarak geçirip beraat edenler... Bunlar yüzünden bu tip durumlarda kalan sizler de yanıyorsunuz dedi. Yapacak birşey yok. Söylenen tek bir cevap var: MALESEF....

Ancak sizlerin durumunu da gördüğümde böyle bir kararı nasıl aldıklarına daha da çok şaşırıyorum. Aynı durumda olan, öğrenci kabulu ya da kaydı olan ancak okul açılmadı diye tecil olamayanların sayısı fazla ise bu bence fiyasko bir durum. Okul 1 ay önce açılıyor olsa ya da örneğin benim durumumda olan birinin bir yabancı ülkede kalabileceği bir yakını varsa ve gidip 25 gün orada kalıp dönme şansı olabilirse sıyrılma şansınız oluyor. Diğer türlü ise aldığınız cevap MALESEF.

Aklıma takılan bir konu var. Forumdaki kimi mesalarda MEB'e bağlı yükseköğretim bölümünden alınan bir onaydan söz ediliyor. O kurumdan konsolosluğun vereceği biçimde bir onay, denklik ya da benzer bir belge alınıp kullanılabilir mi acaba?

Son bir not: Askerlik şubesinde konuştuğum herkes farklı şeyler söyleyebildi. Diğer taraftan bazları son derece kendinden emin ve konuya hakim konuşurken bazıları birilerine sorup öyle yanıt verebildi. Üst rütbelilere zaten fazla yaklaşamıyorsunuz. Şöyle mantıklı ve net bir cevap verebilecek biri olmaması üzücü. En azından öğrenci belgesi ile askeri mahkemeye sevkolmaya izin verilse ve mahkeme karar verse biraz daha anlamlı olabilirdi.

Şimdi son bir ümidim daha var. Anlatıldığı biçimde bu davalar eğer ki cumhuriyet savcılıkları (doğru mu ifade ettim bilemiyorum yanlışsa lütfen düzeltin) tarafından bakılacaksa, acaba bu durumda Ağustos ayında da elimde olan kabul ve öğrenci belgeleri işe yarayabilir ve beraat edebilir miyim diye düşünüyorum.

Bir de bilenler açıklarsa çok sevinirim: Eğer ki askeri mahkemede Ağustos ayında yargılandığımda Ağustos ayında öğrenci kabulum olduğu için gelmemem nedeniyle ceza alırsam (ki öyle olacağı söylendi); bu cezanın paraya çevrilmeme olasılığı var mıdır? İkincisi de, bu davanın sonucu sicile işler mi? Askerlik yapacağım zaman önüme çıkar mı? Kısaca, sizce yükskelisans eğitimi yapalım derken başıma ileride bela açacak bir olaya mı bulaşıyorum?

GBT ile ilgili merak edenler için ek bir bilgi daha veriyim. Askerlik şubesinde tesadüfen karşılaştığım çevik kuvvet polislerine de danıştım. Onların söylediğine göre; askerlik şubesinin GBT listesini ne zaman göndereceği belli olmaz, tamamen şubenin insiyatifinde. Ancak liste şubeden emniyete ulaştığı anda çevrimiçi (online) sistemin de katkılarıyla, hemen uygulamaya geçiliyor ve doğal olarak hiçbir mazeret kabul edilmeyecek şekilde yakalandığın anda şubeye teslim ediliyorsunuz. (bu da son zamanlarda bir gazete haberi ve söylenti olarak dolanan genelge ya da duyurunun uygulamaya geçmesi durumunda geçersiz olacak. Böylece mahkeme sonucu olmadan GBT'ye girilmeyecek).

Şimdi merak ettiğim; yukarıda da söylediğim gibi konsolosluğun verdiği onayın benzerini verebilecek MEB'e bağlı bir kurum var mı. En azından böyle bir onay alabilirsem Ağustos celbine katılmamış olmama bir neden olarak sunacağım. Anladığım kadarıyla birşey değişmeyecek ama içim rahat etsin.

Mantıklı bir sonuca ulaşabileceğimiz dileğiyle...

İletiler
    122
    Dilekçeler Sözleşmeler
    0
    Dosya Yükleme
    0

Alıntı ogrenci121212 rumuzlu üyeden alıntı İletiyi Göster
    (bu da son zamanlarda bir gazete haberi ve söylenti olarak dolanan genelge ya da duyurunun uygulamaya geçmesi durumunda geçersiz olacak. Böylece mahkeme sonucu olmadan GBT'ye girilmeyecek).

..
    bu söylenti değil, adalet bakanlığı sitesinde ilk kamuoyuna duyruldu.
    bu konuda başka bir bilgi aldın mı? benim için mühimde

bir de şu gbt dediğin şey, o kadar titizse eğer anlamadığım şu, 2 senedir yoklama kaçağıyım 5-6 ay evvel bir polis çevirmesi oldu trafikte, kimliği aldılar gittiler falan ama bişi demediler, ben bu sorunla 1 aydır karakoldan aradıkları için ilgleniyorum, yani GBT sadece bakaya olanlar için değil sanırım ?

bu arada, geçmiş olsun, yüksek lisansda başarılar.

+ Konuyu Yanıtla
1 / 3 Sayfa 123 SonSon

Bu sayfada bulunan kavramlar:

bakaya durumundayken yuksek lisans

bakaya kalanlar yüksek lisans yapabilir mi

bakaya kalanlar yurtdısı

yüksek lisans yaparken bakaya kalmak

bakaya yüksek lisans

bakaya kalmak yuksek lisans

Forum